Dodaj do ulubionych

sklepiki zoologiczne?

28.04.05, 17:43
Tak mnie naszło na refleksje czy w Polsce to mozna kupić psa albo kota w
sklepie?Wiele miesięcy spędziłam we Włoszech, gdzie taka metoda sprzedaży
jest jak najbardziej "naturalna".Tutaj to chyba tego nie ma...czy jest?Znacie
sklepy, w których można sobie psa lub kota zakupić?
Obserwuj wątek
    • nxo Re: sklepiki zoologiczne? 28.04.05, 17:45
      wydaje mi się, że nie wolno, ale nie pamiętam z czego to wynika. A może to tylko
      rasowych dotyczy?
      • marianna.rokita Re: sklepiki zoologiczne? 28.04.05, 17:49
        Kiedys w Wawie :Pyszczak i Anna Zoo.
        W Annie byl piesek w akwarium.... Zanim sie spzredal, ( lub umarl ) minelo
        wiele miesiecy.Pamietacie?
    • ohida Re: sklepiki zoologiczne? 28.04.05, 21:36
      Kotów nie widziałam, ale szczeniaki pojawiały się w.in. w Anna Zo w Wawie -
      yorki i westie. Znikały błyskawicznie niestety - w jeden weekend było pełne
      akwarium maluchów, w następny został już ostatni yorczek. Pewnie wszystkie
      szczeniaki kupione pod wpływem impulsu - bo akurat są, o jakie śliczne, oczka
      jak paciorki i kieszonkowy rozmiar, a cała rodzina właśnie na weekendowym
      polowaniu na okazje "przy okazji" nabędzie sobie pupilka.
      Zwierzak w domu to miły, ale i uciążliwy obowiązek (czasami bardziej uciążliwy,
      niż miły nawet), metoda sprzedaży impulsowej nie może być zatem akceptowalnym
      rozwiązaniem. Pod wpływem impulsu to można kupić puchate różowe bambosze, a nie
      żywe zwierzę, które będzie w rodzinie przez najbliższe 15 lat.
      Abstrahując jednak od powtarzania truizmów, włącznie z tym, że akwaria i tabuny
      ludzi przetaczające się przez sklep to nie jest odpowiednie otoczenie dla psich
      czy kocich maluchów, które właśnie "socjalizują się" ze środowiskiem i
      zwłaszcza z ludźmi - jedna rzecz jest zauważalna: taka forma sprzedaży
      czworonogów nie jest u nas popularna. Mam za to całą kolekcje książek o
      zwierzakach - przedruków z wydań zachodnich, w których zawsze w rodziałach
      typu "gdzie kupić psa / kota" wzmiankowana jest mozliwość "zaopatrzenia się" w
      tego typu zwierzaka w sklepie zoo. We Włoszech jak widać również taka sprzedaż
      w sklepach działa, ciekawe którzy jeszcze nasi zachodni sąsiedzi uskuteczniają
      tą samą praktykę? W Danii nie widziałam, w Niemczech też nie, ale aż tak
      wnikliwie nie szukałam pod tym kątem. Ktoś wie - czy w UE zwierzaki sprzedaje
      się często w sklepach, czy nie?
      • heja_heja Re: sklepiki zoologiczne? 28.04.05, 21:45
        No niestety... ludzka inteligencja...

Ja widziałam spaniele w AnnaZoo... Ale chyba dostali ochrzan i już nie dają
        pieskó za szybę...

Alleluja... :/
      • gajowy_marycha Re: sklepiki zoologiczne? 28.04.05, 22:17
        >> Ktoś wie - czy w UE zwierzaki sprzedaje się często w sklepach, czy nie?

w Wlk. Brytani jest siec takich wielkopowierzchniowych sklepow ze wszystkim dla
        domowych ulubiencow, o nazwie Pets at Home (www.petsathome.co.uk), mozna
        tam takze kupic rybki, zolwie, myszki, itp. Kiedys weszlam do takiego marketu i
        slyszac szczekanie malego pieska dobiegajace z glebi pobieglam w tamta strone
        wyobrazajac sobie, ze zobacze wlasnie cos, co wczesniej widzialam na
        amerykanskich filmach: wysypany trocinami kojec pelen szczeniakow. Na szczescie
        okazalo sie, ze "zrodlem" odglosow byl swiezo wypucowany west highland terier,
        bo w sklepie bylo przeszklone pomieszczenie, w ktorym psy kapano i strzyzono.
        Nigdzie szczeniakow w sklepach tu nie widzialam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka