Dodaj do ulubionych

Chce kupić żółwia i mam pytanko:)

15.09.06, 10:07
chce komuś zrobić prezent i mam kilka pytan...
-za ile mniej wiecej są żówie wodno-lądowe
-czego będę potrzebowała oprócz akwarium(mam)i jaka jets mniejwiecej cena
dodatków?
-jak wyglada cena jedzonka?
z góry dzięki:)
Obserwuj wątek
    • mysiam1 Re: Chce kupić żółwia i mam pytanko:) 15.09.06, 13:30
      Szczerze Ci odradzam robienie komukolwiek takiego prezentu. Żółw czerwonolicy
      (bo pewnie o nim myślisz) na początku jest maleńki i wystarczy mu małe
      akwaterrarium. Potem rośnie i potrzebuje naprawdę o wiele więcej miejsca - a
      kupno takiego akwaterrarium to wydatek przynajmniej kilkuset zł - nie licząc
      wyposażenia! Do tego potrzebny jest bardzo porządny filtr, bo żółw je w wodzie
      i do wody wydala, więc błyskawicznie jest brudna i śmierdzi.
    • antonina.cz Re: Chce kupić żółwia i mam pytanko:) 15.09.06, 13:43
      Ja Ci doradzam - ważne tylko żebyś zapewniła odpowiednie warunki - a właśnie to
      chcesz zrobić :)

Odpowiedzi na pytanie nt. kosztów znajdziesz tu:

www.czerwonolicy.waw.pl/wycena.htm
      Zresztą jest to stronka którą zdecydowanie polecam - dział żywienie,
      wyposażenie, propozycje urządzenia akwaterrarium itp.

Pozdrawiam,
      Tosia
      • antonina.cz Re: Chce kupić żółwia i mam pytanko:) 15.09.06, 13:45
        Dodam jeszcze że taki prezent powinien być UZGODNIONY z przyszłym właścicielem
        żółwia, nieprzemyślane prezenty mają potem bardzo ciężki żywot, faktycznie
        ludzie nie zdają sobie sprawy jak duży rośnie ten żółw a duży żółw = duże
        akwaterrarium :)
        • martini.martini prezentu niemusze uzgadniać bo przyszły obdarowa- 19.09.06, 10:28
          ny marzy o żółwiu od dziecka.mój chłopak nieraz mi móiwł ze jego koledzy mieli
          i tez chciał mieć a to wciąz jego marzenie a niedawno zdechł mu pies więc
          żółwika napewno pokocha i zrobi dla niego wszystko:)
      • mysiam1 Re: Chce kupić żółwia i mam pytanko:) 15.09.06, 18:03
        antonina.cz napisała:

> Ja Ci doradzam - ważne tylko żebyś zapewniła odpowiednie warunki - a właśnie
        to
        >
        > chcesz zrobić :)
        >
        > Odpowiedzi na pytanie nt. kosztów znajdziesz tu:
        >
        > www.czerwonolicy.waw.pl/wycena.htm
        > Zresztą jest to stronka którą zdecydowanie polecam - dział żywienie,
        > wyposażenie, propozycje urządzenia akwaterrarium itp.
        >
        > Pozdrawiam,
        > Tosia

Tzn. - ja nie odradzam ze wględu na jakieś tam cechy żółwia, bo tego, którego
        miałam przez parę miesięcy na przechowaniu (trafił do schroniska po śmierci
        właściciela, a ja go wzięłam do domu tymczasowego) wspominam z łezką w oku -
        kazał się karmić z ręki, nie chciał siedzieć sam, tylko chodził za mną,
        nadstawiał bródkę do drapania, wchodził mi na kolana, gdy przy nim klękałam. I
        bardzo chciałam go sobie zostawić na stałe, ale po prostu nie byłam w stanie
        ani kupić dla niego całego potrzebnego wyposażenia (był już dość spory -
        skorupa miała dobre 20cm dł), a przede wszystkim nie miałam tego gdzie
        postawić - bo przecież w tym akwatarrarium żółw musi mieć możliwość pływania,
        przemieszczania się itd. więc ono jest nie tylko duże, ale i bardzo ciężkie...

Bardzo fajnie jest komuś zrobić prezent ze ślicznego, malutkiego żółwika, tylko
        trzeba się zastanowić, czy obdarowany będzie w stanie zapewnić mu opiekę, gdy
        żółw zrobi się "troszkę" większy.
        • antonina.cz Re: Chce kupić żółwia i mam pytanko:) 18.09.06, 08:51
          mysiam1 napisała:
          > Bardzo fajnie jest komuś zrobić prezent ze ślicznego, malutkiego żółwika,
          tylko trzeba się zastanowić, czy obdarowany będzie w stanie zapewnić mu opiekę,
          gdy żółw zrobi się "troszkę" większy.<

Tu się wszyscy zgadzamy :) Ja zabrałam kiedyś znajomemu przetrzymywaną w
          tragicznych warunkach samiczkę (20 cm. żółw trzymany w 25 cm akwarium !!!)
          Dlatego zakup żółwia musi być starannie przemyślany!

I jeszcze linki dla osób zainteresowanych zakupem zwierzęcia egzotycznego:

www.terrarium.com.pl/zobacz/jak-wejsc-w-fascynujacy-swiat-terrarystyki-789.html

www.terrarium.com.pl/zobacz/chce-kupic-zolwia-792.html
          Pozdrawiam :)
          Tosia
    • martini.martini a czy lepiej kupic malutkiego żółwia czy wie- 19.09.06, 10:31
      kszego? bo znalazłam 2 w sklepie jeden malutki a drugi ciut wiekszy.niewiem jak
      jst z zółwiami ale czy mniejszy nie jest bardiej anrazony na choroby itp?choc
      taki mały jest słodki bo mozna patrezc jak rośnie...hm a czy musze kupić filtr?
      • antonina.cz Re: a czy lepiej kupic malutkiego żółwia czy wie- 20.09.06, 08:42
        Lepiej większego - w przypadku choroby rokowania są lepsze. Filtr i pozostałe
        wyposażenie (podałam Ci linka w poście powyżej) jest NIEZBĘDNE - bez tego
        zwierzę tylko się będzie męczyć. Im większy żółw urośnie tym większe akwarium.
        Zdarzają sie i ponad dwudziestocentymertowce. Podaję Ci linka do forum, które
        specjalizuje się w żółwiach wodnolądowych - tam udzielą Ci
        najkompetentniejszych odpowiedzi:

www.zolwie.net/forum/
        Żółwia nie musisz kupować - są bardzo często oddawane - vide dział "oddam" na:
        www.terrarium.com.pl/forum

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka