Dodaj do ulubionych

polska mentalnosc

12.05.13, 18:31
na przykladzie gapowiczow i kanarow ... rzygac sie chce, to tak jebie polskoscia jak ze stajni ...
przez ta mentalnosc, nie ma wiz dla Polakow (czy na tym ktos traci to inna sprawa) ...
mialem okazje poznac Polaka z Chicago ... tem jemiol pokazywal mi falszywe prawo jazdy i cos tam jeszcze podrobione ... i byl dumny z tego ze tak oszkapil policjanta ... ludzie, Mistrz Farmazonii mowi o usuwaniu slomy z butow ... bezbolesnie ...
wyborcza.pl/1,75478,13895884,Miejska_jazda_na_gape___Osoby_bez_waznego_biletu_okradaja.html#BoxSlotII3img
    • lola165 Re: polska mentalnosc 12.05.13, 21:28
      a wiesz Imek, ja z piec minut geby z podziwu otworzyc nie moglam, jak mi polska pani dochtor pokazala jak nacykac wiecej kuponow do tutejszej filharmonii, co je po jednym dzieci nasze dostaly w szkole od muzykow tam przybylych z koncertem.
      • a_iii_ty Re: polska mentalnosc 12.05.13, 21:32
        to ta pani dohtor ma polskie korzenie ...buahahahahahaha. Wiem o czym mowisz, tutaj tez sie ludziska chca nachapac ile sie da, ale ten brak szacunku dla wladzy, dla wspolmieszkancow to choroba polska ...
        • lola165 Re: polska mentalnosc 12.05.13, 21:37
          a jusci, ze polska. rodzina z tradycjami i te rzeczy. spotkania o Katyniu i wieczorki z poezja Szymborskiej.
          • a_iii_ty Re: polska mentalnosc 12.05.13, 21:46
            a ja uwielbiam Szymborska ... juz jej wybaczylem platoniczna milosc do Stalina ....
            • lola165 Re: polska mentalnosc 12.05.13, 22:00
              jakos nie mialm jej tego za zle.
              tez kocham ja za taka piekna adekwatnosc slowa.
    • kryska-etka Re: polska mentalnosc 12.05.13, 21:45
      to wy znacie jakiś inny typ Polaka...może to taki co wyjechał do USA...

bo wśród moich.... to nikt takich zachowań jak opisaliście nie uskutecznia

Imek a może przypatrz sie Afroamerykanom ..jacy oni sa grzeczni i kulturalni a przecież bardziej z USA niż Ty i cała ta wasza paczka emigrantów.
      • a_iii_ty Re: polska mentalnosc 12.05.13, 21:48
        kryska, ty mowisz pewnie o tych wyksztalconych ... ja o gawiedzi tramwajowo, autobusowo, stadionowej, ktorej wiekszosc w Polsce.
        • kryska-etka Re: polska mentalnosc 12.05.13, 22:02
          nieprawa ...nie jest większość w Polsce tego typu cwaniaczków i oszustów..i nie chodzi tu o wykształcenie...tylko o zasady moralne...

oczywiście jest ich jakiś tam odsetek..ale tego nie można nazwać polska mentalnością..to tak jakbyś nazwał amerykańską mentalnością zachowanie w gettach murzyńskich..

z jakiś powodów emigrują właśnie takie typy..bo tu nie ma dla nich pracy ani miejsca
    • shachar Re: polska mentalnosc 12.05.13, 22:21
      Imek, po co zakładasz taki wątek, komu to potrzebne. Ten gostek z pierwotnego wpisu pewnie nielegalnie był, radził sobie jak potrafił i tyle. A co do oszukaństwa to wiesz, każdy ma coś za uszami, jeden oszukuje na podatkach, inny na niepłaceniu alimentów, trzeci wynosi długopisy z pracy, więc lepiej się nie prężyć zanadto, jako jedyny uczciwy we wsi.
      • shachar Re: polska mentalnosc 12.05.13, 22:27
        Najbardziej zawsze mnie rozpierdalały 'uczciwe' gadki w domu. Moja mam miała tendencję do wydziwiania na złodziei, u żłoba, u koryta. A ja jej mówiłam 'a pamiętasz mamusiu, jak dziadek sprzedawał truskawki do skupu? Te drobniejsze były tańsze w skupie, a te większe-droższe. To co żeśmy robili? przysypywaliśmy te drobne duzymi, że niby wszystkie od nas są duże.'
        Nic nie mówiła na to, ale za chwilę znowu się nakręcała złodziejami.
        Ciekawe czy znana nam babcia wódkę rozwadniała.
        • kryska-etka Re: polska mentalnosc 12.05.13, 22:40
          ja na studiach w wakacje zbierałam truskawki na polach norweskich... Norwegowie (szefowie) robili dokładnie to samo...duże na górę ..małe na dół

ale oczywiście można zawsze zakładać ze wszystko co be,,to Polacy
          • lola165 Re: polska mentalnosc 12.05.13, 22:46
            no ale ja przynajmniej jak cos takiego zrobie to sie soba brzydzę.
            • jan_stereo Re: polska mentalnosc 12.05.13, 22:50
              ja raz ukradlem jablko w Polsce, nad morzem, ze straganu, strasznie chcialem to zrobic (ta adrenalina), nie wiem sam czemu. Potem je odnioslem niepostrzezenie zamiast zjesc.
              • shachar Re: polska mentalnosc 12.05.13, 22:55
                A ja gwizdnęłam kostkę cukru zawiniętą w papierek, w barze Cyranka w parku Morskie OKO w Wawie.
                • jan_stereo Re: polska mentalnosc 12.05.13, 22:56
                  to nawet jakbys teraz chciala ja oddac (przyjechalam z Ameryki oddac ukradziona kostke cukru, prosze pani...) to nie byloby gdzie, nie ma tam tego lokalu, chociaz jest Morskie Oko.
            • kryska-etka Re: polska mentalnosc 12.05.13, 22:52
              to nie rób..
            • shachar Re: polska mentalnosc 12.05.13, 22:53
              A ja nie. Czasami jest konieczność oszustwa, po prostu konieczność. Tak jak ten gostek z lewym prawem jazdy. Albo moi znajomi, ich córka dostała nagle boleści i zapalenia wyrostka, oni nie mieli ubezpieczenia i byli nielegalnie. Podali fałszywy adres zamieszkania w szpitalu, żeby nie można było z nich sciągnąć 20tys. To było przed komputerami jeszcze, ze 20 lata temu. Artykułu nie czytałam więc nie wiem, o jakich przekrętach oni piszą. Najważniejsze to wiedzieć, co jest oszustwem, i nie ma tak, że jak ukradnę rolkę papieru, to jestem bardziej święta od szefa Enronu. Ludzie robią przewały na jakie ich stać.
              • jan_stereo Re: polska mentalnosc 12.05.13, 22:55
                bo uczciwosc jest dla zamozniejszych, im latwiej ;"))
              • kryska-etka Re: polska mentalnosc 12.05.13, 22:56
                a ja wychodzę z założenia ..ze rzad i policja robią mnie na kasę..wiec i ja mogę czasem ich w konia zrobić.
                • jan_stereo Re: polska mentalnosc 12.05.13, 22:58
                  kazdy kombinuje jak moze, jeden lepiej inny gorzej, tutaj juz sie wrecz niektorzy do tego tak przyzwyczaili ze nie rozrozniaja tego typu spraw, tylko koluja benefity, wlacznie z miejscowymi...uwazaja ze to sie nalezy, i chyba do nie dawna sam rzad przymykal na to oko.
                  • kryska-etka Re: polska mentalnosc 12.05.13, 23:07
                    ja to raczej o mandatach za szybkość ...nastawiają tych fotoradarów przenośnych ..ale w takich miejscach ze chodzi tylko o to aby kasę ściągnąć..bo żadnego zagrożenia nie stwarzam jadąc 90 a jest 70 ..
                    ponieważ często w delegacje jeżdżę to SB sobie sprawie..to jest rozwiązanie..jak stan wojenny miedzy kierowcami a policją.
                  • lola165 Re: polska mentalnosc 12.05.13, 23:11
                    ja tez mam swoje za uszami, takie akcje, ze nikt by nie uwierzyl. wiec nie bede o tym tu pisacsmile

no i fakt, czasami przycisnie. bez oszustwa zwyklego, nie wybrniesz z sytuacji, bo zanim posklejaja o co chodzi, to juz przepadlo.
                    • shachar Re: polska mentalnosc 12.05.13, 23:19
                      Czasami trzeba, takie życie, tylko żeby tego 'trzeba' nie nadużywać. Ale Ha! na ogół przesuwa się linię dalej i dalej.
              • shachar Re: polska mentalnosc 12.05.13, 23:06
                Oszustwo czasami się przydaje. Ta dziewczyna od wyrostka wyrosła na wspaniałą , życzłiwą i szczodrą osobę, specjalistę w wielgiej firmie i z naddatkiem w podatkach oddała to, co zachabasiła na operację. A dodatkowo pożyczyła ostanio mojej siostrze małą fortunę, więc czy nie chwalić pana? smile)
                • lola165 Re: polska mentalnosc 12.05.13, 23:21
                  wiec miala najwidoczniej swiadomosc tego, ze cos nieteges, znaczy ze leciala na "pozyczonym" a teraz chce oddac, zrekompensowac jakos. i ja uwielbiam takie historie. bo te sie przewaznie koncza jakims miraclem dla kogos.
                  Imkowi chodzi tu chyba o mentalnosc zlodziejska jako sposo na zycie. wszystkich na okolo robi sie w ciula i ma z tego satysfakcje.
                  • shachar Re: polska mentalnosc 12.05.13, 23:26
                    Wydaje mi się, że taki typowy ciul też płaci, może nie w monecie, ale w poczuciu własnej wartości. Jakby tego nie zwał, to każdy ma sens swojej wartości jako osobnik, i tego ,czy dodaje czy ujmuje ogółowi. Ale może się mylę.
                  • kryska-etka Re: polska mentalnosc 12.05.13, 23:28
                    wiesz ..ktoś kto nie podejmuję pracy bo mu się nie chce ..robi mnie w ciula pobierając zasiłek lub opłaty za zus..z mojej pensji czyli z podatków..
                    • kryska-etka Re: polska mentalnosc 12.05.13, 23:33
                      nie zus tylko NFZ
                  • jan_stereo Re: polska mentalnosc 12.05.13, 23:31
                    lola165 napisała:

> Imkowi chodzi tu chyba o mentalnosc zlodziejska jako sposo na zycie. wszystkich
                    > na okolo robi sie w ciula i ma z tego satysfakcje.

Dokladnie, dla jednych jest to latwa opcja i wybor, a dla innych jedynie brak opcji i przymus, bo ci drudzy staraja sie mimo wszystko zyc bez rolowania innych ludzi dookola, zwlaszcza tych slabszych.
                    • kryska-etka Re: polska mentalnosc 12.05.13, 23:33
                      zgadza sie..ale nie można tego uznać za polską mentalność..jak to Imek zasugerował
                      • jan_stereo Re: polska mentalnosc 12.05.13, 23:37
                        bo kazdy wstydzi sie za swoich najbardzie i to stad...
                        • kryska-etka Re: polska mentalnosc 12.05.13, 23:41
                          Imek..a nie wstyd Ci za aborygenów co narkotyki sprzedają dzieciom?..bo mi bardzo.. naprawdę
    • elissa2 Re: polska mentalnosc 12.05.13, 23:44
      polska mentalność?
      to polską mentalność mają Holendrzy (rodzajem "sportu" jest zaparkowanie samochodu za darmo, niepłacenie podatku za psa, opłaty za śmieci itd), Belgowie, Francuzi, Hiszpanie, Grecy... Włosi chyba też...
      Czesi (!) - nb w Czechach jest największa korupcja...
      itd itd
      A Estończycy nie smile bo tam od jakiegoś czasu komunikacja jest ... darmowa smile
      • kryska-etka Re: polska mentalnosc 12.05.13, 23:47
        w jednym z polskich miast tez już jest darmowa ...nie pamiętam w jakim..Białystok?

a to oszuści jedni..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka