Dodaj do ulubionych

JAMNIK MINIATURA Jakieś opinie PILNE

31.08.05, 22:54
Witam
Pilnie szukam pomocy chcę kupić jamnika miniaturę. Prosze o jakieś opinie na
temat tych psów czy nadają się do bloku (70mkw parter)i jak zachowują się w
stosunku do dzieci oraz jakie osiągają wymiary bardzo proszę o opinie zależy
mi na czasie bo jutro mam takiego właśnie pieska odebrać Pozdrawiam Daga.
Obserwuj wątek
    • don2 Re: JAMNIK MINIATURA Jakieś opinie PILNE 31.08.05, 23:46
      A sa takie ?
      • don2 Re: JAMNIK MINIATURA Jakieś opinie PILNE 31.08.05, 23:50
        okazuje sie ,ze sa:

FCI - Standard Nr. 148 / 09. 05 . 2001 / D
        Pochodzenie : Niemcy
        Data publikacji obowiązującego standardu : 09.05.2001r.
        Użytkowość : pies myśliwski do polowań na i pod ziemią
        Klasyfikacja : Grupa IV FCI JAMNIKI, objęta obowiązkiem pracy.

Wrażenie ogólne: niski, krótkonożny, o wydłużonej, ale zwartej sylwetce, bardzo
        dobrze umięśniony, głowa wysoko noszona z bystrym wyrazem pyska. Pomimo
        stosunkowo długiego ciała i krótkich kończyn nie może robić wrażenia
        ociężałego, ułomnego lub skrępowanego w ruchu, lub poruszać się ruchem podobnym
        do ruchu łasicy. Wyraz płci musi być wyraźnie zaznaczony.
    • kakui Re: JAMNIK MINIATURA Jakieś opinie PILNE 31.08.05, 23:50
      a jak ci powiemy ze to tragedia chodzaca ten pies to co wtedy? wywalisz go? czy
      powiesz ze rezygnujesz? wez sie zastanow najpier, pytaj troche wczesniej a nie
      trujesz dupe o 11
      • nea2007 Re: JAMNIK MINIATURA Jakieś opinie PILNE 01.09.05, 00:15
        do kakui
        Nie "wywale" bo jeszcze go nie kupiłam. Poza tym jesli nie masz nic mądrego do
        napisania to może po prostu nie pisz, prosiłam o opinie na temat psa, a nie na
        temat tego ile dni wcześniej mam się pytać. Ps mam zegarek i wiem która jest
        godzina. Pozdrawiam
    • titu_titu do Dagi 01.09.05, 08:24
      Daga, niestety zgodzę się, że trochę późno pytasz o właściwości rasy, skoro jak
      widzę decyzja jest podjęta a pies zaklepany. Ale - prawdziwy hodowca nigdy nie
      wciśnie Ci psa, jeśli masz wątpliwości. Możesz umówić się na rezerwację i
      zobaczyć psa ponownie np. tydzień później. Jeśli hodowca Ci mówi, że musisz psa
      wziąć koniecznie dzisiaj bo są inni chętni - najprawdopodobniej Cię oszukuje i
      nie jest hodowcą tylko handlarzem. O rasie: musisz się zastanowić, bo jamniki
      bywają nerwowe i może się zdarzyć że będą się odgryzały nie tylko dzieciom.
      Bywają też despotyczne i histeryzują. Do bloku się jak najbardziej nadają,
      uwaga tylko z chodzeniem po schodach. Zalecam też dodatkową ostrożność -
      pseudohodowcy zwykle doprowadzają do rozrodu "niewymiarowych", karłowatych
      jamników co owocuje karłowaceniem potomstwa i zwiększonym występowaniem chorób
      zwyrodnieniowych układu kostnego. Taki człowiek sprzedając psa mówi, że to
      jamnik miniaturowy a to nie jest prawda. Poza tym są jeszcze jamniki królicze o
      mniejszych wymiarach. Dla jamników najważniejszym wymiarem nie jest długość,
      tylko obwód klatki piersiowej i dla jamnika minniaturowego jest to zdaje się
      max 35cm. Wysokość w kłębie ok.13 cm. i waga do 5 kg.
      Pozwolę sobie tradydyjnie spytać, czy pies ma metrykę urodzenia?
      • nea2007 Re: do Dagi 01.09.05, 10:20
        Witam
        Dziękuje Ci bardzo za odpowiedź. Cała sprawa wygląda następująca pieska można
        kupić po przez Allegro podaję adres www.allegro.pl/show_item.php?
        item=62512096 tylko Pani sprzedająca go powiedziała że zależy jej na czasie bo
        w piątek wyjeżdza, i dlatego cały ten popłoch, co gorsza ja bardzo chciałam
        kupić miniaturkę w ogóle zależy mi na tym żeby piesek był malutki (wiadomo
        mieszkanie w bloku) i żeby umiał mieszkać z malutkim rocznym dzieckiem, Prosze
        o jakieś rady. Piesek nie ma metryczki niewiem co mam zrobić bo nie stać mnie
        na to żeby kupić psa z rodowodem, a też niechcę kupić pieska który mi będzie
        chorował Bardzo proszę o radę
      • nea2007 Re: do Dagi 01.09.05, 10:21
        aha Pani sprzedająca napisała mi że piesek osiąga 2,5 kg. Niewiem czy to prawda
        Pozdrawiam
    • paluszek11 Re: JAMNIK MINIATURA Jakieś opinie PILNE 01.09.05, 09:19
      Moi rodzice mają miniaturkę.
      Pies do bloku ja najbardziej, ale faktycznie po schodach chodzić nie może. Nie
      wolno, bo grozi kalectwem.
      Charakter? Opisuję ten konkretny egzemplarz. Rozrabiaka. Niespożyta energia,
      ale do utemperowania wytrwałą pracą. Mały tchórz jednocześnie, boi się
      nieznanych dźwięków, hałasów, niektórych psów. Natomiast poluje na ptaki
      (jednego kurczaka nawet dorwała).
      Co do dzieci, zachowuje się w porządku, ale jest zazdrosna. Nie wiem, jak z
      dziećmi przebywającymi z nią na co dzień.
      W domu nic nie niszczyła, o ile zapewniło się jej wystarczająco dużo zabawy.
      Jeśli nie - to próbowała podgryzać np. nogi od krzeseł. Ale to jak była
      malutka.
      Pozdrawiam,
      • lord1 Re: JAMNIK MINIATURA Jakieś opinie PILNE 01.09.05, 09:48
        Masz słodkiego pieska :-). Naprawdę podziwiam ludzi za adopcję psów ze
        schorniska. Byłam na Paluchu dwa razy i nie mogłam podjąć decyzji. Prawa tez
        jest taka, że nie było wyboru spośród małych psów (a takiego własnie chciałam).
        Oczywiście jeden był śpleny na jedno oczko, drugi bez ogonka trzeci coś tam
        jeszcze... Brakowało mi odwagi. W końcu kupiłam sznaucera miniaturę.

Pozdrawiam serdecznie
        Dorota
        • paluszek11 Re: JAMNIK MINIATURA Jakieś opinie PILNE 01.09.05, 11:48
          Dziękuję za komplement. Paluch jest super, jest już u nas ponad dwa lata.
          Ale to oczywiście nie jest miniaturka jamnika, o której pisałam.
          Tamta mała jest moich rodziców.
    • titu_titu nea2007 sprawdź link 01.09.05, 10:49
      Pod podanym przez Ciebie linkiem nie ma aukcji, możesz sprawdzić go jeszcze raz?
      O tym, że szukasz jamnika napisz na forum z linku poniżej. Jeśli będziesz miała
      szczęście, znajdzie się dla Ciebie pies za darmo.
      www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewforum&f=27&sid=ef938baffc4ea118afc1ac17a89b8807
      • hihun Re: nea2007 sprawdź link 01.09.05, 14:32
        na Boga! nie kupuj jamnika. u nas bylo ich pare i zawsze bylyproblemy, gryzly
        na prawo i lewo, sikaly - ale ojciec zawsze chcial jamnika bo mu przypominaly
        dziecinstwo.
    • lajlah Re: JAMNIK MINIATURA Jakieś opinie PILNE 01.09.05, 14:38
      Jestem miłośniczkąjamnikow, miałam już czteryw zyciu, aktualnie mam dwa.
      Wszystko jużo nich zostalo napisane tutaj i wszystko się zgadza, za wyjątkiem
      stwierdzenia, że psy te jak najbardziej nadają się do bloku. Osobiście uważam,ż
      e żaden pies nie nadaje siędo bloku, ale rozumiem, że mieszkańcy bloków też
      pragną mieć czworonogi. Jamnik to pies myśliwski, musi biegać, kopać, tropić i
      czasem coś wystawić bądź upolować, choćby muchę:) Dodam, że krolicze i
      miniatury sąnajtrudniejsze do prowadzenia i wychowania, ale życzę powodzenia:)
      • paluszek11 Re: JAMNIK MINIATURA Jakieś opinie PILNE 01.09.05, 15:33
        Zgadza się, potrzebują bardzo dużo ruchu, o czym zresztą wspomniałam.
        W tym sensie do bloku się nadają, że po zapewnieniu dużej ilości ruchu,
        spokojnie może tam mieszkać. Nie przesadzajmy, że żaden pies nie nadaje się do
        bloku. Kwestia właściciela.
        Zapomniałam dodać, że mała kopie dołki na każdym spacerze. I gdy z wizytą
        przychodzi z moimi rodzicami do domu z ogródkiem mojej siostry, to całkowicie
        go "przepracowuje", tzn. realizuje jego autorską wizję.
        Z małym dzieckiem... No nie wiem, ja bym się chyba nie zdecydowała na
        jamniczka, bo trzeba mu sporo uwagi poświęcać.
        • edavenpo Re: JAMNIK MINIATURA Jakieś opinie PILNE 01.09.05, 16:25
          Ja mam miniaturke, jamniczka faceta. Od dziecka mialam jamniki, taka to rodzinna obsesja. Nie mozna
          generalizowac bo kazfy jest inny ale kilka rzeczy trzeba wziac pod uwage:

- Jamnik lubi dlugie spacery. Miniatury nie musza miec az tyle ruch ale mimo wszystko powinny byc
          wyprowadzane czesto i na dluzsze spacery. Moj spi caly dzien po dluzszych wycieczkach bo daje mu to
          w kosc. W koncu na tych krotkich lapkach musi robic te same kilometry co my na dwoch dlugich
          nogach. Lubia tez kopac doly, jak wspomniala przedmowczyni.
          - Mimo malego rozmiaru bywaja zaczepne do znacznie wiekszych psow. Moj wyzywa na pojedynek
          bullterriera sasiada, ktory go zupelnie ignoruje, cale szczescie ;-)
          - Lubia cieplo i sa bardzo milusinskie. Pakuja sie do lozka od razu. Chyba maja to w genach.
          - Sprzataja ulice - zra wszystko co popadnie, trzeba uwazac zeby sie nie podtruly.
          - Dieta jest wazna. Nie mozna absolutnie ich zatuczyc bo im to obciaza kregoslup i paraliz gotowy.
          - Nie powinny duzo wchodzic po schodach - powod j.w.
          - Sa bardzo inteligentne i sa urodzonymi manipulatorami. Np. wystarczy ze spojrza na Ciebie
          skrzywdzonym wzrokiem i juz je karmisz kaskami ze stolu... A potem masz malego terroryste ktory
          szczeka pod stolem jak nie dostanie swojej porcji.
          - Co do malego dziecka... Kazdy pies bedzie zazdrosny ale trzeba go dobrze wychowac. Znajomi mieli
          miniaturke, ktora wzieli jak kobieta byla w ciazy. Powoli przyzwyczaili ja do dziecka i jest kochana. Nie
          ma zadnej zazdrosci, wrecz odwrotnie, czesto uslyszy placzacego niemowlaka pierwsza i przychodzi
          zawiadomic o tym wlascicielke, siedzi przy lozeczku i wiernie pilnuje.

Ogolnie b. polecam. Jamniki sa kochane i naprawde maja wspanialy charakter. Jak ktos mial raz jamnika
          to w wiekszosci przypadkow bedzie jamnikowcem na cale zycie ;-)

B. polecam jamnika ze schroniska. Moja mama ma przyblede z ulicy, jest przekochany i naprawde
          wdzieczny za nowy dom. Mojego jamnika kupilam od bezmyslnych ludzi ktorzy go nie chcieli bo kupili
          sobie nowego szczeniaka basseta i stwierdzili ze jamnika ktorego mieli przez 2.5 roku juz nie chca.
          Bardzo im jestem wdzieczna bo dostalam przecudownego psiaka, ktory jest z nami b. szczesliwy ;-)

Zalaczam zdjecie mojego Kevina:

img140.imageshack.us/my.php?image=pict00636se.jpg
          • nea2007 Re: JAMNIK MINIATURA Jakieś opinie PILNE 01.09.05, 18:12
            Ale śliczny pies po prostu piękny i ja właśnie takiego chcę mieć. Pozdrawiam
            Daga
            • edavenpo Re: JAMNIK MINIATURA Jakieś opinie PILNE 01.09.05, 20:38
              Dziekuje bardzo za komplementy w imieniu Kevina ;-)))

Paluszek, widzialam Twojego psionka na forum ze zdjeciami zwierzakow, tez z niego przystojniak!

Kev jest tak kochany ze nie wiem dlaczego Ci ludzie go nie chcieli. Fakt ze jak wyszedl z ich domu z
              nami, a pierwszy raz nas w zyciu widzial to nawet sie nie obejrzal! A jak go ostatnio zostawilismy z
              tesciowa bo jechalismy na wakacje do Polski to plakal po nas podobno. Ze jego zdjec zrobionych
              podczas naszej nieobecnosci wygladalo na to ze byl czesto pocieszany kurczakiem przez tesciowa ;-)))

Daga, daj znac na co sie zdecydowalas. Ja bym na twoim miejscu wziela jamniczka ze schroniska. Juz
              odchowane i wdzieczne pieski, takie jak moj ;-)
          • paluszek11 Re: JAMNIK MINIATURA Jakieś opinie PILNE 01.09.05, 19:44
            Kevin jest śliczny.
            Fajnie, że na Ciebie trafił, a nie został u poprzednich właścicieli.
          • lajlah Re: JAMNIK MINIATURA Jakieś opinie PILNE 01.09.05, 20:51
            edavenpo, cudny jamnior, taki sam jak moja Fifi:)
        • lajlah Re: JAMNIK MINIATURA Jakieś opinie PILNE 01.09.05, 20:50
          paluszek , masz rację, trochę przesadziłąm z tym ,że pies nie nadaje siedo
          bloków, ale widziałam jużtyle jamnikow zapasionych właśnie w blokach, że mnie
          poniosło:) Masz pięknego jamnika, bardzo podobają mi się szorstkowłose:)pzdr
          wszystkich jamnikomaniaków.
          • paluszek11 Re: JAMNIK MINIATURA Jakieś opinie PILNE 02.09.05, 21:10
            mój Paluch to tylko trochę przypomina szorstkowłosego. Tak naprawdę jest dużo
            większy.
            A oto Czika, czyli miniaturka, o której pisałam:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=631&w=28536340
            • edavenpo Re: JAMNIK MINIATURA Jakieś opinie PILNE 02.09.05, 21:20
              Czika jest sliczna. I wyglada na maluszka, moze nawet mniejsza niz moj Kev.
    • robertoniro Re: JAMNIK MINIATURA Jakieś opinie PILNE 03.09.05, 05:15
      jamniki gryza na lewo i prawo
      maja czesto zly humor
      pierdza, sikaja pod siebie i z pyska im smierdzi
      nie sa lubiane przez otoczenie.
      • lajlah Re: JAMNIK MINIATURA Jakieś opinie PILNE 03.09.05, 11:05
        niektórzy ludzie bluzgają na prawo i lewo, mają często zły humor i przez to
        próbują popsuć innym, pierdzą, sikają pod siebie i z ust im śmierdzi, nie są
        lubiani przez otoczenie.
      • krawca Re: JAMNIK MINIATURA Jakieś opinie PILNE 04.09.05, 01:59
        robertoniro napisał:

> jamniki gryza na lewo i prawo
        > maja czesto zly humor
        > pierdza, sikaja pod siebie i z pyska im smierdzi
        > nie sa lubiane przez otoczenie.

Cos w tym jest co napisal robertoniro.
        Ja tez nie jestem fanem jamnikow - dobrze sie zastanow i przeczytaj WSZYSTKIE
        wypowiedzi, bo jak kupisz jamnika, to nie ma absolutnie opcji by go oddac, to
        jest czest rodziny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka