7zahir 28.07.18, 13:51 Wspania艂y artyku艂 - juz wiem dlaczego tak dobrze czuje sie w lesie i t臋sknie za nim. weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,23716138,drzewa-rozmawiaja-ze-soba-wysylaja-impulsy-elektryczne-i-lecza.html#Z_TRwknd Odpowiedz Link Obserwuj w膮tek Podgl膮d Opublikuj
a_iii_ty Re: Prawda o lesie 馃憤 28.07.18, 15:28 Tez czytalem. Az sie chce zyc wiedzac, ze takie potegi rosna wokol nas. Piekny artykul ! Wlasnie wrocilem z codziennej kapieli lesnej. Bez psow i drzew ten swiat nie mialby sensu. Odpowiedz Link
7zahir Re: Prawda o lesie 馃憤 28.07.18, 21:00 A ja dodam jeszcze ptaszki - ich radosc zycia w porannym 艣piewie jest dla mnie lepsza ni偶 艂yk kawy 馃檪 Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Prawda o lesie 馃憤 29.07.18, 00:06 Sa dnie, ze jestem w parkolesie zupelnie sam. Tylko ptacy, drzewa, czasami jelenie, gesi kanadyjskie, dzikie indyki stoja zdziwione co to za stwor w okularach tu robi w ich krolestwie. I pianie koguta z oddali, szczek psa i krowy buczace. To jest piekny swiat. Czasami sobie mysle... jakby mi zabrano te poranki w lesie, to i mnie moznaby odstrzelic. Odpowiedz Link
7zahir Re: Prawda o lesie 馃憤 29.07.18, 21:49 Zazdroszcz臋 Ci tych spacer贸w. A pr贸bowa艂e艣 kiedy艣 przytuli膰 sie do drzewa ? Drzewoterapia ( inaczej sylwoterapia ) zawsze mnie interesowa艂a, lecz jak narazie zabrak艂o mi odwagi do wdro偶enia jej w 偶ycie. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Prawda o lesie 馃憤 30.07.18, 00:26 Probowalem, ale czuje sie jakbym byl obserwowany i to odbiera mi cala radosc. Nawet jak wiem, ze nikogo w poblizu nie ma. Odpowiedz Link
7zahir Re: Prawda o lesie 馃憤 30.07.18, 13:46 Mam dok艂adnie tak samo. Staram sie siebie przekona膰, a co mnie obchodzi co pomy艣l膮 inni, to ich sprawa , ale narazie mi sie nie udaje 馃榾 Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Prawda o lesie 馃憤 30.07.18, 14:45 Wiem, nielatwe to. Dla tych co nie maja pojecia po co ktos obejmuje drzewo, moze wygladac to jak psychicznie chory kocha sie z drzewem. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Prawda o lesie 馃憤 29.07.18, 15:37 Prawda o lesie jest taka, ze my go potrzebujemy, a on nas nie. Jest wiele opowiesci i porzekadel o lesie. Jednym z nich jest slynne: im glebiej w las tym wiecej drzew. A pamietacie to: co tak wrzeszczysz, nie jestes w lesie... Podrzuccie cos o lesie. Jakas przygode, opowiesc, ciekawostke. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Prawda o lesie 馃憤 29.07.18, 17:04 ostatnio natrafi艂em na artyku艂 w ktorym obja艣nione jest jak odnale偶膰 si臋 w lesie w przypadku zagubienia Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Prawda o lesie 馃憤 29.07.18, 15:40 Dzieki zahirku za ten wontek. Bardzo relaksujacy i ...tajemniczy. Odpowiedz Link
7zahir Re: Prawda o lesie 馃憤 29.07.18, 21:41 Chcialam tu wklei膰 zdj臋cia obrazow mojego ojca, ale nie umiem. Mo偶na je zobaczy膰 na moim FotoForum - drzewa s膮 w osobnym zbiorze. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Prawda o lesie 馃憤 29.07.18, 17:02 Tytu艂 bardzo intryguj膮cy i wiele zapowiadaj膮cy.Zabrak艂o mi troch臋 opis贸w naukowych i szczeg贸艂贸w .Raczej wypad艂o bardziej jako kryptoreklama zaj臋膰 organizowanych przez t膮 dziewczyn臋 Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Prawda o lesie 馃憤 29.07.18, 18:13 Do zbawiennego wplywu lasu na nasz emocjonalny stan nie trzeba nikogo przekonywac. Wystarczy wejsc miedzy drzewa. I o tym ta pani mowi. To zadna reklama, naciaganie ludzi na kolejny baton byAnn. Lasu nie trzeba rozumiec. Wystarczy czuc. Odpowiedz Link
7zahir Re: Prawda o lesie 馃憤 29.07.18, 21:44 Je偶eli to nawet kryptoreklama to w niezwyk艂ym, doskona艂ym stylu . Zainteresowani naukowymi danymi poszukaj膮 je w necie krytyku 馃榾 Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Prawda o lesie 馃憤 29.07.18, 22:07 LLL czyli Lato Lesnych Ludzi. Nie wiem czy zdecydowalbym sie na taki zywot. Zmije, robactwo, drapiezniki, chmary komarow, kleszcze itp. Las dla mnie to dosyc luzno rosnace drzewa, a jesli juz gestwina to oglana raczej niz "zdobywana". Musze miec przestrzen wokol mnie, z jasnie okreslona droga przejscia czy wyjscia. Cos na przecieciu lasu i parku. Dlaczego ? W Nebrasce, w szczegolnosci we wschodniej nie grozi napotkanie tzw. mountain lion czyli pumy. Choc byly przypadki zawedrowania tego drapieznika w moje tereny. Dawno temu i bardzo rzadkie, ale byly. Nie wspomne o grizzli, tu ich nie ma ale w zachodniej Nebrasce i dalej w Wyoming w Yellowstone park to juz sie zdarza. Dlatego trzeba rozumiec czego od lasu oczekujemy i jaki ten las ma byc by dostarczyc niezbednego relaksu. Nigdy nie wybralbym sie tam gdzie ryby spiewaja, np. w Ukajali (Fiedlera). Odpowiedz Link
7zahir Re: Prawda o lesie 馃憤 29.07.18, 22:58 A ja lubi臋 blisko艣膰 drzew - mozliwosc bezpo艣redniego kontaktu, dotkni臋cia , dlatego na spacerach z psiunia w Parku wybieramy w艂asne drogi , przez krzaki i g臋stwin臋 le艣na a nie wytyczone asfaltem. Musze poszpera膰 w notatkach jakich dok艂adnie szuka膰 drzew i jak sie do nich przytula膰. Nast臋pnie ustalimy, gdzie te drzewa s膮 - najlepiej zda艂a od ludzi i poprosimy je o troch臋 ich niezwyk艂ej energii 偶yciowej, Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Prawda o lesie 馃憤 30.07.18, 14:47 Daj znac jak znajdziesz drzewnego przytulacza. Odpowiedz Link
7zahir Re: Prawda o lesie 馃憤 30.07.18, 15:51 Nie b臋d臋 szuka膰, dla mnie to bardzo osobiste do艣wiadczenie 馃檪 Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Prawda o lesie 馃憤 30.07.18, 14:51 Moj stosunek do lasu jest taki sam jak do tanca. Wole obserwowac niz tanczyc. Odpowiedz Link
7zahir Re: Prawda o lesie 馃憤 30.07.18, 16:58 Linki do zdj臋膰 obraz贸w mojego ojca: fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ab/ie/5gue/guOQ3LaADGY0E7rBgB.jpg fotoforum.gazeta.pl/3,0,1343186,5,14,35557,Beskidy--zbocze-Rycerzowej.html fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ab/ie/5gue/QgjVTKO39B1egSk6pB.jpg fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ab/ie/5gue/yWcqVkPU0eoUbblauB.jpg fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ab/ie/5gue/6L2sFiRVBHune3WWfB.jpg fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ab/ie/5gue/jptOW1wP0NFapZwgtB.jpg fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ab/ie/5gue/2Jx7EFAYgZ2skkkvUB.jpg fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ab/ie/5gue/fFWIndjeRf81CJ78jB.jpg fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ab/ie/5gue/1spICkExB1J8qUuw7B.jpg Mam nadzieje, ze polubicie je tak jak ja je kocham 馃榾 Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Prawda o lesie 馃憤 30.07.18, 23:20 Bardzo piekne ! A ile obrazow namalowal ? Czy tylko nature ? Odpowiedz Link
7zahir Re: Prawda o lesie 馃憤 31.07.18, 07:06 Maluje od zawsze - najwiecej od ponad 40 lat, wiec liczba jest duuuuuuza. Na fotoforum mam 225 jego obraz贸w - moj wyb贸r - natura i architektura. Moj ojciec nie m贸wi o uczuciach, on je wyra偶a w swoich obrazach. fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ab/ie/5gue/evhaubK3kGCWywEvpB.jpg Odpowiedz Link
7zahir Re: Prawda o lesie 馃憤 31.07.18, 21:18 To niezgodne z jego natura. Maluje dla siebie i rodziny. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Prawda o lesie 馃憤 31.07.18, 21:32 A musi wiedziec o tym ? Pomysl jakby sie czul, gdyby nagle na jego kolanach wyladowal kolorowy album z jego dzielami ... Odpowiedz Link
7zahir Re: Prawda o lesie 馃憤 31.07.18, 21:52 Doceniam Twoje intencje , dzi臋kuje. Rodzice w艂asnor臋cznie zrobili juz taki album, a w艂a艣ciwie kilka album贸w ze zdj臋ciami obraz贸w. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Prawda o lesie 馃憤 31.07.18, 22:00 Tak sobie mysle Basiu, ze tego typu talent i pasja Twojego ojca powinna byc skatalogowana i upamietniona. Uszanowac wole trzeba, ale ... to nie jest tylko present dla rodziny. Piekno jego obrazow wybiega daleko poza rodzinna sciane czy szuflade. Moze dac estetyczna radosc wielu innym. Jego artyzm nie jest juz tylko jego skarbem, choc moze mu sie tak wydaje. Jednym uchem sluchaj jego woli, a drugim wlasnego sumienia. Odpowiedz Link
7zahir Akcja album rusza powoli . 22.08.18, 16:12 Czy mog臋 zacytowa膰 we wst臋pie Twoje pi臋kne slowa o tw贸rczo艣ci taty ? Je偶eli pozwalasz to czy pod Twoim nazwiskiem czy okre艣leniem znajomy ? Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Akcja album rusza powoli . 22.08.18, 19:00 Pozwalam oczywiscie. Anonimowo. Moje nazwisko nic nikomu nie mowi. Odpowiedz Link