Dodaj do ulubionych

agresywny spaniel

30.12.05, 12:32
mój prawie 3 letni spaniel jest dosc agresywny , ktoś miał juz taki problem z
ta rasą? przy zakupie psa kiedowałam sie opinią ze spaniele to łagodne psy,
znajomi maja 2 i są b.grzeczne, co gorsze mój pies jest agresywny w stosumku
do domowników, to jest bardzo kłopotliwe kiedy nie moge np.usiąść obok własnej
mamy na kanapie bo pilnuje jej pies, tak samo jest w przypadku gości - są
otoczeni "nadzwyczajną gościnnością" przez psa, przyznaję, został
rozpieszczony,nikt go jednak nie uczył ze trzeba kogoś pilnowac, czy bronić,
nie chcemy go bić, ale jeśli sie na niego nawet krzyknie, po to tylko zeby go
skarcić on najnormalniej pyskuje- warczy itp, czy ktoś był w podobnej
sytuacji?jak sobie z tym poradzić?
Obserwuj wątek
    • paul_78 Re: agresywny spaniel 30.12.05, 14:19
      Chyba trochę późno. Pies nauczył się, że jest szefem a was traktuje jako
      podrzędnych członków stada.
      • strawberry111 Re: agresywny spaniel 30.12.05, 14:27
        jak"podrzędnych członków stada" super...
        • fedorczyk4 Re: agresywny spaniel 30.12.05, 14:31
          Oj tak, w jego przekonaniu to on jest osobnikiem alfa, ale to nie jest jeszcze
          całkiem przegrane. Trzeba poswięcić trochę czasu na lektury o tresurze, albo
          pieniędzy na tresera. Metod jest wiele, zareagować trzeba, bo im będzie strarzy
          tym despotyczniejszy.
          • patekku1 Re: agresywny spaniel 30.12.05, 15:02
            Jestem właścicielką cocker-spaniela. Na szczęście nie jest agresywny, ale
            poświęciliśmy ponad pół roku ciężkiej i systematycznej pracy, aby pies
            zaakceptował nasze przewodnictwo. Dostaliśmy go od kogoś jako 8 m-cznego psiaka
            ze swoimi nawykami i niezłym bagażem złych doświadczeń. Fedorczyk4 ma rację -
            udajcie się do tresera lub poczytajcie na ten temat. To pewnie tylko kwestia
            prawidłowego ustalenia hierarchii...
            Poza tym od treserki słyszałam, że spaniele-samce często są domowymi tyranami -
            więc im szybciej zareagujecie, tym lepiej...
            • strawberry111 Re: agresywny spaniel 30.12.05, 15:05
              dziękuję :-) zyczę dużo radości z pieska
      • forresty Re: agresywny spaniel 30.12.05, 20:59
        he he... problemy opisane przez strawberry są żywcem wyjęte z historii pewnego
        spaniela którym los obdarzył moją znajomą. zaczeło się od rudej kulki noszonej
        przez "pancię" na rękach. potem spaniu w w sypialni, łóżku a na końcu mąż nie
        mógł wejść do tejże sypialni. po drodze były pogryzienia, napady agresji itp. Po
        prostu spaniele to psy mające wadę genetyczną. Ta sama znajoma ma kolejnego
        spaniela ale ten z kolei jest jakby tu powiedzic ... przygłupi i otepiały.
        Spaotkałem w życiu wiele psów ale najgłupsze to były spaniele i dobermany.
        Dobermanów widziałem kilka mądrych ale spaniele zawsze coś miały z deklem nie
        tak. Albo agresywne, albo otępiałe, albo niekomunikatywne albo komunikatywne nad
        wyraz. Ale normalnego jeszcze nie widziałem. I pomyśleć że to taki mały
        wypierdek do kolana a jak chapnie to najlepiej za twarz albo szyję. Ze
        spanielami trzeba uważać bo czasem okazuje się że to pies
        obronno-zaczepno-destrukcyjny.
        Nie mam kompletnie zaufania do tej rasy (chyba że z dobrej linii) i dla nie jest
        to najgorszy przykład (spaniel angielski) działalności człowieka na polu
        tworzenia nowych ras
        • patekku1 Re: agresywny spaniel 30.12.05, 21:06
          To mój drugi spaniel. Z pierwszym (suką) nie było żadnych problemów.
          Aktualny jest kochany i ułożony, nie stwierdzam żadnych nieuzasadnionych
          zachowań. A te które pojawiały się na początku naszej z nim "przygody" wynikały
          z błędów byłych właścicieli i błędów powielanych nieświadomie przez nas.
          Szkolenie i lektura dały rezultat.
          To, że pies "ma z deklem" to wina właścicieli w 90% przypadków - sami
          popełnialiśmy liczne błedy.
          Wadą spaniela jest to, że nie może on pozostawać długo sam. To nie jest rasa,
          która sama się sobą zajmuje.
          Wystarczy świadomie dokonać wyboru rasy i nie będzie problemu z wychowaniem psa.
        • a_na Re: agresywny spaniel 30.12.05, 21:31
          forresty napisał:
          >Po prostu spaniele to psy mające wadę genetyczną. Ta sama znajoma ma kolejnego
          > spaniela ale ten z kolei jest jakby tu powiedzic ... przygłupi i otepiały.
          > Spaotkałem w życiu wiele psów ale najgłupsze to były spaniele i dobermany.

Taaa....nóż mi się w kieszeni otwiera jak czytam takie brednie....
          Pies jest taki,jak wychował go sobie jego właściciel.

Przypuszczam,że ta znajoma miała pseudo-cockery....to tak na marginesie...
          • aria01 Re: agresywny spaniel 30.12.05, 21:44
            Forresty!! juz dawno nie słyszałam tak durnej wypowiedzi jak Twoja. Ja jestem
            włascicielka 4 spanieli i uwazam, ze to przemiłe i oddane psy.Miałam w swoim
            zyciu do czynienia z wieloma rasami poniewaz prowadziłam schronisko dla
            bezdomnych psów.pies jest taki, na ile mu pozwoli własciciel. jak jest
            przygłupi i otepiały własciciel, to przeciez pies nie moze byc inny.
            • forresty Re: agresywny spaniel 04.01.06, 12:21
              tak tak... wszystkiemu winni właściciele. to są bzdury że właściciel za wszystko
              odpowiada. psy są jak ludzie - jedni biją bez powodu a inni bo ktoś ich tego
              nauczył. Spaniele które miałem okazję zobaczyć bez wyjątku były nadpobudliwe lub
              po prostu psychicznie upośledzone. A widziałem i miałem kontakt naprawdę z
              wieloma. W Belgii zaczęto nawet usypiać psy z pewnych linni bo
              prawdopodobieństwo niekontrolowanej agresji u nich było praktycznie pewne. Nie
              zamierzam się tu kłócić, polemizować. Ja twardo stoję na stanowisku wyrażonym
              poprzednio. Spaniel nie i koniec. Poza tym to rasa myśliwska a nie pies
              towarzyszący i jako taki musi mieć odpowiednią ilość ruchu i substytutu polowania
        • cockerofil Re: agresywny spaniel 31.12.05, 16:39
          forresty napisał:

tu masz blad:

> he he... problemy opisane przez strawberry są żywcem wyjęte z historii pewnego
          > spaniela którym los obdarzył moją znajomą. zaczeło się od rudej kulki noszonej
          > przez "pancię" na rękach.potem spaniu w w sypialni, łóżku

tu masz skutek:

>mąż nie
          > mógł wejść do tejże sypialni. po drodze były pogryzienia, napady agresji itp. P
          > o

a tu masz przesad:

> prostu spaniele to psy mające wadę genetyczną

a tu straszna bzdure:

>Ta sama znajoma ma kolejnego
          > spaniela ale ten z kolei jest jakby tu powiedzic ... przygłupi i otepiały.
          > Spaotkałem w życiu wiele psów ale najgłupsze to były spaniele i dobermany.
          > Dobermanów widziałem kilka mądrych ale spaniele zawsze coś miały z deklem nie
          > tak. Albo agresywne, albo otępiałe, albo niekomunikatywne albo komunikatywne na
          > d
          > wyraz.

juz jasne?
          Ja mam juz 3go spaniela (2 z "papierami") i zaden nie byl agresywny, pamietaj czlowiek ksztaltuje psa na swoj obraz, glupi czlowiek- "glupi" pies, brutalne ale brawdziwe...
    • ontarian [...] 30.12.05, 14:30
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • strawberry111 Re: agresywny spaniel 30.12.05, 14:31
        no z taki podejsciem do wychowania psa ...a pózniej mówia w wiadomosciach ze
        pies zagryzł dziecko..... nie dziwie sie
        • ontarian Re: agresywny spaniel 30.12.05, 14:43
          nie no! pewnie!
          najlepiej, to go jeszcze poglaskac i pochwalic
          pamietaj, ze psy miedzy soba same hierarchie ustalaja
          i jak zachodzi potrzeba, to nie lizaniem i glaskaniem
          to zalatwiaja, a poprostu zebami
          jesli zamiast trzepnac go, wolisz go ugryzc
          to prosze bardzo
          ale pamietaj, ze psa glaskaniem nie wychowasz
          • strawberry111 Re: agresywny spaniel 30.12.05, 15:03
            nie uwarzam ze psa wychowuje sie tylko przez głaskanie, ale określenie przykop
            mu w pysk bardziej pasuje do znęcania się, ni ewychowywania, poprosiłam o radę i
            ciesze sie ze wyrazasz swoją opinię, tylko ze są tez takie psy które ,jesli
            dostaną wychowawczego klapsa atakuja 2 razy mocnie, dla nich nie wazne jest czy
            ktoś je bedzi etłukł az one padna , pies ma instynkt który nakazuje mu walke z
            zasadą: on mnie albo ja jego, mój też tak ma.
          • mysiam1 Re: agresywny spaniel 30.12.05, 15:11
            Spaniel to łagodna rasa? Hm...Nie powiedziałabym...Spaniele to trudna
            wychowawczo rasa i wystarczy poczytać Dogomanię, żeby się przekonać, że
            znakomita większość spanieli oddawanych do adopcji (tzn. takich, których ludzie
            chcą się pozbyć z domu) jest bardzo agresywnych.
            Wprowadzenie odpowiedniej hierarchii to jedno (tyle, że z dorosłym psem tak
            łatwo nie będzie, ale nie jest to oczywiście niemożliwe), ale ...nie będę tak
            radykalna, jak Ontarian...jednak czasem trzeba na psa ryknąć, albo i dać po
            tyłku - pies się nie waha ugryźć, jak chce zaprowadzić swoje porządki.
            • sela1 Re: agresywny spaniel 30.12.05, 16:07
              mysiam1 napisała:

> Spaniel to łagodna rasa? Hm...Nie powiedziałabym...Spaniele to trudna
              > wychowawczo rasa

Zależy jaka odmiana spanieli :-) jeżeli chodzi o angielskiego spaniela, to
              pewnie tak jest, że zdarzają się osobniki agresywne.
              Ja mam amerykańskiego cocker spaniela, który jest bardzo miłym, przyjacielskim
              i chętnym do zabawy psiakiem.
              • mysiam1 Re: agresywny spaniel 30.12.05, 17:52
                sela1 napisała:

> mysiam1 napisała:
                >
                > > Spaniel to łagodna rasa? Hm...Nie powiedziałabym...Spaniele to trudna
                > > wychowawczo rasa
                >
                > Zależy jaka odmiana spanieli :-) jeżeli chodzi o angielskiego spaniela, to
                > pewnie tak jest, że zdarzają się osobniki agresywne.
                > Ja mam amerykańskiego cocker spaniela, który jest bardzo miłym,
                przyjacielskim
                >
                > i chętnym do zabawy psiakiem.
                >

Obawiam się, że pisząc 'spaniel' ma się jednak na myśli spaniela angielskiego.
                Amerykański nie jest tak popularny, no i ma chyba inny temperament ;-).
                • sela1 Re: agresywny spaniel 30.12.05, 22:17
                  Masz rację twierdząc, że jeżeli mówi się o spanielach, to większości kojarzy
                  się to z angielskim cocker spanielem, ale nie należy o tym zapominać, że w
                  większości wypadków cocker spaniele mają podobne cechy charakteru, faktem też
                  jest, że psy tej rasy mają zróżnicowane temperamenty i niepowtarzalne
                  osobowości. Mój psiak bardzo lubi zabawy i tylko trzeba dać mu się wyszaleć na
                  spacerach. Moim zdaniem zachowanie psiaka w dużej mierze zależy od tego jakiego
                  ma właściciela.
                  • aria01 Re: agresywny spaniel 30.12.05, 22:25
                    Sela1 masz rację;-)
                    Tak jak w kazdej razie zdarzają sie rózne osobniki, tak i w tej.Trzeba psa od
                    wieku szczenięcego układc i wpajać mu co mozna, a co nie.Pies nie moze rządzić
                    właścicielem, musi wiedzieć gdzie jego miejsce. Ja bardzo kocham swoje psy i
                    nigdy nie musiałam ich karcić. Wiedziały po moim zachowaniu i sposobie mówienia
                    do nich czy podoba mi sie to co robia czy nie. To sa naprawdę madre i
                    opiekuncze psy.
                    szkoda tylko , ze ludzie, którzy je kupuja nie wiedzą jak z nimi postepować;-(
                    • sela1 Re: agresywny spaniel 30.12.05, 22:44
                      Cieszę się, że mam bratnią duszę :-)
                      Też nigdy nie miałam i nie mam kłopotów ze swoim psiakiem, spaniele to
                      inteligentne i bardzo przyjazne człowiekowi psy.
                      • aria01 Re: agresywny spaniel 30.12.05, 22:48
                        Sela1 ;-))
                        • a_na Re: agresywny spaniel 30.12.05, 22:52
                          bardzo się cieszę,że znalazły się tutaj osoby,które mają pojęcie o tym,jakie
                          naprawdę są spaniele ;-)))
            • a_na Re: agresywny spaniel 30.12.05, 21:27
              mysiam1 napisała:
              > Spaniel to łagodna rasa? Hm...Nie powiedziałabym...Spaniele to trudna
              > wychowawczo rasa i wystarczy poczytać Dogomanię, żeby się przekonać, że
              > znakomita większość spanieli oddawanych do adopcji (tzn. takich, których
              ludzie chcą się pozbyć z domu) jest bardzo agresywnych.

Hmmm....Mysiam...opierasz swoją opinię na błędnych założeniach...
              Rasowe cocker spaniele angielskie,to z natury psy łagodne i przyjacielskie.
              Wychowywane łagodnie, ale konsekwentnie są wspaniałymi domownikami.
              Wiem,co piszę,bo cockery mam od 18 lat - teraz mieszka ze mną sześć ;-),w tym
              jeden amerykański.

Niestety mało kto zastanawia się nad tym,co wyrośnie z tego ślicznego rudego
              szczeniaczka,kupionego na giełdzie,czy w równie bezsensownym miejscu....bo
              przecież po co wydawać kasę na "jakiś tam papierek"...a taki zakup często
              kończy się właśnie takimi postami,jak tutaj....bądź wyrzuceniem psa...

A spaniele trafiające do schronisk to zazwyczaj psy o nieudokumentowanym
              pochodzeniu (czyli twz."rasowe" bez rodowodu)
              • kakui Re: agresywny spaniel 30.12.05, 22:24
                a jak taki co trafi do schroniska ma tatuaz w uchu?
                • aria01 Re: agresywny spaniel 30.12.05, 22:28
                  Mozna zadzwonić do Zwiazku Kynologicznego przedstawic sprawę , podać rasę i nr
                  tatuazu i powinno sie dotrzeć po tym do właściciela hodowli. On juz bedzie
                  wiedział kogo jest to pies.
              • mysiam1 Re: agresywny spaniel 31.12.05, 00:06
                A_na, bardzo możliwe, że jest tak, jak piszesz, jednak ludzie widząc spaniela
                nie zastanawiają się, czy miał papiery, czy nie - widzą spaniela i tyle. Poza
                tym funkcjonuje u nas jakieś wyobrażenie spaniela-słodkiego kanapowca, stąd
                pewnie traktowanie go jak maskotki...Jednak każdy spaniel, z którym miałam do
                czynienia (jednego miałam "osobiście" - poważnie pogryzł moje dziecko, oddałam
                go) oraz spaniele, które spotykam w naszym schronisku mają jedną wspólną cechę -
                są zajadłe i agresywne. I trudno mi uwierzyć, że jest to sprawa posiadania
                bądź nie posiadania papierów.

a_na napisała:

> mysiam1 napisała:
                > > Spaniel to łagodna rasa? Hm...Nie powiedziałabym...Spaniele to trudna
                > > wychowawczo rasa i wystarczy poczytać Dogomanię, żeby się przekonać, że
                > > znakomita większość spanieli oddawanych do adopcji (tzn. takich, których
                > ludzie chcą się pozbyć z domu) jest bardzo agresywnych.
                >
                > Hmmm....Mysiam...opierasz swoją opinię na błędnych założeniach...
                > Rasowe cocker spaniele angielskie,to z natury psy łagodne i przyjacielskie.
                > Wychowywane łagodnie, ale konsekwentnie są wspaniałymi domownikami.
                > Wiem,co piszę,bo cockery mam od 18 lat - teraz mieszka ze mną sześć ;-),w tym
                > jeden amerykański.
                >
                > Niestety mało kto zastanawia się nad tym,co wyrośnie z tego ślicznego rudego
                > szczeniaczka,kupionego na giełdzie,czy w równie bezsensownym miejscu....bo
                > przecież po co wydawać kasę na "jakiś tam papierek"...a taki zakup często
                > kończy się właśnie takimi postami,jak tutaj....bądź wyrzuceniem psa...
                >
                > A spaniele trafiające do schronisk to zazwyczaj psy o nieudokumentowanym
                > pochodzeniu (czyli twz."rasowe" bez rodowodu)
                >
                • dziunia1602 Re: agresywny spaniel 31.12.05, 14:59
                  Nie jest to sprawa posiadania papierów....no cóż ja sądze inaczej.
                  Nie spotkałam się jeszcze z agresywnym rodowodowym spanielem,bo na tym polega
                  hodowla aby takie osobniki wyeliminować z hodowli i ich nie rozmnażać,ja mając
                  problemy z pierwszą bezbapierową spanielką kupiłam psa z papierami i co się
                  okazało ??? że mam przytulankę,przyjaciela całego świata,każdy kto przekroczy
                  próg domu jest od razu witany jak gorący przyjaciel,całkowicie pozbawiony
                  agresji,szarpany za uszy lub ciagnięty za ogon (długoogoniasty) na imprezach
                  rodzinnych przez facetów (wrrr) potrafi tylko szczekać i po chwili wraca z
                  piłeczką,dzieci robią z nim co chcą (sam zaczepia i domaga się
                  zabawy),natomiast 1,5 roczny maluch chodzi za psem jak cień i z największą
                  agresją jaką spotkał się od psa - jest wylizanie twarzy ;-)
                  Mam kontakt z osobami,którzy mają miotowe rodzeństwo - i wszystkie psiaki bez
                  róznicy czy pies czy suczka - mają takie same charaktery.

Wzorzec rasy mówi:
                  CHARAKTERYSTYKA
                  Pies o wesołym usposobieniu, ruchliwym ogonie, zdolny do niezmordowanej pracy w
                  gęstym poszyciu leśnym.
                  TEMPERAMENT
                  Łagodny i przyjacielski, przy tym bardzo żywy i wylewny

Czy jest tu info o agresji ??
                  Nie,jest to pies łagodny i przyjacielski,a że pseudohodowcy charakter
                  przyszłych szczeniąt mają głęboko w d.... już nie wspomnę o chorobach
                  charakterystycznych dla rasy,to mamy podobiznę spaniela o agresywnym
                  usposobieniu,no i właśnie te psy trafiają do schronisk.
                  Prowadzę stronę o adopcjach spanieli,staram się pomagać właśnie takim psom
                  znaleźć nowe domy, i zapewniam iż do żadnego schroniska nie trafił pies z
                  rodowodem,fakty świadczą same za siebie - chcesz mieć kłopoty kup psa bez
                  papierów,będzie to 50% na 50%,że będzie ok i trafimy na "dobrego" psa,to jest
                  po prostu rosyjska ruletka.
                  Dla potwiedzenia faktów:
                  psitulisko.w.interia.pl/
                  psitulisko.w.interia.pl/w%20nowym%20domu.html
    • kraiczek Re: agresywny spaniel 01.01.06, 21:56
      Tak mówicie o tym żeby kupować z papierami, ale jak komuś zależy na tej rasie i
      ma do wyboru psa za 300zł bez papierów i 1200zł z papierami to wybór w 90% jest
      oczywisty.
      Ja mam cockera i jest to mój pierwszy pies. W domu rozpuszczany bardzo, wolno mu
      wszystko spać na kanapie, fotelu, żebrać ze stoł itd. I nie widzę w tym nic złego!
      Dlaczego pies z tego powodu miałby być agresywny? To jest normalne traktowanie
      od szczenięcia i pies nie widzi w tym żadnej dominacji. Już dużo lepiej skupić
      się na tym żeby każdy smakołyk znaleziony przez psa na spacerze musiał zostać
      wypluty, można się wtedy spotkać oczywiście z ogromnym atakiem agresji:)
      Jak ktoś kupuje spaniela to musi wiedzieć że ten pies w ładny dzień musi robić
      ok.20km dziennie!! I w 99% brak odpowiednio długich spacerów jest przyczyną
      kłopotów ze spanielami. Sam to zauważyłem jak kiedyś z powodu nadmiaru spraw
      pies chodził przez ok 2 tyg mniej na spacery(do 5km dziennie) Pies zrobił się
      "agresywny" i otępiały, warczał bez powodu przez okno, szczekał bez powodu,
      potrafił stanąć w miejscu i prze kilkanaście minut wpatrywać się w ziemię. Jak
      tylko zaczął wychodzić wszystko wróciło do normy. To nie jest pies który zajmie
      się sam sobą, może nawet lepiej bo nie wiadomo co by wymyślił...:) No i teraz
      jak widzę cockera mieszkającego w centrum miasta to mi się pistolet z kieszeni
      wysuwa!!znaczy to że właściciel głupi, a jak właściciel głupi to pies także i
      problemy z psem gotowe.

Ontarian napisał
      >nie no! pewnie!
      >najlepiej, to go jeszcze poglaskac i pochwalic
      >pamietaj, ze psy miedzy soba same hierarchie ustalaja
      >i jak zachodzi potrzeba, to nie lizaniem i glaskaniem
      >to zalatwiaja, a poprostu zebami
      >jesli zamiast trzepnac go, wolisz go ugryzc
      >to prosze bardzo
      >ale pamietaj, ze psa glaskaniem nie wychowasz

I tu się z tobą zgadzam, pomijając oczywiście kopniaka w pysk. Im bardziej pies
      zżyty z naturą, im bardziej agresywny tym bardziej trzeba z nim się po
      "zwierzęcu" obchodzić. Dotyczy to właśnie angielskiego spaniela,(spaniel z USA
      już nie) ale nie w każdym wypadku. Trzeba samemu wyczuć jakiego mamy psa, czy
      lubi chodzić po mieście, czy gna do najbliższego lasu, czy ustawia inne psy...
      Jeżeli cocker wykazuje agresję do człowieka to się go przewraca na grzbiet,
      przyciska szyję i czekamy aż się uspkoi. Danie w tyłek i krzyknięcie niewolno
      spływa po moim psie jak woda w klozecie.Mój spaniel jest chyba jednym z
      najbardziej niewyżytych, potrafi biec przez 25km(ja na rowerze oczywiście:) cały
      czas ciągnąc i węsząc. Wykazuje ogromną agresję do wszystkich suk które nie są z
      grupy spaniełow, nie mogę sobie z tym poradzić ale co tam, jak znajdzie się
      mądry właściciel innego psa to je zostawiamy i niech się "gryzą" po takiej walce
      wszystko już jest później OK.
      TRZEBA PAMIęTAć żE COCKER WYKOńCZONY TO COCKER SZCZęśLIWY!!! Dlatego jak ktoś od
      psa oczekuje tylko towarzystwa w domu,żeby mieć jakiegoś psa do pogłaskania to
      na pewno nie spaniele, husky,labradory, goldeny, pasterskie itd. Kupcie sobie
      jakiegoś pudla, kundelka ze schroniska to nie będzie póżniej postów typu "90%
      cockerów ma z deklem"
      Czyli strawberry111, psa za kark i nie ciećkać się z nim jak boisz się gryzienia
      po rękach to załóż jakies grube rękawice. Więcej spacerów, chyba że już za
      późno:( czy spaniel od malenkości chodził do lasu? Jeżeli nie to mógł nie
      wykształcić się u niego instynkt psa myśliwskiego i zamiast wyładowywać sie w
      lesie to robi to na domownikach. Mój pies jak miał 3 mc to chodził już na
      kilometrowe spacery. Cocker musi mieć charakter, nie można z niego robić psa
      memloja i oburzać się jak trochę powarczy.
      • po.prostu.ona Re: agresywny spaniel 01.01.06, 22:38
        kraiczek napisał:

> Tak mówicie o tym żeby kupować z papierami, ale jak komuś zależy na tej rasie
        i
        > ma do wyboru psa za 300zł bez papierów i 1200zł z papierami to wybór w 90%
        jest
        > oczywisty.

Absolutnie się z Tobą nie zgodzę! Jeżeli komuś zależy na rasie, to kupi zwierzę
        z rodowodem. I to nie jest kwestia ceny, tylko po prostu rasowy = rodowodowy.
        • kraiczek Re: agresywny spaniel 01.01.06, 22:46
          Ja kupiłem z hodwli bez papierów, mili ludzie, warunki bardzo dobre. Trzeba
          tylko sprawdzić czy hodowla nie znajduje się w piwnicy i już, 1000zł w kieszeni
          • po.prostu.ona Re: agresywny spaniel 01.01.06, 23:11
            Niestety, nie masz racji. Kupiłeś psa, który wyglądem przypomina cocker
            spaniela. To wszystko.
          • a_na Re: agresywny spaniel 01.01.06, 23:45
            kraiczek napisał:
            > Ja kupiłem z hodwli bez papierów, mili ludzie, warunki bardzo dobre. Trzeba
            > tylko sprawdzić czy hodowla nie znajduje się w piwnicy i już, 1000zł w
            kieszeni

To się wzajemnie WYKLUCZA ! Jeśli z hodowli,to z papierami - jeśli bez papierów
            to od pseudohodowców=handlarzy.
            Tacy handlarze zazwyczaj są mili...w końcu trzeba przecież szybko
            opchnąć "towar"...

RASOWY = RODOWODOWY
            • kraiczek Re: agresywny spaniel 02.01.06, 13:02
              > RASOWY = RODOWODOWY

eeee tam, nie zgadzam się. To jeżeli ja bardzo dobrze poznam jakąś rasę stworzę
              warunki do hodowli i zacznę rozmnażać to będę pseudohodowcem? Nie zawsze jest
              tak jak mówisz, raz mówię że trzeba najpierw sprawdzić gdzie psy są hodowane i już.
              • po.prostu.ona Re: agresywny spaniel 02.01.06, 13:57
                Żeby dobrze poznać rasę, trzeba mieć psa tej rasy, wystawiać go, poznawać
                innych hodowców (nie rozmnażaczy) i ich doświadczenia. Kupując psa o
                niewiadomym pochodzeniu - mam tu na myśli przodków - otrzymujesz mieszankę
                niewiadomych genów, mogących przy krzyżowaniu z innym osobnikiem o podobnych
                cechach - doprowadzić do mnóstwa nieprawidłowości, tak w wyglądzie, jak i
                zdrowiu fizycznym i psychicznym. A o znaczeniu rodowodu możesz poczytać choćby
                tutaj.
                rodowod.republika.pl/
                • dziunia1602 Re: agresywny spaniel 02.01.06, 17:24
                  RASOWY = RODOWODOWY - taka jest prawda.
    • sabriel Re: agresywny spaniel 02.01.06, 12:24
      No coż,truskaweczko,najwyraźniej gdzieś popełniliście błąd skoro pies się tak
      zachowuje.To że jest to akurat spaniel nie ma większego znaczenia.
      Pies innej rasy o podobnym charakterze też w ten sposób "wychowywany"
      zachowywał by sie podobnie.
      Psa trzeba uczyć od małego,pokazywać gdzie jego miejsce.
      Rozpieszczanie psa niestety kończy się przeważnie tak, że włazi on nam na głowę
      i robi co chce.Nie można do tego dopuścić.Przyznaje, że cięzko jest
      nierozpieszczać takiem małej,rudej kuleczki :)))
      Gdy siadasz na kanapie obok mamy,a pies warczy-zwalasz psa z
      kanapy,wyprowadzasz do innego pokoju.Proste.Cokolwiek się dzieje to do ciebie
      powinno należeć ostatnie słowo.
      Ja gdy moja spanielka była jeszcze młodziutka(kilkumiesięczna) i chciała nade
      mną rządzić przewracałam ją na bok(pozycia poddańcza) i trzymałam ją tak przez
      kilka sekund.Pomogło.
      Tobie radzę abyś poczytała sobie jakąś mądrą ksiązkę o wychowaniu psa,napewno
      wiele rzeczy ci się rozjaśni.Możesz też iśc z psem na szkolenie.3-letni spaniel
      to jeszcze młode psisko.Jedno jest pewne-problem sam nie zniknie,a może się
      jeszcze nasilić z wiekiem.

A teraz kilka uwag do wypowiadających się tu "znawców rasy".
      Ludzie nie piszcie takich debilizmów, że spaniele to psy głupie posiadające
      wadę genetyczną.Takie teorie tylko świadczą o waszej głupocie i kompletnej
      nieznajomości rasy.Jak macie pisać takie bzdury to w ogóle lepiej się nie
      wypowiadajcie.
    • jita Re: agresywny spaniel 02.01.06, 12:57
      Polecam blog o agresywnym psie:
      gringo.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?15
      czyta się od końca (czerwiec, 15) i od dołu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka