pimpek06 18.11.04, 10:52 mam kłopot, co z nimzrobić, on mały, 3 m. drapie uszki, ma w nich brudy, i wydrapuje je, nawet ciut poczyściłam patyczkiem, ....to po prostu mnie wkurza, bo jest niechigieniczne Co zrobić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pierozek_monika Re: uszy kota 18.11.04, 10:59 nie dasz sobie sama rady z tymi uszkami. Kotek pewnie ma świerzbowca i bez wizyty u weterynarza i leków do wykupienia się nie obejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
l2m Re: uszy kota 18.11.04, 11:44 Dokladnie tak, swierzbowiec najprawdopodobniej. Odpowiedz Link Zgłoś
karola_20 Re: uszy kota 18.11.04, 15:48 Twoj kotek na pewno ma swierzb. Im szybciej zaczniesz z tym walczyc tym lepiej. Bo jesli bedziesz zwlekac to swierzb wyjdzie z uszu i zacznie wychodzic stopniowo na ta gola skorke miedzy uszkiem a oczkiem i potem zajmie cala glowke kotka, a to juz bedzie trudniejsze do zwalczenia. Moja kicia tez miala swierzb. Polecam Ci masc Oridermyl powinna kosztowac 20-30 zl, nie wiecej. Ja przez tydzien czyscilam kici uszka 3 razy dziennie i aplikowalam lekarstwo a potem raz dziennie. Meczylysmy sie obie strasznie, bo moja kicia strasznie nie lubiala jak jej czyscilam uszka, ale musiala to wytrzymac dla wlasnego dobra. Musisz uzywac do tego czegos miekkiego. Ja robilam tak: z patyczka kosmetycznego do uszu odrywalam watke i okrecalam go duza iloscia waty tak zeby bylo to dlugie i miekkie i zeby gleboko weszlo kotkowi w uszko, to wtedy go to nie podrazni. Nie wkladaj mu samego patyczka bo mimo ze ma watke to jest twardy na koncu i moze go jeszcze bardziej bolec. Mozesz zastosowac jeszcze na kark kropelke Strongholdu (ok 25 zl)tak pomocniczo w leczeniu, ale nie licz ze sam stronghold wyleczy swierzb. Musisz bezposrednio zadzialac na swierzba w uchu bo on tam sie gleboko zagniezdzil. Ja zwalczylam swierzb u mojej kici i teraz ma zdrowe piekne uszka. Tobie tez sie uda tylko musisz byc cierpliwa i ie odpuszczac jak kotek sie zlosci i wyrywa. Zycze ci powodzenia a koteczkowi zdrowia. Papa. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek06 Re: uszy kota 18.11.04, 21:32 mam małe dzieci! a dzieci go zacałowują. Co do skóy, to on ma faktycznie od usz\u do oczka prześwitującą łysinkę,., mniej futerka, ale myślałam, że musi tak być Powiedzcie mi, czy to może być kłopotliwe, bo mam małe dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: uszy kota 19.11.04, 08:21 prawdopodobnie to jest świeżbowiec uszny który dzieciom nie zagraża, ale nie polegaj na informacjach udzielonych przez nas, kotka musi zobaczyć weterynarz i musi go leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
sliwka1977 Re: uszy kota 19.11.04, 09:25 No, jeżeli to jest świerzbowiec to nie ma większego zagrożenia, ale ta łysinka .... żeby to nie był grzyb!!!!!! Nie masz na co czekać pędź do weterynarza. Odpowiedz Link Zgłoś
karola_20 Re: uszy kota 19.11.04, 13:15 Każdy kotek ma troszkę rzadsze włoski między uszkiem a oczkiem. Nie ma się czym martwić jeśli prześwitująca skórka jest naturalnie różowa. Jeśli kotek w tym miejscu jest nieprzeciętnie łysy i na dodatek ma tam taki czarny nalot, który wygląda jak luszcząca sie skóra to znaczy że to świerzb ktory wyszedl z uszka na główkę. Ja słyszalam że świerzb koci jest groźny dla człowieka. Może przejść na ludzi. Tak mi powiedział weterynarz. A moja ciocia i siostra sie zaraziły od kota swierzbem gdy probowaly mu go wyleczyć. Wieć nie wolno tego lekceważyć. Odpowiedz Link Zgłoś