Dodaj do ulubionych

NEWSLETTER

17.02.05, 11:23
W tym wątku chciałbym aby pojawiały news`y dotyczące inwestycji w naszym
mieście i regionie, artykuły z gazet internetu, wzorem niech będzie wątek
zWrocławskich inwestycji; forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
f=550&w=20642259
Obserwuj wątek
    • konrad_wp Re: NEWSLETTER 17.02.05, 11:32
      Co prawda do tego celu służyć dotychczas wątek "Ciekawe linki" ale może być i Newsletter :-)
    • konrad_wp Re: 21.02 , TKM - PPPT 21.02.05, 20:03
      Dzisiaj ponownie była mowa o Parku Technologicznym w Płocku , jakieś mądre głowy się wypowiadały z ARP i Anglik z tamtejszego odpowiednika ARP. Ponownie padła kwota jaką poratuje nas Unia - 34 mln złotych.
    • radeqrdemenes Re: NEWSLETTER 10.03.05, 15:12
      Parę kwiatków z Wrocławia:
      miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2591303.html
      miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2591307.html
    • radeqrdemenes Re: NEWSLETTER 10.03.05, 15:34
      kwiatek z Torunia:
      sn.tradepress.com.pl/default.asp?show=page&id=6541
      • stuntman Re: NEWSLETTER 10.03.05, 15:54
        Echh... żeby takie obiekty chciały w naszym mieście powstawać... Czy kiedyś
        stanie się to czymś naturalnym??
        • radeqrdemenes Re: NEWSLETTER 10.03.05, 15:57
          możeeeeeee
          sn.tradepress.com.pl/default.asp?show=page&id=6519
          ciekawe....
          • konrad_wp Re: NEWSLETTER 10.03.05, 16:02
            Poczekajmy do wieczora , może poznamy chętnych na zainwestowanie na NR ....
            • radeqrdemenes Re: NEWSLETTER 10.03.05, 16:06
              kwiatek z Krakowa:)
              sn.tradepress.com.pl/default.asp?show=page&id=4059
              w oczekiwaniu na nowy rynex he he
          • stuntman Re: NEWSLETTER 10.03.05, 16:23
            Widzę, że też czytujesz SN :)

A krótko odpowiadając, to już od kilku lat nie liczę na jakieś specjalne ruchy
            w tej materii. Nie po raz pierwszy stwierdzam, że w wielu miastach zbliżonych
            wielkościowo do naszego powstają nowoczesne obiekty handlowe, a u nas ani
            konkurencji, ani dużych sieci handlowych, ani realnego kapitalizmu jakoś nie
            widać. Dlatego zastanawiam się czy kiedyś nadejdą takie czasy...
            • konrad_wp Re: NEWSLETTER 10.03.05, 16:36
              Nadejdą bo nie może wiecznie trwać taki marazm. Może już wieczorem humory nam się poprawią , kto wie :)))
              • radeqrdemenes Re: NEWSLETTER 13.03.05, 13:10
                powstała stronka płockiego radziwia:
                www.tmr.plo.pl/
                • radeqrdemenes Re: NEWSLETTER 13.03.05, 13:23
                  img.photobucket.com/albums/v232/wroclawczyk/Arkady.jpg
                  projekt wrocławskiej galerii
                  • konrad_wp Re: NEWSLETTER 13.03.05, 13:31
                    Mam propozycję - jeśli zamieszczamy jakieś projekty z innych miast to wybierajmy raczej te z miejscowości porównywalnych do Płocka - wiadomo że Wrocław ma większe możliwości ...
                    • radeqrdemenes Re: NEWSLETTER 13.03.05, 13:42
                      przykład trzeba brać zgóry i uczyć się od lepszych inaczej
                      będziemy się zachwycać projektami na miarę Ostrowca:)
                      • konrad_wp Re: NEWSLETTER 13.03.05, 13:48
                        Zgadzam się, ale powinniśmy trzymać się realiów. Inaczej będziemy wklejać zdjęcia Trump Tower albo Jin Mao Tower i ubolewać że w Płocku nic takiego nie powstaje :-)
                        • radeqrdemenes Re: NEWSLETTER 13.03.05, 13:57
                          Nie zamierzałem przesadzać;)
                          • konrad_wp Re: NEWSLETTER 13.03.05, 14:04
                            Ale galeria z Wrocławia całkiem całkiem :-)
                • konrad_wp Re: NEWSLETTER 13.03.05, 13:30
                  Fajna stronka , szkoda tylko że coś z kodowaniem znaków jest nie tak...
    • konrad_wp Re: NEWSLETTER 13.03.05, 16:00
      Ciekawy artykuł - www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050312/ekonomia/ekonomia_a_3.html

Może jednak prognozy GUSu na temat wyludniania się Polski dzięki imigracji nie spełnią się ... swoją drogą czy wiecie gdzie można znaleźć informacje o liczbie obcokrajowców w naszym regionie (z wyłączeniem Warszawy oczywiście) ?
    • stuntman Re: NEWSLETTER 15.03.05, 10:37
      Nie wiem czy ktoś z Was miał styczność z nowowydanym albumem "Płock - Ulicami
      Tysiącletniego Miasta"? Właśnie dzisiaj miałem możliwość go obejrzeć - znajdują
      się w nim zarąbiste zdjecia, m.in dużo ujęć z lotu ptaka. Generalnie
      przeglądanie tego wydawnictwa napawa optymizmem i lokalną dumą, gdyż fotki
      zrobiono z dużym smakiem, ujęto najpiękniejsze zakątki od najlepszej strony, a
      i te bardziej zwyczajne przedstawiono w sposób wysublimowany. Polecam każdemu
      chociażby raz zapoznać się z tym albumem, z tego co wiem jest on do nabycia w
      wydawnictwie NMP - sam chciałem taki zakupić dla potomności - niestety cena
      jest horrendalnie wysoka, wręcz zaporowa, tak więc mimo wielu zalet tego albumu
      nie wydam na niego 120 zł, ponieważ zwyczajnie nie stać mnie na taką atrakcję.
      Nie mniej uważam, iż jest to bardzo atrakcyjna pozycja i będzie doskonałą
      wizytówką miasta jeśli wpadnie w ręce komuś spoza naszego miasta.
      • konrad_wp Re: NEWSLETTER 15.03.05, 16:06
        Niestety nie widziałem :-( Mam nadzieję że będzie je można jakoś zobaczyć w sieci , chociaż wątpię :(
        • konrad_wp Re: NEWSLETTER 15.03.05, 16:07
          A tu okładka - www.bibl.plock.pl/duze.php?zdj=nowo7.jpg
          • stuntman Re: NEWSLETTER 31.03.05, 13:21
            Niedawno uzyskałem stały dostęp do ww. albumu. W wolnej chwili postaram się
            zeskanować kilka zdjęć (głównie myślę o lotniczych) które spodobały mi się
            najbardziej. Szkoda, że tą książkę skanuje się tak niewygodnie, jej "budowa"
            nie sprzyja skanowaniu, a nie chciałbym żeby się zniszczyła bo niezupełnie jest
            moja.
            • konrad_wp Re: NEWSLETTER 31.03.05, 13:41
              To znaczy zdjęcia są na obu stronach ? Ja to robiłem tak że skanowałem po jednej ze stron , potem po drugiej i sklejałem je ręcznie w programie graficznym. Ewentualnie je rozdzielałem na dwie części ...
              • stuntman Re: NEWSLETTER 31.03.05, 13:54
                Problem tkwi tylko w tym, że strony nie otwierają się "na prosto", a nie chcę
                ich za bardzo rozginać, żeby nie poniszczyć albumu. Nawet skanowanie zdjęć
                będących tylko po jednej stronie może spowodować, że nie będą one całkiem
                przylegały do powierzchni skanera (co pogarsza zdecydowanie jakość). Wszystkich
                i tak nie zeskanuję bo są ich tam setki, ale kilka wg. mnie najciekawszych
                napewno zarzucę w temacie "Płockie fotografie" :)
    • radeqrdemenes Re: NEWSLETTER 21.04.05, 10:35
      sn.tradepress.com.pl/default.asp?show=page&id=6730
      ciekawe kiedy IKEA zainteresuje się naszym 150 000 rynkiem....
      • stuntman Re: NEWSLETTER 21.04.05, 12:09
        Ludzie o czym my mówimy! Przy takich układach w Ratuszu nie możemy się doczekać
        chociażby zwykłej wolnorynkowej konkurencji; od trzech lat nikt z zewnątrz
        właściwie nic w mieście nie buduje, a tu taka inwestycja!? Na Ikeę bym raczej
        specjalnie nie liczył w najbliższym dziesięcioleciu...
      • konrad_wp Re: NEWSLETTER 21.04.05, 14:09
        Nie jestem przekonany , że ta inwestycja dojdzie do skutku. Już teraz mówi się
        że 21 centrów handlowych jakie działają w Warszawie to więcej niż dość. A lada
        miesiąc ruszą Złote Tarasy i ma być jeszcze coś w Wilanowie. Z tego co ostatnio
        wyczytałem na więcej nikt nie wyda już zgody.
        • radeqrdemenes Wiosenny wysyp Galerii handlowych w Polsce 05.05.05, 09:07
          Wiosenny wysyp Galerii handlowych w Polsce, a u nas dalej bryndza:
          sn.tradepress.com.pl/default.asp?show=page&id=6857
          to ta firma co miała nam zagospodarować NR
          sn.tradepress.com.pl/default.asp?show=page&id=6851
          to akurat nic pięknego
          sn.tradepress.com.pl/default.asp?show=page&id=6850
          a to za to podoba mi się najbardziej
          sn.tradepress.com.pl/default.asp?show=page&id=6849
          szkoda że nie robi się nic aby dogonić Toruń, a jest w zasięgunaszej ręki
          sn.tradepress.com.pl/default.asp?show=page&id=6825
          sn.tradepress.com.pl/default.asp?show=page&id=6784
          sn.tradepress.com.pl/default.asp?show=page&id=6782
          sn.tradepress.com.pl/default.asp?show=page&id=6776
          • czytelnik.prasy Re: Wiosenny wysyp Galerii handlowych w Polsce 05.05.05, 20:32
            Galeria Polimeni jak w Gnieźnie czy w Koninie z małym hipermarketem typu Hypernova plus kilkoma przeciętnymi butikami i punktami usługowymi o powirzchni takiej jak C.H Echo na Przemysłowej to chyba nie powód do zazdrości - i jeszcze dwusalowe kino - to większy śmiech nic "wirtualne" kino 3-salowe na Podolu. Po Polimeni nie ma co płakać. Należy oczekiwać Galerii Tumskiej i 4-salowego Przedwiośnia - to w centrum. (byle za bardzo MM i TK przy tym nie przeszkadzali - promując coś na Nowym Rynku). Dalej - chciałoby się powiedzieć - coś na Podolu - już E-B na nikogo nie zwali - że blokują im - ruch po ich stronie - co prawda Gazecie prezes E-B w lutym mówił - że jeszcze miesiąc,dwa i się wszystko wyjaśni - no to już czas. Ale dodał żeby go nie trzymać za słowa. Czyli czekamy na Galerię Tumską i Przedwiośnie oraz realizację obietnic E-B ;-)
            • konrad_wp Re: Wiosenny wysyp Galerii handlowych w Polsce 05.05.05, 21:09
              Bardzo dobrze się stało że konkurs na NR został unieważniony. Jakby Polimeni
              wybudowała na NR taką kichę żółto-niebieską to byłaby po prostu zbrodnia
              dokonana na tym placu...
              • radeqrdemenes Re: Wiosenny wysyp Galerii handlowych w Polsce 06.05.05, 09:17
                Po pierwsze chciałem tylko pokazać ile się dzieje na rynku galerii handlowych w
                Polsce,
                Po drugie ja też nie jestem zachwycony projektem Polimeni w Gnieźnie choć jak
                dla tego 70 000 miasta to jednak coś, bardziej chodziło mi o pokazanie dokonań
                firmy która chce budować i w Płocku
                Po trzecie zwróciłem uwagę na galerię Copernikus w Toruniu, na Wrocławskie
                Arkady i raczej te prijektty mogą być punktem odniesienia dla Płocka.
                • konrad_wp Re: Wiosenny wysyp Galerii handlowych w Polsce 06.05.05, 09:26
                  No z tym to się zgadzam :) Swoją drogą ciekawe czemu tak się dzieje że firmy
                  developerskie traktują mniejsze miasta "po macoszemu" stawiając takie koszmary?
                  W większych miastach to nie do pomyślenia...
                  • radeqrdemenes Re: Wiosenny wysyp Galerii handlowych w Polsce 06.05.05, 09:40
                    To mimo wszystko jest w gestii władz miasta i architekta miejskiego,
                    trzeba powalczyć aby inwestycja miała również walory architektoniczne
                    • radeqrdemenes Re: Wiosenny wysyp Galerii handlowych w Polsce 12.05.05, 13:39
                      Następna wiosna też zapowiada się obiecująco w tym temacie
                      sn.tradepress.com.pl/default.asp?show=page&id=6864
    • abrakadaber Toruń chce mieć wasny port lotniczy 06.05.05, 17:59
      biznes.onet.pl/0,1093209,wiadomosci.html
      brzmi calkiem nieźle, zawsze bedzie mozna skorzystac...
      • konrad_wp Re: Toruń chce mieć wasny port lotniczy 06.05.05, 18:07
        Nie żebym życzył źle Toruniowi, ale z perpektywy Płocka lepiej by było gdyby
        port lotniczy (wolałbym używać słowa lotnisko bo port lotniczy brzmi strasznie
        dumnie :-) powstał jednak bliżej. Do Torunia jest tyle samo kilometrów co do
        Warszawy, nie mówiąc już o tym że Modlin i Sochaczew leżą znacznie bliżej.
        Kibicujmy im :-) tym bardziej, że jest realna szansa na low-costy w tym
        pierwszym z nich. Poza tym wytworzyła się swego rodzaju moda na zapowiedzi
        nowych lotnisk - Lublin,Białystok,Kielce teraz Toruń. Nie bez znaczenia wydaje
        tu się przedwyborcza kiełbasa, poza tym w przypadku Torunia dużą rolę odgrywa
        odwieczna rywalizacja z sąsiednią Bydgoszczą (w której notabene lotnisko jest -
        ba i to całkiem niedawno wyremontowane, z nowym terminalem - oddalone od Torunia
        o jakieś 40km).
    • stuntman Re: NEWSLETTER 26.07.05, 22:37
      Zdaje się, że właśnie dzisiaj pojawiła się w internecie zupełnie nowa strona
      MZGM-u. Pod adresem www.mzgm-plock.pl/ można obejrzeć sporo dobrej
      jakości wizualizacji na temat ostatnich oraz planowanych inwestycji (m.in.
      osiedle tarasowe, osiedle domków jednorodzinnych między Borowiczkami a
      Imielnicą, o którym pisała ostatnio Wyborcza).
      Czuję, że chyba kroi się większa aktualizacja na SPI :))
    • stuntman Re: NEWSLETTER 27.07.05, 15:06
      Urząd Miasta w końcu zaczął czynnie chwalić się na swoich stronach WWW
      sztandarowymi miejskimi inwestycjami. Polecam zajrzeć pod poniższe adresy:

www.ump.pl/main.php?cid=inwestycje&iid=amfiteatr
      www.ump.pl/main.php?cid=inwestycje&iid=most
      www.ump.pl/main.php?cid=inwestycje&iid=tumska
      Na stronach znajdziemy sporo ciekawych informacji: opisy, wizualizacje,
      prezentacje 3D i filmy. Jest co oglądać, duży plus dla UM!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka