Dodaj do ulubionych

Mój pies jest bardzo chory - proszę o pomoc

17.07.05, 16:39
Jutro wybieram się z nią do weterynarza, ale już dziś chciałabym jej pomóc, a
przede wszystkim nie zaszkodzić.
Od kilku dni (3-4) źle się czuje (ma już 5 lat, to suczka, mieszaniec, około
15 kg). Myśleliśmy, że to wina przerażających upałów, nie dała się dotknąć,
piszczała, gdy głaskaliśmy ją w okolicy ucha, szczęki. Teraz w tym miejscu
jest niesamowicie spuchnięta. Opuchlizna pokazała się nagle, dziś w nocy.
Mało je, ma problem z przełykaniem, dziś jadła tylko ulubiony pokruszony
serek, bo na nic nie ma ochoty. Mało też pije. Daliśmy jej rozpuszczone wapno.
Bardzo proszę o pomoc, może Wasze psy też miały podobne objawy. Może znacie
jakiś adres internetowy z różnymi chorobami.
Będę wdzięczna za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • b-beagle Re: Mój pies jest bardzo chory - proszę o pomoc 17.07.05, 17:00
      Musisz iść z nią do lekarza.
    • mamonka01 Re: Mój pies jest bardzo chory - proszę o pomoc 17.07.05, 20:29
      Ja ze swoim psem nie czekałabym do jutra z wizytą u weterynarza.Pies cierpi a
      przy tym mało pije, co przy tych upałach może spowodować odwodnienie. Lepiej
      jeszcze dzisiaj pokazać ją lekarzowi.
      • macgajwerka Re: Mój pies jest bardzo chory - proszę o pomoc 17.07.05, 21:53
        Dziękuję za radę, ale niestety dziś nie mam takiej możliwości:( Na szczęście
        zjadła z apetytem kolację, była na króciutkim spacerku i gdyby nie spuchnięta
        szczęka... Cóż, mam nadzieję, że jutro wszystko się wyjaśni:)
        Pozdrawiam
        • edavenpo Re: Mój pies jest bardzo chory - proszę o pomoc 17.07.05, 23:04
          Moj piesek mial cos podobnego... Okazalo sie ze uciela go jakas muszka i spowodowalo to reakcje
          alergiczna. Tez pysk mial caly spuchniety i byl osowialy. Wet dal zastrzyk i zeszlo w ciagu paru godzin.
          Wet powiedzial ze czesto sie to zdarza latem bo jest znacznie wiecej przeroznych odmian muszek ktorych
          ukaszenia wywoluja reakcje alregiczne u ludzi i zwierzat.

Mam nadzieje ze to nic powaznego, trzymaj sie!
    • rezurekcja opuchlizna 18.07.05, 09:54
      macgajwerka napisała:

> piszczała, gdy głaskaliśmy ją w okolicy ucha, szczęki. Teraz w tym miejscu
      > jest niesamowicie spuchnięta. Opuchlizna pokazała się nagle, dziś w nocy.

nasz pies spuchl od robakow. W szczeniecych latach to bylo.
      MOze tez byc ukaszenie.

Napisz, co powiedzial lekarz.
      • macgajwerka Re: opuchlizna 18.07.05, 10:41
        Już po wizycie domowej:)
        Lekarz powiedział, że to infekcja (nie sprecyzował jaka, a w ferworze
        utrzymania 15kg psiaka podczas zastrzyku, wymknęło mi się dokładniejsze
        przepytyanie). W ranie jest ropa, na dodatek brzydko pachnie, dostała
        antybiotyk i mam nadzieję, że to pomoże. Drugi zastrzyk mamy zrobić w środę już
        sami.
        Gdyby nie opuchlizna, wszystko byłoby w porządku. Zjadła duże śniadanie z
        apetytem, co prawda nie je dużych i twardych rzeczy, tylko takie, które może
        przełykać, ale to chyba wina opuchlizny. Była na długim spacerze, czuje się
        chyba lepiej, bo jest żywsza, obszczekała weterynarza:)
        Dziękuję za pomoc:)
        Pozdrawiam
        • macgajwerka Re: opuchlizna 18.07.05, 10:55
          A jednak sprecyzował źródło infekcji, ale mi to umsknęło, przepraszam:)
          Zatem przyczyną mogą być upały, które mój pies bardzo przeżywa, bądź też
          nieodpowiednie jedzenie - czasami zdarza się jej zjeść coś z podwórka:/
          W każdym razie to nic groźnego, ma być lepiej za 3-4 dni, w co mocno wierzę, bo
          widzę, że psiunia czuje się dużo lepiej:)))
          • wiesia.and.company Re: opuchlizna 18.07.05, 14:29
            Hmmmm... jakoś to tak nie brzmi racjonalnie te upały i nieodpowiednie jedzenie.
            Coś tu lekarz uprościł albo zagmatwał. To może coś się dostało pod dziąsło i
            spowodowało stan zapalny dziąsła i zęba? Może Twój piesek ma zęby albo ząb w
            kiepskim stanie albo stan zapalny dziąseł lub kamień. Jakąś przetokę?
            Właściwie, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś do niego zadzwoniła i
            zapytała, jak się ustrzec następnego zapalenia (wtedy może więcej powie o
            przyczynie opuchlizny i da jakąś radę, żebyś sobie sama poradziła w
            przyszłości).
            Pozdrawiam.
            • ontarian Re: opuchlizna 18.07.05, 14:39
              wiesia.and.company napisała:

> Hmmmm... jakoś to tak nie brzmi racjonalnie te upały i nieodpowiednie
              jedzenie.
              > Coś tu lekarz uprościł albo zagmatwał.
              tez tak mysle. to napewno nie jest zwykla opuchlizna, tylko jakis nowotwor
              pies sie lepiej poczul, bo jest na antybiotykach
              ale z czasem jego stan zacznie sie pogarszac
              i wtedy juz nawet antybiotyki nie pomoga
              • macgajwerka Re: opuchlizna 19.07.05, 00:21
                Nie sądzę, żeby to był nowotwór - dlaczego? Nie wiem, znam mojego psa już 5
                lat, przechodziliśmy wspólnie wiele chorób, nawet gorszych, wiem, że jest
                silna, wiem, kiedy jest źle, kiedy potrzebuje fachowej pomocy... Ufam
                wterynarzowi, bo naprawdę profesjonalnie ją zbadał, zresztą polepszyło się jej
                już w niedzielę wieczorem. Dziękuję za rady, spróbuję przez najbliższe dni ją
                poobserwować, skontaktuję się ponownie z weterynarzem. Macie rację, lepiej
                dmuchać na zimne.
                Oby to była tylko infekcja...
    • kajetan55 Re: Mój pies jest bardzo chory - proszę o pomoc 30.06.18, 13:38
      jezeli nic nie pomorze to nam dobrego weterynarza vetpassion.pl/ mam nadzieje ze pomorze :)
    • pare.slow Re: Mój pies jest bardzo chory - proszę o pomoc 22.09.18, 16:28
      Pies ma napewno zapalenia zeba lub dziasla. Antybiotyk i woda z woda utleniona do przecierania. Ale pewnie juz po operacji😀. 5 lat to mlody pies.
    • tomek487 Re: Mój pies jest bardzo chory - proszę o pomoc 30.10.18, 10:34
      Serdecznie polecam Panią z www.vetpassion.pl. Swietny weterynarz i odpowiada na pytania w internecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka