Gość: mieso z rosolu IP: 87.207.236.* 10.01.06, 09:28 Nie krokiety, nie pierogi, wiec co innego mozna zrobic na obiad z takiego na bardzo miekko ugotownego miesa? Brakuje mi pomyslu, licze na Was Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiam1778 Re: Mieso z rosolu 10.01.06, 10:10 Ja robię jeszcze kluski ziemniaczane z mięsem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieso z rosolu, Re: Mieso z rosolu IP: 87.207.236.* 10.01.06, 10:19 Slusznie, farsz jak do pasztecikow, a ciasto na kluski robisz jak na kluski slaskie?/3/4 ziemniaki gotowane ,1/4 m. ziemniaczan/? Czy moze inne proporcje i wiecej skladnikow, np. jajo? Odpowiedz Link Zgłoś
asiam1778 Re: Mieso z rosolu 10.01.06, 11:06 Proporacje 3/4 ziemniaków, 1/4 mąki ziemniaczanej i 1 jajko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuchareczka Re: Mieso z rosolu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 11:44 Raczej 4/4 ziemniaków i 1/4 mąki ziemniaczanej. Jajko niekoniecznie, ale dodanie go powoduje, że kluski są lekko gumowate, a takie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Mieso z rosolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 11:52 A czy kuchareczka jest blondynka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuchareczka Re: Mieso z rosolu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 18:36 kuchareczka nie jest blondynką i Ciebie, jasio też nie uważam za blondyna, a nawet wręcz przeciwnie Cię uważam:) Blacksecret to wyłożyła jaśniej. Biję się w moje marne piersi, jasio , i obiecuję myśleć szybciej, a pisać wolniej, coby jasio już nie musiał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Mieso z rosolu IP: *.wa-wa.inpoland.pl 10.01.06, 12:10 Kuchareczko, mnie Slązaczka uczyła, że z całości ziemniaków należy odjąć 1/4 i w to miejsce dodać 1/4 mączki ziemniaczanej. Jak powinno być??? Maria Odpowiedz Link Zgłoś
blacksecret Hej, matematyka się kłania czy co? ;) 10.01.06, 12:19 Wyjmujemy 1/4 ziemniaków, wsypujemy w to miejsce mąkę, ale tej 1/4-tej nie wyrzucamy, tylko odkładamy, potem znów łączymy z resztą i wychodzi nam 4/4 ziemniaczków ;) Czyż nie ? A może ja zapomniałam jak się liczy... ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
blacksecret Podaję przepis na te kluski... 10.01.06, 12:31 - dowolna ilość ugotowanych ziemniaków - mąka ziemniaczana - 1 jajko (chyba, że ziemnaków mamy ilość ogromną, wtedy wypadałoby zwiększyć i ilość jajek) - olej (ze 2 łyżki) - sól Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski. Uklepujemy je w naczyniu, aby ich powierzchnia była równa. Nożem dzielimy ziemniaki na równe cztery części - ćwiartkę masy wyjmujemy (czyli 1/4 :)) i odkładamy na bok. W wolne miejsce po ćwiartce ziemniaków (czyli 1/4 ;)) wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, aby powierzchnia ziemniaków znów była równa. Do miski z powrotem wkładamy wyjętą ćwiartkę ziemniaków i jajko(a), solimy w razie potrzeby. Wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto. Ręce zwilżamy zimną wodą, odrywamy po kawałeczku ciasta, formujemy z niego kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, w środku każdej kulki robimy palcem zagłębienie czyli dziurkę :) Kluski wrzucamy do osolonej, wrzącej wody z dodatkiem oleju. Gotujemy około 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową ... no a z czym podamy, to już kwestia gustu :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Mieso z rosolu 10.01.06, 10:43 Paszteciki, zeppeliny, kartacze, pyzy, paje - jest tego trochę. Bułki drożdżowe z nadzieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich mozesz zjesc np. w sosie chrzanowym IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 10.01.06, 12:07 Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: Mieso z rosolu 10.01.06, 12:23 Gość portalu: mieso z rosolu napisał(a): > Nie krokiety, nie pierogi, wiec co innego mozna zrobic na obiad z takiego na > bardzo miekko ugotownego miesa? Brakuje mi pomyslu, licze na Was Mozna dolozyc do salatki jarzynowej (salata zielona, pomidory, ogorek, avocado - w tym stylu), i podawac z winegrette. Tak robie we Francji z miesem (gdy zostanie !) z pot au feu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marago2 Re: Mieso z rosolu IP: *.icpnet.pl 10.01.06, 19:03 ugotuj ziemniaki- przemiel przez maszynkę- dodaj 2 jajka szklankę mąki ziemniaczanej- razem dobrze wymieszaj. małą porcję ciasta weż na rękę rozgnieść na płasko włóżtrochę farszu -sklej w owal, tak jak klopsy- rozgrzej tłuszcz wkładaj na patelnie i smarz na ałoty kolor- polej sosem z pieczarek --farsz- mięso z kurczaka lub z kury pezemiel pezez maszynkę, dodajkilka łyżek smietany i dopraw di smaku dodaj troche zieleniny- razem wymieszaj- SMACZNEGO1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyza Re: Mieso z rosolu IP: *.dip.t-dialin.net 10.01.06, 20:42 ja robie paszet do smarowania na chleb,mieso zmielic,cebule,gesta kwasna smietane albo majonez,sol,pieprz,koperek albo pietruszka, Odpowiedz Link Zgłoś
koralka Re: Mieso z rosolu 10.01.06, 21:10 a ja drobno kroje(wolowine),smaze w tluszczu na patelni z krazkami cebuli i paskami obranej i uduszonej papryki(zoltej, czerwonej i zielonej), na koniec wrzucam sos pomidorowy i jest pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
mnkra Re: Mieso z rosolu 11.01.06, 22:51 zrobilam potrawe, ktorej moje dzieci nie lubily chodzac do przedszkola.Cebule pokrojona w kostke zeszklilam,nastepnie dodalam do niej zmielone mieso,razem z warzywami z rosolu/marchewka, seler, pietruszka/.Chwile posmazylam,przyprawilam, posolilam,popieprzylam,dodalam 4 lyzki rosolu aby nie bylo suche.Gotowe. Rownoczesnie zrobilam sos chrznowy, ktorym polalam mieso.Zestaw :ziemniaki,mieso/jak moje dzieci nazwaly: "papierowe"/ polalam sosem,do tego buraczki ale juz bez chrzanu. Bylo smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś