Dodaj do ulubionych

pomocy York!

IP: *.toya.net.pl 24.05.04, 21:15
Hej, mam prośbę do właścicieli yorków, podzielcie się ze mna swą wiedzą. Mój
szczeniaczek jest bardzo żywy, rozrabia bez ustanku i żadne fe, nie wolno na
niego nie działa, czy wyrośnie z tego? Jak umiejętnie skarcić takiego pieska -
podrecznikowe metody nie działają! Ile wzrostu ma dorosły york i kiedy
przestaje rosnąć? Będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam wszystkich fanów
rasy.
Obserwuj wątek
    • Gość: klakier Re: pomocy York! IP: *.toya.net.pl 25.05.04, 08:06
      Czy naprawde nikt nie umie mi pomóc? Bardzo na Was liczę!
    • Gość: Basia Re: pomocy York! IP: *.a2000.nl 30.05.04, 00:36
      Yorki sa takie z natury i wiedzialas jakie sa kiedy go kupowalas :)))
      Nie jestem specjalistka, ale moja mama miala yorka dawno temu i byl taki sam.
      Moze ktos sie wypowie czy da sie "wytresowac" yorka, ale chyba jest to bardzo
      trudne :)))
      Pozdrawiam
    • Gość: lw Re: pomocy York! IP: *.crowley.pl 30.05.04, 01:50
      > rozrabia bez ustanku
      to znaczy przez godzinę dopóki nie zaśnie;)a po godzinie spania znów zaczyna
      wiadomo,że każdy szczeniak musi sie wybawic,nie wiem jakie metody karcenia są
      książkowe(bo zależy co to za książka) i za co-bo chyba nie za zabawę-każdy
      szczeniak musi miec mnóstwo dopasowanych do upodobań zabawek-i zależnie od tpu
      charakteru albo bawi się głównie sam(wtedy dobrze jednak włączać się w tą
      zabawę aby wzmocnić więź psa z właścicielem)-albo sam się nie bawi i wtedy mu
      się nudzi i szuka okazji,przedmiotów i istot do zabawy-wtedy trzeba mu
      poświecać więcej czasu aby się nie nudził,ale i pokazać czym wolno się bawić a
      czego nie wolno(czasem wystarczy nawet spryskiwacz z wodą do karcenia,jeśli
      pies na niego będzie odpowiednio reagował)-może i yorki lubią chodzić swoimi
      ścieżkami i często są raczej nieco zabawką ktora woli być noszona na rękach
      zamiast chodzić,niż poddającym się tresurze psem-ale każdego psa da się nauczyć
      podstawowych zasad życia wśród ludzi i podstawowych poleceń-trzeba tylko
      cierpliwości i konsekwencji-i dobrania smakołyków na nagrody i metod do
      zniechęcania od złego zachowania-nawet w obrebie rasy jedne psy bardziej
      reagują na nagradzanie a inne bardziej jednak reagują dopiero na karcenie(jeśli
      nie wystarcza słowne to trzeba dodać oprócz słowa cos nieprzyjemnego-poczawszy
      od wody,nieprzyjemnego dźwięku-uderzenia gazetą o rękę,puszki z czyms w srodku
      itp.a skończywszy na trzymaniu na smyczy i używaniu szarpnięcia nią psa do
      skarcenia)
      jeśli chodzi o wzrost-to z tego co wiem to obecnie są już 3 typy-podobnie jak
      np.u jamników,ale wsród jednego miotu zdarzaja się różnej wielkości osobniki
      (tzn.po miniaturach rodzicach zwykle jeden szczeniak jest większy)-tym
      bardziej,że jednak w tych 3 typach yorki i tak nie są jednakowej wielkości

jeśli chodzi o rosnięcie-to zależy czy odnośnie uzyskania wzrostu czy
      dojrzałosci płciowej i psychicznej-pełny wzrost osiągają gdzieś ok.10
      miesięca,ale dojrzałość płciową zwykle później niż większość ras-suczki nawet
      dopiero ok.2 lat,psychiczną-to już różnie,zależy od cech charakteru,jak i u
      ludzi-niektórzy nigdy nie dorastają
      > czy wyrośnie z tego?
      o ile trochę spoważnieje i nie będzie juz mieć az takiej ochoty na zabawy to
      nie wolno liczyć na to,ze pies nauczy sie sam zostawania samemu w domu,nie
      obgryzania przedmiotów,nie zjadania czego nie powinien,chodzenia grzecznie na
      smyczy,akceptowania innych ludzi i zwierzat,przyzwyczajenia do odgłosów na
      ulicy-hałasy,pojazdy,nie szczekania w nocy np.i przede wszystkim tego,że to nie
      on rządzi ludźmi-tak jak w psim stadzie byłby uczony przez resztę czego nie
      wolno,kto przed kim stoi w chierarchii,kto pierwszy podchodzi do jedzenia a
      reszta czeka na swoją kolej,nie wolno starszym przeszkadzac jak odpoczywają,itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka