Dodaj do ulubionych

Pytanie dotyczące chomika

25.12.04, 16:48
Czy to normalne że chomik cały dzień spi zakopany w domku który jest w
klatce, wcale nie wychodzi.Za to w nocy buszuje, kręci sie na
karuzeli.Kupiłam chomika córce, chciałabym aby mogła obserwowac go w dzień, a
jest to niemożliwe jak narazie.
Obserwuj wątek
    • saavage Re: Pytanie dotyczące chomika 26.12.04, 15:02
      To właśnie jest normalne! Nie wiem, czy wiesz cokolwiek na temat gryzoni (np.
      chomików) ale to typowe zwierzęta nocne, które dopiero wieczorem budzą się do
      życia. Raczej nie powinnaś oczekiwać jakiejś zwiększonej aktywności chomisia w
      ciągu dnia. Ale to i tak przemiłe zwierzaki :)
    • miska77 Re: Pytanie dotyczące chomika 26.12.04, 15:08
      jak najbardzoej normalne :-)

Pozdrawiam,
      Ewa
      • comma Re: Pytanie dotyczące chomika 26.12.04, 15:34
        Na poczatku, zanim zwierzatko oswoi sie z nowym otoczeniem i z Wami, tak
        wlasnie bedzie. Ja wywabialam moja chomiczke z domku cmokaniem i drapaniem w
        prety klatki. Gdy wystawiala zaspany pyszczek, podtykalam jej jakis smakolyk
        (ziarenko slonecznika, kawalek jablka lub marchewki itp.). Z czasem - dosyc
        szybko - nauczyla sie, ze pewne dzwieki oznaczaja przysmak i ochoczo wybiegala
        z domku. Pozwalala brac sie do reki, biegala po mieszkaniu w kuli spacerowej.
        Byla uroczym i kochanym zwierzatkiem, a jej obserwacja dostarczala wielkiej
        przyjemnosci mnie i mojemu synkowi. Pozdrawiam serdecznie, zycze sukcesów w
        oswajaniu chomiczka :-)
        • julita30 Re: Pytanie dotyczące chomika 27.12.04, 08:58
          Dziekuję Wam za odpowiedźi.Właśnie o to chodzi ze mało wiem o chomikach,dlatego
          zapytałam tu na Forum.
          Co to jest ta kula spacerowa?
          Moja córcia jest niepocieszona że cały dzien chomik spi;-/ Wychodzi bardzo
          rzadko,i zauważyłam że b mało pije.
          Co oprócz jablka i marchewki i suchej karmy możemy mu dawac do jedzenia?
          • rezurekcja Re: Pytanie dotyczące chomika 27.12.04, 12:06
            www.chomiki.private.pl/
            ochomikach.w.interia.pl/index.html
            tiger.pstsa.com.pl/zb/
            oraz inne
            www.google.pl/search?hl=pl&q=chomiki&btnG=Szukaj+z+Google&lr=
            sa tez ksiazki o chomikach, poszukaj.

Kula spacerowa to chyba taki kolowrotek.

Chomik bedzie wychodzil takze i w dzien, przynajmniej nasze tak robily.

a tu zdrowotne forum chomikowe, odpowiada lekarz weterynarii Lidia Lewandowska

lecznica-oaza.prv.pl/
            • julita30 Re: Pytanie dotyczące chomika 27.12.04, 17:20
              Rezurekcja , dzięki za linki.Nasz wyszedł dopiero teraz przed chwilą.Cały dzień
              spi zwinięty w kłębek w rogu klatki,zrobił sobie legowisko ;-)
              Pozdrawiam i dzieki.
          • saavage Re: Pytanie dotyczące chomika 27.12.04, 21:29
            A w jaki sposób podajesz wodę chomikowi? Myślę, że powinnaś zaopatrzyć się w
            specjalny pojnik, taką butlę z rurką zakończoną kulką. Wtedy woda się nie
            wylewa, a chomik dość szybko uczy się z niej koszystać, ewentualnie możesz
            lekko umoczyć mu pyszczek. I bardzo proszę - nie podawaj zwierzakowi absolutnie
            ogórków w żadnej formie! Wszystkie inne warzywa, ser, kawałki mięsa - ok.
            • julita30 Re: Pytanie dotyczące chomika 28.12.04, 11:50
              Mam takkie własnie pojnik o jakim piszesz.Daje mu jak na razie tylko jabłko i
              suche karme. On cały dzień SPI..;-))bUDZI SIĘ TYLKO NA CHWILKE, COS ZJE I ZNOWU
              W KIMONO..;-))
              • eps Re: Pytanie dotyczące chomika 28.12.04, 14:32
                kula spacerowa to ... jak to opisac :)
                to kula z plastiku z maleńskimi otworkami i jednym większym prze który wkłada
                się chomika do środka i zamyka wejście. efekt koncowy to chomik zamknięty w
                plastikowej przeźroczystej kuli. w tej kulce puszczamy go po mieszkaniu a on
                swobodnie sobie chodzi bez zagrożenia że coś nam pogryzie (np. kable).
                mój chomik nielubi tego urzadzenia i nie korzystam z tego.
                co do pojenia to mam odręne zdanie. jesem w stałym kontakcie z hodowca gryzoni
                i on twierdzi (zresztą mojego chomiczka tak właśnie odżywiam)że małym gryzoniom
                takim jak chomiki syryjskie, dżungalskie i roborowskiego nie mają dużego
                zapotrzebowania na wodę i nie powinno się wstawiać do klatki żadnych pojników.
                raz dziennie oprócz suchej karmy należy podawać kawałeczek świeżego jabłka lub
                marchewki (nie pietruszki !!) i to wystarczy (no oczywiście jeszcze bułeczkę do
                scierania ząbków). to wszystko!
                ja osobiście mam 3 chomiki roborowskiego i 1 dżungalskiego. nie daję im pić i
                są w świetnej kondycji.
                pić muszą gryzonie duże np. szczury, świnki morskie, myszoskoczki itp.

pozdrawaim
            • aka10 Re: Pytanie dotyczące chomika 28.12.04, 17:27
              Dlaczego nie dawac chomikowi ogorka???We wszystkich ksiazkach czytam,ze ogorek
              jest nawet wskazany ze wzgledu na zawartosc wody.A jeszcze lepiej,jak sie ma
              dostep do arbuza.Moj chomik nie cierpi- od malego- marchewki,w ogole nie rusza.
              Je za to mini-kukurydze (kupuje mrozona),jablka,salate od czasu do czasu.Bardzo
              lubi mozarelle,orzeszki piniowe,nalesniki,gotowane ziemniaki,gotowane
              mieso,kurczaka,w swieta jadl gotowanego karpia.Wg.specjalisty od gryzoni,nalezy
              jedynie unikac avocado,bo tym sie moze zatruc.Wode mam w butelce z rurka,ale
              chomik pije bardzo malo.A,zalecany jest jogurt naturalny 2-3 razy w
              tygodniu,ale moj nie przepada.Poza tym je swoje suche jedzenie (zostawia
              to,czego nie lubi),wafle i chomicze "cukierki".Wiekszosc produktow kupuje firmy
              Vitakraft.Pozdrawiam.
              • aka10 Re: Pytanie dotyczące chomika 28.12.04, 20:31
                Nasz chomik spi caly dzien,tylko rano wychodzi kolo 7-mej na pol godziny na
                spacer po kuchni.Wieczorem trzeba na niego czekac do ok...1-wszej w nocy i
                wtedy zazwyczaj ma ochote na wyjscie z klatki.Chomik znajomych wstaje rano na
                chwile,a potem kolo 18-19-tej wieczorem,czyli to tez troche od danego chomika
                zalezy.Z natury jednak,to zwierze nocne i najlepiej widzi w polmroku.Pozdrawiam.
              • saavage Re: Pytanie dotyczące chomika 28.12.04, 21:45
                Ogórków nie powinno się podawać z podobnych powodów jak awokado - mogą
                zaszkodzić. Chomik moich znajomych zatruł się właśnie świeżym ogórkiem i
                niestety zdechł. Nie pamiętam dokładnie, o co chodziło z tym warzywkiem, ale
                chyba o jakiś szkodliwy dla gryzoni składnik.
                • aka10 Re: Pytanie dotyczące chomika 28.12.04, 22:15
                  ochomikach.w.interia.pl/karmch.htm Tu jest troche o karmieniu,ale
                  nic "niebezpiecznego" o ogorkach.Ziemniaki oczywiscie daje gotowane,a
                  ogorki,jablka itp. zawsze obieram.Pozdrawiam.
                  • julita30 Re: Pytanie dotyczące chomika 29.12.04, 15:36
                    Dzięki serdeczne za wszystko co napisaliście,dużo mi to pomogło.
    • mysiam1 Re: Pytanie dotyczące chomika 28.12.04, 18:41
      Całkiem bez złośliwości dziwię się, że o tak podstawowych sprawach jak tryb
      życia chomika nie powiedziano Ci w sklepie. Myślę, że lepiej byłoby kupić
      świnkę morską - zabiera trochę więcej miejsca, ale jest zdecydowanie bardziej
      komunikatywna i budzi się razem z całym domem.
      • julita30 Re: Pytanie dotyczące chomika 29.12.04, 15:35
        Swinki morskie budzą moja odrazę, uważam że sa brzydkie i nie widziałabym
        przyjemnosci w trzymaniu takiego zwierzęcia w domu .Bałabym suię jej
        dotknąć....Pisze zupełnie bez złośliwości.
        • ontarian Re: Pytanie dotyczące chomika 29.12.04, 17:45
          julita30 napisała:

> Swinki morskie budzą moja odrazę, uważam że sa brzydkie
          ale podobno sa bardzo smaczne

> i nie widziałabym przyjemnosci w trzymaniu takiego zwierzęcia w domu
          bo je dla mieska sie trzyma (przynamniej w Peru)
          a nie dla przyjemnosci
    • mama22 dokladnie 29.12.04, 15:42
      one wlasnie tak zyja...:) fajnie nie!!!!!))))))))))
    • ontarian mysle, ze to amerykanski chomik 29.12.04, 17:46
      i na czas polski nie moze sie przestawic
    • magdalenka201 Re: Pytanie dotyczące chomika 01.01.05, 00:05
      Moja droga chomiki sa zwierzatkami nocnymi.W dzien duzo spia,taka ich natura.Ja
      tez mialam chomiki i kiedy buszowaly w klatce to je dawalam do drugiego pokoju
      na noc i bylo dobrze a w dzien byly z nami.Nie martw sie przyzwyczaicie sie do
      malych halasow w nocy a corka moze bawic sie z chomikiem w dzien jak sie obudzi
      [budza sie oko17]tak ze jeszcze troche do wieczora czasu jest na
      zabawe.Pozdrawiam i zycze Szczesliwego Nowego Roku
    • pepa_ac Re: Pytanie dotyczące chomika 03.01.05, 23:14
      Moze to troche brutalne, ale przeciez chomika mozna obudzic "na sile" :) Nic mu
      sie strasznego nie stanie, jak razem z coreczka wyciagniecie malucha na troche
      z klatki i sie dziewczynka z nim pobawi (pod nadzorem, to delikatne
      zwierzatko). A poza tym taki "pobudzany" za dnia chomik odespi w nocy i po
      jakims czasie moze mu sie tryb zycia przestawi choc troche?

W dziecinstwie mialam chomiki, dozyly swoich lat w dobrej kondycji, kochane
      futrzaki :) ale czasami byly budzone wbrew ich woli. Chomik to swietny zwierzak
      dla dziecka na poczatek, bo obowiazkow niewiele a to jednak zywe i mile, wiec
      zachecaj corke do kontaktow z nim.
      • aka10 Re: Pytanie dotyczące chomika 04.01.05, 11:52
        Czytalam w ksiazce o chomikach,ze budzenie zwierzaka w dzien i zaklocanie jego
        naturalnego rytmu przyczynia sie do skrocenia zycia.Ksiazka fachowa,wiec moze
        w tym troche prawdy jest ?...Pozdrawiam.
      • madzi1 Re: Pytanie dotyczące chomika 04.01.05, 11:56
        lepsze od chomikow sa myszoskoczki :) w dziecinstwie mialam duuuzo chomikow,
        przez ostatnie trzy lata mieszkalam w pokoju z dwoma myszoskoczkami i
        stwierdzam ze sa zdecydowanie fajniejsze. maja tez troche inny tryb zycia. moje
        zaczynaly buszowac ok 4 rano i tak do poludnia, pozniej znowu po poludniu i ze
        mna szly spac i tak w kolko :)
        • julita30 Re: Pytanie dotyczące chomika 11.01.05, 15:52
          Dzięki Wam wszystkim za odpowiedzi ;-))Nasz chomik w nocy nie hałasuje zbyt
          mocne, w dxień na troche wybudzamy go ;-))Jest kochany, jednak anni ja ani moja
          córcia nie odwazyłysmy się go wziąć na rece jeszcze, chociaz jest u nas od
          swiąt...
          • aka10 Re: Pytanie dotyczące chomika 11.01.05, 16:19
            Na poczatek proponuje rekawiczke,najlepiej skorzana;-)Po kilku razach,jak
            bedziecie do chomika przyzwyczajone,a on do Was,mozna bedzie bez.Chomicze zeby
            sa bardzo ostre,wiem z doswiadczenia.Pozdrawiam.
    • moniska5 Re: Pytanie dotyczące chomika 23.01.05, 18:05
      Nasz chomik budzi się ok. 21. Wnocy też nieraz da popalić że trzeba go
      wynieśc do innego pokoju .Ale mój 3 letni syn mógłby sie z nim bawić nawet cały
      dzien.Nieraz go wybudza ze snu.Mamy go z półtora miesiąca na początku był
      trochę wystraszony ale teraz wchodzi malemu nawet za koszulke nie gryzie wogóle
      jak narazie. A mały nieraz go troche potarmosi.Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka