27.04.14, 00:21
czy naprawdę większość zgłupiała na tzw kanonizację. piszę z Podkarpacia - matecznika kleru i zabobonów. a jak jest u was.
Obserwuj wątek
    • s-t-x Re: ratunku 27.04.14, 00:53
      u mnie jest tak samo jak u ciebie
    • s-t-x Re: ratunku 27.04.14, 00:54
      ooooo i u mnie
      • hashimotka88 Re: ratunku 27.04.14, 06:29
        big_grin
        cos sie roztroiles S-t-x
        i u mnie .....

... jest podkarpacie suspicious
        poza tym nie widze tyle co Ty...
        Jedynie wczoraj biegnac na paru domach widzialam wywieszone flagi i czasam jakis obrazek w oknie. czy przesadzaja ludziska? nie wiem. co masz na mysli?

P.S . Nie wiedzialam ze jestes z matecznika. z samego jego centrum ? wink
    • wyszeptany-o-zmroku Re: ratunku 27.04.14, 06:51
      Generalnie,nie widzę problemu.
    • witrood Re: ratunku 27.04.14, 08:13
      Zgłupienia nie ma. Ludzie się tym przejmują (większość), bo to jednak ważne (jak nie religijnie to chociażby wizerunkowo czy PR'owo dla Polski).
      • hashimotka88 Re: ratunku 27.04.14, 08:52
        dokladnie, jest to wazne wydarzenie i w jakis sposob wypada zauwazyc, ze jest takowy dzisiaj dzien. Wypada poswiecic nieco swojej uwagi bo.... jest na Kogo smile Teraz powiem cos glupiego (glupie to? suspicious) gdy zobacze ze jest godz. 21.37, chocby na tel czy kompie to zawsze nakresl na sobie znak krzyza, zawsze sobie wtedy o "Wujku"przypominam, takie jakby uczczenie jego osoby smile przechodzac obok kosciola, raczej tego nie robie. nie jestem gorliwa katoliczka.... wrecz przeciwnie jestem jak osika, chwiejna. Nie jest to mocna wiara, nie czuje jej jak powinnam czuc. Takie to troche sztuczne sie wydaje uncertain ma jakis tam smak, nie jest calkiem jalowe ale jednak.... jak sztuczny miod...
        co tu wiele mowic.... papiez mial w sobie cos niezwyklego, jego gesty ale glownie czyny.
        dzisiaj juz kosciol zaliczylam. pobpoludniu przeciez moze byc tenis suspicious wiec sie zmobilizowalam na pobudke rano, zeby.... czy odbebnic kosciol? nie do konca.... No wlasnie, taka zmiane jeszcze zauwazylam. msze sw. poprzestawiali z racji kanonizacji. w kosciele nie bylo fajerwerkow (tak calkiem ludzie nie zgupieli tongue_out ) a jakies swieczki niektorzy zapalali. Poza tym na koniec byla barka a co a poczatek odspiewane? ni wiem spoznilam sie tongue_out ok. ksiadz wczesniej zaczal suspicious ja przyszlam na czas ^^ ale serio suspicious chyba big_grin nie nosze zegarka.... Tyle bylo tego widzialnego, jesli chodzi o dzsiejszy dzien. Mysle ze jest wszystko w normie, nie ma wielkiego odchylu wink
    • tapatik Re: ratunku 27.04.14, 12:59
      Dzięki igrzyskom szary tłum zapomni o chlebie.
      A poza tym będzie można coś sprzedać, albo podatek kanonizacyjny nałożyć.
    • czarny.onyks Re: ratunku 27.04.14, 13:02
      u mnie w Krakowie.....dużo pielgrzymów...

i zupełnie mi to nie przeszkadza, w przeciwieństwie do np. alkoholików, ćpunów, dresów...itd....
      • witrood Re: ratunku 27.04.14, 13:42
        Mnie tam też nie przeszkadzają pielgrzymi. Za to menele niestety tak. Jak ostatnio byłem dwa tygodnie temu w Krakowie, to zszokował mnie menel-stary dziad, który na trawniku naprzeciw szpitala uniwersyteckiego na Grzegórzkach wykonywał bez krępacji czynność defekacyjną. Podobny obrazek tego samego dnia widziałem już z pociągu w krzakach zaraz za Cmenatrzem Rakowickim. Tyle że mimowolnych widzów mniej było. A myślałem, że nic nie jest już w stanie mnie zakoczyć. wink
        • czarny.onyks Re: ratunku 27.04.14, 13:49
          ...bo niestety menele i bezdomni pielgrzymują do nas ciągle z różnych końców krajuuncertain

......spróbuj pojeździć komunikacją u nas.....uncertain
    • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: ratunku 27.04.14, 13:20
      no ja rozumiem, że wydarzenie ważne, wyjątkowe w swej naturze, rzadko mamy możliwość przeżywać kanonizację człowieka, którego się jeszcze nie tak dawno na żywo słyszało - ale przegięcie to jest
      na ten przykład u nas autobusy miejskie jeżdżą z wyświetlonymi cytatami
      np. "Linia 105 - Rzeka Biała - Nie lękajcie się"
      • tapatik Re: ratunku 27.04.14, 13:27
        Może to jest zachęta do kąpieli w rzece?
      • czarny.onyks Re: ratunku 27.04.14, 13:33
        > np. "Linia 105 - Rzeka Biała - Nie lękajcie się"

albo ...dziś dowiozę Was do celutongue_out
      • witrood Re: ratunku 27.04.14, 13:38
        A to nawet zabawnie wyszło. wink Chociaż lękać się nie ma co, bo to raczej taki rowek nie rzeka. Przy Narwii i Supraśli to nawet by miało jakiś sens.
        • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: ratunku 27.04.14, 14:14
          a to zależy o jakim kawałku Narwi mówimy smile
          Białka koło mnie zazwyczaj jest niewinną płytką rzeczką, ale niech tylko popada solidnie...
          pamiętam jak kiedyś wylała na całą ulicę i podeszła pod mój blok, w którym wtedy mieszkałam
          a samochody topiły się, naliczyliśmy chyba z 7, w tym ten pomocy drogowej, który podjechał, żeby tamte wyciągać
    • witamina_b12 Re: ratunku 27.04.14, 14:05
      Na wszelki wypadek nie oglądam dziś programów informacyjnych. Dla mnie jest to stricte wydarzenie religijne, w którym nie uczestniczę.
      • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: ratunku 27.04.14, 14:17
        ja to w ogóle nie oglądam tivi, ale miałam dziś włączone radio w nocy i nad ranem nadawali jakieś kawałki homilii JPII, co wywołało u mnie sen, że nowy święty mi kota uzdrowił... jak się obudziłam, to macałam, czy naprawdę guz zwierzakowi zniknął wink
    • raziel24 Re: ratunku 27.04.14, 18:14
      Na zachodzie bez zmian
    • szarlotka_ja Re: ratunku 27.04.14, 21:39
      Na Śląsku Cieszyńskim sielanka big_grin
      Cisza, spokój nic się nie działo wink
      W ogóle, jak to napisałeś, kler i zabobon, w naszych okolicach tak się nie rzuca w oczy jak w innych regionach Polski wink
      • witrood Re: ratunku 28.04.14, 07:39
        A to dziwne. U Was przecież +/- pół na pół katolicy i luteranie. To i statystycznie powinno wszystkiego być więcej. :o
        A w ogóle Cieszyn - urocze miasto (znaczy ten nasz, bo czeski jakby mniej). wink
        • szarlotka_ja Re: ratunku 28.04.14, 20:21
          witrood napisał:

> A to dziwne. U Was przecież +/- pół na pół katolicy i luteranie. To i statystycznie powinno wszystkiego być więcej. :o

Ale czego więcej bo nie zrozumiałam? tongue_out

Cieszyn aktualnie jest odrobinę mniej urokliwy ale miejmy nadzieję, że znowu się stanie uroczym miastem big_grin
          • witrood Re: ratunku 28.04.14, 21:17
            Księży tych i tamtych. wink

Dwa lata temu całkiem dawał radę, chociaż fakt parę miejsc można by poprawić (np. ten plac skąd odjeżdżają busy). wink
            • szarlotka_ja Re: ratunku 28.04.14, 21:26
              A, no ten plac to jest totalna porażka tongue_out
              Ale ma się budować nowy węzeł przesiadkowy dla PKP i PKS więc jest nadzieja big_grin
              Generalnie centrum miasta jest rozkopane bo kanalizację budują i co chwilę średniowieczne trupy się tu i ówdzie znajdują więc wkraczają archeolodzy i to wszystko trwa i trwa i trwa tongue_out
              Ale Wzgórze Zamkowe i inne urokliwe miejsca stoją jak stały wink
    • apersona Re: ratunku 28.04.14, 13:09
      Jaka kanonizacja? jakie głupienie?
      • hashimotka88 Re: ratunku 28.04.14, 13:42
        Najlepiej, ja dzisiaj mamę zapytałam coś o kanonizacje a mama: "ale jaka kanalizacja?" big_grin
        autentik smile
    • hashimotka88 Re: ratunku 28.04.14, 14:50
      nooo, ladnie, ladnie... bo ja to w ogole... mam ladny usmiech wink
      nieee, nie lubie go suspicious ok. jakos przywyklam do niego. Kiedys byl mniej usmiechniety, teraz mysle ze w miare jakos sie smieje. A moze w glowce mi sie przestawilo? uncertain troche tez ale na pewno teraz wiecej smiejacego sie usmiechu u mnie jest smile nie zabraniam mu az tak jak kiedys...

co do mamy... przypomniala mi ostatnio zaslyszana od niej historyjka. Mloda do niej mowi : "mamo wiesz co, Ty to nawet ladna jestes a jakbys tak wyszczuplala to bylabys piekniejsza" big_grin tez autetntik. myslalam ze padne jak to uslyszalam. Jestem bardzo do mamy podobna, jak ona byla w moim wieku. Tylko usta mam pelnoejsza i nosa nie mam czubatego i nie musze tak bardzo szczuplec. na razie suspicious
    • green.amber Re: ratunku 28.04.14, 14:51
      no fidzisz... nie unoś się tak, bo Ci zaszkodzi winktongue_out na razie zaszkodziło Ci na literki... i oby na tym się skończyło winktongue_out
    • green.amber Re: ratunku 28.04.14, 15:04
      a proszszsz wink
    • meg-40 Re: ratunku 28.04.14, 20:31
      Ja tam boję się burzy sad Najchętniej siedziałabym pod pierzyną...
      • hashimotka88 Re: ratunku 28.04.14, 21:13
        i ja... lubie smile
        wczoraj kiepskie byly te blyski uncertain dzisiaj jeszcze gorsze, odrobine tylko pogrzmocilo a ja czekalam na zewnatrz na cos wiekszego. Nici z tego....
        lubie burze bo wtedy jest.... cisza smile ludzie sa zatrwozeni tongue_out elektronika czasem nie dziala. po prostu jest inaczej, milej.
        • meg-40 Re: ratunku 28.04.14, 21:17
          I to ludzkie zatrwożenie Cię rajcuje? Matko...
          • hashimotka88 Re: ratunku 28.04.14, 21:30
            aha smile nie no.... po prostu ludzie wowczas nie mysla o takich przyziemnych sprawach jak .... klotnia... wyszydzania itp. itd. moze wystarczaja im same grzmoty na niebie wiec swoich wiele tak nie serwuja. Wowczas Ci zatrowzeni, skupieni na tym.co sie dzieje za oknem sa jakby milsi.
            u mnie nikt sie raczej nie boi ale mozna to nazwac.... skupieniem.
            lubie takie ich skupienie gdy ze sklepienia nieba sie leje i grzmoty od czasu do czasu dadza o sobie znac. Czlowiek wowczas widzi jaki jest maly, ze to przyroda ma w sobie sile. oczywiscie wszystko z umiarem, nie musi ona az tyle pokazywac suspicious
            A Ty Meg-40, serio boisz sie burzy, kazdej? u mnie to psiakow mi szkoda uncertain
            i Mloda czasem strachliwa sie robi, jak mocniej zagrzmi, wowczas wypada ja jakos pozytywnie nakierowac smile
            • meg-40 Re: ratunku 28.04.14, 21:50
              Serio seriusieńkobig_grin A myślisz, że czemu szukam faceta akurat na wiosnę?wink
              • raziel24 Re: ratunku 28.04.14, 22:17
                Szukasz piorunochronu?;P
                • meg-40 Re: ratunku 28.04.14, 22:32
                  Mniej więcej wink
    • hashimotka88 Re: ratunku 28.04.14, 22:29
      eee, nie maja takich mysli bo pogoda jest dla nas w miare laskawa. Nie robi nam wiele przykrosci to i trwozyc sie nie ma potrzeby. Zeszlego roku nieraz bywaly grady co okna wybijaly. na szczescie nie u nas... ale np dwie wioski obok. opowiadala znajoma jak jej szyby w skosnym oknie wybilo uncertain i wspominala ze zostawiajac jedno okno dachowe przypadkowo otwarte - grad je oszczedzil. Troche to dziwaczne. Tak sie zastanawialam co ja bym w takiej sytuacji robila uncertain nie chce wiedziec...
      Zatem wielkich zywiolow nie mialam okazji zobaczyc ani doswiadczyc (i dobrze) poza zalana piwnica 3 lata wstecz. wtedy sie czlowiek oganial w deszczu z wiaderkami, w klapkach, w plaszczu. Nic nie bylo wazne, tylko to by sie wody pozbyc. Jak powiem ze mi sie to podobalo to znowu zostane uznanne za dziwaka big_grin to nie mowoe tongue_out podobalo mi sie takie zgranie, nakierowanie na jedno zadania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka