niunia9949 29.05.07, 09:13 dziewczyny te ktore poronily i potem udalo im sie donoscic ciaze napiszcie po ilu jestescie poronieniach i jakie bylo zastosowane leczenie ??pozdrawiam was mamuski))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))A I DOPISZCIE KTO WAS PROWADZIL!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doris74 Re: ZOSTALAM MAMA PO PORONIENIU DZIEKI........... 29.05.07, 09:31 no to jak u mnie I poronienie - listopad 2003, 6 tc, badania: - wymaz z drog rodnych - ok, - toksoplazmoza - ok - zespol antyfosfolipidowy (niestety nie wiedziałam, że trzeba go robic do 6 tygodni po poronieniu i zrobiłam 6 miesiecy po poronieniu) - ok - cytologia - ok - mam chorobę Hashimoto (tarczyca), ale przed zajściem wyregulowany poziom (TSH na 1,85), przeciwciała anty-TG - ok, anty-TPO - przekroczone (145, norma do 35, ale wg endokrynologa nie wskazywało to na przyczynę poronienia. - prolaktyna - ok Odczekałam zalecanych 6 m-cy i probowaliśmy znowu, w 05.2004 zaszłam w ciąże, początkowo plamiłam, dostałam dodatkowe dawki progesteronu i odpoczynek w domku przez pierwsze 3 m-ce. Potem już z ciążą wszystko było ok (oprócz lekkiej nietolerancji glukozy), wiec wróciłam do pracy i pracowałam do 8 m-ca. W styczniu 2005 urodził się nasz syn, wszystko ok, zdrowy. Teraz zaczęliśmy sie starać o rodzeństwo, niestety w 03.2006 w 8tc przestało bić serce, od początku były plamienia, krwawienia, źle przyrastająca beta, leżenie w szpitalu. Na razie zrobiłam tylko przeciwciała antyfosfolipidowe, wyszły słobododatnie. Od przyszłego cyklu zaczynam powoli badania: hormony, wymaz, cytologia. Ot i moja historia ... pozdrawiam Doris Odpowiedz Link
niunia9949 Re: ZOSTALAM MAMA PO PORONIENIU DZIEKI........... 29.05.07, 13:35 doris a jakie bralas leki na podtrzymanie pamietasz moze?? Odpowiedz Link
doris74 Re: ZOSTALAM MAMA PO PORONIENIU DZIEKI........... 30.05.07, 08:02 niunia9949, na podtrzymanie brałam Duphaston i Luteine podopochwowo, a wiec sam progesteron. pozdrawiam doris Odpowiedz Link
mau1976 Re: ZOSTALAM MAMA PO PORONIENIU DZIEKI........... 30.05.07, 12:05 Witam))) Pierwsze poronienie: kwiecień 2005, obumarcie płodu Drugie: wrzesień 2006, puste jajo płodowe. W obu przypadkach robiłam standardowe badania (przyczyną drugiego poronienia mogł być wirus cytomegalii). Teraz jestem w 17 tygodniu ciąży, na początku plamienia, brałam duphaston, acard, potem krwiak na macicy, który pękł więc wylądowałam w szpitalu. Teraz jest wszystko ok. Jutro idę na wizytę kontrolną i jestem pełna niepokoju czy aby na pewno wszystko jest dobrze...Prowadzi mnie lekarz ze szpitala praskiego. Odpowiedz Link
kingakw Re: ZOSTALAM MAMA PO PORONIENIU DZIEKI........... 31.05.07, 18:12 X 2004 poronienie 5 tc, zrobiłam na własny koszt całą masę badań, wyszły wszystkie dobre. Przyczyna poronienia pozostała nieznana. wiosna 2005 rok zaszłam w ciążę. 23.01 2006 urodził się mój wymarzony synek Bardziej profilaktycznie niż z potrzeby w ciąży dostawałam Duphaston chyba do 16 tc. Odpowiedz Link
judyta10 Re: ZOSTALAM MAMA PO PORONIENIU DZIEKI........... 31.05.07, 20:30 Poroniłam trzy razy raz pzamaciczna kupa badań nie chce przesadzić ale wszystkie o których się dowiedziałam ,ze mogą coś wyjaśnic ale tak naprawdę przyczyna do końca nie znana prawdopdobnie immunologia obecnie moje szczęście Marysia za miesiąc kończy rok a jak kiedyś czytałam takie posty to myślałam ,że wszystkim sie udaje tylko nie mnie a jednak się udało.Pozdrawiam wszystkie starające się i czekające. Odpowiedz Link
niunia9949 Re: ZOSTALAM MAMA PO PORONIENIU DZIEKI........... 01.06.07, 08:32 judytko napisz nam jakie leki bralas jak pamietasz!! Odpowiedz Link
agnrek Re: ZOSTALAM MAMA PO PORONIENIU DZIEKI........... 01.06.07, 09:36 Ja poroniłam w grudniu 2006, wszystkie badania były prawidłowe, nie było leczenia. W końcu marca zaszłam w kolejną ciążę, jestem w 12. tygodniu, noszę bliźnięta Odpowiedz Link
gogo2 Re: ZOSTALAM MAMA PO PORONIENIU DZIEKI........... 01.06.07, 09:50 Pierwszew 2002, drugie w 2003. Przy trzeciej ciąży brałam progesteron na podtrzymanie ciąży do 16tc. W czwartej nie brałam żadnych leków. Mam dwoje cudownych dzieci.Powodzenia Odpowiedz Link
anooo Re: ZOSTALAM MAMA PO PORONIENIU DZIEKI........... 01.06.07, 11:32 VI 2004 - ciąża obumarła, XI 2004 - ciąża pozamaciczna, na szczęscie sama się wchłonęła, I 2006 - rodzi się Maja, do 16 tc brałam duphaston i nospe forte (ale moim zdaniem bardziej profilaktycznie). Powodzenia Odpowiedz Link
mau1976 Re: ZOSTALAM MAMA PO PORONIENIU DZIEKI........... 01.06.07, 13:03 Wczoraj byłam na USG, mój synek ma się świetnie!!! Jestem w 17 tygodniu ciąży Odpowiedz Link
judyta10 Re: ZOSTALAM MAMA PO PORONIENIU DZIEKI........... 01.06.07, 20:29 Brałam spro leków;Luteina,dupasthon,kaprogest,encorton,acard,clexsan do tego byłam szczepina limfocytami,ciąza przebiegła książkowo. Odpowiedz Link
niunia9949 mau1976 02.06.07, 15:45 mau bardzo sie ciesze ale napisz po ilu poronieniach i czy bralas jakies leki Odpowiedz Link