Dodaj do ulubionych

Koszmar po raz drugi- szukam dobrego lekarza

01.06.06, 11:05
Tak mi strasznie źle. W styczniu poroniłam w 10tyg ale dzidzius nie rozwijał
sie od trzech tygodni. Teraz wygląda na to że spotka mnie to po raz drugi.
Nie rośnie mi bhcg a na usg w 7 tyg nie widac zrodka. Mam się umówić na
zabieg. Polećcie mi proszę dobrego lekarza od poronień w Warszawie, mój po
pierwszym poronieniu mnie olał, powiedział, że tak się czasem zdarza. Ale jak
to sie zdarza dwa razy po sobie, w tym samym okresie ciąży i w tak niedługim
okresie to coś musi być żle. Jestem strasznie zrezygnowana i nie wiem jak
mam dlej życ. Tak pragneliśmy tych dzieci. Tak się cieszyliśmy z mężem, że po
3 miesiącach się udało.Tak strasznie mi sie chce wyć.
Obserwuj wątek
    • sylwia259 Re: Koszmar po raz drugi- szukam dobrego lekarza 01.06.06, 15:52
      Bardzo mi przykro że ty tez przeżywasz ten koszmar ,szukałam różnych informacji
      na forum i znalazłam namiary do 2 lekarzy w W-wie o których dziewczyny
      wypowiadały się dobrze i twierdziły że mają doświadczenie z przypadkami po
      poronieniu , są to dr Jacek Lisawa - enel-med tel 311-77-77 i dr Marzena Padzik
      Moczydłowska ul Marsa 101/103 tel. 611-87-43 pracuje w św. Zofii. Mam nadzieję
      że przydadza Ci się te namiary i będzie z tego dużo pożytku. Pozdrawiam. sylwia
    • to-ja-007 Re: Koszmar po raz drugi- szukam dobrego lekarza 04.06.06, 19:02
      Ja moge polecic ginekologa-immunologa dr. Jerzak. Przyjmuje m.in. w przychodni w
      LIM-ie w Marriocie.
      • j19701211 Re: Koszmar po raz drugi- szukam dobrego lekarza 05.06.06, 10:14
        Witaj!
        Ja akurat nie mam tak przykrych doswiadczen, ale poniekąd wiem co przezywasz.
        Moja starsza siostra, raz poroniła, a drugi raz (1,5 roku po poronieniu),
        urodziła martwe dziecko w 21 tyg. Ciąże prowadziła na Karowej i nic nie
        wskazywało, ze może być coś nie tak, a jednak płód nie rozwijał się od trzch a
        może i czterech tyg. Chciałam bardzo pomóc mojej siostrze, bo wiem jak pragnie
        jeszcze jednego dzicka( ma syna 16 letniego)_. Zaczełam szukać na forum
        kontaktu do dobrego lekarza ginekologa, ktory zajmuje sie głównie patologiami.
        I znalazłam nazwisko Pani doktur Jeżak, przyjmuje w Centrum Medycznym LIM.
        Siostra była już na pierwszej wizycie, bardzo miła, rzeczowa Pani doktur,
        przede wszystkim bardzo długo przeglądała wyniki badań i siostry i badanie
        histopatologiczne dziecka. Była zdziwiona że ze względu na wiek siostry (38 l),
        podczas trwania drugiej ciąży, po poronieniu wykonano tylko badania
        podstawowe, a na podstawie wywiadu była to ciąża zagrożona. Zresztą ciąża była
        prowadzona w poradni patologii ciąży na Karowej. Teraz dostała całą serię
        badań, a z wizyty jest bardzo zadowolona.
        Życzę powodzenia.

Julita
    • maretina Re: Koszmar po raz drugi- szukam dobrego lekarza 05.06.06, 14:20
      mozesz probowac w novum... ja jednak zakonczylam swoje kontakty z ta klinika,
      bo usilowali mi wmowic, ze potrzebuje badan za 3 tysiace ( dwa lata temu, teraz
      to ok 4 tysiecy) u niejakiego pana ginekologa samozwanczego immunologa
      dubrawskiego. pan ten poinformowal mnie, ze u 99% par z poronieniami badania
      wychodza zle i potrzebne sa wlewy i szczepionki( jeden wlew to ok 3 tysiace,
      potrzeba minimum trzy), na wlewach kase trzepie novum. zeby oddac prawde
      calosci obrazu dodam, ze niema udowodnionych klinicznie pozytywnych rezultatiw
      szczepionek i wlewow.
      zrezygnowalam, jezdzilam pol polski do prof. wołczyńskiego, do białegostoku.
      placalo sie. donosilam pierwsza ciaze, do ktorej przylozyl reke.
      ps. novum to fabryka. nie masz gwarancji, ze bedziesz trafiac na swojego
      lekarza, nie wiesz czy za kazdym razemktos inny nie bedzie twoim lekarzem.
      jesli juz musisz w warszawie, to daruj sobie novum.
    • myszewa Re: Koszmar po raz drugi- szukam dobrego lekarza 05.06.06, 22:17
      Ja również polecałabym Ci dr Jerzak, jeżdżę do niej na konsultacje, mimo, że
      jestem z Dolnego Śląska, i z tego co wiem nie ja jedna. Mój lekarz po drugim
      poronieniu też mnie olał, kazał nie robić żadnych badań (zrobiłam ich mnóstwo
      na własną rękę po pierwszej stracie) tylko się "wyluzować" i zachodzić w ciążę
      za 3 miesiące... Na szczęście trafiłam do dr Jerzak, okazało się, że mam
      wrodzoną trombofilię, oprócz tego nie najlepsze wyniki hormonow i
      immunologiczne. Obecnie jestem w trakcie starań, w ciąży mam brać acard i
      clexane, mam na miejscu dobrego lekarza, do niej jeżdżę na konsultacje co jakis
      czas.
      • jovanna_waw Re: Koszmar po raz drugi- szukam dobrego lekarza 07.06.06, 16:43
        Moge prosić namiar do dr Jarzaka - oprócz Limu ???
    • monikar13 Re: Koszmar po raz drugi- szukam dobrego lekarza 07.06.06, 19:02

Ja też mam podobne doświadczenia, poroniłam 3 razy (7-8 tydzień), ciąże od
      początku źle się rozwijały. Byłam naprawdę u wielu specjalistów, ale
      najczęściej rozkładali ręce. W końcu na początku 2004 roku trafiłam do
      dr.Jerzak, ponieważ od tego momenty zaczęła przyjmować w Warszawie. Zleciła mi
      wiele badań min: przeciwciała przeciwtarczycowe, kardiolipidowe i właśnie te
      przeciwtarczycowe były bardzo podwyższone. Obecnie jestem w 15 tygodniu już 4
      ciąży, jak na razie wszystko przebiega książkowo. Dr . Jerzak jest naprawdę
      godnym polecenia lekarzem, a przede wszystkim nie zostawia się u niej
      niebotycznych sum.
      Dr Jerzak przyjmuje we czwartki i piątki w Warszawie w Centrum Medycznym LIM,
      Marriott, 7 piętro, godz. 8.20-15.00 tel.4587070 , oraz co 2 tygodnie w soboty
      w Lublinie w LuxMedzie, ul.Radziwiłowska 5, tel.(0-81) 5323711
    • lidek0 Re: Koszmar po raz drugi- szukam dobrego lekarza 09.06.06, 23:02
      Lepiej Padzik bo pracuje w szpitalu i od razu Cię tam położy jak trzeba.
      • maja744 dr Jerzak 10.06.06, 13:37
        Ula, Myszewa,
        jakie badania kazala Wam zrobic dr Jerzak po pierwszej wizycie?

jak na razie mam
        p/c TG, TPO
        plemnikowe
        jadrowe
        kardiolipinowe
        homocysteine
        bialko C i S
        test PCT
        hsg
        nasionka
        hormony, CMV, rozyczka, toxo, czystosc, cytologia

co jeszcze zrobic na pierwsza wizyte?
        • mar414 Re: dr Jerzak 10.06.06, 15:40
          maju a czy mozesz cos wiecej napisac o tych badaniach niektore z nich robiłam
          ale nie wszystkie i chciałabym zrobic na własna reke zanim pojde na wizyte
          dodam ze poroniłam w 6 tyg samoistnie ale moj gin z novum nie kazał robic
          zadnych badan ale ja chce zrobic, jakbys mogła przyblizyc te skroty badan i w
          jakim dniu cyklu nalezy robic czy to jest bez znaczenia dziekuje
          • maja744 Re: dr Jerzak 10.06.06, 16:50
            jesli chodzilas do novum to hormony pewnie masz juz zrobione, wiec zrob sobie na poczatek:

TSH
            PRL
            p/ciala TG i TPO (tarczycowe)
            p/c kardiolipinowe
            homocysteina
            dzien cyklu nie ma znaczenia

ja robilam na Chocimskiej 5 - Inst Hematologii, kardiolipinowe i bialko C i S, homocysteina - ( p/c
            75 zl za igg i igm, bialka: 71zl i 142zl, homocysteina 40zl)
            tel 841-36-51

Jest tez bdb labolatorium NAdzieja na Wilczej 28/3 (polecane przez Invimed, i tam sie nie czeka w
            kolejce tylko z marszu mozesz zrobic) tel 622-05-03 (tam robilam p/c jadrowe, plemnikowe)

mysle ze cytomegalie tez warto zrobic CMV igg i igm - badania po ok 40zl, ja robilam u siebie w
            rejonowym tylko ze placilam (tak samo toxo i rozyczke igg)

test PCT to test po stosunku na wrogosc sluzu (bo dugo po 1 obumraciu nie moglam zajsc)
            bad hsg - to rtg droznosci jajowodow
            • mar414 Re: dr Jerzak 10.06.06, 18:22
              dziekuje Maju musze zrobic kardiolipinowe, homocysteine, bialko a cała reszte
              mam pojde na wilcza tam mi poreczniej, powiedz mi co to jest p/c jadrowe bo
              tego tez nie miałam, p/c plemnikowe to test friberga? a dlaczego robiłas hsg
              skoro zaszłas? ja wąłsnie miałam robic, ale jak sie okazało ze zaszłam gin
              powiedzial ze nie musze robic, dzieki bardzo
              • maja744 Re: dr Jerzak 10.06.06, 19:11
                plemnikowych nie rob, bialko tez bym odpuscila na razie.
                Z p/cialami to jest tak, ze jak sie ma jedne to istnieje duze prawdopodobienstwo wystepowania
                innych. Mi juz ginka kazala nie robic dalszych, bo i tak na to stosuje sie steryd do 12tc.

tyle, ze w moim przypdku steryd ani clexane nie pomogly, teraz juz nie wiem co...?
                sprobuje uderzyc do dr Jerzak - zobacze co ona mi powie.

hsg robilam, bo moj poprzedni gin powiedzial, ze zcasami po poronieniach i lyzeczkowaniu cos
                sie moze "zapchac", sprawdzilam, ale byly drozne.
                O druga ciaze staralam sie 14 cykli + 6 odczekania po zabiegu = koszmarnie dlugo i dalej nic...
                ryczec mi sie chce, czy ja kiedys zostane matka?

• mar414 Re: dr Jerzak 10.06.06, 23:46
                  maju zostaniesz zobaczysz, czy dr jerzak dlugo jest Twoja dr? czy tak
                  konsultacyjnie?
                  • madda4 Re: dr Jerzak 23.06.06, 18:13
                    jak pisalam tego pierwszego maila, bylo ryzyko ze ciaza obumarla, potem
                    widzialam serduszko- euforia a 2 tyg pozniej plamienie i poronienie. dziekuje
                    wam za namiary do dr jerzak- umowie sie.
    • nat14 Re: Koszmar po raz drugi- szukam dobrego lekarza 20.06.06, 11:54
      witam!Niestety nie mogę ci polecic lekarza w Warszawie , ponieważ jestem z
      innego miasta. Mam pytanie i prośbę !!!!!jestem studentką psychologii
      klinicznej i nie jest mi obojętny los kobiet, które straciły dzieciątko w
      wyniku poronienia!!!dlatego też robię badanie w ramach magisterki dotyczące
      właśnie kobiet borykających się z tym problemem.Mogłabyś wypełnić
      kwestionariusz ,który jest na www.kwestionariusz.bo.pl??????Wyniki mogą pomóc w
      zorganizowaniu wczesnej psychologicznej pomocy kobietą po stracie dziecka w
      wyniku poronienia!!!!!
      DZIĘKĘ!!!!!!!!!!!!!
      • maja744 po wizycie u dr J 24.06.06, 15:02
        Jestem po wizycie u dr J.
        Wg niej
        mam po pierwsze odpoczac, obejrzala moja teczke i kazala nie robic wiecej badan bo jestesm
        doskonale zdiagnozowana,
        badania NK zrobilam wg niej niepotrzebnie, bo nie bylo podstaw zeby jes sprawdzac.
        Po 3 prawidlowych @ mam zrobic badanie usg z przeplywami u dr Mrozka.

Miala zastrzezenia co do Medrolu, wg niej lepszy jest Encorton, bo nie przenika przez lozysko
        do dziecka, a Medrol jest jeszcze malo zbadany i byc moze on byl przyczyna straty (ale na 100%
        to nie wiadomo).
        Mam sprobowac jeszcze raz, a jak sie nie uda za trzecim razem, to ona proponuje wlwy z
        immunoglobuliny.

Polecam dr J.
        • madda4 Re: po wizycie u dr J 25.06.06, 18:10
          dzięki za informacje. zapisalam sie ale dopiero na 27.07. mam nadzieje ze mi
          pomoze. a ile kosztuje wizyta? jaka jest w obejsciu z pacjentami?
          • maja744 Re: po wizycie u dr J 25.06.06, 20:05
            zrob liste pytan i po prostu je zadawaj,
            dla mnie byla mila, ale ja dopytywalam, bo ona niekoniecznie jest gadula.
            Wizyta kosztuje 110zl, kolejna juz o 10% mniej. Nie ma usg w gabinecie.
            • dacra Re: po wizycie u dr J 26.06.06, 09:43
              witam, jestem pacjentka dr J od ponad 1,5 roku, czyli odkad przeniosla sie do
              Wawy. Jestem po 2 poronieniach i wlasnie urodzilam synka dzieki dr J. Jest to
              jedyna osoba, ktora zlecila mi badania i przejela sie problemem, co prawda z
              badan u mnie nie wyszlo nic powaznego, ale cos nie pozwalalo na rozwoj
              poprzednich ciaz. Na szczescie tym razem sie udalo.
              Na poczatku pani dr jest dosc powsciagliwa, pytajcie ja o wszystko co was
              nurtuje. Dopiero przy nastepnym wizytach jest bardziej ciepla, a dla mnie bylo
              wazne ze mnie pamietasmile Polecam ja tez do prowadzenia ciazy,moze czasem jej
              zalecenia sa kontrowersyjne, bo porownywalam z kolezanka, ktora byla na tym
              samym etapie i mialysmy podobne problemy ale zastosowane inne leczenie, ale
              udalo sie w obu przypadkach i teraz cieszymy sie naszymi dziecmi. Ja osobiscie
              • dacra Re: po wizycie u dr J 26.06.06, 09:43
                ja osobiscie uwazam ze jest to dobry lekarz, a co najwazniejsze podchodzi z
                dystansem do problemu i nie panikuje, tylko stara sie rozwiazac problem.
              • ffloo Re: po wizycie u dr J 29.06.06, 19:46
                dacra_ czy znalazła Ci przyczynę obumarcia poprzednich ciąż?? sama jestem po 2
                poronieniach i czekam na cud.
                • to-ja-007 Re: po wizycie u dr J 03.07.06, 14:53
                  > dacra_ czy znalazła Ci przyczynę obumarcia poprzednich ciąż?? sama jestem po 2
                  > poronieniach i czekam na cud.

Ja nie dacra ale wiem ze jesli przyczyna sa problemy z ukladem immunologicznym
                  to niestety mozna nie wykryc co jest problemem. Rodzajow przeciwcial jest tyle
                  ze nikt nie jest w stanie wszystkich zbadac.
                  Poza tym czasami zdarza sie, ze przeciwciala rosna tylko w czasie ciazy a potem
                  spadaja wiec jesli sie nie zrobic w odpowiednim momencie badania to tez nic sie
                  nie wykryje.
                  Mozna miec tez problem z immunologia ale taki ktorego zrodlem jest genetyka ...

Po wykluczeniu pewnych najbardziej typowych przyczyn nie szuka sie dalej bo
                  leczenie i tak jest bardzo podobne.
                  pozdr.
                  ula

• alutka80 Re: Koszmar po raz drugi- szukam dobrego lekarza 30.06.06, 09:05
      a znacie dr. Przygoda? Dr. Jerzak idze na urlop a ja potrzebuje pilnej wizyty u
      lekarza. U mnie po 3 poronieniu zostal pecherzyk ciazowy, moj gin mowi zeby
      zaczekac ze po nastepnej @ (drugiej po porornieniu, juz jedna mialam) macica
      sama sie oczysci. Mojego lekarza tez nie ma, wiec troche sie boje.
      Znacie dr. Przygoda?
    • ariwlet Re: Koszmar po raz drugi- szukam dobrego lekarza 14.07.06, 09:43
      up
      • andzia84 Re: Koszmar po raz drugi- szukam dobrego lekarza 17.07.06, 11:05
        podobno dobry jest dr Ślusarski (ginekolog-endokrynolog) z LIMU, idę do niego
        26 lipca i zobaczymy co powie. Wiem że zajmuję sie on trudnymi ciążami z
        wysokim stopniem ryzyka
        • jagoda_271 Re: do alutki 17.07.06, 11:13
          Alutko powiedz mi ile czasu nosisz w sobie ten pęcherzyk i czy po poronieniu
          miałaś zabieg i pobrali ci materiał do badania? A co ten pęcherzyk został?
          Bo wiesz ja chyba miałam taki podbny przypadek dlatego pytam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka