Dodaj do ulubionych

Pańska skórka

27.10.13, 22:39
Podobno to "przysmak" warszawski. Związany tradycyjnie z zaduszkami i świętem zmarłych bialorozowy twardy cukierek pakowany w pergamin. Jego receptur jest tajna. Ciekawe czy pojawia się on w innych miastach? A może macie jakieś inne regionalne "cmentarne" smakolyki
W tym roku ( jak co roku) najlepsze są na Bródnie, na Powązkach ciut gorsze ale ok, a na Wolce twarde i niedobre... Taki prywatny ranking pańskiej skórki
Obserwuj wątek
    • szarlotka_ja Re: Pańska skórka 27.10.13, 22:49
      A ja myślałam, że znowu będzie o zającach tongue_out
      U nas na wsi na zające mówi się pańska skórka wink
      • hashimotka88 Re: Pańska skórka 27.10.13, 23:04
        Nie znam tych cukierasow smile u mni jak co roku bedzie taki jeden ptaszek suspicious
        Nie moze byc inaczej... Bedzie golabek do zjedzenia. Jak zawsze co roku gdy do babci cala gromadka ludzisk z cmentarzyska sie zjedzie.

DN smile
    • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Pańska skórka 27.10.13, 23:02
      ja wolę obwarzanki, obowiązkowe przy wyjściu z Powązek...
      • witamina_b12 Re: Pańska skórka 28.10.13, 07:53
        Fakt są jeszcze obwarzanki, ale one kojarzą mi się też z innymi miejscami i okazjami. A na Bródnie bywały kiedyś jeszcze pieczone kasztany.
    • czytacz.1 Re: Pańska skórka 27.10.13, 23:02
      w okolicach Lublina nie ma takiej tardycji, a jedyny twardy różowy cukierek jaki znam to raczek
      • hashimotka88 Re: Pańska skórka 27.10.13, 23:06
        Mentos jeszcze, delikatnie rozowy... Ale on pozniej i tak mieknie wink
        • witamina_b12 Re: Pańska skórka 28.10.13, 07:56
          https://chomikuj.pl/ImagePreview.aspx?id=1659067771
          tak wygląda.
    • mayenna Re: Pańska skórka 27.10.13, 23:15
      O cukierkach związanych z świętem zmarłych dowiedziałam się kilka lat temu. U mnie nie było takiego zwyczaju. Nigdy nie próbowałam. Mozna je dostać poza 1 listopada?
      • stefcia41 Re: Pańska skórka 28.10.13, 06:47
        Mozna. Widziałam na jakiś festynach czy innych , podobnych okazjach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka