martini.martini 15.09.06, 10:07 chce komuś zrobić prezent i mam kilka pytan... -za ile mniej wiecej są żówie wodno-lądowe -czego będę potrzebowała oprócz akwarium(mam)i jaka jets mniejwiecej cena dodatków? -jak wyglada cena jedzonka? z góry dzięki:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiam1 Re: Chce kupić żółwia i mam pytanko:) 15.09.06, 13:30 Szczerze Ci odradzam robienie komukolwiek takiego prezentu. Żółw czerwonolicy (bo pewnie o nim myślisz) na początku jest maleńki i wystarczy mu małe akwaterrarium. Potem rośnie i potrzebuje naprawdę o wiele więcej miejsca - a kupno takiego akwaterrarium to wydatek przynajmniej kilkuset zł - nie licząc wyposażenia! Do tego potrzebny jest bardzo porządny filtr, bo żółw je w wodzie i do wody wydala, więc błyskawicznie jest brudna i śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.cz Re: Chce kupić żółwia i mam pytanko:) 15.09.06, 13:43 Ja Ci doradzam - ważne tylko żebyś zapewniła odpowiednie warunki - a właśnie to chcesz zrobić :) Odpowiedzi na pytanie nt. kosztów znajdziesz tu: www.czerwonolicy.waw.pl/wycena.htm Zresztą jest to stronka którą zdecydowanie polecam - dział żywienie, wyposażenie, propozycje urządzenia akwaterrarium itp. Pozdrawiam, Tosia Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.cz Re: Chce kupić żółwia i mam pytanko:) 15.09.06, 13:45 Dodam jeszcze że taki prezent powinien być UZGODNIONY z przyszłym właścicielem żółwia, nieprzemyślane prezenty mają potem bardzo ciężki żywot, faktycznie ludzie nie zdają sobie sprawy jak duży rośnie ten żółw a duży żółw = duże akwaterrarium :) Odpowiedz Link Zgłoś
martini.martini prezentu niemusze uzgadniać bo przyszły obdarowa- 19.09.06, 10:28 ny marzy o żółwiu od dziecka.mój chłopak nieraz mi móiwł ze jego koledzy mieli i tez chciał mieć a to wciąz jego marzenie a niedawno zdechł mu pies więc żółwika napewno pokocha i zrobi dla niego wszystko:) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: Chce kupić żółwia i mam pytanko:) 15.09.06, 18:03 antonina.cz napisała: > Ja Ci doradzam - ważne tylko żebyś zapewniła odpowiednie warunki - a właśnie to > > chcesz zrobić :) > > Odpowiedzi na pytanie nt. kosztów znajdziesz tu: > > www.czerwonolicy.waw.pl/wycena.htm > Zresztą jest to stronka którą zdecydowanie polecam - dział żywienie, > wyposażenie, propozycje urządzenia akwaterrarium itp. > > Pozdrawiam, > Tosia Tzn. - ja nie odradzam ze wględu na jakieś tam cechy żółwia, bo tego, którego miałam przez parę miesięcy na przechowaniu (trafił do schroniska po śmierci właściciela, a ja go wzięłam do domu tymczasowego) wspominam z łezką w oku - kazał się karmić z ręki, nie chciał siedzieć sam, tylko chodził za mną, nadstawiał bródkę do drapania, wchodził mi na kolana, gdy przy nim klękałam. I bardzo chciałam go sobie zostawić na stałe, ale po prostu nie byłam w stanie ani kupić dla niego całego potrzebnego wyposażenia (był już dość spory - skorupa miała dobre 20cm dł), a przede wszystkim nie miałam tego gdzie postawić - bo przecież w tym akwatarrarium żółw musi mieć możliwość pływania, przemieszczania się itd. więc ono jest nie tylko duże, ale i bardzo ciężkie... Bardzo fajnie jest komuś zrobić prezent ze ślicznego, malutkiego żółwika, tylko trzeba się zastanowić, czy obdarowany będzie w stanie zapewnić mu opiekę, gdy żółw zrobi się "troszkę" większy. Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.cz Re: Chce kupić żółwia i mam pytanko:) 18.09.06, 08:51 mysiam1 napisała: > Bardzo fajnie jest komuś zrobić prezent ze ślicznego, malutkiego żółwika, tylko trzeba się zastanowić, czy obdarowany będzie w stanie zapewnić mu opiekę, gdy żółw zrobi się "troszkę" większy.< Tu się wszyscy zgadzamy :) Ja zabrałam kiedyś znajomemu przetrzymywaną w tragicznych warunkach samiczkę (20 cm. żółw trzymany w 25 cm akwarium !!!) Dlatego zakup żółwia musi być starannie przemyślany! I jeszcze linki dla osób zainteresowanych zakupem zwierzęcia egzotycznego: www.terrarium.com.pl/zobacz/jak-wejsc-w-fascynujacy-swiat-terrarystyki-789.html www.terrarium.com.pl/zobacz/chce-kupic-zolwia-792.html Pozdrawiam :) Tosia Odpowiedz Link Zgłoś
martini.martini a czy lepiej kupic malutkiego żółwia czy wie- 19.09.06, 10:31 kszego? bo znalazłam 2 w sklepie jeden malutki a drugi ciut wiekszy.niewiem jak jst z zółwiami ale czy mniejszy nie jest bardiej anrazony na choroby itp?choc taki mały jest słodki bo mozna patrezc jak rośnie...hm a czy musze kupić filtr? Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.cz Re: a czy lepiej kupic malutkiego żółwia czy wie- 20.09.06, 08:42 Lepiej większego - w przypadku choroby rokowania są lepsze. Filtr i pozostałe wyposażenie (podałam Ci linka w poście powyżej) jest NIEZBĘDNE - bez tego zwierzę tylko się będzie męczyć. Im większy żółw urośnie tym większe akwarium. Zdarzają sie i ponad dwudziestocentymertowce. Podaję Ci linka do forum, które specjalizuje się w żółwiach wodnolądowych - tam udzielą Ci najkompetentniejszych odpowiedzi: www.zolwie.net/forum/ Żółwia nie musisz kupować - są bardzo często oddawane - vide dział "oddam" na: www.terrarium.com.pl/forum Odpowiedz Link Zgłoś