Dodaj do ulubionych

kotka rozdrapuje szwy - co robic??

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.04, 19:33
moja koteczka miala 6 tygodni temu cesarke (przy okazji ja wysterylizowano) i
zdawaloby sie, ze powinnismy wszyscy zapomniec o operacji, bo szew sie ladnie
goil, ale.. wlasnie, najpierw maly kotek przy karmieniu rozdrapywal jej ten
szew pazurkami, a teraz sama nie przestaje go sobie wylizywac i wciaz ma trzy
spore ranki. przemywalam rivanolem, ostatnio bylam z nia u weta - kazal
smarowac linomagiem. ale to nic nie pomaga, kocica lize jeszcze bardziej, a
ranki sie slimacza. szew tak poza tym jest w porzadku, nie ma zgrubien itp.,
ale nie moze sie zagoic. moze ktos mial podobny problem, co robic??
Obserwuj wątek
    • Gość: grazyna Re: kotka rozdrapuje szwy - co robic?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.04, 19:59
      zapomnialam dodac, juz nie karmi juniora, ostatnio nawet na niego syczy:-(
      • Gość: karunia Re: kotka rozdrapuje szwy - co robic?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 14:32
        uszyj jej albo kup gotowy u weta , albo w sklepie zoologicznym kaftanik
        skoro nie karmi juniora to nie będą jej potrzebne cycuszki na wierzchu
        to jedyne rozwiązanie zeby nie miała dostępu do rany,
        kaftanik mozna zrobic prosto, ma miec dziurki na łapki i moze być wiązany na
        tasiemki , nawet ze zwykłej pieluszki - wtedy np. podwojnie zwiniętej
        smarowac mozesz np. solcoseryl - jest w zelu i w masci, mozna stosowac na rany
        i przyspiesza zarnikowanie a wiec odtwarzanie skóry , to lepsze niz linomag
        chyba w żelu na początek, potem w masci
        z ulotki - solcoseryl przyspiesza i poprawia gojenie uszkodzen skóry, zel ma
        beztłuszczową podstawę i nadaje sie w szczególnosci do ran sączących, dzieki
        niemu następuje pobudzenie procesów gojenia rany oraz skrócenie czasu leczenia,
        rana goi sie szybko przez fizjologiczne zabliźnianie,
        solcoseryl chroni tkanke zagrozoną w wyniku braku tlenu lub substancji odwczych
        zel - nadaje sie do stosowania w okresie oczyszczania rany,
        - stosuje sie w ramach początkowego leczenia trudno gojących się ran i w celu
        zapoczątkowania zarnikowania stosuje sie na skóre ok 3 razy dziennie,
        jak juz rana bedzie wygladala lepiej i bedzie gojenie to nalezy przejsc na masc

to naprawde dobry srodek bez skutkow ubocznych
        takze uszyj jej kaftanik jak najszybciej oraz zacznij stosowanie solcoserylu a
        sama zobaczysz ze w tydzien bedzie juz prawie po problemie
        powodzenia
        • Gość: monikaM Re: kotka rozdrapuje szwy - co robic?? IP: 81.219.117.* 04.05.04, 14:43
          Moja kotka potrafiła sobie nawet taki uszyty kaftanik zdjąć - spryciara. U mnie
          się sprawdził kołnierz.
          • Gość: karunia Re: kotka rozdrapuje szwy - co robic?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 16:21
            a u mnie jednak kaftanik - jezeli bedzie dobrze związany i bedzie sprawdzane to
            co jakis czas to niepowinien sie rozwiązac
            jezeli chodzi o kołnierz to tez moze zdjąć a do tego jeszcze moze sie bardziej
            zdenerwowac:)))
            moja kicia potrafila sobie nawet gips zdjąć
            • Gość: monikaM Re: kotka rozdrapuje szwy - co robic?? IP: 81.219.117.* 04.05.04, 16:26
              To musiałabym przestać pracować na tydzień aby ją non-stop pilnować :) nie -
              kołnierza sobie nie zdjęła - zawiązałam mocno i ciasno (ale oczywiście tak, aby
              mogła oddychać w każdej pozycji). A ubranko - hm... wlazła za kanapę i zdjęła.
              Być może popełniłam jakiś błąd konstrukcyjny :D . No i zaleta z kołnierzem
              taka, że rana się goi na powietrzu a nie jest niczym przykryta.
    • lena_zienkiewicz Re: kotka rozdrapuje szwy - co robic?? 04.05.04, 15:30
      Grażynko-kołnierz, kołnierz i jeszcze raz kołnierz! Ubranko rzadko kiedy się
      sprawdza.Moja Maurycja wyszła z kołnierza, który leżał na niej jak (za
      przeproszeniem ) kondom.

Aha, a tak poza tym to już minęło trochę czasu od tej operacji.Czy nie powinna
      już mieć szwy ściągnięte?

Ranę przemywaj rivanolem.

Serdecznie pozdrawiam.
    • Gość: grazyna Re: kotka rozdrapuje szwy - co robic?? IP: *.iim.pl / *.crowley.pl 04.05.04, 16:54
      dziekuje bardzo za wszystki rady, jestescie kochane! musze tylko zdobyc
      kolnierz od weterynarza i zaczac smarowanie solcoserylem. kicia bedzie
      strasznie biedna w tym kolnierzu, bo nie bedzie mogla wychodzic na dwor
      (mieszkamy na parterze), ale to lepsze niz te okropne rany wielkosci
      pieciogroszowek... a jesli chodzi o szwy lenko, to zewnetrzne miala zdjete
      gdzies na poczatku kwietnia. zostaly wewnetrzne, podobno rozpuszczalne -
      przeswituja przez ta rozorana skore i boje sie, ze w koncu je pozrywa i bedzie
      dopiero bieda. pozdrawiam.
    • Gość: grazyna Re: kotka rozdrapuje szwy - co robic?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.04, 18:56
      mam jeszcze pytanie - czy mozna zostawic kotke w kolnierzu na 5 godzin sama w
      domu - czy ktos tak robil? z moim urlopem bedzie teraz ciezko, a moze
      bezpieczniej zaczac jej zakladac go w piatek, kiedy ktos bedzie w domu? boje
      sie jej reakcji, ze zrobi sobie jakas krzywde, bo na pewno to dla niej duzy
      stres...
      • Gość: monikaM Re: kotka rozdrapuje szwy - co robic?? IP: *.vitnet.pl / *.crowley.pl 04.05.04, 19:38
        Ja tak robiłam, bo co zrobić, urlopu nikt mi nie da. Kotka zostawała sama po
        5,6 godzin, tylko pamiętaj aby właściwie dopasować sznurek przy kołnierzu, aby
        nie był za luźny ani za ciasny.
        • Gość: gosia Re: kotka rozdrapuje szwy - co robic?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 21:25
          dlatego własnie mówiłam o kaftaniku, bo do kaftanika sie łatwiej przyzwyczai
          niz do kołnierza
          ale to twoj wybór
          poza tym juz dawno powinna miec cos załozone chociazby dlatego ze to sie
          wszystko paskudzi i rozdrapuje tą ranę
          poza tym 5-6 godzin to i tak mało bo niestety ja np. pracuje 8-9 a z dojazdem
          do pracy i po to jest około 11 godzin poza domem
          • Gość: monikaM Re: kotka rozdrapuje szwy - co robic?? IP: 81.219.117.* 05.05.04, 08:05
            Ponownie stawiam na kołnierz. Moje dwie kotki nie miały problemów z
            przyzwyczajeniem się do kołnierza. Oczywiście przyznaję - koty są rózne. Jak
            już pisałam pierwsza kotka od razu poradziła sobie z dwoma kompletami ubranka i
            dwa razy sobie wyjęła szwy (dodam, że wewnętrzne też - i w nocy jechaliśmy na
            ponowne zszycie) a z kołnierzem nie dała rady. Druga kotka nosiła kołnierz
            tylko dwa dni (ciągle jeszcze ma szwy - zdejmę je jej w piątek) bo nie była i
            nie jest zainteresowana raną wogóle. Kołnierz nie hamuje dopływu powietrza i
            rana lepiej się goi.
      • lena_zienkiewicz Re: kotka rozdrapuje szwy - co robic?? 05.05.04, 09:07
        Pewnie, że można zostawić.Ja moją Maurycję zostawiałam na 8-9 godzin.No bo co
        miałam zrobić-pracuję, mąż za granicą, tak więc zwierzaki zostawały i zostają
        same :-)

Ale bardzo martwią mnie te niby rozpuszczalne szwy oraz fakt, że po sześciu
        tygodniach twoja kotunia ma jeszcze rany.Sama nie wiem czy to normalne.
    • Gość: grazyna Re: kotka rozdrapuje szwy - co robic?? IP: *.iim.pl / *.crowley.pl 05.05.04, 11:10
      Wczoraj kupilam ten zel solcoseryl i na zmiane smaruje i przemywam rivanolem.
      Dzisiaj dostalam od kolezanki kolnierz i po pracy zaloze go kici. Jeszcze do
      zeszlego tygodnia karmila juniora i wet radzil, zeby jej nic nie zakladac poki
      karmi, a potem nie powinna tego lizac. Jedank jest inaczej i kolnierz widac
      musi byc. Jeszcze raz dziekuje serdecznie za rady i pozdrawiam.
      • Gość: lw Re: kotka rozdrapuje szwy - co robic?? IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 07.05.04, 16:42
        Prawdopodobnie kotka reaguje odczynem zapalnym na te użyte nici chirurgiczne(one
        zaczynają się rozpadać pod wpływem enzymów tkankowych i komórek zapalnych zwykle
        ok.40 dnia-syntetyczne nici wchłanialne).Jeśli skóra jest zaczerwieniona i widać
        głębsze warstwy tkanki podskórnej z nićmi najlepiej byłoby jednak podać kotce
        antybiotyk ogólnie(tym bardziej,że już nie karmi malucha)-tabletki lub
        zastrzyki, oprócz tego można dać lek przeciwzapalny-np.Tolfedine albo
        krótkodziałający steryd(pod osłoną antybiotyku nie powinno być komplikacji z
        gojeniem).Koty bardzo często reagują nadwrażliwością immunologiczną(wiele chorób
        ma takie tło -ziarnininiak eozynofilowy,limfocytarno-plazmocytarne zapalenie
        jamy ustnej,prosówkowe zapalenie skóry,astma-u kotów częstsza niż u
        psów,amyloidoza nerek)-zwłaszcza jak widać że ranki są takie jakby
        ziarniste,ostroróżowe,wystające nad zdrowe tkanki-taka rozbujana tkanka
        gojąca-ziarnina-wskazane podać leki przeciwzapalne.Solcoseryl zewnętrznie jak
        najbardziej-przyspieszy gojenie(ale też trzeba obserwować czy kotkę bardziej nie
        swędzi i nie bardziej czerwone-bo też może reagować na surowicę cielęca-składnik
        Solcoserylu).
    • Gość: grazyna Re: kotka rozdrapuje szwy - co robic?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 21:56
      Dziekuje bardzo Iw. Ranki jakby zbladly, ale wciaz sa spore i jesli wkrotce nic
      sie nie zmieni, tak jak radzisz pojde z nia jeszcze raz do weta po pomoc.
      Wolalabym tego uniknac, bo reaguje wprost histerycznie na kazda probe
      zapakowania jej do kontenerka, ostatnio wiezlismy ja w kartonie :-(((
      Pozdrowienia.
    • Gość: sarar Re: kotka rozdrapuje szwy - co robic?? IP: 195.187.93.* 10.05.04, 13:06
      Grazynko dla twojej kici najlepszym rozwiazaniem bedzie kołnierz. Sama miałam
      podobny problem, na poczatku po założeniu kołnierza moja kotka zaczęła skakać
      jak oparzona, chodziła do tyłu (jak rak), ale szybko się przyzwyczaiła, nie
      zdejmowałam kołnierza przez ok. 10 dni (na czas gojenia rany po sterylizacji)
      pzrebywała w nim cały czas, kotka doskonale sobie radziła, nauczyła się nawet
      spozywać posiłki w kołnierzu. Życze powodzenia,S.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka