Dodaj do ulubionych

Jak to jest z persami?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 15:09
Pytanie do właścicieli takich kociaków. Jakie obowiązki spoczywają na ich
właścicielach? Jak z czesaniem? Czy często chorują? Czy lubią bawić się z
dziećmi? mam synka 6 letniego i dwuletniego (niepełnosprawnego- chory na
epilepsję) Głównie z myślą o młodszym który na opóźniony rozwój. Poradzcie
coś. Chcę dobrze przemyśleć decyzję.
Obserwuj wątek
    • karola_20 Re: Jak to jest z persami? 03.01.05, 18:13
      Z persami jest troche trudno. Trzeba je bardzo czesto czesac, bo w przeciwnym
      wypadku we wlosach zrobia im sie straszne kłtuny, ktorych sie juz potem nie da
      rozczesac i trzeba je wyciac nozyczkami. Poza tym koty perskie caly czas maja
      problem z oczami. Leca im z oczu lezki a to z powodu splaszczonej budowy nosa.
      Maja tez trudnosci z oddychaniem. Co wiecej w domu jst kupe kłakow, bo ot ma
      wlosy rzeczywiscie długie i fruwaja one wszedzie. Kot perski lubi raczj duzo
      spac i jest malo ruchliwy. Osobiscie nie plecam Ci tej rasy. O takiego kota
      trzeba bardzo dbac.

Moze tutaj znajdziesz cos ciekawego.

koty.e-wind.pl/index.php?m=faq
      Osobiscie polecam Ci kota brytyjskiego. Jest taki miskowaty.
      Ale ja najbardziej lubie zwykle dachowce.
      Stronki z pieknymi zdjeciami kotow:

www.plfoto.com/uzytkownik.php?authorid=17406
      www.plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=kot_net
      • beatris27 A może rosyjski niebieski? 03.01.05, 18:43
        Brytyjskie są śliczne ale podobno nie zabardzo nadają się do dzieci. Podobają
        mi się też rosyjskie niebieskie, te podobno już bardziej. Może jeszcze ktoś ma
        inną opinię.
    • mysiam1 Re: Jak to jest z persami? 03.01.05, 18:33
      Beato, napisz na www.miau.pl. zarejestruj się na forum i tam zapytaj. Jednak
      polecam "zwykłego" dachowca, bo to tak naprawdę najwdzięczniejsze koty. Na
      forum na pewno Ci doradzą i pomogą poszukać odpowiedniego (charakterem) kota :-
      ).
    • mysiam1 Re: Jak to jest z persami? 03.01.05, 19:09
      Beato, tak naprawdę, to dla dwulatka kot nie jest zbyt odpowiednim zwierzakiem -
      młodziutki kotek skacze, drapie, bo nie ma wyczucia, dorosły raczej nie życzy
      sobie zbyt obcesowych pieszczot...
      Obowiązki opiekuna kota to odrobaczanie, szczepienia, sterylizacja/kastracja,
      odpowiednie żywienie i oczywiście dużo, dużo miłości.
    • m.pw Re: Jak to jest z persami? 03.01.05, 22:27
      wszystko zalezy na jakiego osobnika trafisz. Wydaje mi sie ze nie zalezy od
      rasy tyklo od tego jakie mialy przezycia. jesle bedziesz brala od hodowcy to
      nie kupuj na wystawie, tylko umów sie u niego w domu i poprzygladaj sie jak
      traktuje zwierzaki - czy jak pzryjaciól czy jak towar. Ja mam persa z hodowli,
      w której koty byly traktowane jak rodzina i jest bardzo spokojny, natomiast
      moja znajoma kupila na wystawie i ma zestresowanego dzikusa.
      jesli chodzi o czesanie to bez przesady, czesze go co pare dni gdy linieje lub
      rzadziej. Najwazniejsze od malego przyzwyczaic do tych zabiegow, bo jak nie
      polubi to trzba bezdie toczyc boje. A tak zabiegi higieniczne beda
      przyjemnoscia nie tylko dla kota ale i dla ludzi - mój np. wystawia sie na
      wszystkie strony zeby go czesac i podaje lapki zeby robic manicure.

Jesli chodzi o inne sprawy - weterynaryjne, to juz ktos napisal.
      Pozdrawiam M
      trzeba tez obcinac pazurki, zwlaszcza gdy nie wychodzi na dwór i nie sciera
      sobie
    • m.pw Re: Jak to jest z persami? 03.01.05, 22:31
      jeszzce zapomnialam napisac ze dobrze jest wybierac kota który nie ma bardzo
      splaszczonego noska ( zdaje sie ze juz odchodzi sie od takiego wzorca rasy) bo
      to naprawde cierpiacy kot, niektore poza dolegliwosciami z oczkami maja takze
      klopot z przyjmowaniem pokarmow.
    • majenkir Re: Jak to jest z persami? 05.01.05, 20:04
      Generalnie persy sa spokojniejsze od dachowcow, ale - musisz go regularnie
      czesac albo strzyc, a poza tym linieja okropnie, zostawiajac siersc po calym
      mieszkaniu. Przemysl pomysl wziecia dachowca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka