Dodaj do ulubionych

watek edukacyjny

01.09.03, 20:21
Ahojky

Mam pewien problem-potrzebuje nauczyc sie czeskiego ale problem polega na tym
ze nie mam z czego. Nigdzie nie potrafie znalesc podrecznika dla polakow. Czy
moze ktos wie gdzie takie cudenko mozna dostac???

ahojky cislo 2
Obserwuj wątek
    • elve Re: watek edukacyjny 01.09.03, 21:56
      z doświadczenia wiem, że najłatwiej podręczniki do nauki czeskiego można
      dostać w samych Czechach, w Polsce nie widziałam nawet czegos podobnego. jeśli
      chodzi o podręcznik konkretnie dla Polaków, to niczego takiego nie widziałam
      podczas mojego ostatniego, dość długiego pobytu w Pradze. Nie wiem, może niech
      odezwie się ktoś z bohemistyki, jeśli tu jest... przecież studenci musza mieć
      jakieś materiały, może któryś z południowopolskich uniwerków wydał jakiś
      skrypt... ja uczyłam się ze słowników, ostatnio wyszedł polsko-czeski,
      dwutomowy, i czesko polski, jednotomowy. z dobrym skutkiem.
      Poza tym polecam nabycie podręczników dla małych czechów - tak od drgiej
      klasy. serio, z tego tez da się uczyć, całkiem zabawnie jest smile
      aha, jest jakiś kurs korespondencyjny czeskiego dla Polaków, ale w tej chwili
      nie pamiętam strony, postaram się znaleźć i wtedy wkleję smile
      pozdrav
      • taberes Re: watek edukacyjny 01.09.03, 22:12
        Problem polega na tym ze mam taka mala fanaberie i chcialbym podrecznik czesko-
        polski. Inne kombinacje jezykowe oczywiscie widzialem ale jakos nie ciagnie
        mnie do nauki czeskiego poprzez angielski czy niemiecki. Moja pritelkini kupila
        sobie ucebnice polstiny pro Cechy wydane przez UJ wiec pomyslalem sobie ze cos
        podobnego ale w druga strone znajde w Polsce. Przemierzylem jakis czas temu
        stolice i nic takiego nie znalezlem (jedynie slownik kieszonkowy uplowalem).
        Jutro podzwonie sobie po bohemistykach w Polsce moze oni mi cos poradza.
        Mam pytanko jak czesto jezdzicie do CR? bo mi czasami sie zdarza i nie lubie
        tluc sie sam pociagiem tyle godzin samemu.
        • elve Re: watek edukacyjny 01.09.03, 22:49
          a skąd jeżdzisz? smile ja niestety przez najbliższych kilka lat będe raczej
          uziemiona, a jak już to jezdzę autem, bo taniej wychodzi... jak bede jechać
          nastepnym razem, to dam znac.
          odezwij sie jutro jak tam z tymi bohemistykami poszlo, sama jestem ciekawa i
          tez bym chcetnie takie cos nabyla / skserowala.
          pzdrv
          • cizinec Re: watek edukacyjny 02.09.03, 09:45
            Cze!
            Ja sie uczylem czeskiego w Czeskim centrum w Warszawie z pieknej
            ksiazki "Čestina pro cizince", rok wydania chyba 1969,cena 0,50 PLN,
            przygotowana w jez. angielskim dla Arabow i Murzynow studiujacych w Pradze.
            Zabawne to bylo nieziemsko, bo bohaterami tekstow byly same Ahmedy i Mustafy,
            w/w publikacja jednak mieszala razem obecni i spisovni češtinu.
            Od kilku dobrych lat ucze sie czeskiego przez net.
            A co do ksiazek... dosc dobrym centrum jest Wroclaw, od kumpli stamtad mam
            jakas "Češtiny pro pokročile" - nauka czeskiego po czesku oraz taka smieszna
            ksiazeczke p.t. "Kapoan" nie do nauki sensu stricte, ale traktujaca o roznicach
            miedzy polskim a czeskim w stylu "jsem momentálně nepřitomný" czy "kamenná
            deska". Nauczyc sie mozna poprzez upozorněni na chyby:o)

S pozdravem
            Cizinec
            • taberes Re: watek edukacyjny 02.09.03, 18:52
              Ahojky.
              No i dzwonilem.Krakow, Warsaw i probowalem do Wroclawia.
              Krakow przyjemnie rzeczowo ale nic mi nie pomogli maja swoje skrypty ale ich
              wydawnictwo wolnych juz nie mialo (rok wyd cos kolo 1996) a mile panie w
              bibliotece tez mi nie mogly pomoc gdyz wszystkie egzemplarze byly wyporzyczone
              wiec jedynie po wakacjach bedzie mozna odksewrowac.
              W stoliccy "mila" pani nic nie wiedziala, kazala zadzwonic po 1 pazdziernika
              jak wroca czescy lektorzy.
              do Wroclawia nie moglem sie dodzwonic-bede probowal.
              A co do wyjazdow to pewnie teraz sie skonczy (studia sie skonczyly i
              teoretycznie czasu nie bede mial) ale poniewaz moja pritelkini jest z CR wic
              chcac nie chcac musze jedzic ( i tak juz 2 rok). A co do tarsy to do tej pory
              jedzilem pociageim (w Polsce znizka na legitymacje a w CR na Junior Pasa)
              najczesciej przez Wraszafke (proto ze bydlim na severu Polska) a stamtad na
              Wroclaw lub Katowice.
              Najpewniej jeszce perzed sylwesterm lub na sylwestra pojade do CR.

pozdrawiam

Piter
              • elve Re: watek edukacyjny 02.09.03, 21:32
                no, ja też z seweru smile
                kicha z tymi skryptami, jak bede w Krakowie to pojde na univer, moze da sie
                cos skopirować z czytelni.
                pozdravky
              • cizinec Re: watek edukacyjny 03.09.03, 13:40
                Nazdar!

Jak chcecie ktores z tych moich wroclawskich ksiazek, to dajcie znac:o)
                Moge jeszcze zerknac w warszawskim Czeskim centrum [mam tam kousek], ale na
                duzo bym nie liczyl:o(

Do CR jezdze pociagiem, najczesciej Silesia (Wawa 21:20, Pha hl.n. 7:20)
                kupujac bilet do Zebrzydowic (ca. 50 PLN, potem przejsciowke za 2 PLN *), i
                pozniej v pokladne v Petrovicich za 260 Kč z Karta Z, nebo se sle..vou pro
                skupiny, jak sie dogadam z innymi jadacymi. W najblizszym czasie jade do Pragi
                21/22.09. Chcecie cos z CR?:o)

*) bron boze nie kupujcie Zebrzydowice - Petrovice przejsciowki w kasach
                miedzynarodowych, PKP ma tam przebicie ponad 800% w stosunku do swojej wlasnej
                oferty przygranicznej - bilet w kasie m. kosztuje cos ponad 17 PLN. Podroz
                przez Wroclaw sie nie oplaca (chyba, ze ktos jest ze Szczecina), bo na granicy
                nie mozna kupic czeskiego biletu - pociag stoi w polskim Miedzylesiu i trzeba s
                připlatkem u průvodčího ve vlaku.

Hezky den!
                C.
                • elve Re: watek edukacyjny 03.09.03, 16:13
                  hej, ja jezdziłam na studia tym samym pociągiem smile
                  może się spotkaliśmy? smile
                  • cizinec Re: watek edukacyjny 03.09.03, 16:44
                    Hmm, ja jezdze dopiero od maja br., ale w zasadzie nic straconego;o)
    • taberes Re: watek edukacyjny 01.10.03, 18:18
      Uff. Nareszcie mam to czego szukalem. Udalo mi sie zdobyc 3 skrypty do nauki
      czeskiego (wydawnictwo UJ).Czas do pracy
      • elve Re: watek edukacyjny 02.10.03, 01:45
        o. a skad masz? kupione, czy porzyczone?
        • taberes Re: watek edukacyjny 02.10.03, 19:14
          Skserowane. 3 skryptyt; w sumie roche gramatyki, slowek i czytanek (dobre i to-
          bo do tej pory nic nie mialem-umialem jedynie to czego sie nauczylem bywajac w
          CR i oczywiscie od mojego Milacka)ale w od polowy do konca pazdziernika bede w
          CR i tam juz na mnie czekaja cwiczenia do rozwiazywania.
      • cizinec Re: watek edukacyjny 02.10.03, 19:14
        Eeee tam, co to sa 3 skrypty wobec calego ogromu češtiny, ktory mozna dostac
        gratis na miejscu v CR? Wlasnie wrocilem z 5-dniowego wyjazdu i mam wrazenie,
        ze takiej dawki czeskiego nie dostalbym w pl przez rok. Tak praxe je nejlepši
        způsob:o) Mr. Madalini cs o tym wie, ze ano?:o)

Zdravim
        pół-cizi, pół-domaci:o)
        • elve Re: watek edukacyjny 02.10.03, 23:42
          mas pravdu, brouku smile
          • taberes Re: watek edukacyjny 15.10.03, 11:35
            Rowniez stwierdzilem ze najlepsza jest praktyka i tzw. learining by
            doing.Dlatego pozdrawiam z koleji na Větrniku v Praze.
            • cizinec Re: watek edukacyjny 17.10.03, 14:30
              Ba, a ja zitra rano zacinam vikendovou praxe na Morave:o)
              Ale dulezite je taky to, aby tu praxi nejak opakovat i doma.
              Tak proto jsme vcera zahajili setkani v ceskem krouzku:o)
              A pro cisnika jsme vypadali uplne jako z ciziny, he he

• elve Re: watek edukacyjny 17.10.03, 19:52
                hehe big_grin
                Wietrnik? Chce mi się wyć! Kojarzy mi się najlepiej jak można, jest piękny
                wiosną (te sady!), latem też... A jesienią? sam napisz... Strasznie mi się
                tęskno zrobiło...
                • taberes Re: watek edukacyjny 19.10.03, 22:11
                  Moze i okolica jest piekna-fakt parki, zwlaszcza wiosna (bo teraz pomimo,ze je
                  podzim,je doopravdy zima) ale akademik w takim stanie ze jutro musze pomalowac
                  pokoj bo na sciany nie da sie patrzec. Szkoda tylko ze z zaplanowanych 2tyg w
                  Pradze wyjdzie niecaly tydzien-w srode musze wyjechac bo w piatek w Gdansku
                  mam rozmowe(moze w koncu skoncza sie wakacje i zacznie praca).
                  Wreszcie mam jakies normalne podreczniki do cestiny (cesky pro cechy_bo te
                  polskie co mialem wymagaly chyba zaimportowania jakiegos nauczyciela bo
                  gramatyki nie dalo sie z nich nauczyc.
                  pozdrav berusky

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka