Dodaj do ulubionych

Ssanie - mała kotka

17.07.06, 14:06
Moja kotka ma dwa i pół miesiąca. Od tygodnia ma manię ssania. Wcześniej tego
nie było (wzięlismy ją, jak była bardzo mała, miała chyba trzy tygodnie).
Wpada niemalże w trans i ssie moje ubrania, szlafrok, a nawet kciuki.
Wiem, że to u kotów czasami się zdarza, gdyż kot moich rodziców jest
"uzależniony" od ssania jednej konkretnej narzuty na łóżko (chyba przypomina
mu mamę), jednak w przypadku mojej kotki jest to już dosyć uciążliwe, gdyż gdy
wpada w nastrój ssący, nie da sie jej w zaden sposób uspokoic.
Czy spowodowane jest to tym, że była zbyt mała, gdy ją wzieliśmy? I czy jest
na to jakaś rada? A może samo minie?
Obserwuj wątek
    • ewa_gw Re: Ssanie - mała kotka 17.07.06, 17:21
      Z naszych 3 kotów jednej kotce zdarza się ssać moje ubrania. Teraz już rzadko,
      ale jak była mała robiła to często. Jej brat z tego samego miotu nigdy tego nie
      robił, więc moment zabrania nie miał znaczenia. Natomiast ta kotka jest
      najbardziej bojaźliwa z całego towarzystwa; jedyna, która nigdy nie wyszła poza
      płot, choć pozostałe dwa z zapałem polują w okolicy. Nie stosowałam żadnej
      przemyślanej metody odzwyczajania jej, ale gdy wchodziła mi na kolana i
      zaczynała ssać, to odwracałam ją tak, żeby nie sięgała pyszczkiem do bluzki czy
      swetra i głaskałam, głaskałam... Bo to ssanie ją uspokajało, więc starałam się
      w zamian uspokoić ją głaskaniem i przemawianiem do niej. No i teraz wchodzi mi
      na kolana i domaga głaskania. Czasem się jeszcze zapomni, no to ją odwracam i
      głaszczę... Powodzenia!
      • olga-rybacka Re: Ssanie - mała kotka 17.07.06, 20:53
        Mam ten sam problem. Na długi majowy weekend dostałam kotka. sama go wykarmiłam
        i jest u mnie w domu (miał 3 tyg). No i niestety nauczył się ssać moje palce i
        jest z tym strasznie uciążliwy. czasem nie mam na niego juz sił. Tłumacze i
        tłumacze odpycham go a on nic. Jakby mniał to gdzieś , pewnie przypomina mu sie
        matka. oby mu przeszło bo nie wyobraźam sobie duzego kota który ssie "mnie i
        wszystko do okoła" pomocy!
      • girlmyself Re: Ssanie - mała kotka 19.08.06, 16:55
        Ja mam 3 letniego kocurka. A on - Cypisek, ma swój ukochany kocyk. Na codzień jest dumny jak paw, obrażalski i ogólnie twardy chłop z niego, ale jak widzi kocyk to totalnie wymięka i go sobie ssie, wydając przy tym pomruk, co oznacza niekwestionowaną przyjemność.
    • kirke18 Re: Ssanie - mała kotka 18.07.06, 10:07
      Myślę, że trzeba zapytać kocich behawiorystów, tj. specjalistów od kocich
      zachowań.
      behawiorystow znam takich
      1. dr Agnieszka Janeczek Wroclaw

2. dr Joanna Iracka z WArszawy telefon 0 501 140 649

3. dr Andrzej Kłosinski Krakow psy
      www.psycholog.zoologia.pl
      4. JOanna Kosinska Warszawa psy
      www.psychpsa.cad.pl/
      5. dr Dorota Sumińska, Warszawa , ul. Klaudyny 32 , tel: 0-601-91-23-08.

Pozdrawiam i czekamy na informację co dalej.
      • wimabe Re: Ssanie - mała kotka 18.07.06, 13:58
        Mój kocur ma już ponad 4 lata i dalej ssie. Jednak nie wszystko sssie- ssie
        tylko i wyłącznie bawelniane koszulki typu T-shirt (wiem, ze to śmiesznie
        brzmi). Ni jak nie można go od tego odzwyczaić
        • maginiak Re: Ssanie - mała kotka 18.07.06, 14:53
          Za to nasza czteromiesięczna kotka, która jest u nad od dwóch tygodni, z
          zapałem ssie swojego własnego cycuszka. I robi to wtedy, kiedy jest jej dobrze
          (na przykład kiedy zaczyna się ją głaskać) bo mruczy przy tym jak mały
          traktorek :) No i w sumie nie wiemy, czy ją jakoś tego oduczać, bo to nie jest
          w żaden sposób uciążliwe, tylko się boimy że ona sobie w końcu w brzuszku
          dziurkę wygryzie od tego namiętnego ssania, bo po wszystkim ma cały brzuszek
          mokry.
          • ewa155 Re: Ssanie - mała kotka 18.08.06, 21:34
            Mam identyczną sytuację, roczny kocurek ssie się i również tylko wtedy gdy się
            go głaszcze, a mruczy przy tym że hej!
            • domi_niq Re: Ssanie - mała kotka 18.08.06, 22:43
              To i ja się "pochwalę" swoim małym rocznym narkomanem. -Narkomanem, bo jak
              ssie, to oczy ma takie zamroczone, ślina mu leci litrami, motorek się włącza...
              A i najważniejsze ssie uszy lub szyję, ugniatając przy tym moje włosy, żeby
              lepiej to "mleko" mu leciało. I robi to tylko i wyłącznie mi, mężowi już nie,
              bo nawet kot wie, że faceci mleka nie dają :))
              I prawie bym go chciała odzwyczaić, gdyby nie to, że on tak fajnie przy tym
              mruczy.... cóż to chyba ja potrzebuję porady behawiorysty :))
              • misia007 Re: Ssanie - mała kotka 19.08.06, 12:00
                Moja kotka niewiedziała widocznie, ze faceci mleka nie maja, bo jak ją
                przygarnęliśmy to co najmniej przez dwa miesiące ssała naszego kota a on
                radośnie pozwalał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka