Dodaj do ulubionych

gadający szczur

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 19:13
Mam dwa dość młode szczury (samce - Randal i Garret). Nie są to ani pierwsze,
ani drugie, ani... szczury w moim życiu, ale pierwszy raz trafiłam na
szczura, który GADA! Nie mówię tu o standardowym szczurzym pisku. Dźwięki,
które wydaje Randal, przypominają nieco kwakanie kaczki. Gada, kiedy jest
czymś podekscytowany. Gada, kiedy jest głodny. Gada, kiedy chce pić. Gada,
jak do niego zagadam. Gada sam do siebie...
Czy ktoś już spotkał gadającego szczura????
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: gadający szczur IP: 195.85.227.* 18.05.04, 20:29
      hmm to całkiem jak mój kot, tyle że on świergoli jak wróbel..
    • Gość: kluba1 Re: gadający szczur IP: *.we.client2.attbi.com 18.05.04, 23:02
      Nie , nie malam ale szczury sa tak inteligentne ze wcale mnie to nie dziwi , ze
      sie cchce porozumiec. Ja, niestety swoje dwa wlasnie musialam uspic - guzy
      rakowe szybko rosnace , potwornej wielkosci. Zycze twoim szczurkom
      wszystkiego dobrego a tobie naprawde dobrej z nimi zabawy .
    • rezurekcja Re: gadający szczur 19.05.04, 09:48
      Gość portalu: Sineira napisał(a):

> Mam dwa dość młode szczury (samce - Randal i Garret). Nie są to ani pierwsze,
      > ani drugie, ani... szczury w moim życiu, ale pierwszy raz trafiłam na
      > szczura, który GADA! Nie mówię tu o standardowym szczurzym pisku. (...)
      > Czy ktoś już spotkał gadającego szczura????

Tak. Potem sie okazalo, ze zapalenie oskrzeli.

Ja bym poszla do lekarza, tak na wszelki wypadek, bo dla mnie to niepokojace.
      Mozesz nagrac te dzwieki na dyktafon, zeby lekarz wiedzial, jak to brzmi.

To moze byc takze astma oskrzelowa...
      Szczur nie wydaje dzwiekow bez przyczny...
      Lec do lekarza.

zapraszam tez na liste dyksusyjna o szczurach
      free.of.pl/s/szczury/lista_dyskusyjna.html
      tu nieco nieaktualna ale mozliwa do ualtualnienia lista "szczurnietych" weterynarzy
      free.of.pl/s/szczury/chorob2.html
      i ja Ci radze, lec do lekarza
      • Gość: Sineira Re: gadający szczur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 16:44
        Dzięki za troskę. Lekarza już się radziłam. Szczur zdrowy, zresztą gada tak
        sobie już 5 miesięcy... Nie, nie robi tego non - stop, tylko od czasu do czasu.
        Wet stwierdził, że w zasadzie takie dźwięki wydaje samiec, gdy w pobliżu jest
        partnerka gotowa do kopulacji - no ale on mieszka z BRATEM i nie o kopulację tu
        chodzi, więc, jak stwierdził ów wet, "To raczej jest kwestia psychologiczna, a
        tego się nie podejmuję".
        Czyli mam psychicznie skrzywionego szczura :)
        • Gość: magpie Re: gadający szczur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 23:02
          ...no bo kto to widzial mieszkac z bratem, historia zna takie przypadki i nie
          skończyło się najlepiej. Proponuję dołożyc im samiczke lub dwie, dopiero sie
          rozgadają! A jak nie - to tylko behawiorysta Ci pozostaje, szczurzy, rzecz
          jasna. Pozdr.
        • nglka Re: gadający szczur 22.05.04, 03:36
          Mój półtoraroczny szczurek działa podobnie. Chrumka (bo tak to nazywam) jak go
          wyciągam z klatki i jak dostanie smaczny kąsek, gada jak go drapię w kark, gada
          jak chce siku (poważnie), wtedy wkładam go do klatki i załatwia swoje potrzeby.
          Tylko dzisiaj taki niegadatliwy, słowem się do mnie nie odezwał - jest po
          operacji i strasznie się na mnie boczy (zresztą mu się nie dziwię, tyle kłócia
          igłą i za słaba narkoza a ja pozwoliłam na podanie większej dawki zamiast zabrać
          go do domciu, jak chciał on - wtedy też jeszcze do mnie gadał). Mam nadzieję, że
          to wróci.
          O ile nie jest to na podłoży chorobowym o tyle tylko się cieszyć, ale jak
          wyczytałam, wszystkie zdrowe - i dobrze ;)
          • Gość: Sineira Re: gadający szczur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.04, 19:56
            Dla wiekszej pewności wybrałam się dzisiaj do reklamowanego na szczurzych
            stronach weta. Zbadał obie bestie, posłuchał "gadania" Randala i stwierdził, że
            zdrowe są jak ryby, a "chrumkanie" może być co najwyżej efektem skrzywionej
            przegrody nosowej (no cóż, ja mam skrzywioną i nie wydaję takich odgłosów).
            Powiedział też, że dopuki obaj żrą jak najęci i bawią się jak wariaci, nie ma
            się czym martwić.
            • nglka Re: gadający szczur 22.05.04, 20:29
              Hm to by się zgadzało, moj "malec" też ma krzywą przegorę nosową, widocznie krzywą.
            • rezurekcja Re: gadający szczur 24.05.04, 13:58

> Zbadał obie bestie, posłuchał "gadania" Randala i stwierdził, że
              > zdrowe są jak ryby

to dobrze

> Powiedział też, że dopuki obaj żrą jak najęci i bawią się jak wariaci, nie ma
              > się czym martwić.

hm, tem moj, co byl chory zapalenie oskrzeli, apetyt mial i nie wygladal na
              chorego. a byl. DLatego tak panikuje...

Podrawiam RAndala z bratem (czy to Hopkirk?)
              • nglka Re: gadający szczur 24.05.04, 19:00
                Bo zapalenie oskrzeli to jedna z nielicznych chorób ciężkich do wykrycia nawet u
                ludzi. Poza tą chorobą raczej wszystkie mają widoczne objawy. Szczególnie, jesli
                ktoś zna naturalne i nienaturalne zachowanie zwierzaka.
                • rezurekcja Re: gadający szczur 25.05.04, 12:50

> Bo zapalenie oskrzeli to jedna z nielicznych chorób ciężkich do wykrycia nawet
                  > u ludzi. Poza tą chorobą raczej wszystkie mają widoczne objawy.

moj szczur mial objawy slyszalne, dzwieki wydawal, jakby plakal czy siakal nosem...
                  dlateog jak ktos mowi, ze mu szczur gada, to mi sie ten moj przypomina i
                  jestem w nerwach zamiast wlasciciela.
    • grazzzyna Re: gadający szczur 22.05.04, 20:17
      A ja widzialam wlasnie pewnego pieknego szczurka na sasiednim forum ogrod (nota
      bene piekne sa tam zdjecia, szczegolnie niejakiego mjota:-)) Nie wiem, czy ten
      szczur gada, ale wyglada fantastycznie, zdjecie jest genialne:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=12218903
      • Gość: Sineira Re: gadający szczur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.04, 20:59
        Zdjęcie jest rewelacyjne. Kurczę, jak się wkleja zdjęcia na forum?
        • grazzzyna Re: gadający szczur 22.05.04, 21:55
          Prawda ze super? :-))) A co do wklejania zdjec, moze inni Ci wytlumacza, ja
          tylko sciagnelam link. Widzialam tylko, ze na tamtym forum (ogrod zdjecia) w
          kazdym nowym watku i w odpowiedziach sa miejsca na wklejanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka