Dodaj do ulubionych

co lepsze sterylizacja czy zastrzyk? PILNE

14.05.06, 11:27
czy mozecie mi powiedziec cos wiecej o zastrzykach zeby kotka nie miala ruji?
jak one sie nazywaja ile kosztuja, i co ile trzeba je robic?
musze cos zrobic bo zawriuje z moja kotka, ona ma ruje non stop, mialczy, a
wrecz wyje, nie moge normalnie pracowac!!
boje sie ze po sterylizacji straci swoja osobowosc, rozleniwi sie i roztyje,
ale uslyszalm o tych zastrzykach.
co lepsze sterylizacja czy zastrzyki, co bardziej oplaca sie finansowo (jesli
te zasztrzyki robi sie raz na 2 miesiace a kosztuja 100zl np to niestety mnie
niestac)
prosze napiszcie
ile kosztuje sterylizacja, a ile zastrzyk,
co ile trzeba wykonywac zastrzyk,
i jak po tym zachowuje sie kotka (tyje, jest leniwa, czy taka sama)

prosze o pomoc w wyborze..
Obserwuj wątek
    • misia007 Re: co lepsze sterylizacja czy zastrzyk? PILNE 14.05.06, 12:28
      Zastrzyki sa ryzykowne, prawie jak rosyjska ruletka.Kotka moze po niech dostać
      ropomacicza, nowotwory sutków itp.Sterylka to wydatek jednorazowy, nie daje
      takich powikłań a ta zmiana charakteru to czyste bzdury.
    • mysiam1 Re: co lepsze sterylizacja czy zastrzyk? PILNE 14.05.06, 12:43
      Sterylizacja, sterylizacja i jeszcze raz sterylizacja. Lekarz, który namawia na
      hormony po prostu jest słabym chirurgiem i wie, że bardziej mu się opłaca dawać
      kotce/suczce zastrzyki czy tabletki, a po paru latach, albo nawet miesiącach
      robić jej sterylkę ratującą życie, gdy dostanie ropomacicza (operacja
      trudniejsza i droższa, niż "zwykła" sterylka).
      Jeśli od razu po zabiegu ograniczysz trochę kotce ilość karmy i jej
      kaloryczność, nie powinna się roztyć, a zmiany charakteru i moich kotek i
      suczki nie zauważyłam.
      • po.prostu.ona Re: co lepsze sterylizacja czy zastrzyk? PILNE 14.05.06, 13:29
        Zdecydowanie sterylizacja.
    • seniorita_24 Re: co lepsze sterylizacja czy zastrzyk? PILNE 14.05.06, 15:49
      Zdecydowanie sterylizacja.
      www.koty
      www.sterylizacje.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=37.civ.pl/rady/steryl.php
      • ninaspi Re: co lepsze sterylizacja czy zastrzyk? PILNE 14.05.06, 19:05
        Sterylizacja
        • rybka789 Re: co lepsze sterylizacja czy zastrzyk? PILNE 14.05.06, 21:24
          sterylizacja psia lub kocia
          • mist3 Re: co lepsze sterylizacja czy zastrzyk? PILNE 14.05.06, 22:19
            Sterylizacja.
            • mist3 Re: co lepsze sterylizacja czy zastrzyk? PILNE 14.05.06, 22:25
              Sterylizacja - razem z antybiotykami i konsultacjami kosztowała 120 zł, z tym że
              ja mieszkam w niewielkim mieście. Zastrzyki prowadzą do niebezpiecznych dla
              zdrowia kotki chorób - a chyba o jej zdrowie chodzi ci najbardziej.
              O sterylizacji możesz poczytać na wielu stronach - nawet tutaj. Zresztą linki
              masz podane również na forum weterynaria. Umawiaj się już na sterylkę (często
              weterynarze wymagają przynajmniej kilkudniowego wyprzedzenia) i jak kotce
              skończy się ruja - odczekaj 1-2 dni i pędź z małą do weta.
              Moja kicia nie zmieniła sie wcale - może tylko zrobiła się bardziej przytulasta.
              Nadal się bawimy, szalejemy, itd. Oczywiście jak kotka wydorośleje, na pewno się
              trochę zmieni - ale to akurat nie jest wynik sterylizacji tylko dorastania.
              Kicia się męczy, męczysz się Ty, więc naprawdę nie ma na co czekać.
              Aha - jeszcze jedno - czy kotka jest zaszczepiona i odrobaczona? Wielu
              weterynarzy nie chce operować kotek, jeśli nie są zaszczepione i odrobaczone.
    • salma75 Re: co lepsze sterylizacja czy zastrzyk? PILNE 14.05.06, 22:41
      Tu w ogóle nie ma o czym dyskutować - bezapelacyjnie STERYLIZACJA.
    • kirke18 Re:moja kotka UMARŁA po zastrzykach 15.05.06, 10:04
      ... może nie bezpośrednio, ale dlatego, ze dostawała hormony w zastrzykach aby
      wytłumic ruję zachorowała na nowotwór sutka. Pomimo operacji guz odnowił się z
      przerzutami. Bardzo to przeżyłam, czuję się winna, że nie wsyterylizowałam
      kotki, ale teraz mam Katię- i jak już pisałam na forum, kiedy tylko osiągnie
      dojrzałość płciową Z PEWNOŚCIĄ ją poddam zabiegowi. Tylko sterylizacja- to
      właściwe wyjście dla kotki (suczki) jeśli nie jest hodowlana. Dla jej zdrowia,
      Twojego spokoju i jako oznaka odpowiedzialności za zwierzę, które się ma. Nie
      miło zabrzmiała kwestia finansowa, ale takie jest życie... właściciel patrzy na
      koszty. Myślę, że już podjęłaś decyzję o sterylce, a mój głos tylko Cię w niej
      upewni. Pozdrawiam- i powodzenia z kicią.
    • kasik_w11 Re: co lepsze sterylizacja czy zastrzyk? PILNE 15.05.06, 11:09
      Sterylizacji stanowczo zwierzę fak faktem cierpi przeżyła 3 sterylizajie 2 kotów i psa wziętego ze schroniska bo niestety w schronisku nie sterylizują co uważam za głupitę ale nie załuje i przy kotach i przy psie masz jedną noc zgłwowy bo musisz być przy zwierzaku ale teraz mam raj. Sunia moja jest nie zmieniona ma się bardzo dobrze. Koty mimo że był marzec nawet nosa nie wyściubiły na polko a kcur nie wdawał się w awantury. Tyle zmieniła styrylizacja. Jeżeli chodzi o uspokojenie się zwierząt co gdzieś czytał że robią się osowiałe i otępiałe to nie prawda moje koty szaleja. Są bez zmian. Natomisat jeżeli chodzi o sam zabieg musisz znaleśc dobrego lekarza. Moja sunia po sterylizacji miała 2 szfy i po 2 dniach było już z nią wszystko ok załatwiałs się sama i tdl. Natomiast koleżanak wysterylizowała jamniczkę partacz rozcioł ją na 17 cm a pies przz miesiąć nie mógł się sam załatwic. Uważaj do kogo idziesz bo weterynarz weterynarzowi nie równy.
    • rezurekcja co lepsze 15.05.06, 12:16
      martys_85r napisała:

> czy mozecie mi powiedziec cos wiecej o zastrzykach zeby kotka nie miala ruji?
      > jak one sie nazywaja ile kosztuja, i co ile trzeba je robic?
      > musze cos zrobic bo zawriuje z moja kotka, ona ma ruje non stop, mialczy, a
      > wrecz wyje, nie moge normalnie pracowac!!

to sie ruja permentna nazywa.

> co lepsze sterylizacja czy zastrzyki, co bardziej oplaca sie finansowo (jesli

tu dyskusja
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=525&w=17196705&v=2&s=0
      finansowo: sterylka jest wydatkiem sporym ale jednorazowym. Niektore kliniki
      rozkaldaja koszty na raty.,

> i jak po tym zachowuje sie kotka (tyje, jest leniwa, czy taka sama)

Rodzina ma 4 kastrowane koty: 2 kocice i 2 kocury.
      I nigdy nie wspominala o jakiejkolwiek zmianie w chrakterze.
      Moj pies tez jest kastrat. Ciagle o tym zapominam.
      Faktem, jest, ze moj pies - ale nie koty - dostal nieziemskiego apetytu, bo to
      przez parę miesiecy jsest typowe po kastracji, a ja przez swoje gapiostwo go
      troche upaslam.

Ja tez jestem za sterylka.
      Wazne jest, aby operacje wykonywal lekarz-chirurg, a nie internista.
    • mama007 sterylka 15.05.06, 16:44
      argumenty masz wyzej, wiec sie nie bede powtarzac :)
      • neufahrwasser_in Kastracja 15.05.06, 18:41
        Sterylizacja nie załatwia problemu potencjalnego ropomacicza i innych choróbsk.
        Wykastruj kotkę, będzie spokój raz na zawsze.
        • rezurekcja Re: Kastracja 16.05.06, 13:16
          sterylizacja to potocznie kastracja suki lub kocicy. Tyle, ze terminu kastracja
          najczesciej uzywa sie przy samcu.
          Jesli usunie sie jajniki i macice, ropomacicza nie bedzie.
          • bosman1 Sterylizacja 17.05.06, 22:58
            www.sterylizacje.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka