Dodaj do ulubionych

czy wypuszczacie swoje koty na balkon?

16.06.06, 11:59
ja mieszkam na drugim piętrze i mam dylemat bo boję się że spadną bo balkonu
raczej nie planuję zabezpieczać jakoś specjalnie bo nie chce żeby wyglądał jak
klatka :)
Obserwuj wątek
    • allija Re: czy wypuszczacie swoje koty na balkon? 16.06.06, 12:47
      Ja tez mieszkam na 2 pietrze. Kot wyłazi na balkony, włazi nawet na porecze /sa
      szerokie, ok 15 cm/ ale na to mu nie pozwalam kiedy widzę. Koty sąsiadki z tego
      samego pietra przechodza nawet na sasiednie balkony po tych poreczach, no, ale
      to juz przesada, ja swojego jednak z poręcz zdejmuje.
      Mojej znajomej koty spadały z 2 pietra, nic im sie nie stało poza strachem.
      Spadały to nie znaczy, ze je wyrzucała, zeby nie było...
      Kiedys np. siedział na parapecie, znajoma wychodziła z mieszkania i przy
      otwarciu drzwi zrobil sie przeciąg. Zatrzasnęło sie okno przy ktorym siedział
      kot i zamykajace sie okno zrzuciło go z parapetu na podworko. Kotu nic sie nie
      stało.
      To nie znaczy, ze sprawe traktuje lekko, zawsze kot jest pod obserwacją kiedy
      przebywa na balkonie, nie jest tak, ze robi co chce i nikt z domowników o tym
      nie wie. Poza tym pod balkonami jest trawa, nie ma krzakow ani betonu.
      Koty bardzo lubia przebywac na balkonie, lubia ogladac otoczenie, wygrzewac sie
      w słońcu. Spróbuj go wiec wypuszczac ale obserwuj jak bedzie sie zachowywal.
      • lampka.nocna Re: czy wypuszczacie swoje koty na balkon? 16.06.06, 13:13
        Ja wypuszczam, bez ograniczen, ale moja kotka jest wybitnie niskopodlogowa i
        parapety a tym bardziej balustrady jej nie interesuja.
    • seniorita_24 Re: czy wypuszczacie swoje koty na balkon? 16.06.06, 14:00
      Balkon można zabezpieczyć, dopiero wtedy mozna wypuszcac bez obaw kota. Nigdy
      nie mozna mieć pewności czy kot nie wyskoczy, bo często ten pierwszy wyskok
      jest ostatnim. Chociaż niektórzy właściciele nie uczą sie na swopich błędach i
      pomimo wypadku kota później znowu umozliwiają mu wychodzenie na
      niezabezpieczony balkon.
      koty.rokcafe.pl/zabezpieczenia/index.php
      • lampka.nocna Re: czy wypuszczacie swoje koty na balkon? 16.06.06, 14:08
        Na usprawiedliwienie powiem, ze u mnie ze wzgledow architektonicznych nie ma
        mozliwosci pelnego zabezpieczenia balkonu.
        • misia007 Re: czy wypuszczacie swoje koty na balkon? 16.06.06, 14:20
          Mieszkam na 1 pietrze i wypuszczam bez ograniczeń.Na poręczy wyczyniaja rózne
          sztuki(mam 3 koty) na ktore staram się nie patrzeć ale pod balkonem jest trawa i
          na kilkanaście lat naszego życia z kotami zaden nie wypadł.Wychodzą kiedy chcą,
          bo maja specjalne drzwiczki w drzwiach balkonowych.Zabezpieczenie balkonu jest
          moim marzeniem ale jest ogromny a co ważniejsze mąż cierpi na klaustrofobię i
          niechce o
          tym słyszeć.pozdrawiam
          • lampka.nocna Do Misi007 16.06.06, 15:11
            > na kilkanaście lat naszego życia z kotami zaden nie wypadł.Wychodzą kiedy
            chcą,
            > bo maja specjalne drzwiczki w drzwiach balkonowych

Czy to sa takie drzwiczki jak na animalii.pl. Da sie je wmontowac w drzwi
            balkonowe z PCV?
            • misia007 Re: Do Misi007 16.06.06, 15:54
              Owszem to takie drzwiczki a drzwi balkonowe sa z Pcv.
              • lampka.nocna Re: Do Misi007 16.06.06, 16:30
                A jak wyglada montaz drzwiczek w drzwiach balkonowych, bo przeciez trzeba
                wycinac szybe. Bralas do tego celu fachowca ( jezeli tak, to sa ci od
                wstawiania okien ) czy dalas rade we wlasnym zakresie?
                • misia007 Re: Do Misi007 16.06.06, 17:08
                  Nasze drzwi składaja sie z dwóch częsci przedzielonych pozioma poprzeczka.W
                  dolnej mniejszej częsci jest zamiast szyby wypełnienie pcv i tam mąż sam
                  zamontował drzwiczki.Pozdrawiam
                • paulina.galli Re: Do Misi007 16.06.06, 17:08
                  wypuszczam (I pietro)
                  ale moj Kocur to juz 11 Pan ;)
                  nie interesuje go spadanie tudzież wyskakiwanie z balkonu :):):):):)
                  Wchodzi godnie na balkon, uklada sie na plastikowym foteliku z poduszka i spi
                  ze 3 godziny ;)
    • monikn78 Re: czy wypuszczacie swoje koty na balkon? 19.06.06, 09:44
      jak mieszkaliśmy w bloku to nasz kotik wychodził na balkon, ale była na
      szelkach i smyczy długiej na tyle, że dochodził do końca balkonu ("blustrada"
      murowana). jako, że jest kotem wybitnie wysokosciowym ;) nie sposób byłoby go
      upilnować tak żeby nie chodził po barierce ;) raz zwiał mi przez uchylone
      dzrzwi, wskoczył na barierkę i w nogi do sąsiadki ;)
      teraz mieszkamy w domku i kocisko nadal spceruje w szelkach, ale tym razem po
      ogrodzie. wbiliśmy słupki z linką u góry i kotek łazi na długiej (ok. 10 m )
      smyczy.
      pozdrawiam
    • malina862 Re: czy wypuszczacie swoje koty na balkon? 19.06.06, 16:35
      Ja mam jednego kota wychodzącego i kotkę domową.Kocur nie jest specjalnie
      balkonem zainteresowany bo całymi dniami siedzi na dworzu ale z tą drugą mam
      poważne problemy chwila nieuwagii a już urządza swoje akrobacje na poręczach
      spada jak sliwka.Wszyscy sąsiedzi już ją znają mówią na nią spadająca kotka:-)
      Staramy się nie otwierać balkonu tylko lufciki.Ale wystarczy wyiść wywiesić
      pranie a już słychać jej płacz pod balkonem.Zimą raczej nie ma problemu ale
      latem to strasznie uciążliwe.My planujemy zabezpieczenie,boje się że któregoś
      razu spadnie i już się nie znajdzie.
    • gosia.z.bravo Re: czy wypuszczacie swoje koty na balkon? 21.06.06, 10:01
      Ja tez mieszkam na 2 pietrze. Kotka wychodzi kiedy chce na niezabezpieczony
      balkon. Czsem wskakuje na porecz. Niestety 2 razy spadla - jeden raz jak
      zasnela na takim dolnym parapecie balkonowym (nie wiem jak to opisac) i sie
      najparwdopodobniej zsunela we snie, drugi raz polowala na ptaszki. Od tego
      czasu unika polowań, ale zauwazylam tez ze sama spaceruje i po parapetach
      okiennych i po balkone ale jak czlowiek do niej pochodzi to zeskakuje z
      wysokosci - tak jakby bala sie ze ktos ja wypchnie :(
      • gonia722 Re: czy wypuszczacie swoje koty na balkon? 26.06.06, 01:02
        do czasu, moze zdarzyc sie tak iz kotek wypadnie i stanie sie nieszczescie i
        dopiero po fakcie mozemy być mądrzy i nie wybaczyć sobie braku zabezpieczenia
        owszem tez zalezy od samego kota - sa bardziej i mniej skokliwe

jezeli chodzi o okna uchylne to nie nalezy ich lekcewazyc - wiele nieszczesc z
        tego

forum.miau.pl/viewtopic.php?t=45334
        tak naprawde to poczytajcie na forum miau.
    • gonia722 Re: czy wypuszczacie swoje koty na balkon? 27.06.06, 01:48
      forum.miau.pl/viewtopic.php?t=45833&postdays=0&postorder=asc&start=0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka