Dodaj do ulubionych

Patrycja po grecku

12.12.07, 11:20
Witam,
znajoma prosi, bym dowiedział się, jaki jest grecki odpowiednik
imienia Patrycja i jak się je pisze po grecku. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • malakas Re: Patrycja po grecku 12.12.07, 22:34
      Nie ma. To i się nie pisze. Ale gdyby znajoma musiała - to Πατρίτσια
      • flisvos Re: Patrycja po grecku 13.12.07, 14:35
        jest jest odpowiednik, pytalam kolezanek, jak sie z nimi spotkam to
        podadza mi jak to sie dokladnei pisze :)
        • malakas Re: Patrycja po grecku 13.12.07, 21:43
          Będę niecierpliwie czekał. Oczywiście głowy nie dam, ale nie wydaje
          mi sie, a zaraz powiem mianowicie dlaczego.
          Otóż Patrycja jest pochodzenia łacińskiego a zwrotny wpływ łaciny na
          grekę jest znikomy - z wiadomych względów.
          Chyba, że chodzi o jakiś dwudziestowieczny potworek, zaimportowany z
          Ameryki i tyle mający z greckim wspólnego co np. σέικερ.
          • michalakis Re: Patrycja po grecku 18.12.07, 23:28
            cha, cha :)
            dawno się tak nie ubawiłem...
            "zwrotny wpływ łaciny na grekę jest znikomy"- pisze "malakas" i myli się oczywiście.
            σπίτι, ταβέρνα, κάμπος, λουκάνικο, παλάτι, Ιανουάριος... by wspomnieć kilka ważniejszych. Poza tym polecam poczytać trochę się więcej o historii Grecji, uczony człowieku, zanim zaczniesz pisać podobne dyrdymały.
            Acha - Patrycja to po grecku Πατρίκια.

"να μάθεις και να μάθεις απ'τους σπουδασμένους"
            χαιρετισμούς
            • malakas Re: Patrycja po grecku 19.12.07, 09:48
              Nie musisz być niegrzeczny, to po pierwsze.
              Po drugie to Πατρικία jeśli już, a nie Πατρίκια -uczony człowieku ;)
              Po trzecie, ja nie mówiłem, że wpływ łaciny na grekę jest żaden,
              tylko że jest znikomy. Te Twoje kilka przykładów (i jeszcze inne)
              tego nie zmienią. Jako dogłebnie oczytanemu na pewno nie sprawi Ci
              trudności przedstawienie nam danych odnośnie ilości słów pochodzenia
              łacińskiego w NE, i jak to się ma do ilości słów pochodzących z
              greki w łacinie. Ciekawe czy mina Ci nie zrzednie i czy nadal
              będziesz się prostacko chachał.
              I po czwarte, powtarzam, nie ma greckiego imienia Patrycja. Mylisz z
              rzeczownikiem pospolitym.
              • andre61maz Re: Patrycja po grecku 19.12.07, 10:24
                www.eortologio.gr/data/eortes_Pi.htm
                • malakas Re: Patrycja po grecku 19.12.07, 12:06
                  hnc.ilsp.gr/find.asp
                  Korpus 34.000.000 słów - wyników 0
                  Google - wyników 0 (jako imię)
                  www.komvos.edu.gr/dictionaries/dictonline/DictOnLineTri.htm -
                  wyników 0
                  Ocene wiarygodności źródeł pozostawiam forumowiczom.
                  • michalakis Re: Patrycja po grecku 19.12.07, 17:34
                    Nie wiem, jaki jest sens spierać się i nie podawać żadnych argumentów, opierając się wyłącznie na własnym przekonaniu.
                    Wszystkim forumowiczom nie wierzącym, że wpływ łaciny na grekę jest "znikomy", jak twierdzi mój przedrozmówca, polecam kilka spośród wielu interesujących stron, które można znaleźć w internecie:
                    abnet.agrino.org/htmls/E/E007.html
                    yannisharis.blogspot.com/2007/03/78.html
                    www.wikipedia.gr/%CE%BC/%CE%B5/%CF%83/%CE%9C%CE%B5%CF%83%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1.html
                    Jeżeli ktoś chciałby sprawdzić "procentowo" ilość słów pochodzenia łacińskiego w grece nowożytnej, polecam m.in. opracowanie Roberta Browninga:
                    www.amazon.com/Medieval-Modern-Greek-Robert-Browning/dp/0521299780
                    Co do akcentuacji, nie można być pewnym, w jaki sposób akcentowane są imiona obcego pochodzenia - a jak słusznie zauważa "malakas", Patrycja jest w istocie pochodzenia łacińskiego.... - gdyż w większości przypadków, zależy to wyłącznie od rozmówcy, ale nie jest to oczywiście reguła.
                    Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich
                    • malakas Re: Patrycja po grecku 19.12.07, 21:36
                      Ok, z 4 punktu wycofuję się. Zajrzałem do Babiniotisa - podaje
                      zarówno Πατρίκιος jak i Πατρικία ("γυναικείο όνομα"). Zatem choć to
                      możliwość raczej czysto teoretyczna, niemniej istnieje.
                      O stopniu wpływu łaciny na grekę pogadamy jak dotrę do liczb. Bo
                      Twoje argumenty też są na razie żadne. Pare ogólnikowych,
                      propedeutycznych tekstów mówiących, że taki wpływ notuje się, czego
                      zresztą ja nigdy nie kwestionowałem.
                      Z akcentami chyba żartowałeś, prawda? Zależy od rozmówcy??? To tak
                      jak upierać się, że "wsiąść" jest prawidłowe - przecież co drugi tak
                      powie!
                      • michalakis Re: Patrycja po grecku 19.12.07, 22:53
                        Mówiąc o akcentach, miałem na myśli coś zupełnie innego. Chodziło mi wyłącznie o imiona obcego pochodzenia, które dla użytkowników greckiego nie są popularne. Wtedy akcentuje się je per analogiam do podobnych imion już zakorzenionych w tradycji. Zdarza się jednak, że imiona rzadko używane przechodzą do greckiego z różnych tradycji językowych, wówczas mogą istnieć różnice, jeśli idzie o miejsce akcentu. Przykładem może być Monika, o utrwalonej tradycją wymowie Μόνικα (Babiniotis). Czy jednak nasze Moniki chciałyby być tak akcentowane....?
                        Co do zapożyczeń łacińskich, obawiam się jednak, że nie jest możliwe nawet w przybliżeniu opracowanie procentowe takich zależności. Z prostego powodu - duża część takich zapożyczeń zachowała się wyłącznie w dialektach. Na przykład "siekiera" - mamy wersję grecką πελέκι, wersję turecką μπαλτάς i właśnie łacińską τσεκούρι...
                        Jeżeli znajdziesz jednak jakiekolwiek dane procentowe, z dużym zainteresowaniem do nich sięgnę.
                        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka