Dodaj do ulubionych

wyjazd psa do UK

21.11.03, 22:05
Zauwazylem, ze pojawiaja sie tu osoby z UK. Czy macie doswiadczenia z
wywozeniem psow do UK? Czytalem na stronach DEFRA jakie warunki trzeba
spelniac, ale to teoria. Jak to wyglada w praktyce? Jakie ponosi sie koszty
(na forum ambasady UK pisza, ze od kilku do kilkunastu tysiecy funtow)? Czy
orientujecie sie gdzie w Polsce mozna wszczepic czipa. Interesuje mnie
Warszawa lub najblizsza lokalizacja. Czy podczas kwarantanny mozna psa
odwiedzac?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Fenol Re: wyjazd psa do UK IP: *.devs.futuro.pl 23.11.03, 17:27
      Radzę dokładnie sprawdzić ale już kwarantanna nie obowiązuję tylko dobrze
      poszukaj.Są autoryzowane laboratoria mktóre sprawdzą krew w kierunku kontaktu z
      patogenem wścieklizny i można jechać.Nie polecam kwarantanny jest olbrzymia
      śmiertelność przekraczająca 75% bo psa nie można wyprowadzać na spacery.Radzę
      napisać maila do RSPCA (wpisz w wyszukiwarkę i znajdziesz) są bardzo dokładnie
      poinformowanii.Kwarantanny nie ma na pewno bo spotykam angoli w Berlinie s
      własnymi PETMI.Czipy można wszczepiać w różnych gminach.W warszawie skontaktuj
      się z TOZ lub zajrzyj na stronę www.podajlape.pl i zadzwoń bo poczty nie
      odbierają
      • Gość: anonimowy Re: wyjazd psa do UK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.03, 18:55
        A ja gdzieś, na jakiejś angielskiej stronie czytałam, że w czasie kwarantanny
        można odwiedzać swoje zwierzaki i bawić się z nimi zarówno w klatce, jak i
        poza klatką... Wiem, że kwarantanna nie obowiązuje wtedy, kiedy zwierzak
        przyjeżdża z kraju UE, albo z kraju wolnego od wścieklizny. Jednak obowiązuje
        coś w rodzaju paszportu dla zwierząt tzw. Pet Travel Scheme.
        Uważam, że kwarantanna powinna być już dawno zabroniona... ja moich maleństw w
        życiu bym nie oddała obcym ludziom i nie umieściła w klatce... i to jeszcze na
        6 miesięcy! W życiu, prędzej popełniłabym samobójstwo niż oddała moje
        kochane "dzieci"! Ja nie rozumiem, jak można w ogóle kazać komuś oddać własne
        zwierzęta?! Ostatnio była kampania, aby z Ameryki zwierzęta mogły przyjeżdżać
        do Angli bez potrzeby kwarantanny. Ujawniono, że rzeczywiście bywają przypadki
        śmiertelności w trakcie kwarantanny. A wyobraźcie sobie, co to za potworny
        stres zarówno dla zwierzęcia, jak i dla jego właściciela! Zwierzęta przecież
        bardzo cierpią przez taką odłąkę... Nie radzę Ci umieszczać swojego zwierzaka
        na 6 miesięcy w kwarantannie... on to z pewnością bardzo ciężko zniesie i Ty
        również...
        Znam też przypadki, że ludzie ze swoimi zwierzętami wyjechali najpierw do
        Francji, a po jakimś czasie dopiero do UK, więc to może też jest jakieś
        rozwiązanie?

Pozdrawiam,
        • Gość: kicia Re: wyjazd psa do UK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.11.03, 00:21
          W dzielnicy Ursus byly ze trzy lata temu czipowane zwierzeta. Zadzwon do
          dzielnicy Ursus, wydzialu ochrony srodowiska i zapytaj w ktorej klinice wet, u
          nich, mozesz zaczipowac psa. Pewnie czipy maja 'na zbyciu',odplatnie napewno.
    • opty13 nie takie proste :( 26.11.03, 12:21
      Dzieki za odpowiedzi. Niestety nie jest to takie proste. Ze stron DEFRA
      (Departament odpowiedzialny m.in. za "te" sprawy) wynika, ze zwierzeta
      przyjezdzajace z Polski nadal podlegaja kwarantannie. Polska nie znalazla sie
      na liscie krajow, ktore podlegaja PETS. Mozna to obejsc mieszkajac przez
      minimum 6 miesiecy w jednym z krajow, z listy, w ktorym jednoczesnie nie
      obowiazuje kwarantanna. W innym przypadku niestety....

Dla zainteresowanych podrozowaniem ze zwierzetami do UK:
      www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/index.htm

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka