Dodaj do ulubionych

Jaka rasa?

08.10.06, 15:25
Witam wszystkich miłośników psów. Bardzo chciałabym kupić sobie pieska tylko
nie mogę sie zdecydować jakiego. Mieszkam w domu, duzy ogród ale pracuję i
pół dnia nie ma mnie w ddomu. Podoba mi sie od dawna rasa husky i malamut i
marzę o takim piesku od dawna. Wiem jedak jak wymagająca i trudna to
rasa.Zwłaszcza boje sie tych ucieczek i polowań. Chciałabym pieska, który
byłby groźny dla obcych(oczywiście nie do przesady)ale przyjacielski dla
dzieci.Ostatnio mysle o owczarku niemieckim-chcialabym chodzic tez na długie
spacerki z pieskiem.Poradźcie, proszę!
Obserwuj wątek
    • esqual Re: Jaka rasa? 08.10.06, 17:55
      Za chwile rozpocznie sie lawina subiektywnych ocen ras.Proponuje,abys kiedy
      juz "wymyslisz "sobie jakas rase,zaglebic sie w lekture o niej.To,ze jakas
      psina sie podoba nie oznacza,ze powinnas ja miec.Pomysl do czego ma ci ten pies
      sluzyc.Jezeli do strozowania poszukaj w rasach o najlepszych do tego
      predyspozycjach.Osobista uwaga,jezeli owczarek niemiecki,to ze sprawdzonej
      hodowli.Wiele tych psow ma "rozchwiana" psychike.Dosc pozno tez dojrzewaja
      psychicznie.
      Jezeli jestes osoba ktora zaczyna sie dopiero bawic w hodowce(takie odnioslem
      wrazenie..)pomysl o psie bardzo spokojnym i latwo ukladajacym sie.
      Pozdrawiam
      • tymulek Re: Jaka rasa? 08.10.06, 18:15
        wrzuce tylko od siebie, ze mi we wczesnym dzieciectwie podobaly sie owczarki
        niemieckie i okazalo sie pozniej ze mamy mase wspolnych cech - a przede
        wszystkim terytorializm, wiec tu akurat moglabym sie sprzeczac z tym
        podobaniem ;-)
        Ale faktycznie miedzy 2 pierwszymi rasami a ostatnia jest spory
        rozrzut "charakterologiczny" wiec doradzam dobrze zastanowic sie nad
        wymaganiami... do strozowania owcz. niem., ktorego mozna jak kazde inne psisko
        od szczeniectwa oswajac z dziecmi a i z innymi psami - zapewne powinien chadzac
        poza swoj teren na spacerki, a ze spacerkow zapewne bedzie zadowolony...
        • marcysia51 Re: Jaka rasa? 08.10.06, 19:12
          Husky i malamut chyba odpadają,psy te uciekają i dusza kury w sąsiedztwach oraz
          atakuja psy.Natomiast nie spotkałam się nigdy z huskym do obrony,jest to raczej
          niemozliwe.
          Stanowczo odradzam.
      • inez_82 Re: do esqual 09.10.06, 15:11
        Radzisz mi psa spokojnego i łatwo układajacego się, jakie rasy masz na myśli?
    • carolinascotties Re: Jaka rasa? 09.10.06, 00:55
      Proponuję poczytać o Sznaucerach Olbrzymach, Owczarkach belgijskich.
    • carolinascotties Re: Jaka rasa? 09.10.06, 01:04
      znalazłam na stronach hodowców opisy ras- może pomogą Ci w dokonaniu wyboru :)
      ze strony:
      "CHARAKTER : barbabella.webpark.pl/index_pliki/Page347.htm
      Olbrzymy sa najspokojniejsze ze wszystkich odmian sznaucerów . Pewne siebie,
      odważne i dość niezależne. Z reguły przyjaźnie nastawione do ludzi bezbłędnie
      wyczuwają zagrożenie i reagują bez zastanowienia. Niezwykle Towarzyskie i
      oddane właścicielowi, najchętniej cały czas spedziłyby czując fizyczny kontakt
      z właścicielem - z głową na jego kolanach lub zwinięte w kłębek na jego
      stopach. Ta cecha sprawia, że olbrzym może być męczący dla ludzi, którzy nie
      lubią zbytniej poufałości z psem, natomiast jest idealnym towarzyszem dla
      ludzi, którzy lubią bliski z nim kontakt. Inteligente, łatwo się uczą i jeszcze
      szybciej nudzą monotonnymi ćwiczeniami. Olbrzymy mogą mieć tendencje
      dominujące - cecha ta dotyczy w większym stopniu samców, w związku z tym osoby
      mało doświadczone jeżeli chodzi o wychowanie psów powinny przemyśleć raczej
      zakup suki tej rasy. W szkoleniu sznaucera najważniejsze są konsekwencja,
      zabawa i róznorodność. Sznaucery świetnie pracują na śladzie, jako psy obronne
      oraz w Agility. Sznaucery mają niebywałą zdolność do kojarzenia ze sobą wielu
      róznych zdarzeń i ich następstw, przez co często "kombinują" i zaskakują
      właściela swoimi "pomysłami" i zachowaniem."

Owczarek belgijski będzie dopskonałym towarzyszem- jednak potrzebuje treningów
      i szkolenia... tutaj opis rasy: www.malinois.pl/indexpl.htm

Tutaj grupy ras FCI ( międyznarodowa federacj akynologiczna), z krótkimi
      opisami poszczególnych grup: www.psy.info.pl/o/grupy_fci.html

Pochwal się nam , jeśli już zdecydujesz jakiego psiuta będziesz mieć :)
      • calo Re: Jaka rasa? 09.10.06, 12:39
        ja polecam dobermana. sa cudowne, przewierne, wpatrzone w swoja rodzine. musza
        miec duzo ruchu, kochaja szkolenia! tylko nalezy dobrze ulozyc szczeniaka. z
        dziecmi sprawdzaja sie super:))))
        • esqual Re: Jaka rasa? 09.10.06, 12:56
          Wszystko co napisales sie zgadza.Jeden warunek,ze wychowaniem powinna zajac sie
          osoba doswiadczona.
          • inez_82 Re: Jaka rasa? 09.10.06, 15:09
            Dziękuję za wszystkie rady. Rzeczywiście nie jestem doświadczonym
            hodowcą.Najblizszy mi jest charakter pudla bo taki "mieszka" w moim rodzinnym i
            do niedawna jedynym domu:).Jest to miniaturka i doskonale mgę wymienic wady i
            zalety tej rasy.Teraz jednak mieszkam u męża i chcielibyśmy miec swojego
            pieska. Kiedy byłam dzieckiem mielismy dobermana- chyba nie czuł "silnej ręki",
            uciekał i nie słuchał.Mąż upiera sie nad huskim ale wolę nie ryzykować żeby
            pies nie był nieszczęśliwy i my.Na pewno napiszę jak juz sie zdecyduje.
            • teba18 Re: Jaka rasa? 09.10.06, 15:45
              Ja mam inną radę.

Wsadz męża w samochód/autbus pojedzcie na wystawę psów. Obejrzyjcie, dotknijcie,
              jak jakiś pies Wam się spodoba podejdzcie spokojnie do właściciela powiedz na
              czym polega problem i on Wam pomoże. Każdy dobry hodowca zada Ci więcej pytań
              niż Ty jemu dzięki czemu dowie się czy pies taki spełnia Twoje wymagania.

P.s w życiu nie kupiłabym dobermana do domu z niemowlakiem :/

Aha i dodam jeszcze jedno. Polecam kupno psa z rodowodem (hodowcy bez problemu
              sprzedają na raty, albo dużo taniej bo szczeniak ma np. za dużo białego) masz
              wtedy pewność, że psychika będzie odzwierciedleniem tego co czytałaś o psie. Co
              jest bardzo ważne jeśli masz lub planujesz dziecko. Psy bez rodowodu mogą okazać
              się mieszkanką z psem bardzo agresywnym/niezrównoważonym/uciekającym czy co tam
              innego uważasz za największe wady. Przy niemowlaku chyba lepiej nie ryzykować :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka