26.10.08, 21:30
Dziewczyny,
to tylko taki malutki przypominacz, zwłaszcza dla tych, które mają za sobą
ciążę obumarłą. Bardzo często przyczyną obumarcia jest zakażenie chlamydią
jednego z partnerów (choć jak ma jedno przeważnie mają oboje). Leczenie bardzo
proste - pojedyncza dawka antybiotyku i tydzień wstrzemięźliwości...
Wiem z doświadczenia, że w Polsce chlamydia jest nieco bagatelizowana
Warto się przebadać i spać spokojnie, zwłaszcza, że u kobiet przebiega
praktycznie bezobjawowo, a czyni niezłe spustoszenie w drogach rodnych
a.
Obserwuj wątek
    • ajlii Re: chlamydia 27.10.08, 15:06
      Ja miała chlamydię... Po pierwszym poronieniu przebadałam siebie i męża dokładnie. Wyszły tylko bakterie - chlamydia i mykoplazma. Lekarz potwierdził że przyczyną poronienia, przed wczesnego porodu a także niepłodności (prowadzi do niedrożności jajowodów) często jest niestety chlamydia.
      I faktycznie, jest zupełnie bagatelizowana - a leczenie jest banalnie proste. Tylko że kosztowne, bo antybiotyk może otrzymać tylko ta osoba która wykonała badania (prywatnie to koszt ok 100 zł), choć na 99% partner też jest zakażony. Sam antybiotyk to koszt ok. 5 zł...
      • anuteczek Re: chlamydia 27.10.08, 16:05
        no właśnie, a w UK, gdzie mieszkam i badania przesiewowe (ostatnio robiłam sobie
        komplet bo zaczęłam panikować z powodu opryszczki [pierwszy raz w życiu zrobiło
        mi się tzw.'zimno' i przerażona konsekwencjami dla fasolki pognałam do położnej]
        i nie zapłaciłam ani pensa, a moją panikę potraktowano zupełnie serio) są za
        darmo i leki też...
        • yadrall Re: chlamydia 27.10.08, 22:36
          A mi po 4 poronieniach (tez UK) odmowiono zrobienia badan na chlamydie,bo jak
          nie mam objawow to po co???

Ps. moj ginekolog z PL na bakterie (E.coli) dal recepte dla mnie i dla
          slubneg,wiec to nie zasada,ze recepta tylko dla tego kto robil badania
          • ajlii Re: chlamydia 27.10.08, 23:10
            yadrall napisała:

> A mi po 4 poronieniach (tez UK) odmowiono zrobienia badan na chlamydie,bo jak
            > nie mam objawow to po co???

Zakażenie chlamydią przebiega bezobjawowo !!!! A jeśli nawet są objawy - to kto łączy chlamydię z plamieniami, bolesnymi miesiączkami albo nawet nawracającym zapaleniem pęcherza???
          • anuteczek Re: chlamydia 28.10.08, 10:41
            yadrall,
            W UK to się robi inaczej - idziesz do poradni chorób przenoszonych drogą płciową
            i tam wszystkie badania są robione anonimowo i bezpłatnie (moja położna mi o tym
            powiedziała, bo rzeczywiście ze skierowaniem od GP jest problem), w razie czego
            pisz, bo ścieżki badaniowe w UK mam przetarte
            a
            • yadrall Re: chlamydia 28.10.08, 11:27
              To napisz mi prosze jak sie nazwywa ta poradnia,bo nie wiem czego szukac,a GP
              mnie olala...
              • anuteczek Re: chlamydia 28.10.08, 14:06
                GU medicine, możesz zrobić test na HIV, Hep B+C, mycoplasma, ureoplasma,
                chlamydia, gonorrea, herpes. Sprawdź sobie na stronie lokalnego szpitala, kiedy
                działa poradnia, przeważnie jest tak, że rano działają na zasadzie walk in
                clinic, a popołudniu są umówione wizyty. Najlepiej idźcie razem. Część wyników
                badań będzie w przeciągu godziny.
                powodzenia
                • anuteczek Re: chlamydia 28.10.08, 14:11
                  i jeszcze po trzecim poronieniu masz prawo do bezpłatnego pakietu badań, często
                  wystarczy tylko zmienić GP - wiem z doświadczenia, a i jeszcze nie bać się
                  używać argumentów i wykazywać wiedzą medyczną...
                  • yadrall Re: chlamydia 28.10.08, 18:48
                    Dzieki sliczne-u nas w rejonie nie ma walk-in clinik,wiec nie wiem czy cos
                    takeigo znajde,ale dzieki.
                    Po 3 poronieniu mialam badania,ale z krwi-inne wg GP nie sa potrzebne... Poza
                    tym mam mase badan z PL-wszystkie w zasadzie dobre,ale chlamydii nie badalam
                    tylko ginekw PL leczy w ciemno,wiec gdyby byla mozliwosc zrobienia badania to
                    byloby super. Dzieki serdeczne!!!
                    • anna_dab chlamydia 06.11.08, 14:39
                      Zamierzam zrobic wymaz na chlamydię, powiedzcie proszę czy ma
                      znaczenie kiedy pobiera się materiał do badań? Przed @, tuż po @ czy
                      może obojętnie kiedy?

pozdrawiam Ania
                      • anuteczek Re: chlamydia 06.11.08, 18:38
                        wszystko jedno, ale od razu idź z mężem/partnerem na badania
                        • anna_dab Re: chlamydia 06.11.08, 19:13
                          anuteczek napisała:

> wszystko jedno, ale od razu idź z mężem/partnerem na badania

Dziękuję, a to nie jest tak że jak u mnie będzie/nie będzie to i u
                          partnera?

pzdr A
                          • anuteczek Re: chlamydia 08.11.08, 17:40
                            leczyć musicie się i tak oboje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka