05.07.06, 11:39
Sterylizowac czy nie? Wyrabiac rodowod czy nie? to dwa pytania, a ich tlo:
Mam BOS'ka (Bialy owczarek szwajcarski) sunie. Na hodowle nie mam warunkow - mieszkanie w
bloku. Na szczeniaki na razie nie zamierzam sie porywac. Dziewczyna jest niezla eksterierka, ale bez
fajerwerkow, bo to rasa wyjatkowej urody i bywaja dech zapierajace "modele" :o) Do tego niesmiala i
nieufna. Uczy sie szybko, jest karna i lubi wspolpracowac, ale obcym nie ufa i sie ich boi - meczyc
tlumem obcych na wystawie?
Sunia z metryka zwiazku Owczarka dlugowlosego - trzeba by ja przepisywac (z tego co rozumiem)
do Zwiazku Kynologicznego.
OK. Jak nie napisalam waznych szczegolow, to dopytujcie o nie :o)
Obserwuj wątek
    • blue.berry odpowiedzi 05.07.06, 11:58
      w kwestii setrylizacji sa rozne opinie. poniewaz nie czuje sie na silach w tym
      moemencie je przytaczac tutaj linki do paru wypowiedzi w tcyh tematach
      www.molosy.pl/klubmolosa/modules.php?name=Search
      na tym forum rowniez bylo wiele dyskusji za i przeciw steryzlizacji.

moge sie za to wypowiedziec w temacie rodowodowym. jesli zdecydowanie nie
      bedziesz swojej suni rozmnazac ani tez nie zamierzasz jezdzic na wystawy
      rodowod nie jest ci do niczego potrzebny. chyba ze dla samej przyjemnosci
      posiadania.
      a widze ze raczej zapedow ani w strone wystaw ani hodowli nie masz. tylko ze
      warto w swoich postanowieniach byc konsekwentnym. czyli nie wyrabiam rodowodu,
      nie staram sie zrobic hodowlanki, nie rozmnazam suni. koniec kropka.
      bo jednak jakze czesto jest tak ze ludzie majac psa z metryka nie wyrabiaja
      rodowodu, nie robia hodowlanki a potem nagle stwierdzaja ze moze jednak ich
      ukochana psica powinna miec szczeniaki 'bo raz w zyciu trzeba, bo taka madra i
      piekna, bo chcieliby miec po niej pieska'
      mysle ze takie decyzje powinno sie podejmowac raz, dobrze i pozostawac w nich
      konsekwentnie do konca.
      ja sama mam psa rasowego, z metryka. jednakze nie zostal mu wyrobiony rodowod
      jako ze dosc wczesnie okazalo sie ze pies jest chory i absolutnie nie powinien
      byc reproduktorem.
      pozdrawiam
      • marie.walewska Re: odpowiedzi 05.07.06, 12:11
        Dzieki za linka i odpowiedz. Sporo juz na temat sterylizacji czytalam - jak zwykle szkola otwocka i
        falenicka. Jak podejme ost decyzje, a mam czas - sunia ma jeszcze przez 10 mcy zakaz narkozy, i
        zdecyduje, ze nie bede jej wyrabiac rodowodu i ciagac po wystawach, to ja rowniez wysterylizuje. Dosc
        niechcianych psow na swiecie. To czego mi szkoda, to kontakty z innymi wlascicielami i psami tej rasy
        - w okolicach Wawy jest chyba tylko 3 :o(, stowarzyszen nie ma, ale pewnie mozna to jakos inaczej
        rozwiazac niz jezdzac na wystawy.
        • agni_me Re: odpowiedzi 05.07.06, 12:23
          Mam sukę, która miała ogromny potencjał wystawowy. Ani ona, ani ja nie
          przepadałyśmy jednak za wystawowym klimatem, ja dodatkowo nie miałam zamiaru
          jej rozmnażać, bo hodowla to ogromna harówa. Toteż zrezygnowałam z wystaw i
          wyrabiania rodowodu i zdecydowałam się na sterylizację. Poza wszystkimi za i
          przeciw, które podnoszono niejednokrotnie, nie musi chodzić w majtkach. :)
    • a_na Re: Pytania 05.07.06, 12:19
      marie.walewska napisała:
      > Sunia z metryka zwiazku Owczarka dlugowlosego - trzeba by ja przepisywac (z
      teg o co rozumiem) do Zwiazku Kynologicznego.

Rozumiem,że sunia ma metrykę ZONDu.
      ZKwP nie honoruje metryk wystawionych przez Związki nie należące do FCI,więc
      nie można psa "przepisać".
      Tak więc, jeżeli zabawa w wystawy - to tylko te organizowane przez ZOND.
      • marie.walewska Re: Pytania 05.07.06, 12:37
        Dziekuje za konkretna informacje. Sunka ma metryke ZOND'u we Wroclawiu. W dodatku jako "Bialy
        owczarek dlugowlosy" Czyli jakas aberacja w systematyce ras. Z tego co piszesz nie ma w ogole opcji
        zarejestrowania jej normalnie w ZKwP? Szczegolnie, ze tam musialaby chyba wystepowac jako BOS -
        oficjalna nazwa rasy?
        • a_na Re: Pytania 05.07.06, 15:10
          marie.walewska napisała:
          > Z tego co piszesz nie ma w ogole opcji zarejestrowania jej normalnie w ZKwP?

Dokładnie tak,na podstawie metryki ZONDu nie zarejestrujesz psa w ZKwP.
          Wystawiać psicę możesz na ZONDowskich wystawach,które są chyba 2 lub 3 w roku.
          W tym roku była w Goleszowie - nie wiem,gdzie będzie jesienna.

PS.dziwi mnie tylko,że hodowczyni Ci tego nie powiedziała...
          • marie.walewska Re: Pytania 05.07.06, 15:20
            Dzieki, tlumaczyla mi, ale bylo to dosc skomplikowane, a sama pewnie wiesz jakie emocje towarzysza 1
            szemu spotkaniu z przyszlym psiskiem :o) Wtenczas bylo dla mnie 100 wazniejszych spraw: czy mala
            jest zdrowa, jaki ma charakterek, co je, co lubi etc :o) A poniewaz nie bralam psa z nastawieniem
            zakladania hodowli i posiadania championa wystraczyla mi do szczescia metryka i obejrzenie rodzicow.
            Dopiero teraz jak panna podrosla zastanawiam sie co dalej :o)
            • a_na Re: Pytania 05.07.06, 15:57
              marie.walewska napisała:
              > Dzieki, tlumaczyla mi, ale bylo to dosc skomplikowane, a sama pewnie wiesz
              jakie emocje towarzysza 1 szemu spotkaniu z przyszlym psiskiem :o)

To fakt,emocji jest sporo :-)

> Dopiero teraz jak panna podrosla zastanawiam sie co dalej :o)

Dowiedz się w ZDODzie,kiedy będzie wystawa,zarejestruj psicę i wystawiaj :-).
              Ogromnym plusem zondowskich wystaw jest to,że nie praktykuje się tam podwójnego
              handlingu.
              • marie.walewska Re: Pytania 05.07.06, 16:10
                To teraz pelen obraz mojej ignorancji w sprawach psow rasowych:
                ZDOD to ......?
                podwojny handling to .....?
                Moja sunka jest pierwsza arystokratka w rodzinie, wczesniej byly znajdaki, albo jak jej poprzednik zbyt
                (bo dwu :o) rasowe.
                Z gory dziekuje za cierpliwosc :o)
    • onka75 Re: Pytania 05.07.06, 12:39
      Jeśli nie ma być hodowlana, zdecydowanie sterylizować. Ostatnio sporo się
      napatrzyłam na śmierć suk znajomych, którym darowano sterylkę, bo to
      takie "niehumanitarne" jest. :/
      Wszystkie trzy miały ropomacicze, a dwie z nich dodatkowo nowotwór gruczołów
      sutkowych. Jedna miała takie sutki, że ciągnęła nimi po ziemi, a całe stanowiły
      jeden wielki nowotwór.
      To nie jest przyjemny widok, gwarantuję. :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka