Dodaj do ulubionych

Pies i kot - Pomocy

29.09.03, 14:52
Od 2 miesięcy mam w mieszkaniu psa - roczną suczkę i młodą 4 miesięczną kotkę
Bawią się wspaniale - pełna akceptacje ale ......
Suczka niespodziewanie zaczęła brudzić obok kuwety kotki, wyjadać
nieczystości z kuwety chociaż staramy się je na bieżąco usuwać to czasem jest
to niemożliwe zwłaszcza w nocy, kotka natomiast moczy wszystko co leży na
podłodze a także wskakuje na łóżka i moczy pościele. Izolacja jej poza
pokojami jest utrudniona i kłopotliwa w końcu to domownik. Być może gdzieś
leży tego przyczyna . Jeśli macie jakieś doświadczenia w tego typu sytuacjach
proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • astrit Re: Pies i kot - Pomocy 29.09.03, 15:59
      Zjadanie kocich odchodów jest bardzo częstą psią przypadłością. Jedyna rada to
      uniemożliwić psu dostęp do kuwety np. przestawić ją do pomieszczenia, do
      którego pies nie wejdzie lub kupić zabudowaną kuwetę. Kotka wydaje się być
      zestresowana - prawdopodobnie właśnie zaglądaniem przez psa do kuwety. Może być
      też tak, że z natury jest bardzo wrażliwa ( mam taką kotkę) i siusianie jest
      jej reakcją na sytuację stresową. Może to być nachalne zachowanie psa, nowe
      przedmioty w domu, zmiana proszku do prania albo płynu czyli inny, obcy
      zapach, zmiana rodzaju żwirku, po prostu coś, czego nie było zanim kotka
      zaczęła wszędzie siusiać. Proponuję jednak zacząć od odizolowania psa od kuwety
      i zapewnienia kotu możliwości ukrycia się poza zasięgiem psa ( np. wysoko
      ustawione posłanko). Napisz, czy to działa.
    • Gość: m.pw Re: Pies i kot - Pomocy IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 29.09.03, 21:20
      Może zrobić w łazience czy tam gdzie stoi kocie WC klapkę uchylna,zeby mógł
      tylko wejść kot, a pies bedzie mógł tylko nacieszyć sie zapachem. Mój pies
      wlasnie nie mógl sie doczekac na koci produkt i wparował do łazienki. Efekt był
      taki, ze mój porzadny dotad kocio zaczął lac na posciel. Gdy przestawilam
      kuwete tam, gdzie pies nie mógł wejść wszystko wróciło do normy.Nie wiem jakich
      rozmiarów jet Twój pies, jesli większy od koci, to na klamce można powiesić
      sznureczek tak, zeby ograniczał przedostanie sie większego zwierza. Gdy chce
      wejść ludź, zdejmuje z klamki petelkę. W ten sposób mialam porobione
      ograniczenia w drzwiach balkonowych i w oknach gdy mieszkalam w bloku na IX
      pietrze.
    • orvokki Re: Pies i kot - Pomocy 30.09.03, 21:29
      Moje drzwi od łazienki mają na dole taką kratkę - wywietrznik. Zdemontowałam ją
      i przez powstały otwór koty przechodzą do kuwety, a pies jest za duży i nie
      może (też w szczenięctwie wyjadała kocie kupki...). Przy okazji koty mają swoje
      prywatne pomieszczenie, gdzie zawsze mogą się przed nachalnością psa schować
      (dla wyjaśnienia: bardzo lubią łazienkę, bo tam jest najcieplej. Kocurek bardzo
      chętnie śpi w wannie, oczywiście kiedy nie ma w niej wody.)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka