Dodaj do ulubionych

problem z kotem

01.02.06, 14:59
j.w.kot ma prawie rok do tej pory wszystko było ok załatwiał sie do kuwety od
kilku dni zaczął załatwiać swoje potrzeby poza nią.na szczęście tylko w
łazience...kuweta jest czysta...co mu się stało?czy ktoś miał juz taki
problem?
będę wdzięczna za rady..
Obserwuj wątek
    • fedorczyk4 Re: problem z kotem 01.02.06, 15:01
      Czy to kocur, czy kastrat?
      • coala79 Re: problem z kotem 01.02.06, 15:05
        kastrat
    • fedorczyk4 Re: problem z kotem 01.02.06, 15:20
      Może zmień piasek, może ma problemy zdrowotne. Przyczyn może być dużo. Jeśli
      siusia w jednym miejscu można przestawić kuwetę. Ale generalnie kot o czymś
      informuje.
      • coala79 Re: problem z kotem 01.02.06, 15:29
        hmm,wygląda i zachowuje się jak zdrowy kot nawet za bardzo siusia w kuwecie
        inne sprawy robi pod prysznicem na kafelkach...piasek miał zawsze ten sam no
        może ze 3 razy miał inny i mu nie pasował...może ma za małą kuwete?chociaż moje
        poprzednie koty większe od niego miały taką samą...zauważyłam też ostatnio że
        ma problem z zakopywaniem czasami wychodził z kuwety i zakopywał kafelki
        • annb Re: problem z kotem 01.02.06, 19:39
          no to chyba wyrósł z kuwety
          i daje ci znac ze potrzebuje wiekszej
      • remislanc Re: problem z kotem 14.02.06, 11:50
        fedorczyk4 napisała:

> . Ale generalnie kot o czymś
        > informuje.

To proste - trzeba się kocura zapytać! przecież prowadzicie ze sobą
        konwersacje....:)
    • k1k2 Re: problem z kotem 01.02.06, 21:15
      to moze byc zapalenie pecherza.

wet powinien zrobic posiew moczu + antybiotyk (jezeli to zapalenie)
      samo raczej nie przejdzie, a moze byc bardzo bolesne dla kotka. bedzie kojarzyl
      siusianie z bolem i kuweta i ciagle szukal lepszego miejsca: obok kuwety, a
      potem moze na dywanie, na poscieli...

wez kotka do weterynarza
      • sadgirl1 Re: problem z kotem 03.02.06, 12:38
        Mojej kotce baaardzo sporadycznie zdarzy się zrobić siku na dywanik w łazience
        (zawsze tylko tam) i zauważyłam, że dzieje się to zawsze, kiedy długo siedzi
        sama w domu, więc chyba z tęsknoty za nami bidulka to robi...
        • ciociapolcia Re: problem z kotem 04.02.06, 10:00
          Tak, moze to byc sygnal ze cos sie dzieje w organizmie kota. Ale takze ze
          zlosci czasem koty tak robia... jak sa za dlugo same itd. Ja niestety nie
          moglam miec dywanika w lazience, bo moje kocury uwielbialy na niego sikac ;).
          Cokolwiek bedzie lezalo na podlodze w kibelku, to albo na to nasikaja (recznik,
          scierka) albo zawloka to do kuwety (gazeta, ksiazka, skarpetka meza ;))...
          Oczywiscie kotu moze tez cos odbic, moze obrazic sie na kuwetke, moze nagle
          stal sie mega higienista i uwaza, ze jedno siku i ani razu wiecej do tego
          samego piasku? ;).
          • redaa Re: problem z kotem 07.02.06, 01:35
            a wiec moim zdaniem (mam kastrata, problem z nim wygladal tak samo jak z twoim)
            moga to byc objawy zapalenie ukladu moczowego a takze (niestety) syndromu
            urologicznego, ktorego przyczyna sa kamienie (ich sklad chemiczny zostanie
            okreslony po badaniu moczu). moj kocur jest baaardzo duzy i poczatkowo
            myslelismy ze poprostu nie chce mu sie wciskac do kuwet (ktora zreszta jest
            duza:)) Podstawowe objawy: sikanie obok kuwety, czeste oddawanie moczu w malych
            ilosciach, mocz zabarwiony krwia (intensywny kolor pomaranczowy), skrobanie w
            kuwecie bez sikania(czesto i upierdliwie dlugo), czeste wylizywanie sie kota,
            sikanie w nietypowych miejscach. Kot moze byc wystraszony i unika kontaktu z
            ludzmi (np.brania na rece) poniewaz moze to byc dla niego bolesne(obrzmienie
            nerek). Moj kocur bywa tez agresywny kiedy ma ostre zapalenie i bardzo go
            wszystko go boli. Szuka wtedy cieplych miejsc, choc na codzien lubi miejsca
            zdecydowanie wychlodzone.
            Prawda jest taka ze bardzo duzo kastratow zapada na ten syndrom, wiec trzeba
            dzialc poki bedzie za pozno.
            Przede wszystkim dieta(weterynaryjna, ja uzywam eukanuby): odpowiednia do
            kamieni moczowych, moj kocur ma kamienie zwane struwitami)ogolnie zakwaszajaca,
            odchudzajaca, z blonnikiem.
            Po drugie: moj kocur, kiedy zaczyna mu sie zapalenie drug moczowych (objawy
            wymienine wyzej:)) od razu dostaje specjalna paste zakwaszajaca w duzej dawce.
            A codziennie do po malej lyzeczce.
            Jesli zapalenie jest bardzo ostre dajemy kotu antybiotyki i leki rozkurczowe
            ale od jakis 5 miesiecy nie musielismy tego robic:)
            Jesli zapalenie przebiega w lagodniejszej formie podajemy furagin(to co dla
            ludzi:))
            Podsumowujac leczenie takiego kocura polega na zapobieganiu powstawania nowych
            kamieni w ukladzie moczowym i lagodzenie stanow zapalnych. Mowie lagodzenie bo
            jak juz zachoruje to zawsze jest na granicy lekkiego zapalenia.

Jesli bede jeszcze jakies pytanie postaram sie odpowiedziec:)
            no i mam nadzieje ze to tylko male zapalenie drog moczowych a nie cos wiecej.

• mrovkaaa Re: problem z kotem 08.02.06, 13:52
      mo też jest kastratem i lubi czasami siusiać na dywanik w łazience właśnie. ale
      robi t tylko gdy zostawiasię go na dłuzej w domu, tak oznajmuje swoją złość,
      kiedyś nie było nikogo w domu przez cała noc, to zamiast do kuwety poszedł
      wysiusiać się na bieżnik na komodzie, w przypadku mojego kocura to kwestia
      złości, on w ten sposób obwieszcza nam jak bardzo jest na nas obrażony ;)
      • redaa Re: problem z kotem 09.02.06, 04:01
        ja mialam kiedys kotke ktora nas w ten wlasnie sposob informowala o swoich
        humorach:))) upiorne to dosc metody sa:) ale moj kocur to zwierze ktore sie
        nie obraza:) a jesli zdarzy mu sie nie trafic w kuwete to bardzo sie tego
        wstydzi:)

pozdro
        • yamaha1 Re: problem z kotem 10.02.06, 15:07
          Redaa ma rację w 100% Posłuchaj tej rady!!Nie bedę sie powtarzać bo chyba juz
          wszystko napisała :-)))Mojej koleżanki kocur mial to samo i dokladnie takie
          same obiawy...biedny kotek strasznie cierpi...wiem ze jest to spowodowane złą
          dietą, nie stety koty po kastracji muszą przejść na inną dietę -
          bezwarunkowo.Mam nadzieje ze kotek wróci do normy czego życzę z całego
          serducha:-)
          • coala79 Re: problem z kotem 14.02.06, 11:36
            dziękuję wszystkim za rady ...ale myśmy się lekko źle zrozumieli bo mój kot
            siusiu robi prawidłowo do kuwety natomiast kupkę często poza nia ale tylko w
            łazience na kafelkach chodniczki omija zdolna bestia...kupiłam większą kuwetę i
            rzadziej robi poza nią ale jednak co jakiś czas zdarz a mu się może faktycznie
            ma humory
            • redaa Re: problem z kotem 18.05.06, 20:40
              pozno wrocilam, ale ciesze sie ze wszystko ok z twoim kotkiem. moj kocur tez
              czasem wywala z kuwety:P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka