Dodaj do ulubionych

KARMA DLA KOTA

20.02.06, 09:01
Jaka karma (z tańszych), będzie najlepsza dla kociaka?
Słyszłam, że PURINA jest dobra, ale czy jak PURINA to i Friskies, w końcu ten
sam producent... Zobowiązałam się sama utrzymywać kota, bez pomocy rodziców
więc nie mam pieniedzy na karmy typu Hill, albo Royal Canin... A jednak
chciałabym jej oszczędzć whiskasów, kitekatów czy innych takich... Jakich wy
urzywacie?
Obserwuj wątek
    • madzialenka82 Re: KARMA DLA KOTA 20.02.06, 09:27
      To po co Ci kot jak cie niestać? Ale do rzeczy...Purina nie jest zła, lecz jest kilka rodzajów tej karmy. Hills nie jest przecież też drogi a możesz robić mieszanki z róznych karm (pisze tutaj o karmach suchych) Co do puszek..animonda nie jest zła (kosztuje 3,60 - 200gr). Reszty za bardzo nie znam, bo rzadko kupuje. Robie kilka mieszanek róznych karm.
      • el_gato_con_botas Re: KARMA DLA KOTA 20.02.06, 10:22
        'po co Ci kot jak cie nie stac?'
        miodzio, po prostu piekny tekst: pomijajac nawet kwestie konsekwencji w pisaniu
        wielka litera 'Ci - cie', to podoba mi sie zalozenie, ze cel w posiadaniu kota
        moga miec tylko Ci, ktorych stac na droga karme; fakt - przeciez Ci, co
        faszeruja koty jakimis demonicznymi produktami spod znaku whiskasa nie maja
        zadnego celu w posiadaniu takiego futrzaka, chyba tylko po to, zeby go truc...
        czym karmic? tym, co kotu bedzie sluzylo najlepiej, dobrze brac tez najlepsza
        karme, jaka mozesz kupic;
        ja karmie polka wyzsza, czasami niestety musze najwyzsza (czyli np.
        weterynaryjne hillsy, caniny), ale kot w ten sposob karmiony jest jeden, a
        pieniedzy na to wystarcza; co z tego, ze bede pisal, ze to sa swietne karmy,
        kiedy juz osobe o takich samych zarobkach, ale z wieksza iloscia kotow nie
        bedzie na takie karmienie stac;
        po dosc przystepnej cenie mozna upolowac purine cat chowa, ktora moze nie ebdzie
        rownie dobra, jak pro plan, ale kotom ja jedzacym wielka krzywda sie nie dzieje;
        whiskasa i kitekata omijam z daleka, ale moze sie okazac, ze Twojemu kotu to
        przypasuje i bedzie zarl z zamilowaniem nawet cos takiego; czy bedzie od tego
        podupadal na zdrowiu? nie bardziej, niz ludzie jadajacy w macdonaldach
        ;-)
        odwiedzaj sklepy z zwierzecym zarciem, poluj na promocje, zbieraj ile sie da
        probek karm i kupuj wieksze opakowania w sklepach netowych - dzieki temu mozna
        zywic taniej bardzo zacna karma
        :-)
        jakos podejrzewam, ze nawet jesli Cie na hill'sa nie stac, to wiesz po co Ci kot
        i skoro sie pytasz, to krzywdy mu nie zamierzasz zrobic
        pzdr
    • carmella Re: KARMA DLA KOTA 20.02.06, 10:19
      Purima jest dobra, ale tylko w wersji pro plan. zadne inny juz nie, a z
      pewnościa nie friskies.
      Z tan szych karm suchych dobra jest Acana, Arion, Bento Kronen

Z puszek animonda jest ok - ale np Carny, Von feinsten
      Koty nie musza jesc puszek, lepsze dla nich sa mieso surowe, np z kurczaka czy
      wolowina (nie wieprzowe!!)
    • seniorita_24 Re: KARMA DLA KOTA 20.02.06, 11:30
      www.wsinf.edu.pl/~klimek/rokcafe/karmy_polecane/
      forum.miau.pl/viewtopic.php?t=52
      forum.miau.pl/viewtopic.php?t=579
      • remislanc Naprawdę taniocha................ 20.02.06, 11:33
        W sklepach rybnych, tuż przed zamknięciem dostaniesz GRATIS trochę łebków i
        wnętrzności rybich...............Łuseczki, jelitka, skrzeliki, oczka,
        pęcherzyki plawne....Mniam.....
        • jaskra1 Re: Naprawdę taniocha................ 21.02.06, 23:38
          a w rzeźni mozna dostac końską głowę- jedzenia dla kota na tydzień
      • agataj16 Re: KARMA DLA KOTA 20.02.06, 11:36
        Po co mi kot jak mnie nie stać?
        Już Ci mówię po co. Zaopiekowałam się nim, bo odrzucała go matka, a nikt inny
        kogo stac na kota go nie chciał. Myślę,że lepiej mu będzie u mnie jedząc Purinę
        niż siedząc w zimnym schronisku.
        I to nie jest tak, ze nie mam kasy i kot prymniera głodem poprostu mój budżet
        jest ograniczony...
        Chyba właśnie tak zrobię, że wymieszam karmę droższą właśnie z PURINĄ, bo kot
        to polubił.

Dzięki wam wszystkim za odpowiedzi.
        • carmella Re: KARMA DLA KOTA 20.02.06, 11:49
          spokojnie!! te karmy , ktore ja podalam sa tansze niz purina pro plan, a sa
          bardzo dobre!!!
          Do tego mozesz dawac mieso z gotowanych udek kurczaka, surowe mieso z piesi
          kurczaka czy indyka, serca drobiowe, czasami watrobke. Wolowina tez wskazana.
          Spokojnie - dasz rade!!!
        • mariolka99 Re: KARMA DLA KOTA 20.02.06, 21:32
          agataj16 napisała:

> Po co mi kot jak mnie nie stać?
          > Już Ci mówię po co. Zaopiekowałam się nim, bo odrzucała go matka, a nikt inny
          > kogo stac na kota go nie chciał. Myślę,że lepiej mu będzie u mnie jedząc
          Purinę
          >
          > niż siedząc w zimnym schronisku.
          > I to nie jest tak, ze nie mam kasy i kot prymniera głodem poprostu mój budżet
          > jest ograniczony...
          > Chyba właśnie tak zrobię, że wymieszam karmę droższą właśnie z PURINĄ, bo kot
          > to polubił.
          >
          > Dzięki wam wszystkim za odpowiedzi.

dziewczyno, nie przejmuj sie fanatykami, ważne że kot ma ciepło i kochającego
          włąściciela.Nawet jeśli będziesz go karmic resztkami ze stołu to i tak jesteś
          wielka że stać Cię było na taki gest jak zaopiekowanie sie kociakiem. Uwierz mi
          ze nic mu nie będzie, gdyby to był jakiś rasowy wrażliwy futrzak to może
          niekoniecznie służyłoby mu jedzenie resztek, ale zwykły futrzak który gdyby nie
          Ty żywiłby się resztkami ze śmietników spokojnie zje cokolwiek co mu zasmakuje;)
          Mam jednego kota który się u mnie stołuje i jego przysmakiem są ziemniaki z
          zupy ogórkowej, i uwierz mi że tłusty i błyszczący jest;DDD
          Więc się nie przejmuj, zobaczysz co będzie mu smakowac a od whiskasa nie umrze;D
          pozdrawiam.
          • jaskra1 re 21.02.06, 23:37
            nie jestem taka pewna, czy kot od łiskasa nie umrze. liskas zawiera soje i
            odpadki chmielowe. Mięsa ma oficjalnie 4%.
            Może warto byłoby porozmawiać z rodzicami, czy nie dołozyliby sie do utrzymania
            kota?
            Oczywiście lepiej dla kota jeśc łiskasa niz nic nie jeśc, ale lepsza karma
            zapewni mu dłuższe i zdrowsze życie, a biorąc kota trzeba byc swiadomym
            wydatków.
            karma Hilton jest w miare dobra i tania, zawiera 40% mięsa.
    • habibeti Re: KARMA DLA KOTA 20.02.06, 21:00
      nie przejmuj sie cenami. mysle ze utrzymanie mkotka nie kosztuje zbyt wiele. na
      samym poczatku musisz sporo wydac na nosidelko, drapak itp.
      potem, jezeli chodzi o karme, to moim zdanim, jest to wydatek nieodczuwalny. np
      moja kicia, ktora wazy 2,5kg je niewiele, wiec jak kupuje karme 400g, to ona je
      i je. poza tym zawsze mam kilka karm, wiec tym bardziej, jak sie jedna skonczy
      nie musze od razu leciec i kupowac.
      na poczatku karmilam ja karmami z supermarketu(kitkat, friskies, whiskas). teraz
      mnie stac na lepsze wiec daje jej lepsze, chociaz nic jej nie bylo po tamtych,
      miala ladne futerko.
      nie polecam tylko mieszania kram ,przynajmniej u mnie to sie nie sprawdza. moja
      nie lubi jak jest caly czas ten smak wiec, wsypuje jej niewiele i za kazdym
      razem innej, zeby byla roznorodnosc. zawsze mam jakies 10 rodzaji karm, wiec
      daje w kolko.
      pamietaj jednak ze wyhowaie kotka to nie tylko jedenie, ale tez weterynarz,
      ewentualna kastracja, odrobaczanie itp. co wszystko kosztuje.
      powodzenia w wychowywaniu kotka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka