Dodaj do ulubionych

Słowiańska Hurrem

28.07.24, 08:58
Żona Sulejmana, jak wiadomo, była przychylnie usposobiona do państwa Jagiellonów. Czy właśnie jej dziedzictwu zawdzięczamy prawie 100 lat pokoju z Turcją? (co niestety nie oznaczało braku najazdów tatarskich). Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • maciekoriflame Re: Słowiańska Hurrem 28.07.24, 14:03
      Serial jest bardzo ciekawy bo historia od strony haremu, czy po polsku fraucymeru, alkowy. Na ile jadnak Twoja teza jest prawdziwa? Trudno sobie wyobrazić aby jedna osoba mogła zapewnic kierunek polityki na 100 lat do przodu. Pewnie jednak jak zwykle zadecydowała geopolityka i zasoby militarno-ekonomiczne.
      • scand Re: Słowiańska Hurrem 28.07.24, 19:00
        Oczywiście Hurrem żyła tylko do 1558. Nie wiem na ile prawdziwa była scena jej spotkania z Anną Jagiellonką, podejrzewam że to fantazja scenarzystów, ale faktem jest że pisywała ponoć listy z samym Zygmuntem Augustem. Dalej to mogła być do pewnego czasu pewna polityczna tradycja utrzymywania dobrych relacji z Lechistanem, oczywiście jak wiemy zakończyła się około roku 1620 i Turcy też odegrali pewną rolę w upadku Rzeczpospolitej ( przez to przygotowali i swój upadek)
        • scand Re: Słowiańska Hurrem 30.07.24, 09:33
          W ogóle jest ciekawy wpływ szeroko rozumianej Słowiańszczyzny na imperium Osmanów, przynajmniej w czasach Sulejmana. Hurrem np. była Słowianką, a więc jej dzieci pół-Słowianami. Taka np, Mihrimah, córka Hurrem została wydana za Chorwata Rustema Paszę. Innych sturczonych Słowian też nie brakowało na wysokich stanowiskach (np. Sokollu - Serb), ciekawe że Sulejman najczęściej sięgał generalnie do Europejczyków jako podpory swoich autokratycznych rządów, przy czym były to osoby, jak dzisiaj byśmy powiedzieli, z nizin społecznych, oderwane od swych rodzin. ( i dlatego zależne tylko od niego - dyktatorzy lubią taki typ zależności)
          Pojęcie rodu tak istotne w rzeczpospolitej szlacheckiej nie odgrywało tak dużej roli w Turcji osmańskiej poza oczywiście rodem Osmanów, ale nie zawsze szczęściem, mówiąc eufemistycznie, było urodzić się w tej rodzinie smile.
          • maciekoriflame Re: Słowiańska Hurrem 30.07.24, 21:33
            Moja Pani namietnie oglądała tę tutrecka propagandesmile)) I ona jest dla mnie expertem. Ja owszem chetnie ale co 10 ty odcinekHurem chyba miała relacje z Boną. W ogóle gdybysmy sie jakos z Turcja..., to moze nadal bylibysmy potegą jak to przwiastuje Friedman...
            • scand Re: Słowiańska Hurrem 31.07.24, 10:09
              Tak, można ten film nazwać propagandowym, ale nie określa go całkowicie a nawet powiedziałbym, że jest to tylko jeden z aspektów. To film o psychologii władzy, psychologii osób w sytuacjach ekstremalnych, czasami filozofii, no i oczywiście wątki romansowe, ale na tle walki o władzę. No i jest historia, choć tu oczywiście z dużą dozą fantazji scenarzystów. Tak czy inaczej przed tym filmem niewiele wiedziałem o Turcji osmańskiej, teraz coś tam wiem.
              • maciekoriflame Re: Słowiańska Hurrem 31.07.24, 14:42
                Jasne! Bardzo wartościowy serial w przeciwieństwie do wielu innych.
                • scand Re: Słowiańska Hurrem 31.07.24, 19:38
                  W sumie ciekaw jestem czy ktokolwiek kto obejrzał ten serial potrafi jeszcze inaczej patrzeć na Turcję Osmanów niż przez jego jego okulary.
                  Historia Sulejmana i Hurrem była szczytowym osiągnięciem Turków.
                  III cześć trylogii - historia ambitnej Kosem jest już znacznie słabsza, dlaczego ? .. może dlatego że w I części trylogii (II część czyli czasy Selima I Murada chyba nie została wyprodukowana) Hurrem była Słowianką smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka