Dodaj do ulubionych

Kupno domu w czechach

25.10.11, 22:14
Witam wszystkich jestem nowy na tym forum.Chcialbym porady tych z Was ktorzy juz kupowali dom w czechach (gotówka,bez kredytu).
Upatrzylem kilka domow ktore mnie sie podobaja i obecnie dzwonie po agentach i probuje ustawic sie na wizyte w jednym terminie (mieszkam i pracuje w UK wiec chce wszystkie ustawic w malym odstepie czasu).Dwie z trzech agencji nie maja problemu, dosc szybko zgodzily sie na ustawienie wizyty.Trzecia zas spora agencja PROLUX ma wielki problem, nie posiadam czeskiego numeru kontaktowego ( po dwoch tygodniach, moich codziennych rozmow telefonicznych z roznymi paniami w tej firmie zostalem poinformowany ze chyba jestem niepowazny iz one beda dzwonic do mnie do anglii, zeby mnie poinformowac o terminie mozliwej "prohlidki".).Najgorsze jest to ze ze wszystkich domow ten ktory oni oferuja najbardziej mi odpowiada.
Pytanie moje jest proste jakie warunki musi spelnic cudzoziemiec aby kupic dom w CR?
Dzwoniac po roznych agencjach, zostalem tak zdezinformowany iz postanowilem zasiegnac wiedzy u zrodla, czyli tam gdzie moge poczytac doswiadczenia osob, ktore juz to przeszly.
Z gory dziekuje za pomocne odpowiedzi, i bardzo przepraszam za brak polskich znakow fonetycznych.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Kupno domu w czechach 25.10.11, 23:05
      > Pytanie moje jest proste jakie warunki musi spelnic cudzoziemiec aby kupic dom
      > w CR?

Jeśli cudzoziemiec jest obywatelem Unii Europejskiej, to obecnie nie ma żadnych ograniczeń z kupnem domu.
      Akurat mieszkam koło Cieszyna i wiem, że trochę ludzi z polskiej części miasta kupiło mieszkania po czeskiej stronie.
      Oczywiście trzeba przestrzegać potem czeskich przepisów, płacić podatek od nieruchomości, itp.
      • vtec2710 Re: Kupno domu w czechach 25.10.11, 23:11
        MIeszkania nie sa traktowane na rowni z domami w niektorych krajach unii.Wiem dosc duzo na ten temat gdyz sam posiadam dom w Niemczech i chcialem kupic dom w Bulgarii.
        O ile w niemczech nie ma problemu wogole, to np. w Bulgarii trzeba zalozyc firme odpowiednik naszej spolki z.o.o.
        • wislok1 Re: Kupno domu w czechach 25.10.11, 23:16
          W Czechach nie trzeba założyć firmy
          • gira79 Re: Kupno domu w czechach 26.10.11, 11:19
            W Czechach nie trzeba zakladac firmy jesli jest sie obywatelem EU.
            Musza to robic Ukraincy, Wietnamcy jesli kupuja nieruchomosci.
            Glowy nie dam czy nie jest wymagany czeski tymczasowy pobyt - ale skoro nikt o tym nie wspomina to zakladam, ze nie. (Sam kupilem nieruchomosc i mam ten papier. Na 100% wszedzie musialem sie nim legitymowac)

Co do innej czesci pytania, o tym ze biuro nieruchomosci kiepsko komunikuje - no niestety czeska rzeczywistosc. Tutaj w dalszym ciagu nie ma duzej konkurencji i wiekszosc podmiotow gospodarczych olewa klienta. Nie pozostaje nic innego jak pochylic glowe lub znalesc wybrany dom u innego maklera.
            Z drugiej strony nie rozumie tego. Teraz jest bardzo zly czas na sprzedaz nieruchomosci, wiec kazdy klient jest na wage zlota. Firmy ida na duze ustepstwa by sprzedac.
            Ja osobiscie bym podkreslil, ze place gotowka, jestem z Anglii i zalezy mi na czasie. W dalszym ciagu Anglicy sa tu postrzegani jako majetni ludzie.
            • gambriunus1 Re: Kupno domu w czechach 26.10.11, 12:16
              hahaha wiemy wiemy, wiele tamtejszych kobiet pozenilo sie z Angliczanami z nadzieja na szybkie i latwe ustawienie siebie i potomstwa w zyciu - wiadomo taki przyjezdza z kasa a w kazdym razie ma do niej lepszy dostep niz jakis tam Czech cza Polaczek, co za tym idzie gwarantuje latwy i przyjemny, oraz niczym nie zaklocony zywot. Czeszki niewiele sie roznia mentalnoscia od przecietnej Polki - sa takimi samymi materialistkami. ps. pisze to bez kompleskow i bez jadu - zeby mnie tu zaraz jakas forumowiczka o polskie kompleksy nie posadzila. Taka jest prawda.
    • sks_baltyk_1930 Re: Kupno domu w czechach 26.10.11, 13:24

Sprobuj kupic czeska sim karte przez internet np. O2:
      www.o2shop.cz/predplacene-karty/
      albo TMobile lub Vodafone.

Za kilka dni przyjdzie karta poczta i masz czeski numer. Oczywiscie musisz miec unlocked mobilesmile

Powodzenia
      • gira79 Re: Kupno domu w czechach 26.10.11, 15:03
        Nie o numer telefony byl temat.
        Po co mu SIM karta? Jesli chce czeski numer, moze wykupic na Skype usluge Dial-in i ma czeski numer za minute.
        • sks_baltyk_1930 Re: Kupno domu w czechach 26.10.11, 23:52
          >Nie o numer telefony byl temat.
          >Po co mu SIM karta? Jesli chce czeski numer, moze wykupic na Skype usluge Dial-in i ma >czeski numer za minute.

Czytaj ze zrozumieniem!!! Napisal, ze najwiekszy problem jest z tym ze nie ma czeskiego numeru kontaktowego. Tak trudno przeczytac dokladnie pierwszy post? Czeskie agencje nie chca zarobic dlatego nie beda dzwonic na angielski numer a jak by mial czeska sim karte ktora mu tak strasznie odradzasz to by moze oddzwonili...
    • vtec2710 Re: Kupno domu w czechach 27.10.11, 01:55
      Moj problem polega na tym, ze mieszkajac 11 rok w Londynie przyzwyczailem sie do sytuacji w ktorej informacje przebiegaja blyskawicznie.Jesli jest jakis problem na drodze informacji to ten problem musze rozwiazac w mgnieniu oka.
      Przyzwyczajony wysylac i odbierac maile z pozycji iphona, nawet nie WYOBRAZAM SOBIE ( ani moi klienci) aby czekac dluzej niz 10 min. Na odpowiedz.Czesto po tym czasie jest juz zbyt pozno na decyzje.
      Sytuacja w Czeskich agencjach nieruchomosci, poniekad zmusza mnie do reakcji.Mam umowione 2 spotkania, na ktore wyskocze w ten weekend, przy okazji zakupie karte sim i sprobuje dalszej negocjacji z Proluxem.
      • sks_baltyk_1930 Re: Kupno domu w czechach 27.10.11, 11:47

@ vtec2710

Mam ten sam problem, po wieloletnim pobycie zagranica (US, UK) ciezka sie przyzwyczaic do sposobu pracy ludzi w takich krajach jak Czechy czy Polska. Tutaj niestety wszyscy maja na klienta wyjeb.... i tej mentalnosci chyba jeszcze dlugo nic nie zmienisad
        A poczekaj jak zaczniesz zalawiac sprawy w urzedach, to dopiero bedziesz mial szoksmile

-
        "Blbec nikdy nepochopí, že je blbcem skutečně – pravdu o tom, že je blbcem, blbci říkáš zbytečně"
        • wislok1 Re: Kupno domu w czechach 27.10.11, 23:34
          Dokładnie tak jest.
          Smutne, ale prawdziwe
    • ewa9786 Re: Kupno domu w czechach 27.10.11, 19:14
      Czesc,
      Niestety czeskie biura nieruchomosci generalnie dzialaja zle zeby nie powiedziec, ze czesto nieuczciwie. Bardzo uwazaj co kupujesz. Ja juz zlyszalam o posrednikach, ktorzy kilkakrotnie sprzedali ten sam dom. Tutaj to dziala inaczej niz w krajach z dluzsza tradycja wolnego rynku. Tu biura nie ponosza takiej odpowiedzialnosi jak na zachodzie.
      Mi chcieli wcisnac rudere z trzema hipotekami, nawet mnie o tym nie informujac. Nie chce cie zniechecac, ale jeden weekend na zalatwienie kupna domu to stanowczo za malo. Niestety musisz wszytsko sam dokladnie sprawdzic, bo inaczej jest duza mozliwosc, ze cie wykiwaja.
      Szczesliwie urzedy dzialaja tu troche lepiej niz w Polsce i jest tu ciut wiekszy porzadek.
      Nawet mala dziura ma plan zagospodarowania przestrzennego. Powinien byc dostepny na ich stronie internetowej. tam sprawdz, czy w poblizu nie ma powstac autostrada czy jakas przemyslowa zona.

nahlizenidokn.cuzk.cz/
      na tej stronce mozesz sprawdzic stan prawny nieruchomosci

Nabywa sie tytaj wlasnosc tez inaczej niz w Polsce. Tutaj w zasadzie umowe mozesz spisac sam. Oczywiscie lepiej zrobic to u adwokata, u notariusza wyjdzie troche drozej. Wazne jest wpisanie ciebie jako wlasciciela do katastru. To przesadza o nabyciu prawa wlasnosci i takim papierem bedziesz udowadniaz swoje prawo wlasnosci a nie umowa.

Oczywiscie jak masz obywatelstwo UE to mozesz bez problemu kupic nieruchomosc (dom, mieszkanie). Jednak jest pewna smieszna sprawa. Prawdopodobnie bez prawa stalego (nie tymczasowego) pobytu nie bedziesz mial kosza na smieci. My placimy tylko za meza i corke a ja smiece do woli za darmo mimo iz tu jestem zameldowana. A znajomi, ktorzy dom wybudowali i oficjalnie w nim mieszkaja, smieci woza do miasta.

• vtec2710 Re: Kupno domu w czechach 27.10.11, 22:24
        Dziekuje wszystkim za odpowiedzi, szczegolnie Tobie Ewo.Bardzo pomocna.
        Pewnych kwestii niestety nie rozumiem, jak mozna sprzedac dom kilkukrotnie?Czy tam nie ma sadow?Inna sprawa jak mozna sprzedac dom zadluzony?
        Kupilem i sprzedalem juz kilka nieruchomosci w Europie i wszedzie jako sprzedajacy bylem wrecz "przeswietlony".A jako kupujacy wiedzialem na temat nieruchomosci wszystko.
        Czy sa jakies firmy polskie na terenie CR, ktore pomagaja poznac stan prawny i hipoteke nieruchomosci?
        Nie wiem czy jest zalatwiac pobyt staly przed ewentualnym kupnem.Z tytulem wlasnosci bede mial o wiele bardziej solidne podstawy do ubiegania sie o pobyt.
        P.S.
        Jaka siec komorkowa polecacie jako pre paid (uzywam internetu nalogowo wiec najlepiej pod tym kontem).
        Pozdrawiam

• wislok1 Re: Kupno domu w czechach 27.10.11, 23:41
          Można zrobić wiele przekrętów w CZ i PL, jak ktoś uzna ciebie za angielskiego jelenia, to ci będa oferować do kupna Most Karola w Pradze albo kolumnę Zygmunta w Warszawie.

> Czy sa jakies firmy polskie na terenie CR, ktore pomagaja poznac stan prawny i
          > hipoteke nieruchomosci?
          Moim zdaniem takich firm nie ma. Handel nieruchomościamimiędzy PL i Cz jest słaby.
          Polacy kupują mieszkania w blokach. Czesi nie kupują nic, bo w PL jest drożej o 10-20%

> Nie wiem czy jest zalatwiac pobyt staly przed ewentualnym kupnem.Z tytulem wlas
          > nosci bede mial o wiele bardziej solidne podstawy do ubiegania sie o pobyt.
          > P.S.
          Przed kupnem ?
          Nie rozumiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka