Dodaj do ulubionych

Historia Czech - czarna dziura księgarska

25.11.05, 10:11
Odwiedziłem Traffic Club, reklamujący się jako największa księgarnia w
Warszawie.
W dziale z historią znalazłem kilka regałów o historii Niemiec - szczególnie
III Rzeszy, kilka półek z historią Rosji, coś o Ukrainie, ale o historii
Czech nie było nic. Pani w informacji przeszukała bazę danych i dowiedziałem
się, że o Czechach są tylko przewodniki turystyczne.

W innych księgarnich podobnie. Gdzieniegdzie można dostać jedynie książkę
prof. Tomaszewskiego "Czechosłowacja".

Jak wyjaśnic takie dysproporcje?
Obserwuj wątek
    • richardek bo my bardzo kochamy Czechy 25.11.05, 17:32
      Kochamy bo nam tak kazala Elve. Przeczytaj to we wstepie forum.
      • coobek Re: bo my bardzo kochamy Czechy 29.11.05, 14:53
        Mam ten sam problem. Po wycieczce do tego fajnego kraju i nie ukrywajmy po
        prozie A.Sapkowskiego zapragnalem wglebic sie co nieco w historie naszych
        sasiadow.

A tu taka zaskoczka. Jak to mowia wedkarze gdy nic nie bierze - Studnia. Nul.
        Nie ma takich ksiazek. Chyba bedzie trzeba cos angielskojezycznego poszukac.

---------------------
        Polska = Kwakwanistan
        • josteine Re: bo my bardzo kochamy Czechy 29.11.05, 15:35
          Nieprawda. Musicie lepiej poszukac. Jest wspomniana "Czechosłowacja" prof.
          Tomaszewskiego z 1997 r., mialo byc wznowienie. Ale uwaga: obejmuje wyłącznie
          XX w. Jest (z tego samego wyd.) "Między Marksem a Palackym. Historiografia w
          komunistycznej Czechosłowacji" Macieja Górnego, kupilam w zeszlym roku w
          Empiku. Ale to bardziej o tym, jak pisano historie na nowo niz o samej
          historii. I jest jeszcze "Praska Wiosna 1968" prof. Krawczyka, aktualnie
          naszego ambasadora w Pradze, Volumen 1998. I wszystko. Nie ma calej historii
          czech, tak jak i Slowacji, bo widocznie nie ma na to zapotrzebowania sad(
          • richardek moi mili 30.11.05, 20:43
            Tak sie zlozylo, ze nigdy formalnie nie uczylem sie czeskiego. Ale od mlodosci
            czytuje ksiazki po czesku, slowacku i jeszcze w paru innych jezykach
            slowianskich. Sprobujcie, nic trudnego. Co najwyzej pewnych fragmentow nie
            zrozumiecie i siegniecie do slownika.

W Czechach w ksiegarniach widzialem zatrzesienie ksiazek historycznych.
            Odnioslem takze wrazenie ze sa lepsze niz polskie.
            • margala a historia Polski po czesku? 01.12.05, 10:32
              ciekawe czy Czesi mogą przeczytac w swoim języku historię Polski.
              Ktoś wie coś na ten temat?
              • mbrechtacz Re: a historia Polski po czesku? 01.12.05, 11:56
                Mogą przeczytać:

N. Davies - Polsko
                oraz książka z serii Strucne dejiny statu: Polsko

Jest jeszcze kilka skryptów uniwersyteckich, zreszta tak jak w Polsce i w
                internecie tez cos jest.
              • paviensky Re: a historia Polski po czesku? 09.12.05, 12:39
                A może także
                Andrzej Paczkowski
                Půl století dějin Polska
                Pozdrowinie.
    • margala TGM 05.12.05, 15:48
      a czy wyszły po polsku jakiekolwiek pisam Tomasza Masaryka?
    • pagaa Re: Historia Czech - czarna dziura księgarska 06.12.05, 23:58

heh ja studiuje filologie czeska wiec znam ten problem.najlepsza jest historia
      czechoslowacji orzechowskiego ale ta to tylko w bibiotece! a mialam wspomniana
      his tomaszewskiego i ktos sobie ja pozyczyl i nie chce sie przyznac!!!!!! ale w
      bibliotekach jest czasem cosik.a czesi moga wiecej sobie poczytac o polsce...
      • no.morro Re: Historia Czech - czarna dziura księgarska 09.12.05, 11:35
        Czeskie książki historyczne są jakoby lepsze niż polskie? Polecam odwiedziny w
        księgarni Prusa koło UW lub do DiG w Bibliotece Narodowej czy też w Bellonie na
        rogu Al. JP II i Al. Solidarności i skonfrontowanie ponownie swoich wrażeń na
        ten temat, bo nie wiem w czym widzisz ułomność polskich publikacji.

Ja mam wrażenie, że w Polsce jest wystawianych na półkach więcej naukowych
        książek historycznych a w Czechach więcej książek "dla ludu" czyli z obrazkami,
        rekonstrukcjami, dużą iloscią kolorowych zdjęć itd. Ale moze się mylęsmile

Ostatnio ukazała się książka Andrzeja Michałka pt "Husyci". Rysunki takie sobie
        i momentami tekst jest zbyt kolokwialny ale jest tam sporo ciekawych informacji
        bez wdawania się w niepotrzebne szczegóły. Jako wstęp do zapoznania się z tym
        okresem pod kątem działań militarnych jest do zaakceptowania. Tu jest link z
        ceną promocyjną:
        ksiegarnia.bellona.pl/index.php?c=boo&bid=1058
        • margala 30lat!!! 09.12.05, 12:42
          no.morro,
          a widziałeś gdzieś w księgarni monograficzne wydanie historii Czech?
          raczej nie, bo ostatnie wydanie - wedle mojej wiedzy - miało miejsce ponad 30
          lat temu.
          • no.morro Re: 30lat!!! 09.12.05, 16:58
            Napisałem długiego posta z pięknymi porównaniami do historii Polski i go szlag
            trafił sad

Reasumując. Nie ma sensu czekać na Historię Czech bo to co jest istotne pod
            względem historii politycznej przeczytasz tylko w publikacjach przekrojowych
            albo w publikacjach o Austrii lub o Cesarstwie. Dlatego przejrzyj np "Historię
            Europy Środkowo-Wschodniej. Tom 1 i 2" pod red. prof. Kłoczkowskiego. Jest tam
            np rozdział "Czechy i Węgry w monarchii habsburskiej w XVII - XIX wieku".
    • katerinaz Re: Historia Czech - czarna dziura księgarska 28.12.05, 13:23
      Margala,
      nie ma co przesadzać. jest tego troche na rynku, szczególnie z nowszej
      historii, ale nie tylko..poszukaj w necie. nawet w www.gkn-prus.com.pl czy w
      merlinie mozna znalezc kilka ciekawych pozycji. Jeśli chcesz przeszukiwać bazy
      danych to zapraszam na strony www.bn.org.pl (Biblioteka Narodowa) tam w
      katalogu on-line na pewno znajdziesz niejedna ciekawa publikacje po czesku i po
      polsku. W tym roku współorganizowałam wystawę o kontaktach polsko-czeskich.
      podaj tematykę, która Cię interesuje,chętnie pomogę.
      • mazakie Re: Historia Czech - czarna dziura księgarska 30.12.05, 11:03
        Widzałem wczoraj u nas, w Rybniku
        monogragię Polsko-czeschosłowacki konflikt graniczny 1918-1922.
        Pokaźny w treści, 60 złsmile
      • margala Re: Historia Czech - czarna dziura księgarska 02.01.06, 13:44
        katerinaz,
        widzę, że sie orientujesz, więc może mi odpowiesz kiedy ostatnio ukazało się
        monograficzne wydanie historii Czech. według mnie pod koniec lat 60-tych.

moim zadniem, to chora sytuacja.

• katerinaz Re: Historia Czech - czarna dziura księgarska 03.01.06, 11:27
          raczej trudno po polsku...łatwiej tematycznie..o wybiórczych sprawach pisze się
          coraz więcej. to trzeba przyznać. jest taka trochę starsza seria artykułów po
          konferencji, która z grubsza obejmuje historię Czech, ale ja sobie teraz nie
          przypomnę, gdzie to widziałam. Kiedy znajdę, to przekażę dalej. ale to też nie
          żadne aj-waj, zeby nie było rozczarowaniasmile co do sytuacji, to, mając na
          uwadze, że to nasz sąsiad, rzeczywiście trochę wstyd. W sumie dla Polaków
          czeska historia może się rzeczywiście wydawać mało atrakcyjna. zajmujemy się
          husytyzmem (coś jak zryw romantyczny przeciw całemu światu-to się nam podoba),
          koncepcją połączenia Polski i Czechosłowacji (to nam też pasuje..) itp. wolę
          kontakty kulturalne, to ciekawsze i neutralne, a poza tym również, niestety,
          mało znane. polecam!
        • vasermon Re: Historia Czech - czarna dziura księgarska 03.01.06, 22:19
          Skoro znajduje się w tej publikacji tysiącletnia historia Czech, to nawet
          książka sprzed 40 lat nie jest za stara. wink
          • katerinaz Re: Historia Czech - czarna dziura księgarska 04.01.06, 10:23
            byle z dystansem... jak do wszystkiego
            • no.morro Re: Historia Czech - czarna dziura księgarska 04.01.06, 15:57
              No tak ale ile z tych 1000 lat to historia Czech a ile historia Austrii czy
              Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego? Nie zrozumcie mnie źle ale historia
              Czech od Białej Góry do XX wieku powinna być określana raczej jako "Historia
              Czechów" bo Czechy jako takie, specjalnie od reszty monarchii Habsburgów się
              nie różniły. Dlatego pisałem że chyba właściwe byłoby studiowanie historii
              narodu albo przekrojowo całego regionu bo coś takiego jak "Historia Czech"
              trochę by wprowadzało w błąd.
              • vasermon Re: Historia Czech - czarna dziura księgarska 04.01.06, 20:10
                Historia jest zawsze albo narodu, albo jakiegoś terytorium, w tym wypadku
                terytorium obecnej Republiki Czeskiej. Tak samo można byłoby traktować historię
                Litwy, Ukrainy i właściwie wszystkich narodów Europy (łącznie z Polską), co w
                żaden sposób nie usprawiedliwia luki w księgarniach. wink
              • katerinaz Re: Historia Czech - czarna dziura księgarska 05.01.06, 10:24
                szanowny no.morro.. idąc tym tropem, to historii Polski w XIX wieku pisać się
                nie powinno...Oni zresztą byli w dużo lepszej, pod tym względem sytuacji niż
                my, chociaż pod jednym berłem byli i mieli swoje namiastki państwowości,
                władze,administracje, itp.
                • no.morro Re: Historia Czech - czarna dziura księgarska 07.01.06, 19:50
                  Oczywiście, przeciez nie twierdzę że w przypadku Polski/Polaków XIX wieku
                  powinno być inaczej. Dlatego dzieje tego okresu powinny być studiowane łacznie
                  z historią krajów zaborczych. W dodatku gdyby nie Powstanie listopadowe i
                  Powstanie styczniowe to historia tych czasów byłaby jakimś kompletnym koszmarem
                  bo skupiałaby się na nieco mało zajmujących kwestiach typu "kółko konspiracyjne
                  w gimnazjum we Włoszczowej" albo pracy organicznej lub rozwoju haftu ludowego
                  (chyba że ktoś lubismile. Niestety w przypadku Czech w okresie o którym
                  wspomniałem, kwestie polityczne schodzą na dalszy plan i własciwie jeżeli nie
                  popatrzyć w tym momencie na Czechy przez pryzmat historii Austrii i prowadzonej
                  przez nią polityki międzynarodowej wiele się straci. Dlatego polecam własnie
                  publikacje przekrojowe.
                  • katerinaz Re: Historia Czech - czarna dziura księgarska 09.01.06, 09:02
                    oczywiście ja też nie twierdzę, że nie..ale czy ktoś poleca do studiowania
                    historii Polski historię Rosji, itp...może to zbyt daleko idący przykład.. poza
                    tym nie widze niczego złego w "kółku konspiracyjnym w gimnazjum we
                    Włoszczowej", szczególnie kiedy jest się w coś mocno, a przede wszystkim
                    konsekwentnie zaangażowanym..a nie powstanie...długo długo nic..nowy zryw, nowe
                    powstanie..i tak nam zostało do tych czasów troszeczkę, jak nie ma wspólnego
                    wroga, to nie wiadomo, co ze sobą zrobić..i nie chodzi o to, że jestem jakaś
                    anty, bo wcale nie, tylko szkoda mi troche, ze czasem za bardzo cenimy
                    jednorazowe zrywy niz pozadna prace, która do czegos prowadzi, prędzej czy
                    później. a że to mało pasjonujące..bez przesady, haftować można na różne
                    sposobysmile
                    • no.morro Re: Historia Czech - czarna dziura księgarska 09.02.06, 01:19
                      Tak ale w tym momencie to juz jest historia haftu czeskiego lub szkolnictwa a
                      nie historia Czech w całym przekroju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka