slow 30.06.05, 10:58 Pokryłem dach nową dachówką, a na kalenicy co dziennie siedzi parenaście gołębi które totalnie "brudzą" - Jak się skutecznie pozbyć gołębi - wiatrówka nie wchodzi w rachubę. proszę o pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annskr Re: Gołębie na dachu 30.06.05, 12:30 Są takie taśmy ze stalowymi sterczącymi do góry prętami, powinny być w systemach dachówkowych. Dobrze jest zamontować je także wzdłuż rynien, na kominach, tam też pewnie będą siedzieć. :) A kota masz ? Jezeli oczywiście dach nie jest zbyt stromy :)) Złapać wiele nie złapie, ale może przepłaszać :) Odpowiedz Link Zgłoś
slow Re: Gołębie na dachu 30.06.05, 12:54 - dach jest stromy (60st),a chodzi mi bardziej o jakieś odstraszacze. - za bardzo nie ma jak zamontować taśmy na gąsiory. Kota nie mam, a mój pies woli leżeć na dywanie w pokoju lub zagrzebany w piachu niż za ptakami latać po dachu. dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gczern Re: Gołębie na dachu 30.06.05, 13:22 No jak wiatrówka nie wchodzi w rachubę to już tylko KBKS ;) a tak na poważnie to czytałem że pomagają atrapy np ptaków drapieżnych Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Gołębie na dachu 30.06.05, 21:30 dalibyscie spokoj tym biednym golebiom, na balkonach -nie, na dachu- nie, to co maja bez przerwy latac w kolko??? Venus Odpowiedz Link Zgłoś
gczern Re: Gołębie na dachu 01.07.05, 10:51 Wszystkie gołębie zapraszam serdecznie na balkon Venus!!!!!! zanieczyszczajcie sobie balkon bez ograniczeń i gruchajcie od 4 ej nad ranej zwłaszcza latem gdzie trzeba otwierać balkon, lokatorce to nic nie przeszkadza bo przecież nie pracuje (a może jednak?) Odpowiedz Link Zgłoś
tukee Re: Gołębie na dachu 01.07.05, 21:47 i ja zapraszam do siebie. juz widzialam na kolce nabitego ptaszka, postaraj sie kolezko jakos wytrzymac to towarzystwo. wkoncu to my jestesmy w gosciach u natury a nie ona u nas i to ze golebie chca z nami byc powinnio cieszyc bo nie wiadomo jak to bedzie kiedys, zebys nie musial chodzic kiedys do zoo zeby pokazac wnuczkowi jak wyglada golabek, bo wroble to juz sie prawie wyniosly z miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
bulkazbananem Re: Gołębie na dachu 01.07.05, 23:23 A czym my sie roznimy od golebi w sensie przynaleznosci do natury, ze to niby my jestesmy w gosciach, a one nie? Wyobraz sobie, ze golabek sobie uwil gniazdko...i na tym gniazdku sobie chce uwic gniazdko maly wrobelek...to ten golabek chyba przegoni wrobelka, nie? A jak ja sobie uwije gniazdko (domek) i mi sie golabek wpier... to go chyba moge tez przepedzic... Odpowiedz Link Zgłoś
tukee Re: Gołębie na dachu 02.07.05, 00:15 Ale czlowiek to nie jest maly wrobelek tylko ma dwa silne lapska i jak mu przyjdzie glupia mysl do glowy to moze sobie nature wyplenic w zasiegu wzroku albo tez swojego obejscia. Golabek i wrobelek moga saobie mieszkac w zgodzie obok siebie i zadnego z nich nie boli ze ten ma wille z basenem a ten nie. Odpowiedz Link Zgłoś
dupekzoledny Re: Gołębie na dachu 02.07.05, 11:05 fajni miłośnicy zwierzatek. mój kocio cacy-obce gołębie -be. Odpowiedz Link Zgłoś
gczern Re: Gołębie na dachu 08.07.05, 08:50 Bzdury opowiadasz okropne, sypnij w zimie chleba to zobaczysz jak gołębie "żyją w zgodzie" z wróbelkami, skąd wy takie mądrości bierzecie??? z kreskówek typu Bambi???????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
gczern Re: Gołębie na dachu 08.07.05, 08:48 Nie zamierzam wytrzymywać takiego towarzystwa "koleżko". Gołębie roznoszą niebezpieczne choroby, nie tylko brud ale oczywiście zależy to od naszych balkonów, jak ktos ma chlew to mu gołebie na pewno nie będą przeszkadzały. I ja nie jestem żadnym gościem w naturze tylko jej stałym elementem który tak samo jak inne stworzenia konkurują i zwalczają się. Jak czujesz się "gościem" u gołebi to bardzo ci współczuję niskiej samooceny. Z przyjemnością pokażę swojemu dziecku w zoo jakieś ciekawsze zwierze np słonia, brak gołąbka jakoś przeżyje co najwyżej powiem że kiedyś latały takie szczury powietrzne po balkonach, ale to niestety utopia bo gołebie zawsze będą one bardzo szybko się rozmnażają z powodu dużej umieralności. Ale powiem wam że nie wierzę żebyście dopuszczali gołębi do swoich balkonów. Pewnie jesteście tylko takimi ekologicznymi ogierkami tutaj na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
ememzet Re: Gołębie na dachu 04.07.05, 16:08 Podobno skutecznym odstraszaczem gołębi są pelargonie. Chociaż nie bardzo wiem jak je umieścić na dachu ;) Odpowiedz Link Zgłoś