Dodaj do ulubionych

suczka czy psa?

14.05.03, 02:54
Mam zamiar kupic pieska, tylko nie wiem na jaka plec sie zdecydowac.

Chce by bronil domu (szczekiem) ale wogole interesuje mnie roznica miedzy
plciami. zawsze miala psy, ale rozwazam suczke. Z gory dzieki:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: suczka czy psa? IP: *.chello.pl 14.05.03, 12:09
      desperacja napisała:

> Mam zamiar kupic pieska, tylko nie wiem na jaka plec sie zdecydowac.
      >
      > Chce by bronil domu (szczekiem) ale wogole interesuje mnie roznica miedzy
      > plciami. zawsze miala psy, ale rozwazam suczke. Z gory dzieki:-)

Suczki z reguly sa bardziej przylepne,calusne,wykazuja mniejsza tendencje do
      dominacji,sa bardziej karne i mnie nieazlezne niz psy,raczej sie pilnuja.
      Psy sa bardziej niezalezne,dominujace i chetnie uciekaja jak suki maja cieczki.
      Oczywiscie nie nalezy przyjmowac ze tak jest zawsze,duzo zalezy przeciez od
      wychowania no i charakteru zwierzecia.
      • Gość: Dina Re: suczka czy psa? IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.05.03, 12:26
        Zgadzam sie z powyzsza wypowiedzia.Natomiast ja mialam zawsze suczki, teraz mam
        3 (ON-ka bez rodowodu) i moge dodac ze suczka jest latwiejsza do ulozenia,
        bardziej przywiazana.Pozostaje jedynie problem z cieczkami, ktory pojawia sie 2
        razy w roku. Wtedy kiedy sa gotowe do rozrodu maja sklonnosci do ucieczek w
        mniej lub bardziej wymyslny sposob. Efekt takich ucieczek jest wiadomy. Dlatego
        jezeli zdecydujesz sie na suczke i bedzie to kundelek lub psina bez rodowodu
        powinnas rozwazyc mozliwosc sterylizacji, ktora pozwoli na unikniecie urojonych
        ciaz, groznego ropomacicza, nowotworow macicy,guzkow sutkow w jakims stopniu(
        przed 1 cieczka, ktora jest ok.8 miesiaca zapobiega w 100%, po drugiej cieczce
        w mniejszym stopniu). W ten sposob przedluza zycie suki o ok. 2 lata.
        Oczywiscie mitem jest, ze suka powinna miec choc raz mlode.
        • Gość: ona Re: suczka czy psa? IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl / *.gazeta.pl 14.05.03, 12:37
          Z tego co wiem to najlepiej sterylizowac suczke po pierwszej cieczce, w czasie
          cyklu miedzy 1 a 2 cieczką, to wypada jakies 3 miesiace po 1 cieczce. Nie ma
          złotego srodka ze pies uniknie nowotworu, 100% gwarancji nigdy sie nie ma(wiem
          z autopsji). A pierwszą cieczke suka musi przejść. Potem mozna sterylizować
          • Gość: Dina Sterylizacja IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.05.03, 14:23
            W Stanach sterylizuje sie suczki przed 1 cieczka, co pozwala uniknac nowotwor
            sutkow w 100%.
            • Gość: ona Re: Sterylizacja IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl / *.gazeta.pl 15.05.03, 12:16
              w stanach moga nawet 7 tygodniowe sterylizować ale nic nie uchroni na 100%
              przed nowotworem, chora idealizacja. Polecam wykład u weterynarza.
              • Gość: Dina Re: Sterylizacja IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.05.03, 14:11
                A ja polecam rozmowe z naukowcem, ktory jest lepiej wyksztalcony od weterynarza.
                Jezeli dla Ciebie osoba bardziej kompetentna jest weterynarz niz Pan z tytulem
                profesora to wybacz.
                Przed 1 cieczka jest 100% pewnosc ze nie wystapi rak sutkow, dowiodly tego
                badania naukowe i doswiadczenie naukowcow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka