Dodaj do ulubionych

MISH torunski

28.06.04, 18:22
Serdecznie witam i pozdrawiam mishowcow wszystkich miast :). Czy ktos z Was
studiuje moze na MISHu torunskim? Jesli tak, to bylbym bardzo szczesliwym
czlowiekiem gdyby zechcial podzielic sie swoimi doswiadczeniami, udzielil mi
(przyszlemu pierwszoroczniakowi) kilku porad i odpowiedzial ewentualnie na
garsc pytan :).

Pawel
Obserwuj wątek
    • mkw98 Re: MISH torunski 30.06.04, 14:21
      Hej, no smutno mi, że nikt Ci nie odpowiada - chyba dlatego, że "aktywne"
      jednostki na tym forum są z innych ośrodków (Kraków, Poznań, Warszawa).
      O ile dobrze pamiętam, z Torunia jest niejaki Yoric, ale już dawno sie nie
      odzywał - może napisz do niego na priv?
      W kwestiach ogólnych - poczytaj sobie nasze stare posty, myślę że jest coś
      takiego jak międzymiastowe doświadczenie mishowe :)
      Pozdrawiam

PS słowo "aktywne" jest w cudzysłowie, bo chyba Współforumowiczki i Wicze
      zgodzą się ze mną, że o aktywności na tym forum można mówic tylko z
      przymrużeniem oka ;)
      • tawananna Re: MISH torunski 30.06.04, 15:37
        PS słowo "aktywne" jest w cudzysłowie, bo chyba Współforumowiczki i Wicze
        > zgodzą się ze mną, że o aktywności na tym forum można mówic tylko z
        > przymrużeniem oka ;)
        Ciiicho, rozwijamy się :). Miło powitać nowego forumowicza z Torunia (a spróbuj już się nie odezwać :P) - będzie jeszcze jedna aktywna jednostka :).

> W kwestiach ogólnych - poczytaj sobie nasze stare posty, myślę że jest coś
        > takiego jak międzymiastowe doświadczenie mishowe :)
        Zgadzam się. W gruncie rzeczy, nie sądzę, by było coś, co w jakiś znaczący sposób odróżnia MISH-e różnych uniwersytetów, z wyjątkiem jakichś kruczków w regulaminie ;). W skład wchodzą różne kierunki, różne są przedmioty "MISH-owe" i egzaminy wstępne, ale nasze wrażenia, doświadcenia, refleksje w gruncie rzeczy są bardzo podobne.
        • ssuas Re: MISH torunski 30.06.04, 21:54
          Hej,

Dzieki, czytanie starszych wiadomosci rzeczywiscie bylo przydatne - zreszta
          zrobilem to juz jakis czas temu :). Tym razem chodzilo mi bardziej o kwestie
          dotyczace tutorow, wykladowcow i roznych takich spraw zwiazanych scisle z UMK.
          Ale mam jedno pytanie ogolnomishowe... Jak to jest z magisterkami, tzn. iloscia
          prac magisterkich ktore pisze sie na koniec studiow? Oczywiscie, formalnie nie
          ma przeszkod zeby w ramach MISHu zrobic dwie, ale... czy jest to wykonalne w
          ciagu pieciu lat? No, wykonalne oczywiscie, ale czy za cene wypruwania sobie
          zyl i usmiercenia zycia towarzyskiego? Bo zastanawiam sie czy tak naprawde pod
          tym wzgledem nie lepiej byloby studiowac jakiegos konkretnego kierunku, po roku
          czy dwoch zaczac nastepny i jakos to wszystko pogodzic. Jak to jest u Was: ile
          prac magisterskich napisaliscie badz zamierzacie napisac? Pozdrawiam i
          zapewniam ze postaram sie byc w miare mozliwosci aktywnym forumowiczem (choc
          jak na razie nie za duzo mam mishowych doswiadczen ktorymi moglbym sie
          dzielic) :).

Pawel
          • mkw98 Re: MISH torunski 30.06.04, 22:40
            U nas większość (tak mi się przynajmniej wydaje) studiuje przez sześć lat - ten
            szósty rok jest cakowicie legalny i pisze się wtedy drugą pracę.

Jest to jak najbardziej wykonalne. Ja na pewno będę się broniła na historii,
            chciałabym zrobić jeszcze jeden kierunek - mam rozgrzebaną filozofię i
            filologię klasyczną, ale wciąż nie mogę sie zdecydować :) A latka płyną - w
            paździetniku zaczynam piąty rok :) Ale chyba wezmę urlop, bo wyjeżdżam na
            stypendium za granicę, więc pracę (lub prace) pisać będzie trudno...
            pozdrawiam
          • tawananna Re: MISH torunski 30.06.04, 23:39
            Jak to jest z magisterkami, tzn. iloscia
            > prac magisterkich ktore pisze sie na koniec studiow? Oczywiscie, formalnie
            nie
            > ma przeszkod zeby w ramach MISHu zrobic dwie, ale... czy jest to wykonalne w
            > ciagu pieciu lat? No, wykonalne oczywiscie, ale czy za cene wypruwania sobie
            > zyl i usmiercenia zycia towarzyskiego? Bo zastanawiam sie czy tak naprawde
            pod
            > tym wzgledem nie lepiej byloby studiowac jakiegos konkretnego kierunku, po
            roku
            > czy dwoch zaczac nastepny i jakos to wszystko pogodzic.

To jest dokładnie taka sama sytuacja jak na MISH-u tj. nie widzę różnic w
            obciążeniu :). Na dodatek na MISH-u możesz to wszystko lepiej sobie poukładać i
            realizować pzedmioty z minimum programowego w dowolnej kolejności. I, tak jak
            podaje moja przedmówczyni, można starać się o przedłużenie studiów do 6 lat.

Jak to jest u Was: ile
            > prac magisterskich napisaliscie badz zamierzacie napisac?

Ja zamierzam napisać dwie - jedną w MISH-u i jedną poza nim (jeśli dostanę się
            na drugi kierunek). Z moich rozmów z MISH-owcami wynika, że większość nie
            zamierza poprzestać na jednej pracy. Choć, jak to dziś ślicznie napisała
            Vilya, "ich plany może zweryfikować szara codzienność" :).

Pozdrawiam i
            > zapewniam ze postaram sie byc w miare mozliwosci aktywnym forumowiczem (choc
            > jak na razie nie za duzo mam mishowych doswiadczen ktorymi moglbym sie
            > dzielic) :).
            Spokojnie, od października będziesz miał ich aż nadto ;).
    • yoric Re: Torun 07.07.04, 14:49
      Witam,

jestem - pytaj :). Choć prawdę mówiąc już zapomniałem jak to się biegało za
      formalnościami na 1 roku.
      Z użytecznych tipsów - lepiej być na organizacyjnym spotkaniu MISHowym, ale
      lepiej wziąć jakąś książkę, bo jest nudno. Co do reszty - czekam na konkretne
      pytania.
      pzdrv
      • tawananna Re: Torun 07.07.04, 18:40
        > Z użytecznych tipsów - lepiej być na organizacyjnym spotkaniu MISHowym, ale
        > lepiej wziąć jakąś książkę, bo jest nudno.
        Tyle było osób na spotkaniu, że można było nie rzucać się w oczy? ;) U nas był
        okrągły stół, wkoło siedzieli MISH-owcy, nic nie dało się ukryć ;). Za
        to "oficjalne rozpoczęcie roku akademickiego" - taaak, to dopiero są nudy :).
      • ssuas Re: Torun 14.07.04, 14:48
        Hej,

Swietnie ze jestes :). W tej chwili zastanawia mnie kwestia tutora. Rozumiem ze
        jak na innych MISHach wybor takowego bedzie chocby troche przypadkowy, ale chce
        te przypadkowosc w miare mozliwosci zminimalizowac. Mozesz mi ktoregos z
        profesorow polecic? Zwlaszcza sposrod filozofow, jesli to mozliwe. Bede bardzo
        wdzieczny.

Pawel
        • yoric Re: Torun 14.07.04, 19:55
          Wszystko zależy...

jeśli masz sprecyzowane zainteresowania, to najlepiej ktoś z Twojej działki. Z
          kolei tuż po liceum lepiej nie być zamkniętym na inne dziedziny.
          Możesz chcieć kogoś, kto Cię poprowadzi, coś podpowie, albo kogoś kto po prostu
          bezproblemowo da podpis pod czykolwiek, co mu przedłożysz :).
          Ale tutora zawsze można zmienić.
          Jeżeli myslisz o filozofii to moja jedna rada jest taka: lepiej
          iść 'naturalnym' tokiem. MISHowcom często pozwala się 'robić' przedmioty
          teoretycznie przypisane do wyższych lat, co nie zawsze jest dobre. Ontologię,
          Epistemologię itd. o wiele lepiej się rozumie mając podkład z Filozofii
          Nowożytnej - itp.
          pzdrv
          PS: Ja bym wybrał Grzelińskiego - fachowy i naprawdę bardzo życzliwy.
      • purity Re: Torun 29.07.04, 19:17
        Witam

Zaczynam w tym roku MISH w Toruniu, więc dołączę się do pytań.

Piszesz, że jeśli chodzi o filozofię, dobry jest Grzeliński. Rzeczywiście na
        tle Kupsia :) wygląda senswonie. Kogo jeszce można brać pod uwagę i w ogole jak
        taka współpraca z tutorem wygląda. Bo mi się wydaje, że to będzie facet, który
        podpisze plan zajeć i do widzenia. ???
      • purity Re: Torun 29.07.04, 19:25
        Mam do ciebie jeszcze dwa pytania.

1. Czy można wziąć sobie naukę jezyka z filologii (czyli bardzo intensywną)
        zamiast zwykłego fakultetu z jednego języka?

2. Czytałem gdzieś na forum, że mają półoficjalne spotkanie integracyjne w
        klubach w październiku. Było coś takiego w Toronto?
        • yoric Re: Torun 31.07.04, 22:42
          Chwilowo jestem za granica, ale spokojnie, zagladam co jakis czas i jak wroce
          to sie odezwe.
          pzdrv
    • karen_mei Re: MISH torunski 21.08.04, 18:10
      Witam. Zagladam tu już dawno myszkując po necie różne rzeczy o MISH-owcach, ale
      się dopiero teraz odważyłam napisać. Mam szczęście być studentką tegoż kierunku
      na UMK i...tak naprawdę to niewiele wiem czego mogę się spodziewać w
      październiku. Mam taką prośbę jak przyszły kolega o pewne rozświetlenie
      jakie "ciosy" czekają nas na początek. Przydałyby się pewno jakieś konkretne
      pytania,ale hmm..sama nie wiem co napisać..Może po prostu porady dotyczace
      wykładów. Jaki system obrać, zeby się nie zgubić bo przecież jest tyle
      interesujących rzeczy,co opłaca się wybierać na początek, żeby mieć jakieś
      podstawy do dalszego zgłębiania wiedzy..etc. Będę wdzięczna za odp.Pozdrawiam.
      • yoric Re: MISH torunski 03.09.04, 23:22
        Trzeba wybrac takiego tutora,

który coś podpowie... Trudna to sztuka, bo pracownicy mają mnóstwo róznych
        inych spraw na głowie, ale trzeba zawracać głowę aż poświęcą parę minut na
        rozmowę.
        Rada: w program wpisać jak najmniej i jak najłatwiejsze rzeczy, a samemu
        pochodzić na więcej i zdecydować póxniej, co się będzie ciągnąć.
        pzdrv
    • negina Re: MISH torunski 28.09.04, 19:05
      Witam nowego kolegę!!
      Pytaj śmiało - moje roczne doświadczenie w zmaganiu się z tajnikami toruńskiego
      mish-u może Ci pomoże (rym niezamierzony ;) Prawdopodobnie do spotkania na
      uczelni!
    • tawananna Re: MISH torunski 08.01.05, 01:44
      up
    • tawananna Re: MISH torunski 31.12.05, 16:36
      up :)
      • kredkova Re: MISH torunski 19.05.06, 14:27
        wita tegoroczna maturzystka,nadal zamotana co do wyboru kierunku...
        poczatkowo zastanawialam sie nad socjologia na UMK albo politologia -UKW...
        ale tak czytam ,czytam wasze forum i pozostaje w niemym zachwycie nad tym,jak
        zycie na MISHu moze wygladac...
        tyle ciekawych rzeczy na swiecie,czemu ograniczac sie do jednego...?
        noo,ale do rzeczy;))
        chcialam zapytac generacje "nowomaturzystow" jak w ubieglym roku wygladaly
        progi, ilu chetnych i co najwazniejsze,jak zycie na MISHu wyglada w praktyce...
        mam nadzieje,ze sie ktos zlituje i moja duszyczke nieco oswieci;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka