Gość: SIKSI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 00:52 Czy moze mi ktos powiedziec cos na temat charakteru malamutów?Z gory dziekuje.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: EWAWU Re: Charakter malamutów WAŻNE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.04, 09:45 Mam dwuletnią suczkę malamutkę. Do ludzi jest cudowna, posłuszna, łagodna, dzieci robią z nią co chcą. Jednak ma swój charakter. Potrafi się obrazić, wtedy niczym jej się nie przekupi, nie podejdzie i już. Musi się wybiegać, córka bierze ją przy rowerze na dwugodzinny spacer i po powrocie pada na swoje miejsce i nie ma psa w domu. Nie jest to pies obronny!!! Z innymi psami potrafi się świetnie bawić, ale uwaga jeżeli ma zabawkę lub patyk może być ostra awantura. Są malamuty które do innych psów są bardzo ostre! Odpowiedz Link Zgłoś
st01 Re: Charakter malamutów WAŻNE 24.08.04, 10:00 Gość portalu: EWAWU napisał(a): > Są malamuty które do innych psów są bardzo ostre! Wiem coś o tym - mój pies został zaatakowany przez Malamuta. Na szczęście nic poważnego się nie stało ale trzeba było szyć, a mój mąż miał całą rękę siną od jego kolczatki gdy próbował go powstrzymać przed zagryzieniem naszego psa. Zresztą słyszałam, że to nie pierwszy przypadek zaatakowania innego psa. Raz byłam świadkiem gdy ten Malamut biegał sobie luzem na podwórku osiedlowym i skoczył na dziewczynkę, która trzymała w ręku króliczka. Na szczęście nic jej się nie stało ale króliczek tego nie przeżył ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BlueBerry Re: Charakter malamutów WAŻNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 11:02 zarowno malamuty jak i husky sa bardzo ostre w stosunku do innych zwierzat. daza do zwarcia z innymi psami, chetnie "poluja" na zwierzaki. wyjazd z takim psem na wies to bezustanne pilnowanie go lub placenie ze uszkodzone kury. zreszta sama widzialam kiedys jak duzy samiec malamuta bardzo ostro odgonil od swojej miski z woda malego szczeniaczka. generalnie trzeba sie przygotowac na to ze taki pies caly czas "poluje" na inne psy. natomiast w stosunku do ludzi sa bardzo przyjazne, wrecz opiekuncze. nie sa typowymi psami obronnymi (bowiem sa psami "pracujacymi") ale z opowiesci wlascicieli i hodowcow wiem ze potrafia zareagowac obronnie w sytuacji zagrozenia. malamuty psy potrzebujace ruchu. naprawde duzej ilosci ruchu. najfajniej dla nich jest kiedy moga rzeczywiscie biegac w zaprzegu (sa takie specjalne wozki na kolach na czas bez sniegu). one maja z tego naprawde radosc. zdarza sie ze niewybiegany malamut lub husky ma ciagaty do ucieczek i oddalania sie. jako psy z grubym futrem nie najlepiej znasza upaly i o tym rowniez trzeba pamietac. nie jest to raczej pies do bloku ani do domu w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWAWU Re: Charakter malamutów WAŻNE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.04, 11:58 Moja sunia bardzo dziwnie zachowuje się w upały, (oczywiście przed latem gubi masę futra) potrafi czasami rozciągnąć się na ziemi i wygrzewać w słońcu nawet ponad godzinę. Jeszcze jedna ważna cecha, ona nie szczeka tylko wyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tosia Re: Charakter malamutów WAŻNE IP: *.simplex.pl 24.08.04, 13:17 Ale ktorego ? Mam 2 w domu, znam sporo i każdy malamut jest inny jak linie papilarne. Odpowiedz Link Zgłoś