Dodaj do ulubionych

1ciąża ok, dziecko zdrowe, 2 ciąża martwa, poronie

14.12.06, 14:14
kto jest w podobnej sytuacji, moja córka 23.12 skończy 1,5 roku, moja druga
ciąża obumarła i miałam zabiek w mikołajki
Pierwszą ciążę miałam ok, można powiedzieć że 9 miesięcy przebiegałam,
pracowałam całą ciąże, wszystko było ok,
Tym bardziej byłam w szoku jak zaczęłam krwawić i okazało się że nie bije
serce a ciąża obumarła
Dlaczego tak mogło się stać? Ktoś był w podobnej sytuacji, jak przebiegały
następne ciąże?
Obserwuj wątek
    • tymonka30 Re: 1ciąża ok, dziecko zdrowe, 2 ciąża martwa, po 14.12.06, 17:15
      Ja podobnie, nie tak samo, bo mam PCO i same starania i leki osłabiają organizm
      więc do końca nie miałam pewności i 1 dziecko urodziło się zdrowe ale 5 tyg.
      przed czasem, drugie straciłam w 11 tc - zabieg był w mikołajki sad
      • magda742 Re: 1ciąża ok, dziecko zdrowe, 2 ciąża martwa, po 14.12.06, 17:17
        tak z ciekawości - co to jest PCO?
        • asiak76 Re: 1ciąża ok, dziecko zdrowe, 2 ciąża martwa, po 14.12.06, 20:12
          U mnie podobnie tylko różnica wieku duzo więkrza moja córcia ma prawie 6 lat
          pierwsza ciąża prawie ok ale nie było więkrzych problemów a 2 niestety na
          pierwszym usg stwierdzons że zarodek się nie rozwija tak jak by ciązy nie było
          a był to już 13 tydzień krwotok i zabieg i też nie wiadomo dlaczego jeden
          lekarz powiedział tak się zdaża ale 21 idę do innego i mam nadzieję że dla
          mojego własnego spokoju uzgodnimy listę jakichś badań i wtedy jak tylko będę
          mogła to zaczynam starania na nowo
        • mentafolia pco 14.12.06, 21:13
          www.zdrowie.med.pl/uk_rozrodczy/choroby/c_ur.html#c_odd_05
        • tymonka30 Re: 1ciąża ok, dziecko zdrowe, 2 ciąża martwa, po 15.12.06, 08:28
          Zespół policystycznych jajników - objawy różne - u mnie akurat
          charakterystyczny obraz jajników - dużo drobnych pęcherzyków, które nie
          rozwijają się, nie ma pęcherzyka dominującego a więc i owu, do tego więcej
          hormonów męskich niż żeńskich (na szczęście nie mam włosów na plecach i nie
          jestem otyła), no i bardzo nieregularne cykle, co pół roku, czasem w ogóle,
          czasem nagle po 2 miesiącach, zupełnie nie mogę się wczuć w swój organizm,
          dlatego ciągle od 12 lat już łykam hormony i tak będzie do końca życia...
          • 87lnbv podobnie 15.12.06, 22:41
            hej, synek lat 5,5, ciąża najnormalniejsza, druga ciąża zakończona 29.04.2006
            obumarciem płodu w 30tc, infekcja łożyska, problemowa od samego początku, chyba
            też podłoże hormonalne, starania pewnie za jakieś pół roku
            wpiszcie się dziewczyny, które mają już kolejną ciążę za sobą i czy powiodło
            się, czy druga ciąża nieudana to jakieś ryzyko dla kolejnych? pozdrawiam Iwona
            • justyla Re: podobnie 16.12.06, 00:31
              Dziewczyny musicie wierzyć,że następnym razem będzie dobrze!
              Pierwszą ciążę przebyłam bez żadnych problemów i urodziłam zdrową córkę,druga
              ciąza obumarła w 9tc,trzecia ciąża książkowa i na świat przyszedł Franuś smile

Czasami po prostu coś jest nie tak i żaden lekarz nie jest w stanie powiedzieć
              dlaczego,choć pewnie znając przyczynę łatwiej jest cierpieć.

Pamiętam jak po stracie rozpaczliwie poszukiwałam nadzeji,chciałam słuchać
              historii kobiet które mimo wszysko urodziły drugie dziecko,chciałam wierzyć,że i
              mnie się uda.
              UDAŁO SIĘ!

Dlatego z całego serca życzę Wam powodzenia!
    • papuga_5 Re: 1ciąża ok, dziecko zdrowe, 2 ciąża martwa, po 16.12.06, 05:37
      U mnie tez bylo podobnie jak u was, pierwsza ciaza udana, wszystko bylo dobrze, pracowalam do
      konca, mamy synka 3.5 roku. Druga ciaza obumarla w 9 tyg. ja sie dowiedzialam w 12 tc jak zaczelam
      plamic, byl to dla nas szok bo wczesniej mialam dwa USG i wszystko bylo dobrze juz w 6tc serduszko
      bilo, potem mialam USG w 8 tc i tez bylo niby dobrze. O pierwsza ciaze staralismy sie 9 miesiecy, o
      druga az 1.5 roku, teraz znowu zaczelismy sie starac po 4 miesiacach od poronienia, ale pierwszy
      miesiac staran zakonczyl sie niestety @. Strasznie jestem rozczarowana bo mialam wszystkie objawy
      ciazy, bardzo emocjonalnie podeszlam do tych staran, przez caly miesiac o niczym innym nie moglam
      myslec tylko o tym czy juz uda mi sie zajsc czy nie, nie moglam sie nad niczym inny skoncentrowac,
      pewno to spowodowalo za duzy stres wiec nic nie wyszlo. Jak sie nie wyluzuje to chyba zwariuje, tak sie
      czuje jak by nic innego juz na swiecie nie bylo tylko ciaza.
      • tymonka30 Re: 1ciąża ok, dziecko zdrowe, 2 ciąża martwa, po 16.12.06, 14:18
        Ja mam to samo, i tak ostatnie lata lecą na myśleniu głównie o dziecku, trochę
        bez sensu ale na razie do psychologa się nie wybieram smile pójdę jak m. mnie
        będzie miał dość smile))
        • bach28 Re: 1ciąża ok, dziecko zdrowe, 2 ciąża martwa, po 16.12.06, 21:10
          u mnie sytuacja podobna
          1a ciaza normalna zdrowy synek
          2a obumarła 8/9tc - zabieg - gin powiedział ze tak sie zdarza... uwierzyłam
          3a ciaza 8tc - obumarła - zabieg -to był szok i tragedia zawziełam sie straciłam
          sporo kasy ale dla własnego spokoju zrobiłam szereg badań - nic nie wykazały
          4a ciaza aktualnie 35tc - własciwie bez wiekszych problemów straszono mnie ze
          szyjka po zabiegach moze byc niewydolna ale jest ok..od poczatku jechałam na
          hormonach i acardzie (profilaktycznie do konca ciązy) ze wzgledu na nie
          znalezione przyczyny
          moja córeńka jest zdrowa i pieknie się rozwija termin mam na styczeń

pomimo ze nie znalazłam przyczyn swoich strat nie załuje kasy wydanej na badania
          załuje ze nie zrobiłam ich za pierwszym razem bo byc moze drugiego juz by nie
          było....
          powodzenia
          • 87lnbv Re: 1ciąża ok, dziecko zdrowe, 2 ciąża martwa, po 16.12.06, 21:41
            Z Jasiem zaszłam w pierwszym cyklu, z drugą Niunią w drugim cyklu, ale nie
            donosiłam tej ciąży, kurcze myślałam, że jak już tyle dzidzia wytrwała (30 tc)
            to musi być silna i damy radę, leżałam już na patologi 2 tyg, jak rano nie było
            pukania serduszka, to był szok, zupełnie się nie spodziwałam, miałam rozwarcie
            szyjki, trafiłam akurat do szpitala na długi weekend i święta, mnóstwo atrakcji
            po drodze, zgubili mój posiew, ehhh no i ta infekcja, tak musiało być...
            teraz trochę się odchudzałam, 3 msc w sumie, idę do gina jakoś wstyczniu i
            bedziemy już działać, ja mam tak ciut dziwnie, że po pierwszej ciąży nie
            wróciły mi miesiączki, mam owu, ale plamię tylko na szyjce, cykle 29 dniowe,
            jestem jakimś chorym przypadkiem, ufam ginowi i już, wiem, że muszę choć kilka
            miesiączek mieć, żeby mieć zielona światło na ciążę, mam nadzieję, że tym razem
            wywoła mi te miesiączki, raz próbował, przed drugą ciążą...
            czasami sobie myślę, że druga ciąża ta burza hormonalna była przetarciem szlaku
            dla kolejnej dzidzi...że mój organizm potrzebował kopa, a z drugiej strony
            gdzieś czytałam, że nadwaga zwiększa ryzyko obumarcia płodu, moja nadwaga
            wynosiła ok 15kg, pozdrawiam Was gorąco, pewnie będę tu zaglądać Iwona
            • jania22 Re: 1ciąża ok, dziecko zdrowe, 2 ciąża martwa, po 16.12.06, 22:56
              U mnie podobna sytuacja. Pierwsza ciaza bez problemow. Gdy synek mial 1 rok i 2
              miesiace zaszlam w druga ciaze i .... skonczyla sie we wrzesniu w 17 tygodniu z
              pzryczyn do konca niewyjasnionych (odejscie wod). W styczniu staram sie
              ponownie.
              Pozdrawiam,
              jania22
              • marcysia51 Re: 1ciąża ok, dziecko zdrowe, 2 ciąża martwa, po 17.12.06, 11:48
                Synek ma 3 latka,ciąża zagrożona ale wszystko skończyło się porodem w terminie.
                Druga ciąża poronienie w 6 tyg.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka