Dodaj do ulubionych

JAKA JASZCZURKA DLA POCZATKUJACEGO TERRARYSTY?

01.11.05, 16:06
Chcę kupić jaszczurkę i juz wiem mniej więcej czego mam szukać. Podobno łatwe w hodowli są gekony: toke, lamparci i gruboogonowy, albo scynki: aptekarski i berberyjski.
Wiem póki co tylko jak wyglądają. Nie wiem jakiej opieki potrzebują, jakiego jedzenia, temperatury. Które wg, was są ciekawsze, które łatwiej oswoić, czy porzebują dużego terrarium (nie mam zbyt wielkiego).
Piszcie co wiecie - każda rada będzie przydatna :)
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • jc10 Re: JAKA JASZCZURKA DLA POCZATKUJACEGO TERRARYSTY 01.11.05, 19:15
      Z tego, co piszesz, to faktycznie dość łatwy w hodowli i polecany początkującym
      terrarystom jest gekon lamparci. Terrarium pustynne z licznymi kryjówkami, żeby
      zwierzątko miało się gdzie schować i czuć bezpieczne; gekon prowadzi tryb
      nocny, trzeba zapewnić mu oczywiście odpowiednią temperaturę, ale nie można go
      przegrzewać w dzień. Słyszałam, że najlepszym pożywieniem są mączniaki.
      Dobrze jest, żebyś zadzwoniła do ogrodu zoologicznego, albo do hodowców i
      zapytała o szczegóły fachowców:)
      Pozdrawiam:)
    • kakui Re: JAKA JASZCZURKA DLA POCZATKUJACEGO TERRARYSTY 01.11.05, 19:20
      www.terrarium.com.pl/artykuly/index.php?page=dlapoczatkujacych&art=1

z innego watku przeklejam
      • polly Re: JAKA JASZCZURKA DLA POCZATKUJACEGO TERRARYSTY 01.11.05, 19:47
        No wlasnie chyba sie zdecyduje na lamparciego :)
        Na terrarium.com juz bylam i wyczytalam co sie dalo :)
        Chce sie dowiedziec jak najwiecej zeby pozniej nie bylo niespodzianek no i oczywiscie zeby zapewnic mu jak najlepsze warunki :)
        • kakui Re: JAKA JASZCZURKA DLA POCZATKUJACEGO TERRARYSTY 01.11.05, 20:05
          kiedys mialam takiego gekona. jadla swierszcze ktore zdobyc to byl problem(95
          rok). niestety latem zostal wystawiony w akwarium na balkon(w cieniu) i dostal
          wylewu ...
          • kakui jadl mialo byc (b/txt) 01.11.05, 20:06
            • polly scynk aptekarski 02.11.05, 10:27
              a moze wiecie cos o tych jaszczurach?
              scynki ponoc sa powolne i nie uciekaja jak gekony, latwiej je oswoic i tez nei sa trudne w hodowli. Podobaja mi sie po sie potrafia zakopywac w piachu :)
              o scynkach jest mniej informacji w internecie.
              Moze ktos cos o nich wie?
    • b.szczelna Re: JAKA JASZCZURKA DLA POCZATKUJACEGO TERRARYSTY 02.11.05, 12:23
      agamy brodate

w przeciwienstwie do gekonow ktore SIĘ NIE DAJĄ OSWOIĆ , ew po prostu nie uciekają, ale to TRWA- AGAMY dają się "podejść' nawet w naturze;]

na początek nie musi być duże terrarium, ale trzeba duuużo poczytać, zeby im zapewnić jak najlepsze warunki.
      nie są trudne w hodowli, za to dają wiele radości.prowadzą DZIENNY trym zycia więc mozna je obserwowac, a z ciekawostek- jak z same nazwy wynika, brodate, maja pewna uracza cechce.
      zmienia im sie kolor podgardla.od bialutkiego-kiedy sa spokojne, najedzone, w dobrej temp do ciemnego bardzo, kiedy cos im nie pasuje-a moze byc to po prostu zly humor.
      najlepiej hodowa cmin dwie,, nei przeszkadza to w oswajaniu, a sa weselsze, ciekawiej sie je obserwuje;]

pozdrawiam
      • polly Re: JAKA JASZCZURKA DLA POCZATKUJACEGO TERRARYSTY 02.11.05, 17:44
        Agamy sa fajne! :D
        juz slyszalam o nich wiele dobrzego, a bedac dzisiaj w sklepie zoologicznym obserwowalam jedna - a ona mnie obserwowala :)
        sympatyczne, ale jak dla mnie za duze - caly trik polega na tym zeby moja mama sie nie zorientowala ze zmienilam zwierzaka :)
        tolerowala gekna murowego, ktorego prawie nigdy nie widziala na oczy bo po 1 nie chciala na neigo patrzec a po 2 on i tak uciekal jak ktos wchodzil do pokoju.
        Teraz jesli kupie innego gekona albo scynka, to jesli cos zauwazy to wystarczyc jej bedzie tlumaczenie ze troche urosl. Jesli zobaczy agame, to moze nabrac podejrzen :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka