Dodaj do ulubionych

TV technicznie.

23.10.22, 19:36
Za czas jakiś planuję zakup nowego odbiornika TV. Mój obecny pochodzi z 2009 roku. Pewnie od tamtego czasu dużo się zmieniło. Jakie teraz mają techniczne możliwości dzisiejsze odbiorniki. Co powinien mieć teraźniejszy telewizor. Może ktoś wie?
Obserwuj wątek
    • samysliciel Re: TV technicznie. 23.10.22, 23:20
      Wszystko zależy od potrzeb, cena zależna jest od wielkości i jakości ekranu, oraz posiadania smart TV czyli możliwości połączenia z internetem a co za tym idzie możliwości korzystania z aplikacji typu Netflix, Player, Polsat Box, Disney+, Canal+ online itp. Z klasycznej tv nie korzystam od lat, oglądam mecze piłkarskie przez aplikację , korzystam z ww. aplikacji i oglądam to co chcę kiedy chcę. Właśnie kilka dni temu sprezentowano mi tv, tyle że starszy model bez smart tv, dlatego też sprezentowano mi urządzenie z chromecast czyli urządzenie umożliwiające połączenie tv z internetem. Oglądanie na laptopie mi starczało ale jak mniemam pusty segment pod tv raził gości w oczy a jak przychodzą z dziećmi to te się nudzą, teraz już nie będą wink

Po głowie chodzi mi ekspres do kawy, z urządzeń domowych już tylko jego mi do szczęścia brakuje, widać sporą różnicę w porównaniu do fusiatki tongue_out
      • anirat Re: TV technicznie. 24.10.22, 20:44
        czyli jesli chciałabym podłączyć do internetu to musi byc smart TV? I wtedy mozna ogladac telewizje przez internet i nie potrzeba anteny? A to chromecast to o to jest? Do każdego odbiornika mozna podłaczyć?
        • samysliciel Re: TV technicznie. 24.10.22, 21:04
          Chromecast to aplikacja w urządzeniu dodatkowym umożliwiająca korzystanie z internetu i ww aplikacji typu Netflix na telewizorach bez Smart TV. Także jeśli zależy Ci na tej opcji wystarczy kupić urządzenie które podłączysz pod tv, koszt koło 200zł, nie musisz zmieniać tv jeśli ten nadal jest sprawny. Plusem aplikacji na których oglądasz tv jest to że ich subskrypcję możesz przerwać kiedy chcesz i po zakończeniu miesiąca nie płacisz, nie ma długich umów i tak jak wspominałem to samo możesz oglądać w tv, na komputerze, tablecie czy telefonie, jedyna długoterminowa opłata jest na internet.
          • anirat Re: TV technicznie. 24.10.22, 21:47
            jakiś link do tego, zebym mogła poogladac?
            • samysliciel Re: TV technicznie. 24.10.22, 23:25
              Link do urządzenia, akurat droższe jak 200zł ale pracownikiem elektronika jest ktoś z rodziny i polecił, pojutrze będę podłączał do tv, podzielę się wrażeniami:
              allegro.pl/oferta/xiaomi-mi-tv-box-s-4k-smart-tv-hdr-android-tv-8-1-10490529909
              • anirat Re: TV technicznie. 25.10.22, 08:15
                To czekam na wrażenia smile
                • samysliciel Re: TV technicznie. 27.10.22, 15:37
                  Jest ok, prosta instalacja, podłączenie jednego kabla do tv, bezproblemowe sparowanie urządzeń, konfiguracja sprowadzająca się do wyboru języka i wpisania hasła do wifi i już. Jedyny, mały minus to że jest dodatkowe urządzenie obok tv i pilot choć ten przejmuje właściwie wszystkie funkcje poza włączeniem samego tv. Z drugiej strony to spora oszczędność bo 200-300 zł to nie 1500-2000 zł za nowy, lepszy tv... można odłożyć na czarną godzinę, wakacje albo... ekspres do kawy big_grin
                  • anirat Re: TV technicznie. 27.10.22, 19:47
                    Fajnie. Jak będę miła chwilę muszę pooglądać. mam jeszcze pewne przemyślenia, ale żeby ubrać myśli w zapis potrzebuję chwili skupienia.
                    • anirat Re: TV technicznie. 29.10.22, 09:09
                      Czy musi być transmisja obrazu w smartfona lub tabletu, czy działa bez tego na samym wi-fi?
                  • anirat Re: TV technicznie. 29.10.22, 09:06
                    Dobrze. Mam pytanie. Do każdego starego TV można to podłączyć. Oczywiście nie mówię o kineskopowych. Jakie programy można na tym oglądać? TV nie musi mieć anteny?
                    • samysliciel Re: TV technicznie. 29.10.22, 20:41
                      Urządzenie z linku powyżej lub inne jego typu zapewnia bezpośrednie połączenie z posiadanym wifi. TV musi mieć wejście hdmi którym łączy się z odtwarzaczem (ten z linku ma kabel w zestawie). Oglądanie tv czy materiałów streamingowych typu Netflix odbywa się po wcześniejszym zainstalowaniu aplikacji, która udostępnia usługę, podobnie jak robi się w telefonie czy na tablecie.
                      Oferty są zazwyczaj płatne, choć tvp, pilotwp czy cda część materiałów ma bezpłatnych, za to poprzedzone reklamami, linki do ofert: pilot.wp , polsta box go , player , canal+ online , cda , tvp , viaplay. W wielu przypadkach wykupione pakiety umożliwiają oglądanie materiałów czy tv na kilku urządzeniach jednocześnie (użytkownicy netflixa dobrze to znają wink ) co umożliwia dzielenie opłat na 2 osoby lub więcej. No i jest youtube, którego oglądam najwięcej czy słucham tam muzyki.
                      Myślę, że kompleksowo przedstawiłem możliwości tv przez internet big_grin
                      • anirat Re: TV technicznie. 30.10.22, 17:57
                        Tak, dziękuję bardzo smile
    • stasi1 Re: TV technicznie. 24.10.22, 21:59
      Ja akurat z miesiąc temu kupiłem nowy TV. Niestety nie jestem z niego zadowolony. Ja oglądam z pilotem a ten mi staje okoniem. Poprzedni był też mniej więcej jak i twój. Na rok przed zmianą systemu go kupiłem ale miał już go. Pewnie dam go siostrze bo ona ma jeszcze kineskopowy
    • searam Re: TV technicznie. 26.10.22, 18:28
      43PFS6855 TV LED PHILIPS kupilem w maju br.Laczy sie z laptopem .Uzywam tylko Chromcasta obslugiwanego ze smartfona w Androidzie - wszystko z YT., zadnej telewizji i tego smietnika.Plus soundbar.
    • szarlotka_ja Re: TV technicznie. 28.10.22, 21:44
      W nocy mi się śniło, że telewizor kupiłam, ale za bardzo nie wiedziałam co z nim zrobić big_grin
      • anirat Re: TV technicznie. 29.10.22, 09:04
        Daj mi smile
        • szarlotka_ja Re: TV technicznie. 29.10.22, 20:16
          Nie ma sprawy, ja i tak nie mam czasu na tv smile
    • vermieter Re: TV technicznie. 29.10.22, 19:18
      współczesny telewizor powinien mieć dostęp do dobrego programu telewizyjnego wink
      • anirat Re: TV technicznie. 29.10.22, 20:12
        tzn?
        • stasi1 Re: TV technicznie. 04.11.22, 20:38
          Pewnie to aby nadawał to co chce zobaczyć widz
          • vidmo76 Re: TV technicznie. 05.11.22, 11:20
            Od bliżej nie określonego czasu, nie oglądam TV. Szacunkowo jakieś 8 lat.
            W dobie dzisiejszej reklamy TV zmieniła się diametralnie, doszły do tego Netflixy, Disneje itp. coś tam.
            Oglądanie TV mija się z celem, bo rodzi się pytanie CO MAM TAM OGLĄDAĆ?!

Opozycjonistyczne TVN czy Reżimową TVP .

Jedyne co powinnaś rozważać jako nowy zakup to chyba nowy Laptop czy tam jednostka typu PC ale podejrzewam, że nie grasz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka