Dodaj do ulubionych

WIELKI PROBLEM z 4-m-cznym psem

IP: 62.233.179.* 20.02.03, 11:38
Pomóżcie mi. Mój 4m-czny pies wszystko gryzie, meble, kołdry mam pogryzione.
nie chce sie w ogóle załatwiac na dworze i trzyma tak długo jak wrócimy do
domu. Niestety panele podłogowe już nie wytryzmały. A poza tym jak go
odzwyczaić czy nauczyc że nie może wchodzic na łózka do sypialni. Czy musze
sie pomęczyć i spać z jego włosami w pościeli?
Donia
Obserwuj wątek
    • Gość: ika Re: WIELKI PROBLEM z 4-m-cznym psem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.03, 13:32
      Kup/wypożycz dobrą książkę o psach i zacznij go wreszcie wychowywać. Od kiedy
      go masz?
      • Gość: Donia Re: WIELKI PROBLEM z 4-m-cznym psem IP: 62.233.179.* 20.02.03, 13:48
        Kupilismy go z mężem jak miał 5 tygodni. Niestety mój mąz za kazdym razem
        traktuje go jak pupilka i jak ja na niego krzyczę, że czegos nie wolno to mój
        mąż od razu go woła do siebie i użala sie nad nim. Tym sposobem chyba go w
        życiu nie wychowamy.Nie wiem czy tego psa karcić czy nie. Ale pies i tak nic z
        sobie tego nie robi.
        Donia
    • Gość: Dina Re: WIELKI PROBLEM z 4-m-cznym psem IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.02.03, 17:35
      Szczeniak najczesciej zalatwia sie zaraz po przebudzeniu, wiec wyprowadz go
      wtedy na spacer. Musisz poczekac troche i kiedy sie zalatwi pochwal go,
      glaskajac czy tez dajac smakolyk. Zobaczysz troche cierpliwosci i beda efekty.
      Natomiast co do gryzienia, kup jakies gryzaki, ja dawalam wedzone wieprzowe
      uszy, jezeli bedzie przy tobie dobieral sie do mebli okaz dezaprobate,
      powiedz "nie wolno" podniesionym tonem, ale nie bij.Co do wchodzenia do lozka,
      nie pozwol mu wchodzic, mowiac "nie wolno" i delikatnie z tego lozka spychaj.
      Niestety zachowanie twojego meza jest niewlasciwe i moze doprowadzic do
      powaznych klopotow z psem, zwlaszcza ze to chyba samiec, a samce lubia
      dominowac. Pies musi znac swoje miejsce w hierarchi, dlatego nie moze wchodzic
      do lozka, musi jesc jako ostatni, wychodzac z domu, najpierw wychodzi pan a
      pozniej pies, nie mozna dopuscic aby pies szedl przed panem. On nie sluch sie
      dlatego poniewaz czuje sie najwyzszy w hierarchi, co jest wasza wina. Jezeli na
      spacerze ucieka i nie chce podejsc do ciebie, to najlepiej miec cos dobrego i
      mu to pokazac, jak podejdzie to dac i pochwalic, po pewnym czasie zrezygnowac
      ze smakolyku, tylko chwalac.
      Zycze powodzenia!
    • Gość: Asia Re: WIELKI PROBLEM z 4-m-cznym psem IP: *.astro.net.pl 20.02.03, 20:28
      Jak moj pies byl maly to jak wychodzilismy z domu, zamykalismy wszystkie drzwi
      i pies zostawal w przedpokoju, zabieralismy wszystko co moglby gryzc, buty itd,
      mial tylko swoje poslanie i duzo zabawek do gryzienia.
      Z tapczanem nie bylo problemu, bo mu na to pozwalalismy, ale jak ktos
      poprzednio napisal, poprostu uczyc, nie wolno, i zepchnac go. Wkoncu sie nauczy.
      Kiedy bylismy w domu i ktos zauwazyl, ze pies siku chce i miejsca szuka, to
      zabieralismy go na korytarz zeby sie zalatwil. byla zima i zimno dla
      szczeniaka, a tam plytki wiec sie wytarlo i spokoj. To sie pozniej szybko
      nauczyl, ze jak chcial siku to szedl do drzwi.
      Zycze powodzenia i cierpliwosci no i meza okrzaniac, bo tak to sie pies nie
      nauczy.
      Asia
      • Gość: ika Re: WIELKI PROBLEM z 4-m-cznym psem IP: *.visp.energis.pl 20.02.03, 22:04
        Dobre książki:
        Z. Mrzewińska - Jak rozmawiać z psem
        Psim zdaniem
        Po obu końcach smyczy
        K. Milewska-Kuncewicz - Jak wychować bestię
        Brzezicha A Lisiecki H Amatorskie szkolenie psów
        Danny Wilson Złe nawyki psa
        Z. Mrzewińska, B. Górny -Sam wychowasz swojego psa
        R. Jones -Szkoła szczeniąt

Uzgodnić z mężem, kto wychowuje psa i trzymać się tego - to podstawa!
        Jeśli nie pomoże:
        - zastanowić się czy chcecie mieć psa i czy potraficie go wychować
        - skontaktować się z dobrą szkołą tresury - najlepiej przez Związek
        Kynologiczny
        - poprosić kogoś kto ma psy, najlepiej hodowcę o pomoc - najlepiej niech wam
        pokaże, jak należy zachowywać się przy psie.

Powodzenia

• mbetta Re: WIELKI PROBLEM z 4-m-cznym psem 21.02.03, 20:08
      Koniecznie przeczytaj (razem z mężem!) książkę Johna Fishera "Okiem psa". Jest
      dużo o psiej psychice + ciekawe metody układania psa. Są tez omówione różne
      przykłady skutków "błędów wychowawczych".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka