Dodaj do ulubionych

kociak i mleko

24.10.02, 12:52
Wzięłam kociaka,który miał jakieś dwa miesiące.U mnie jest już miesiąc i od
pierwszego dnia dostawał mleko ( 3,2% z kartonu) co potem potwierdził
lekarz.Teraz dowiaduję się od dwóch osób,że lekarz nie kazał podawać ich
kociakom mleka.Dziwi mnie to tym bardziej,że w młodym wieku nie chcą czy też
nie umieją pić wody,więc co - mają żyć bez picia?Moja kotka po każdej
intensywnej zabawie biegła i wypijała miseczkę mleka,teraz pije na zmianę
wodę.Ma trzy miesiące i nigdy nie miała biegunki.Wiem,że starsze koty mogą
dostawać po mleku
rozwolnienie.
Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.
Obserwuj wątek
    • k1k2 Re: kociak i mleko 25.10.02, 05:52
      hihihi, nie umieja pic wody... umieja umieja, tylko chytruski potrafia od nas
      dostac co chca ;)
      a tak serio, czesc kotow ma po mleku rozwolnienie, dlatego z reguly mleka
      krowiego nie poleca sie. ale sa tez ludzie ktorzy mleka nie pija, i tacy co b.
      lubia i im nie szkodzi - tak samo z kotami - jak lubi i moze, to czemu nie. Ale
      wode tez powinien miec, nawet jezeli wydaje sie ze nie ma zamiaru skorzystac.
      Wode powinien miec dostepna zawsze.
      Pozdrawaiam, kk.
    • Gość: Asia Re: kociak i mleko IP: proxy / 212.244.226.* 25.10.02, 07:08
      Cześć!
      Ja gdzieś przeczytałam,że można podawać kozie mleko zamiast krowiego bo jest
      zdrowsze,ale jeszcze nie próbowałam.
    • elaos Re: kociak i mleko 25.10.02, 08:07
      Moje kocie ma dostęp do wody cały czas,bo się wychowuje z psem.Ale traktuje ją
      jak zjawisko z innego świata:wpatruje się intensywnie w lustro wody tak długo
      aż nosek obniży się tak,że się umoczy wtedy odskakuje,parska i znowu się
      dziwi,bo woda zaczyna się ruszać,wtedy wkłada łapkę,która w zetknięciu z wodą
      dostaje drgawek,wylewa wodę i wtedy są mokre 4 łapki ato już za dużo na tak
      małego kotka - odchodzi obrażony,ale nie na długo.Muszę jednak przyznać,że
      dzięki tym zabawom po miesiącu zaczął popijać wodę,ale dalej lubuje się w mleku.
      Pozdrawiam
    • Gość: Zwierzolub Re: kociak i mleko IP: proxy / *.crowley.pl 25.10.02, 08:41
      Ogólnie wiadomo, ze mleko "niekocie" jest szkodliwe dla kotów, podobnie
      jak "niepsie" dla psów i "nieludzkie" dla ludzi. Stosowne mleko naturalne,
      czyli od kotki i od suki ich młode fizjologicznie mogą pobierać do 5-6
      tygodnia. Stosując dożywianie specjalnymi preparatami mlekozastępczymi dla
      kotów i psów, dostępnymi w sklepach zoologicznych i w lecznicach
      weterynaryjnych, musimy przestrzegać rygoru podawania go co najwyżej do 4-5
      tygodnia życia. Pod koniec tego okresu należy systematycznie przyuczać młode do
      odżywiania się mięsem i innymi pokarmami wilgotnymi.

Mleko krowie i inne, „niepsie” i „niekocie”, w każdym wieku jest szkodliwe!!!

Podawanie mleka w postaci mleka naturalnego (kotka i suka odmawia karmienia
      młodych i dostarcza im innego pożywienia, które zdobędzie) czy przygotowanego
      na bazie preparatu mlekozastępczego, jest błędem dietetycznym. W tym okresie
      bowiem zanika aktywność enzymatyczna soków trawiennych osesków w zakresie
      trawienia laktozy i ta nie będąc strawioną przechodzi dalej do jelit gdzie
      stanowi pożywkę dla bakterii fermentacyjnych i chorobotwórczych wywołując
      rozwolnienie lub biegunkę zależnie od rodzaju mikrobów, które uzyskają przewagę
      we florze jelitowej. To staje się przyczyną dalszych powikłań.
      Poza tym mleko - jakiekolwiek - stanowi bardzo rozwodnioną formę białka, które
      również z tego powodu stanowi doskonałą pożywkę dla bakterii gnilnych. Ponadto
      nadmiar wody w przewodzie pokarmowym (mięsożercy mają krótki przewód pokarmowy)
      sprawia, że źle jest trawiony pozostały pokarm wskutek nadmiernego rozrzedzenia
      soków trawiennych. Podawanie naprzemian wilgotnych i suchych pokarmów zmusza
      organizm do każdorazowego przestawiania się na inny rodzaj pod względem
      zawartości wody, pokarm, a to sprzyja powikłaniom - zaparcie gdy przewód
      pokarmowy trawił dotychczas wodniste jedzenie a podaliśmy suche, lub -
      rozwolnienie gdy trawił dotychczas suche a podaliśmy wilgotne. To prowadzi do
      nieżytów przewodu pokarmowego, dysfunkcji i zaburzeń w trawieniu oraz w
      przyswajaniu co skutkuje rozmaitymi objawami ogólnymi zależnie od osobniczych
      predyspozycji, czynników zewnętrznych i charakterystyki "zachowania się" flory
      jelitowej wskutek błędnego żywienia (rodzaj, ilość i częstotliwość podawania
      pokarmu, a także dostęp lub brak dostępu do wody i jakość tej wody -
      wodociągowa jest szkodliwa dla zwierząt).

Zatem należy podawać pokarm właściwy do wieku, gatunku i stanu fizjologicznego
      zwierzęcia i swobodnego dostępu do czystej i miękkiej wody.
      Mleko, sól, cukier i słodycze, przyprawy, pokarmy smażone, wędzone i peklowane
      (wędliny) i z garmażerki - są wysoce szkodliwe. Kasze zaś niestrawne i
      drażniące przewód pokarmowy - co daje w rezultacie rozwolnienie.
    • lisica2 Re: kociak i mleko 25.10.02, 08:43
      elaos napisała:

> Wzięłam kociaka,który miał jakieś dwa miesiące.U mnie jest już miesiąc i od
      > pierwszego dnia dostawał mleko ( 3,2% z kartonu) co potem potwierdził
      > lekarz.Teraz dowiaduję się od dwóch osób,że lekarz nie kazał podawać ich
      > kociakom mleka.

Święta prawda :)))
      do 4-6 tygodnia można podawać kotom preparat mlekozastępczy. Można go kupić w
      lecznicach oraz w sklepach zoologicznych.
      Starsze koty powinny zdecydowanie mieć w misce świeżą miękką wodę :) Oczywiście
      niektóre z nich dobrze tolerują mleko, ale... może to być przejściowe.
      Jeśli już chcesz, żeby Twoj kot jadał jakikolwiek nabiał, to możesz mu podawać
      kwaśną śmietankę :)

Powodzenia
    • elaos Re: kociak i mleko 25.10.02, 10:51
      Podzielam zdanie kk - trzeba tutaj trochę zdrowego rozsądku,jeśli kot toleruje
      mleko to czemu nie.Dziwi mnie tylko postawa niektórych lekarzy,że nie tłumaczą
      do końca na czym polega problem picia mleka i w efekcie kot nie pije mleka,bo
      nie wolno,a wody nie ma postawionej,bo nie chce jej pić,jeśli do tego dostaje
      jeszcze suchą karmę i śpi przy kaloryferze to mi go bardzo szkoda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka