Dodaj do ulubionych

JAKI GAD NAJLEPSZY?

30.10.03, 19:43
jakiego gada polecilibyscie poczatkujacemu hodowcy? najbardziej podoba mi sie
waran blotny (niestety troche za duzy) i agama brodata. a co sadzicie o np
pytonie krolewskim? prosze o rady
Obserwuj wątek
    • Gość: mona Re: JAKI GAD NAJLEPSZY? IP: *.echostar.pl 30.10.03, 19:58
      mialam ten sam problem,legwany sa za duze i klopotliwe,weze
      [podobnie,ostatnio wiec zainteresowalam sie jaszczurka ktora zwie sie
      szyszkowiec,nie rosnie duza,latwo sie oswaja,nie wymagajaca,a co najwazniejsze
      nie jest droga...polecam zaczac od czegos naparwde latwego w hodowli,
      • macpor Re: JAKI GAD NAJLEPSZY? 31.10.03, 03:06
        Z gadów polecam chomiki i świnki morskie. Łatwe w hodowli, wiadomo jak się to
        robi. O reszcie radze najpierw duuuuużo poczytać i ograniczyć się do
        odwiedzania ZOO. Szkoda takich zwierzaków żeby się zmarnowały u początkującego
        miłośnika, a i ich pochodzenie śmierdzi dla mnie mocną półlegalnością.
        • dziewczynkaa Re: JAKI GAD NAJLEPSZY? 31.10.03, 15:09
          Z tego co mi wiadomo to chomiki i swinki morskie sa ssakami. Jeszcze nigdy nie
          widzialam chomika skladajacego jajka. A skad masz pewnosc ze nie czytalam o
          gadach? Poza tym wszystko ma swoj poczatek. Nie da sie przeskoczyc etapu
          poczatkujacego hodowcy. A co do ZOO to niestety nie ma go w moim miescie .
          • macpor Re: JAKI GAD NAJLEPSZY? 31.10.03, 16:35
            Widać na żartach się nie znasz ;).

Pisząc wprost - chciałem cię zniechęcić do chodowania gadów. Mam wrażenie że
            jesteś jednak mocno nie obyta z hodowlą takich zwierzaków - nie zadawałabyś
            takich pytań. Sądze też że nie znasz nikogo w pobliżu twojego miejsca
            zamieszkania ze znacznie większym doświadczeniem w hodowli - kogo byś mogła
            się w razie czego zapytać. Sieć - jest fajnym medium ale jednak nic nie
            zastapi prywatnej rozmowy. Radze ci odpóść sobie na razie - poszukaj kogoś kto
            już od dawna hoduje gady - po przychodź do niego. Pomóż w karmieniu,
            czyszczeniu terrariów. A dopiero potem podejmij decyzję. Nie szkoda by ci było
            śmierci zwierzaka z powodu jakiegoś banalnego błędu?
            Polecam również na wiosnę wycieczki w plener - poszukać jakiegoś siedliska
            jaszczurek, poobserwować jak poluje zaskroniec - to też jest wspaniała
            przyjemność ;).
          • monia.i Re: JAKI GAD NAJLEPSZY? 01.11.03, 00:46
            Jeszcze nigdy nie
            widzialam chomika skladajacego jajka.
            :-))))))) przepraszam za ten uśmiech - ale spróbowałam sobie wyobrazić...:-)
    • astrit Re: JAKI GAD NAJLEPSZY? 31.10.03, 15:40
      Ja bym na pewno nie wybrała węża. Są piękne, miłe w dotyku ale mają paskudne
      nawyki żywieniowe. Ostatnio w sklepie zoologicznym pan coś kupował i pyta " Czy
      są żywe noworodki? Dla węża?" Bueeee. Nie dałabym rady karmić go małymi,
      żywymi, puchatymi zwierzątkami....
      • Gość: Bebiak Re: JAKI GAD NAJLEPSZY? IP: *.acn.pl 31.10.03, 17:15
        A żółw? Mam takiego śmiesznego, lądowego, już od 13 lat (jak go nabyłam miał
        ok. 2 lat). Jest super-żółwiem. Zupełnie niekłopotliwy, niewybredny w jedzeniu
        (jada wszystko co zielone łącznie z natką pietruszki, rzodkiewki, jabłka,
        marchewkę, pomidory, jajka na twardo, biały ser, i takie suszone stworki
        malutkie, chyba dafnie i takie inne), w nocy śpi w specjalnej skrzynce z
        trocinkami przykryty jego ręczniczkiem, w dzień chodzi po całym mieszkaniu,
        przy czym w jednym z kątów stoi lampa wciąż włączona (bo jak ma ochotę to się
        podgrzeje). Ma ulubioną piłkę (niewielką), którą popycha dziobem i usiłuje ją
        złapać, żeby pchnąć dalej (tak się bawi). Lubi się w lato wygrzewać na słońcu
        na balkonie (sam sobie tam chodzi i wychodzi jak ma dość słońca). Od czasu do
        czasu jest kąpany, od czasu do czasu ma wcieraną w skorupkę wazelinę, ale to
        żaden kłopot. To doprawdy niekłopotliwe zwierzątko a jakie sympatyczne:).
        Pozdrowionka. B.
    • ogniomistrz Re: JAKI GAD NAJLEPSZY? 01.11.03, 08:19
      Uważam że dlz ciebie najlepsza by była kobra. Może długo byś się nią nie
      nacieszyła, ale emocje miała byś zagwarantowane do ostatnich swoich chwil.
      A teraz bez szyderstwa, ironii i złośliwości.
      Daj soboe spokój z gadami. To są to w chodowli bardzo wymagające zwierzęta.
      Wiem to bo sam się do nich przymierzałem - przeczytałem kilka książek,
      pogadałem z chodowcami i doszedłem do wniosku że to są zbyt duże koszty i zbyt
      duża odpowiedzialność. Pomiętaj kupić zwierzę to najmniejszy problem. Trzeba
      mu jescze zapwnić odpowiednie miejsce do życia, odpowiednie warunki
      klimatyczne, poczucie bezpieczeństwa i wyżywienie (czy wisziałaś mysie lub
      szczurze noworotki, czy widziałaś strach myszy wrzuconej do terrarium z
      pytonem?)
      • Gość: Jr Re: JAKI GAD NAJLEPSZY? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 04.11.03, 10:04
        zdecydowanie żółw i to stepowy bo łatwy w hodowli. Grecki musi mieć zapewniony
        odpowiedni poziom wilgotności powietrza, co w naszych warunkach klimatycznych
        może być problematyczne.
        • Gość: jurek Re: JAKI GAD NAJLEPSZY? IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.03, 00:09
          Kup sobie gada wielkosci slonia aby ,mogl sie zmiescic w garażu i staraj sie
          zeby byl jadowity jak kobra albo grzechotnik ale wiesz mozesz sobie kupic 5
          metrowego zołwia wodnego i kup se go!!!jo skate
    • myszactwo Re: JAKI GAD NAJLEPSZY? 08.11.03, 10:15
      Jesli jestes calkiem poczatkujacym hodowca to zdecydowanie zolw stepowy.
      Mialam wiele lat zolwika stepowego, niestety zachorowal w czasie letargu na
      jakas bakteryjna chorobe i padl w czasie snu (nie bylo watpliwosci ze nie
      zyje). Ale mialam go jakies 8 lat mniej wiecej. To wbrew pozorom nie jest
      nudny zwierzak i wcale nie powolny, Latem przebywal ze mna duzo na ogrodzie
      przy domu, lubil sie bawic, a czasme jak sie go spuscilo z oczu to potrafil
      zwiac i trzeba sie go bylo niezle naszukac, potrafil szybko przebierac
      lapkami. Inne gady sobie odpusc, sa zbyt wymagajace i szkoda byloby je
      skrzywdzic, szczegolnie jesli nie masz bardzo duzo czasu zeby sie nim zajmowac.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka