14.01.14, 20:05
najwięcej ?
Bo cały czas nie daje mi spokoju - niedokończona w sumie rozmowa z Zorro - i tak jakoś bardziej teraz zwracam uwagę na takie wiadomości. Motorniczy, który zabił w Łodzi - miał nieco ponad 1 promil alkoholu. Czyli wg naszego prawa - popełnił przestępstwo, siadając za kierownicę w takim stanie - w świetle prawa niemieckiego - zaledwie wykroczenie.
Rowerzysta, złapany z 0,7 promila - stracił prawko i stanął przed sądem za jazdę w stanie nietrzeźwości - w Niemczech mógłby jeszcze dopić i spokojnie rowerkiem jechać dalej.

czy na pewno fakt, że u nas się te sprawy nagłaśnia - świadczy o tym, że najwięcej pijemy ?
sorry - art bez żadnych podtekstów - akurat na taki wczoraj trafiłem

Raport: zatrważająco dużo alkoholików w Niemczech

Nad­uży­wa­nie al­ko­ho­lu i ty­to­niu w Niem­czech jest tak roz­po­wszech­nio­ne, że eks­per­ci za­czę­li bić na alarm. We­dług au­to­rów naj­now­szych badań trze­ba ko­niecz­nie po­sze­rzyć ofer­ty pro­gra­mów pre­wen­cyj­nych.
W ostatnich latach poważnie wzrosła w Niemczech liczba osób nałogowo pijących alkohol. Eksperci mówią o blisko dwóch milionach (1,8). Coraz więcej alkoholików obserwuje się w grupie wiekowej poniżej 25 lat, jak wynika z raportu monachijskiego instytutu badawczego. Autorzy raportu wskazują, że poza nałogowymi alkoholikami 1,6 mln dorosłych bardzo dużo pije, ale zgodnie z oficjalnymi kryteriami nie uważa się ich za uzależnionych. Ogółem 7,4 mln mieszkańców Niemiec pije ponad normę.

wiadomosci.onet.pl/swiat/raport-zatrwazajaco-duzo-alkoholikow-w-niemczech/v6dk4
Obserwuj wątek
    • fenikss.2972 Re: pijemy 14.01.14, 20:11
      nasygnale.pl/kat,1025185,title,Pijany-Niemiec-skopal-w-Warszawie-radiowoz,wid,16272580,wiadomosc.html?ticaid=61205d
      • fenikss.2972 Re: pijemy 14.01.14, 20:47
        Polska

W 2012 r. w ponad 37 tys. wypadków na polskich drogach zginęło ponad 3,5 tys. ludzi, w tym 89 dzieci. Większość ofiar śmiertelnych wypadków to kierujący samochodami.

Niemcy

W 2012 roku na niemieckich drogach zginęło 3 606 osób

Polska (cała)

02.01.2014 (IAR) - Tragiczny bilans wypadków na drogach. W Sylwestra i Nowy Rok zginęły 22 osoby, a 215 zostało rannych w 172 wypadkach. Krzysztof Hajdas z Komendy głównej policji powiedział, że zatrzymano 568 nietrzeźwych kierowców.

Niemcy (część)

W niedawną noc sylwestrową policja w Nadrenii Północnej - Westfalii skontrolowała prawie 14 tys. kierowców. 241 z nich miało we krwi więcej niż dozwolone 0,5 promila - ale żeby porównać - dodajmy do tego - 200 z 3 promilami, 200 z 4 promilami - to daje prawie 700 szt gdyby kontrole przebiegały wg naszego prawa - i musiało pożegnać się na jakiś czas z prawem jazdy. "W przypadku wykrycia alkoholu policja nie zna pardonu i wyklucza nierozsądnych kierowców z ruchu" - powiedział szef MSW w Nadrenii Ralf Jaeger, przedstawiając bilans sylwestrowej akcji. Z 63 wypadków, jakie wydarzyły się tej nocy, 22 spowodowali pijani kierowcy.

przestańcie wreszcie rzygać na nas - to tak ogólnie - problem chlania to ogromny problem całej Europy i reszty świata
        • fenikss.2972 Re: pijemy 14.01.14, 20:48
          poprawka

ale żeby porównać - dodajmy do tego - 200 z 0,3 promilami, 200 z 0,4 promilami - to daje prawie 700 szt gdyby kontrole przebiegały wg naszego prawa

fenikss.2972 napisał:

> Niemcy (część)
          >
          > W niedawną noc sylwestrową policja w Nadrenii Północnej - Westfalii skontrolowa
          > ła prawie 14 tys. kierowców. 241 z nich miało we krwi więcej niż dozwolone 0
          > ,5 promila
          - ale żeby porównać - dodajmy do tego - 200 z 3 promilami, 20
          > 0 z 4 promilami - to daje prawie 700 szt gdyby kontrole przebiegały wg naszego
          > prawa
          - i musiało pożegnać się na jakiś czas z prawem jazdy. "W przypadku
          > wykrycia alkoholu policja nie zna pardonu i wyklucza nierozsądnych kierowców z
          > ruchu" - powiedział szef MSW w Nadrenii Ralf Jaeger, przedstawiając bilans sylw
          > estrowej akcji. Z 63 wypadków, jakie wydarzyły się tej nocy, 22 spowo
          > dowali pijani kierowcy.

>
          > przestańcie wreszcie rzygać na nas - to tak ogólnie - problem chlania to ogromn
          > y problem całej Europy i reszty świata
          • wirujacypunkt Re: pijemy 14.01.14, 21:24
            Dziennikarze rozpętali awanturę, bo pijany kierowca zabił sześć osób jednocześnie, gdyby
            zginęło szcześć osób w różnych miejscach z tego samego powodu, nie byłoby awantury, byłby komunikat, później trafil się jeszcze ten tramwajarz.
            Posłom trafiła się gratka, mogą sobie pogadać, szkoda, że najczęściej głupio.
            Nie pijemy chyba aż tak strasznie dużo i chyba nie potrzebne są statystyki, wystraczy obserwować otoczenie.

• hardy1 Re: pijemy 14.01.14, 21:30
              W każdym narodzie i państwie są oprócz normalnych ludzi - pijacy, złodzieje, łamiący prawo. W każdym, bez zbyt dużych różnic w naszym rejonie, znaczy naszej części Europy. Jak się chce (mediom lub politykom) to zawsze coś uwypuklą, coś ukryją.

Z wielu lat pracy w Polsce mogę dokonać podsumowania osobistej obserwacji - dawniej picie w pracy było często nagminne. Teraz praktycznie zanikło. Święta, urodziny czy imieniny obchodzi się, ale bez alkoholu, albo poza pracą i poza godzinami pracy. Pod tym względem jest ogromna jakościowa zmiana na lepsze.
              • fenikss.2972 Re: pijemy 14.01.14, 21:43
                a wiesz, co mnie wkurza najbardziej ?
                siedzi taki jeden z drugim "na wyjeździe", bo go polskie krzesła w dupę gniotły - i pluje ile wlezie w naszym kierunku - a niech rzyga na swój płot - bo ten nasz już do niego nie należy

hardy1 napisał:

> W każdym narodzie i państwie są oprócz normalnych ludzi - pijacy, złodzieje, ła
                > miący prawo. W każdym, bez zbyt dużych różnic w naszym rejonie, znaczy naszej c
                > zęści Europy. Jak się chce (mediom lub politykom) to zawsze coś uwypuklą, coś u
                > kryją.
                >
                > Z wielu lat pracy w Polsce mogę dokonać podsumowania osobistej obserwacji - daw
                > niej picie w pracy było często nagminne. Teraz praktycznie zanikło. Święta, uro
                > dziny czy imieniny obchodzi się, ale bez alkoholu, albo poza pracą i poza godzi
                > nami pracy. Pod tym względem jest ogromna jakościowa zmiana na lepsze.
                • 1zorro-bis Re: pijemy 14.01.14, 22:25
                  Kogut....sorry, ale co Ty pieprzysz? To polscy dziennikarze rzygaja na swoj plot? Przeciez te wszystkie dane sa z polskich mediow a nie z.....niemieckiego "Stürmera".big_grinbig_grinbig_grin
                  A w polskiej TV do znudzenia slucham teraz i ogladam programy na temat pijanstwa na polskich drogach....smirk
                  fenikss.2972 napisał:

> a wiesz, co mnie wkurza najbardziej ?
                  > siedzi taki jeden z drugim "na wyjeździe", bo go polskie krzesła w dupę gniotły
                  > - i pluje ile wlezie w naszym kierunku - a niech rzyga na swój płot - bo ten n
                  > asz już do niego nie należy
                  >
                  > hardy1 napisał:
                  >
                  > > W każdym narodzie i państwie są oprócz normalnych ludzi - pijacy, złodzie
                  > je, ła
                  > > miący prawo. W każdym, bez zbyt dużych różnic w naszym rejonie, znaczy na
                  > szej c
                  > > zęści Europy. Jak się chce (mediom lub politykom) to zawsze coś uwypuklą,
                  > coś u
                  > > kryją.
                  > >
                  • fenikss.2972 Re: pijemy 14.01.14, 22:32
                    nie smile
                    nie o dziennikarzy mi biega.... smile

tak - u nas te sprawy są bardzo nagłaśniane - ale o tym już pisałem smile

1zorro-bis napisał:

> Kogut....sorry, ale co Ty pieprzysz? To polscy dziennikarze rzygaja na swoj plo
                    > t? Przeciez te wszystkie dane sa z polskich mediow a nie z.....niemieckiego "St
                    > ürmera".big_grinbig_grinbig_grin
                    > A w polskiej TV do znudzenia slucham teraz i ogladam programy na temat pijanstw
                    > a na polskich drogach....smirk
                    • fenikss.2972 Re: pijemy 14.01.14, 23:04
                      bo to jest właśnie aktywna walka z pijanymi za kierownicą

Pijany kierowca bez prawa jazdy spowodował śmiertelny wypadek na Mazurach

3,5 pro­mi­la al­ko­ho­lu miał we krwi kie­row­ca BMW, który dziś wie­czo­rem spo­wo­do­wał śmier­tel­ny wy­pa­dek dro­go­wy k. Olec­ka na Ma­zu­rach. Męż­czy­zna nie miał prawa jazdy, bo w prze­szło­ści był już ka­ra­ny za jazdę pod wpły­wem al­ko­ho­lu - po­in­for­mo­wa­ła po­li­cja.

wiadomosci.onet.pl/olsztyn/pijany-kierowca-bez-prawa-jazdy-spowodowal-smiertelny-wypadek-na-mazurach/6pzn5
                      • 1zorro-bis Re: pijemy 15.01.14, 10:10
                        no i na takiego bydlaka z Mazur zadne alkomaty nie pomoga. Do pudla. Na 15 lat!.
                        • fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 11:01
                          Tylko czemu u nas sie to naglasnia ?
                          Nie udalo mi sie za to znalezc nic w tym guscie z krajow sasiednich. Bo chyba mi nie wmowisz ze w kraju w ktorym jak sam podales jest 80 mln ludzi - nic takiego sie nie zdarza ?
                          • 1zorro-bis Re: pijemy 15.01.14, 12:52
                            zdaza sie, zdaza! ale nigdy nie czytalem, zeby jakis kretyn mial 3,5 promila alkoholu i jechal. albo o rowerzyscie z 7-mioma promilami, ktory szedl podpierajac sie rowerem....big_grin
                            fenikss.2972 napisał:

> Tylko czemu u nas sie to naglasnia ?
                            > Nie udalo mi sie za to znalezc nic w tym guscie z krajow sasiednich. Bo chyba m
                            > i nie wmowisz ze w kraju w ktorym jak sam podales jest 80 mln ludzi - nic takie
                            > go sie nie zdarza ?
                            • fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 12:56
                              więc to, że nie czytałeś, znaczy, że takie rzeczy nie miały miejsca ?

1zorro-bis napisał:

> zdaza sie, zdaza! ale nigdy nie czytalem, zeby jakis kretyn mial 3,5 promila al
                              > koholu i jechal. albo o rowerzyscie z 7-mioma promilami, ktory szedl podpieraja
                              > c sie rowerem....big_grin
                              > fenikss.2972 napisał:
                              >
                              > > Tylko czemu u nas sie to naglasnia ?
                              > > Nie udalo mi sie za to znalezc nic w tym guscie z krajow sasiednich. Bo c
                              > hyba m
                              > > i nie wmowisz ze w kraju w ktorym jak sam podales jest 80 mln ludzi - nic
                              > takie
                              > > go sie nie zdarza ?
                              >
                              >
                              • tan.nawe Re: pijemy 15.01.14, 12:59
                                Wrrrr! Nie znoszę generalizacji! Polskich i niemieckich i papuaskich i honduraskich. suspicious
                                • fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 13:01
                                  no właśnie
                                  to jest sedno mojego wkurzenia

tan.nawe napisała:

> Wrrrr! Nie znoszę generalizacji! Polskich i niemieckich i papuaskich i hondura
                                  > skich. suspicious
                              • 1zorro-bis Re: pijemy 15.01.14, 13:00
                                Kogut....o pijakach w Polsce tez wszystkiego nie czytalem....big_grin
                                Ale...co Ty starasz sie teraz udowodnic? Ze w Polsce problemu z pijanymi bandytami nie ma a w calej Europie jest, bo nie rozumiem....?big_grin
                                fenikss.2972 napisał:

> więc to, że nie czytałeś, znaczy, że takie rzeczy nie miały miejsca ?
                                >
                                > 1zorro-bis napisał:
                                >
                                > > zdaza sie, zdaza! ale nigdy nie czytalem, zeby jakis kretyn mial 3,5 prom
                                > ila al
                                > > koholu i jechal. albo o rowerzyscie z 7-mioma promilami, ktory szedl podp
                                > ieraja
                                > > c sie rowerem....big_grin
                                > > fenikss.2972 napisał:
                                > >
                                > > > Tylko czemu u nas sie to naglasnia ?
                                > > > Nie udalo mi sie za to znalezc nic w tym guscie z krajow sasiednich
                                > . Bo c
                                > > hyba m
                                > > > i nie wmowisz ze w kraju w ktorym jak sam podales jest 80 mln ludzi
                                > - nic
                                > > takie
                                > > > go sie nie zdarza ?
                                > >
                                > >
                                • fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 13:02
                                  nie !!
                                  staram się udowodnić, jak to ująłeś - że pijani bandyci są WSZĘDZIE - a nie tylko w Polsce się chla, a wszędzie jest cacy

1zorro-bis napisał:

> Kogut....o pijakach w Polsce tez wszystkiego nie czytalem....big_grin
                                  > Ale...co Ty starasz sie teraz udowodnic? Ze w Polsce problemu z pijanymi bandyt
                                  > ami nie ma a w calej Europie jest, bo nie rozumiem....?big_grin

• fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 13:00
                              i nie rozrabiałbym tego tematu, gdyby nie różne komentarze w stylu - bo Polacy chlają - tak jakby gdzie indziej pijani nie powodowali wypadków i nie zabijali smile
                              szukałem info z Austrii - jedyne co znalazłem, to zabawna historia pijanego goldena - psa znaczy - czy to świadczy o tym, że tam nie ma pijanych kierowców ? Czy raczej o tym, że się tego nie nagłaśnia ?
                              • 1zorro-bis Re: pijemy 15.01.14, 13:04
                                nie chleja??! To ja mam akurat przyklad "na goraco".....big_grin
                                Takego chlania jakie widze od 10 dni dawno nie widzialem. I auta sa CODZIENNIE ruszane.big_grin
                                fenikss.2972 napisał:

> i nie rozrabiałbym tego tematu, gdyby nie różne komentarze w stylu - bo Polacy
                                > chlają - tak jakby gdzie indziej pijani nie powodowali wypadków i nie zabijali
                                > smile
                                > szukałem info z Austrii - jedyne co znalazłem, to zabawna historia pijanego gol
                                > dena - psa znaczy - czy to świadczy o tym, że tam nie ma pijanych kierowców ? C
                                > zy raczej o tym, że się tego nie nagłaśnia ?
                                • fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 13:06
                                  1zorro-bis napisał:

. I auta sa CODZIENNIE
                                  > ruszane.big_grin

i co ? Patrzysz sobie spokojnie, jak narąbany kolega siada za kierownicę ?

poza tym - nie generalizuj środowiska artystów na spędzie "artystycznym" z przeciętnym kierowcą ....smile
                                  • tan.nawe Re: pijemy 15.01.14, 13:13
                                    fenikss.2972 napisał:

> (...) nie generalizuj środowiska artystów na spędzie "artystycznym" z przeciętnym kierowcą ....smile

Ooo, właśnie! Artyści to nie jacyś przeciętniacy, więc piją też nieprzeciętnie! big_grin
                                    Wiem coś o tym. smile

• fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 13:16
                                      nie o to mi chodziło
                                      tylko o to, że są na zgrupowaniu - warsztatach - czyli tzw okazja do wieczornych imprez

a że środowiska artystów są znane z nadużywania - nie tylko alkoholu zresztą i nie tylko u nas zresztą - tego chyba mówić nie trzeba

tan.nawe napisała:

> fenikss.2972 napisał:
                                      >
                                      > > (...) nie generalizuj środowiska artystów na spędzie "artystycznym
                                      > " z przeciętnym kierowcą ....smile

>
                                      > Ooo, właśnie! Artyści to nie jacyś przeciętniacy, więc piją też nieprzeciętnie!
                                      > big_grin
                                      > Wiem coś o tym. smile
                                      >
                                      • tan.nawe Re: pijemy 15.01.14, 13:22
                                        fenikss.2972 napisał:

> a że środowiska artystów są znane z nadużywania - nie tylko alkoholu zresztą i
                                        > nie tylko u nas zresztą - tego chyba mówić nie trzeba

Nie trzeba.
                                        Poza tym...:nie generalizujmy! wink
                                        • fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 13:28
                                          to nie generalizowanie w tym momencie

abstrahując od artystów - firmowe wyjazdy integracyjne - wszelkie imprezy terenowe - imprezy myśliwskie - i można tak wymieniać bez końca. Wszystkie i wszędzie - kończą się popijawą.

i tylko stwierdzenie Zorra że codziennie widzi - skłoniło mnie do sprecyzowania sytuacji.

Przeglądając art w tym temacie - prawie 80 % złapanych nietrzeźwych za kierownicą - to ci z "syndromem dnia wczorajszego" czyli zwyczajnie na kacu - stąd pomysł na alkomaty w samochodach, żeby taki skacowany najpierw się upewnił, czy te kilka - kilkanaście godzin - wystarczyło, żeby się pozbyć procentów

tan.nawe napisała:
                                          > Poza tym...:nie generalizujmy! wink
                                        • fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 13:39
                                          a co w tym wszystkim najzabawniejsze..................smile

ci, co bez kozery posługują się ciągle sformułowaniami w stylu - bo Polacy to, czy w Polsce tamto - na hasło - bo Niemcy też - nagle poczuwają się do roli obrońców swojego miejsca zamieszkania. Razi takie wytykanie ?
                                          Mnie też.
                                          Jestem za bezwzględną eliminacją z dróg kierowców pod wpływem. Wszystkich narodowości. A nie - bo Polacy chlają, a cały porządny strasznie świat przygląda się temu z przerażeniem.

0,3‰ rozproszona uwaga
                                          0,8‰ pobudliwość, upośledzenie koordynacji ruchowo-wzrokowej, obniżony krytycyzm
                                          1,5‰ zaburzenia równowagi, błędy w logicznym myśleniu, opóźnienie czasu reakcji, agresywność, brawura

wpływ alkoholu na zachowanie - 0,2 - nie ma - 0,3 już się zachowanie zmienia - dopóki nie spowoduje wypadku - w wielu krajach jedzie taki zgodnie z prawem.
                                          1,6 - rowerzysta już się musi rowerem podpierać.
                                          • fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 13:42
                                            W Polsce prawo o ruchu drogowym zabrania kierowania pojazdem, prowadzenia kolumny pieszych, jazdy wierzchem osobie w stanie nietrzeźwości, w stanie po spożyciu alkoholu, lub środka działającego podobnie do alkoholu. (art. 14 Ustawy z dn. 20.06.1997 roku, Dz. U. 1997.98.602)

Ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, z dn. 26.10.1982 r. definiuje

stan po użyciu alkoholu, pomiędzy 0,2 i 0,5‰,
                                            nietrzeźwość powyżej 0,5‰.
                                          • tan.nawe Re: pijemy 15.01.14, 14:00
                                            fenikss.2972 napisał:

> a co w tym wszystkim najzabawniejsze..................smile
                                            >
                                            > ci, co bez kozery posługują się ciągle sformułowaniami w stylu - bo Polacy to,
                                            > czy w Polsce tamto - na hasło - bo Niemcy też - nagle poczuwają się do roli obr
                                            > ońców swojego miejsca zamieszkania. Razi takie wytykanie ?

Taaa... To kwestia specyficznie pojmowanego honoru.
                                            Bronią własnych wyborów, które jako ich wybory, musiały przecież być słuszne. wink
                                          • hardy1 Re: pijemy 15.01.14, 14:35
                                            fenikss.2972 napisał:
                                            > Jestem za bezwzględną eliminacją z dróg kierowców pod wpływem. Wszystkich narodowości. A nie - bo Polacy chlają, a cały porządny strasznie świat przygląda się temu z przerażeniem.

...i o to dokładnie chodzi. A nie hałasowanie zza jakichś granic, że tylko w Polsce są pijani kierowcy. Pijani są wszędzie, wszędzie ci piraci zabijają innych nas drogach. I wszędzie trzeba z nimi bezwzględnie walczyć. Jakimi metodami? - takimi, aby były skuteczne i zmniejszały liczbę tych zabitych na drogach przez pijanych kierowców.

Widocznie niektórym łatwiej się wskazuje źdźbło w cudzym oku, nie zauważając belki w swoim, na zasadzie "a u was..."
                                            --
                                            hardy.bloog.pl/
                                            Hardy
                                            • fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 14:44
                                              no i wreszcie ktoś załapał, o co robię raban

jest mi obojętne, czy mi w dupę na przejściu dla pieszych wjedzie pijany Polak, pijany Niemiec, czy pijany Albańczyk. Kluczowym słowem w tym zdaniu jest - pijany.

hardy1 napisał:

> fenikss.2972 napisał:
                                              > > Jestem za bezwzględną eliminacją z dróg kierowców pod wpływem. Wszystkich
                                              > narodowości. A nie - bo Polacy chlają, a cały porządny strasznie świat przyglą
                                              > da się temu z przerażeniem.

>
                                              > ...i o to dokładnie chodzi. A nie hałasowanie zza jakichś granic, że tylko w P
                                              > olsce są pijani kierowcy. Pijani są wszędzie, wszędzie ci piraci zabijają innyc
                                              > h nas drogach. I wszędzie trzeba z nimi bezwzględnie walczyć. Jakimi metodami?
                                              > - takimi, aby były skuteczne i zmniejszały liczbę tych zabitych na drogach prze
                                              > z pijanych kierowców.
                                              >
                                              > Widocznie niektórym łatwiej się wskazuje źdźbło w cudzym oku, nie zauważając be
                                              > lki w swoim, na zasadzie "a u was..."
                                              > --
                                              > hardy.bloog.pl/
                                              > Hardy
                                            • 1zorro-bis Re: pijemy 15.01.14, 15:37
                                              Hardy.....akurat jestem od prawie dwoch tygodni w Polsce i czytam, czytam slucham, slucham.....z przerazeniem co pijani bandyci przez te dwa tygodnie w POLSCE zrobili (szczegolnie w Lodzi, gdzie jestem) to o czym mam pisac? O pijakach w Meksyku???big_grin
                                              Tam tez pija. Na pewno.big_grin
                                              hardy1 napisał:

> fenikss.2972 napisał:
                                              > > Jestem za bezwzględną eliminacją z dróg kierowców pod wpływem. Wszystkich
                                              > narodowości. A nie - bo Polacy chlają, a cały porządny strasznie świat przyglą
                                              > da się temu z przerażeniem.

>
                                              > ...i o to dokładnie chodzi. A nie hałasowanie zza jakichś granic, że tylko w P
                                              > olsce są pijani kierowcy. Pijani są wszędzie, wszędzie ci piraci zabijają innyc
                                              > h nas drogach. I wszędzie trzeba z nimi bezwzględnie walczyć. Jakimi metodami?
                                              > - takimi, aby były skuteczne i zmniejszały liczbę tych zabitych na drogach prze
                                              > z pijanych kierowców.
                                              >
                                              > Widocznie niektórym łatwiej się wskazuje źdźbło w cudzym oku, nie zauważając be
                                              > lki w swoim, na zasadzie "a u was..."
                                              > --
                                              > hardy.bloog.pl/
                                              > Hardy
                                              • fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 15:43
                                                akurat trafiłeś na tragiczne zdarzenie. Akurat zdarzyła się seria tragicznych wypadków. Akurat nie było w tym samym czasie info, że u Was też zabił pijany kierowca. Ale czy to oznacza, że POLACY chlają ? Nie, to oznacza że ten konkretny facet - chuj z tym, jakiej narodowości - że ten konkretny facet nachlał się i zabił.
                                                Tak dramatycznych zdarzeń u nas było "tylko" kilka w przeciągu 10 lat.
                                                więc liczbami - nie przodujemy.
                                                chyba nie łapiesz, o co nam chodzi w tym momencie.
                                                1zorro-bis napisał:

> Hardy.....akurat jestem od prawie dwoch tygodni w Polsce i czytam, czytam sluch
                                                > am, slucham.....z przerazeniem co pijani bandyci przez te dwa tygodnie w POLSCE
                                                > zrobili (szczegolnie w Lodzi, gdzie jestem) to o czym mam pisac? O pijakach w
                                                > Meksyku???big_grin
                                                > Tam tez pija. Na pewno.big_grin
                                                > hardy1 napisał:
                                                • hardy1 Re: pijemy 15.01.14, 18:17
                                                  Zorro, Kogut już za mnie właściwie wytłumaczył.

Chodzi o zachowanie proporcji i w miarę obiektywizm. Łatwo jest wyjaskrawiać złe fakty u jednej nacji i uogólniać. Stereotypy są pożywką nacjonalizmu (oczywiście nie Ciebie o to posądzam, ale tak jest w życiu politycznym). Przecież ja tez mógłbym zacząć wklejać o negatywnych zdarzeniach w innym kraju. Ale nie o to przecież chodzi. Umiar i zachowanie proporcji - tym się kieruję.

Mam dość roboty na co dzień w pracy właśnie ze zwalczaniem stereotypów i nacjonalizmów. Na tyle, ile mogę, staram się tłumaczyć i wyjaśniać, przełamywać je, aby moi podopieczni nie postępowali bezmyślnie i stadnie jak "ogolone bezszyjne łby". A mogę Cię zapewnić, że to nie jest lekki kawałek chleba. Nie narzekam jednak.

Takie same stereotypy istnieją w innych narodach. Dopóki będą propagowane i dalej rozpowszechniane, bez kontrakcji, dopóty nie będzie prawdziwego spokoju i otwartych granic w Europie.
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 18:41
                                                    o właśnie

www.poboczem.pl/naszym-zdaniem/news-pijani-za-kierownica-walczmy-ze-zlem-i-glupota-ale-nie-histe,nId,1089247
                                                • 1zorro-bis Re: pijemy 16.01.14, 00:25
                                                  Kogut.....ten motorniczy to byl na bank......Turek alboi jakis inny Ukrainiec. Ci to dopiero chleja!big_grinbig_grinbig_grin
                                                  fenikss.2972 napisał:

> akurat trafiłeś na tragiczne zdarzenie. Akurat zdarzyła się seria tragicznych w
                                                  > ypadków. Akurat nie było w tym samym czasie info, że u Was też zabił pijany kie
                                                  > rowca. Ale czy to oznacza, że POLACY chlają ? Nie, to oznacza że ten konkretny
                                                  > facet - chuj z tym, jakiej narodowości - że ten konkretny facet nachlał się i z
                                                  > abił.
                                                  > Tak dramatycznych zdarzeń u nas było "tylko" kilka w przeciągu 10 lat.
                                                  > więc liczbami - nie przodujemy.
                                                  > chyba nie łapiesz, o co nam chodzi w tym mo
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 00:28
                                                    ale czemu Ty ciągle operujesz narodowościami ?
                                                    masz z tym jakiś problem czy co ?
                                                    nie ! - ten motorniczy to palant - do tego morderca - i gówno mnie obchodzi, jakiej jest narodowości.

1zorro-bis napisał:

> Kogut.....ten motorniczy to byl na bank......Turek alboi jakis inny Ukrainiec.
                                                    > Ci to dopiero chleja!big_grinbig_grinbig_grin
                                                  • 1zorro-bis Re: pijemy 16.01.14, 00:29
                                                    a moze on......Marsjanin?
                                                    Wiesz co? Ide spac. Bo wypilem za duzo.....wina!big_grinbig_grinbig_grin
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 00:31
                                                    szkoda
                                                    może po pijaku chociaż coś by dotarło

1zorro-bis napisał:

> a moze on......Marsjanin?
                                                    > Wiesz co? Ide spac. Bo wypilem za duzo.....wina!big_grinbig_grinbig_grin
                                                    >
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 00:37

zastanawia mnie tylko jedno - czemu Ty tak ich fanatycznie bronisz ? Przecież nie jesteś Niemcem ...smile

Pijany Niemiec ukradł Polce rower

Mieszkanka Gubina pojechała na rowerze do sklepu, obok którego zaparkowała swój pojazd. Gdy wyszła, okazało się, że ktoś ukradł jej własność. Kobieta zgłosiła sprawę policji.

Mundurowi przeszukali okolicę i namierzyli złodzieja. Okazał się nim 40-letni rodowity obywatel Niemiec z okolic Guben. W trakcie przesłuchania 40-latek przyznał się do kradzieży roweru i przeprosił za swoje zachowanie. W momencie zatrzymania miał on ponad 2,60 promila alkoholu w organizmie.

www.rmf24.pl/fakty/polska/news-pijany-niemiec-ukradl-polce-rower,nId,1075539
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 00:39
                                                    Stanami Zjednoczonymi wstrząsnęła historia 16-letniego Ethana Coucha, sprawcy wypadku, w którym zginęły cztery osoby. Chłopak był pijany. Został skazany na 10 lat więzienia, ale tylko w zawieszeniu. Zamiast tego sąd skierował go na kosztowną terapię.
                                                    16-latek z Teksasu był sądzony przez sąd dla nieletnich, który okazał się dla niego nad wyraz łaskawy. 15 czerwca Ethan Couch spowodował wypadek w pobliżu miejscowości Burleson. Zginęły w nim cztery osoby w wieku od 21 do 41 lat.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75477,15144953,_Za_bogaty__by_pojsc_do_wiezienia___Pijany_16_latek.html#ixzz2qVtpfEZ2
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 00:47

Tragiczny wypadek w Kraczkowej. Zginęły cztery osoby, niemiecki kierowca oskarżony

www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20101123/LANCUT/804780767
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 00:51
                                                    Grupa Niemców urządziła sobie w sobotę urodzinową imprezę we Wrocławiu. W niedzielę nad ranem wybrała się w drogę powrotną do domu.

- Przed godziną 8 rano otrzymaliśmy informację od kierownika pociągu, że grupa obcokrajowców awanturuje się. Mężczyźni byli pijani i agresywni – mówi oficer dyżurny legnickiej policji.

Niemcy skakali po siedzeniach i śpiewali. Gdy jeden z pasażerów zwrócił im uwagę, chcieli go pobić. Pociąg jadący do Drezna zatrzymał się na legnickim dworcu. Na Niemców czekały tam już trzy policyjne radiowozy i funkcjonariusze SOK.

- Cała szesnastka została zatrzymana i przewieziona na izbę wytrzeźwień. To mężczyźni w wieku 25-32 lat. Gdy już wytrzeźwieją usłyszą zarzut wybryków chuligańskich. Zostaną ukarani mandatami. Jeśli ich nie przyjmą, to będziemy kierować sprawy do sądu – mówi oficer dyżurny policji.

fakty.lca.pl/legnica,news,38492,Zamiast_do_Drezna_Niemcy_trafili_na_izbe.html#dalej
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 00:57
                                                    Wypadek na ul. Morskiej w Gdyni

18 października 2012, godz. 20:00 (263 opinie) autor: Maciej Naskręt

aktualizacja: godz. 21:40 (18 października)
                                                    Samochód, którym podróżował pijany kierowca.

Samochód, którym podróżował pijany kierowca.

Kierowcy powinni omijać ul. Morską w Cisowej zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Doszło tam do potrącenia trzech osób. Na miejscu było Lotnicze Pogotowie Ratunkowe.

Ulica Morska jest już przejezdna.

Aktualizacja, godz. 21:05 Jak ustaliliśmy kierujący pojazdem obywatel Niemiec miał ok. jeden promil alkoholu w wydychanym powietrzu. Policja jeszcze nie ujawnia wieku osób poszkodowanych.

48-letni obywatel Niemiec, jadący samochodem marki Fiat Doblo w stronę centrum, nie zatrzymał się na czerwonym świetle przed przejściem dla pieszych. Jadąc lewym pasem jezdni minął stojące na prawym pasie samochody, zza których wyszli piesi. Doszło do potracenia trzech osób. Na skutek zdarzenia jedna z nich została przetransportowana helikopterem Lotniczego Pogotowia Ratunkowego do szpitala w Gdańsku. Pozostałe dwie trafiły do gdyńskiej placówki - mówi kom. Michał Rusak, rzecznik prasowy Komendy Miejskiej Policji w Gdyni.

Kierujący pojazdem obywatel Niemiec był pod wpływem alkoholu. Kierowca został zatrzymany przez funkcjonariuszy policji.
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 01:02
                                                    Pijany Niemiec potrącił na przejściu trzy osoby

interia.pl.feedsportal.com |
                                                    Promil alkoholu miał w wydychanym powietrzu obywatel Niemiec, który wczoraj wieczorem potrącił trzy osoby na przejściu dla pieszych na głównej arterii Gdyni.
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 01:13
                                                    Starachowicka policja zatrzymała ubiegłej nocy pijanego kierowcę - obywatela Niemiec pracującego w liniach lotniczych Lufthansa.
                                                    Było około godziny 1 w nocy z niedzieli na poniedziałek, gdy na ulicy Wyszyńskiego w Starchowicach patrol policji drogowej zatrzymał do kontroli osobowego opla. - Kierowca auta był nietrzeźwy, badanie alkomatem wykazało prawie 1,4 promila alkoholu w organizmie. Zatrzymano mu więc prawo jazdy i został przewieziony do policyjnej izby zatrzymań - informuje Grzegorz Dudek z zespołu prasowego świętokrzyskiej policji.

Okazało się, że kierowca opla to obywatel Niemiec. Do Starachowic przyjechał z Frankfurtu nad Menem, a na co dzień jest pracownikiem linii lotniczych Lufthansa.

Cały tekst: kielce.gazeta.pl/kielce/1,90278,9334140,Pijany_kierowca_z_niemieckiej_Lufthansy.html#ixzz2qW2MvNEx
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 01:15
                                                    Policjanci zatrzymali 59-letniego obywatela Niemiec, który wczoraj w Suminie na ul. Dworcowej doprowadził do zderzenia samochodu audi z motocyklem suzuki. W wyniku wypadku 50-letni motocyklista trafił do szpitala z obrażeniami głowy. Kierujący samochodem osobowym był nietrzeźwy.

Jak się okazało 59-letni obywatel Niemiec był w stanie nietrzeźwości. Wynik badania to 1,2 promila alkoholu w organizmie. Zatrzymany po wytrzeźwieniu usłyszy zarzut spowodowania wypadku drogowego - informuje Aleksandra Nowara z Komendy Miejskiej Policji w Rybniku.

www.rybnik.com.pl/wiadomosci,pijany-kierowca-z-niemiec-spowodowal-wypadek-w-suminie,wia5-3266-21772.html
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 01:17
                                                    Niemcy przecierali oczy ze zdumienia. Pijany kierowca jechał samochodem przerobionym na...

Ludzka pomysłowość nie przestanie nas zadziwiać. Wydawało się, że widzieliśmy już najgorzej stuningowane samochody, ale zawsze może być jeszcze dziwniej. Niemiecka policja zatrzymała pijanego kierowce, który prowadził auto przerobione na jeżdżący basen.

Funkcjonariusze zauważyli nietypowy pojazd gdy jechał przez miasto Eibenstock w południowej Saksonii. Zdziwieni policjanci zatrzymali grupę pijanych imprezowiczów, którzy poruszali się samochodem wypełnionym po brzegi wodą.

deser.pl/deser/1,111857,14333859,Niemcy_przecierali_oczy_ze_zdumienia__Pijany_kierowca.html
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 01:18
                                                    Pijany-znarkotyzowany niemiecki kierowca?

www.youtube.com/watch?v=KuhQG3gCPg0
                                                    Pijany-znarkotyzowany niemiecki kierowca?Powrót do Polski z Londynu via Niemcy.Tylko dzięki przytomności umysłu kierowcy firmy "ERONTRANS" z Pruszcza Gdańskiego,oraz solidarnej pomocy polskich kierowców udało się uniknąć wypadku tragicznego w skutkach

• fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 01:19
                                                    drukuj

02 czerwca 2013, 16:47
                                                    Pijany Niemiec "zaparkował" w salonie
                                                    Pijany 18-latek wjechał w dom w miejscowości Meissenheim. Przebił ścianę i "zaparkował" w salonie. Nic mu się nie stało.

Do wypadku doszło w niedzielę około 5 rano. 18-letni kierowca wbił się volkswagenem golfem w ścianę jednego z domów, zatrzymując się dopiero w dużym pokoju.

www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/pijany-niemiec-zaparkowal-w-salonie,330008.html
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 01:21
                                                    Niemcy: Tir zablokował autostradę. Kierowca był pijany

Kom­plet­nie pi­ja­ny kie­row­ca cię­ża­rów­ki za­blo­ko­wał wie­czo­rem ruch na au­to­stra­dzie A5 w po­bli­żu Bad Hers­feld w Hesji. Jak po­in­for­mo­wa­ła po­li­cja, w końcu za­stał za­trzy­ma­ny przez pa­trol dro­gów­ki.

Kie­ru­ją­cy 40-to­no­wą cię­ża­rów­ką męż­czy­zna za­blo­ko­wał wszyst­kie pasy, jadąc od boku do boku. Cudem nie spo­wo­do­wał wy­pad­ku. Znaj­du­ją­cy się tuż za nim kie­row­cy ostrze­ga­li in­nych, by nie pró­bo­wa­li wy­prze­dzać tira.

W końcu po­li­cji udało się za­trzy­mać pi­ja­ne­go kie­row­cę, gdy ten chciał zje­chać z au­to­stra­dy. W ka­bi­nie sa­mo­cho­du funk­cjo­na­riu­sze zna­leź­li dwie puste bu­tel­ki po wódce. 50-let­ni kie­row­ca był tak pi­ja­ny, że le­d­wie mówił i trzy­mał się na no­gach.

wiadomosci.onet.pl/swiat/niemcy-tir-zablokowal-autostrade-kierowca-byl-pijany/2gph9
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 01:23
                                                    Kierowca z Niemiec zatrzymany w Brzeziach. Był nietrzeźwy

A
                                                    A
                                                    A

Dodano: 31 października 2013, 13:09 Autor: minos
                                                    Ponad pół promila alkoholu miał w organizmie 63-letni kierowca z Niemiec, którego policjanci zatrzymali w środowe popołudnie na krajowej trasie w miejscowości Brzezie w powiecie opatowskim.
                                                    Kierowca z Niemiec zatrzymany w Brzeziach. Był nietrzeźwy

- Mężczyzna prowadził volkswagen golfa. Ponieważ nie ma stałego miejsca zameldowania w Polsce, noc spędził za kratami. Mogą mu teraz grozić nawet dwa lata więzienia – informują policjanci i dodają, że pasażerką wozu była trzeźwa żona kierowcy, mająca prawo jazdy.

www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20131031/POWIAT0106/131039738
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 01:27
                                                    Jak Niemiec jechał przez Czechy i popijał po drodze

Obywatel Niemiec przejechał samochodem całe Czechy z 2,4 promila alkoholu we krwi, jazdę kończąc dopiero na wschodzie kraju w następstwie niegroźnego wypadku - podał w sobotę rzecznik policji.

Do wypadku doszło w miejscowości Ostrawa położonej na wschodzie Czech, do której - jak tłumaczył kierowca - udał się przez pomyłkę. Po drodze wielokrotnie zatrzymywał się on na stacjach benzynowych, gdzie kupował alkohol.

Podczas kontroli policji drogowej na parkingu w Ostrawie ze zdenerwowania pomylił pedał hamulca z gazem, przez co uderzył w zaparkowany w pobliżu samochód. W ten sposób jego podróż dobiegła końca.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/swiat/news-jak-niemiec-jechal-przez-czechy-i-popijal-po-drodze,nId,890851?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 01:29
                                                    Sopot: Kierowca Lamborghini z Niemiec potrącił rowerzystę i rozbił się na słupie (zdjęcia, video)

Wczoraj o godzinie 11:30 przy Al. Niepodległości doszło do wypadku drogowego, z udziałem kierowcy sportowego Lamborghini i rowerzysty. Ze wstępnych ustaleń policjantów wynika, że kierujący lamborghini 38-letni obywatel Niemiec jadąc w kierunku Gdańska nie dostosował prędkości do warunków panujących na jezdni, wjechał na chodnik, potrącił jadącego chodnikiem 22-letniego rowerzystę i uderzył w słup oświetleniowy. Kierowca Lamborghini i rowerzysta z urazami kończyn zostali natychmiast przewiezieni do szpitala.

lublin.com.pl/artykuly/pokaz/24534/sopot,kierowca,lamborghini,z,niemiec,potracil,rowerzyste,i,rozbil,sie,na,slupie,%28zdjecia,video%29/
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 01:38
                                                    Nietrzeźwy Niemiec jechał tirem po drodze krajowej nr 6
                                                    Dodano: 29 stycznia 2013, 14:12

www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130129/POWIATSLUPSKI/130129510
                                                  • 1zorro-bis Re: pijemy 16.01.14, 10:21
                                                    big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                                                    Oj kogut, Kogut.....ze Tobie sie chce!big_grin
                                                    Twoj lokalny patriotyzm mnie dobija.....smirk
                                                    Siedziec pol nocy zeby takie "kwiatki" wyszukiwac? I co? To teraz wypada razem z Macierewiczem krzyknac "hej, szable w dlon i....na kon, na kon, na kon"! Na Berlin. Za 1939 rok i pijanych niemieckich bandytow na bezpiecznych i spokojnych polskich drogach. Na kon, na, kon, na kon!big_grinbig_grinbig_grin
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 10:39
                                                    Nie.smile
                                                    Teraz wystarcz zauwazyc roznice miedzy - Polacy chlaja a kierowcy chlaja.smile
                                                    Chcialo mi sie.
                                                  • tan.nawe Re: pijemy 16.01.14, 11:02
                                                    fenikss.2972 napisał:

> Teraz wystarcz zauwazyc roznice miedzy - Polacy chlaja a kierowcy chlaja.smile

Nie ma żadnej różnicy.
                                                    Polacy piją, ale nie wszyscy. Niemcy piją, ale nie wszyscy. I... Ślązacy piją. Też nie wszyscy. wink

• 1zorro-bis Re: pijemy 16.01.14, 11:33
                                                    co?! Gowno prowda!big_grin Slunski chop kazdy gorzola wali.....big_grinbig_grinbig_grin
                                                    tan.nawe napisała:

> fenikss.2972 napisał:
                                                    >
                                                    > > Teraz wystarcz zauwazyc roznice miedzy - Polacy chlaja a kierowcy chlaja.
                                                    > smile
                                                    >
                                                    > Nie ma żadnej różnicy.
                                                    > Polacy piją, ale nie wszyscy. Niemcy piją, ale nie wszyscy. I... Ślązacy piją.
                                                    > Też nie wszyscy. wink
                                                    >
                                                  • tan.nawe Re: pijemy 16.01.14, 11:40
                                                    1zorro-bis napisał:

> co?! Gowno prowda!big_grin Slunski chop kazdy gorzola wali.....:
                                                    Dbig_grinbig_grin

Trzecia prawda! Znam przynajmniej jednego takiego, co gorzoły nie tyka. wink

• 1zorro-bis Re: pijemy 16.01.14, 13:04
                                                    to chop chory musi byc.....big_grin
                                                    tan.nawe napisała:

> 1zorro-bis napisał:
                                                    >
                                                    > > co?! Gowno prowda!big_grin Slunski chop kazdy gorzola wali.....:
                                                    Dbig_grin:
                                                    > D
                                                    >
                                                    > Trzecia prawda! Znam przynajmniej jednego takiego, co gorzoły nie tyka. wink
                                                    >
                                                  • tan.nawe Re: pijemy 16.01.14, 13:19
                                                    1zorro-bis napisał:

> to chop chory musi byc.....
                                                    big_grin

Aaa, to Ty chorujesz, Zorku?
                                                  • 1zorro-bis Re: pijemy 16.01.14, 16:06
                                                    niy dziolcha, dyc jo pija!big_grin
                                                    tan.nawe napisała:

> 1zorro-bis napisał:
                                                    >
                                                    > > to chop chory musi byc.....
                                                    big_grin
                                                    >
                                                    > Aaa, to Ty chorujesz, Zorku?
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 11:59
                                                    chyba sam zacznę, bo na trzeźwo to się kuźwa nie da suspicious

1zorro-bis napisał:
                                                    > co?! Gowno prowda!big_grin Slunski chop kazdy gorzola wali.....big_grinbig_grinbig_grin
                                                  • 1zorro-bis Re: pijemy 16.01.14, 13:07
                                                    byles potem do auta nie wsiadal......big_grinbig_grinsmirkD
                                                    fenikss.2972 napisał:

> chyba sam zacznę, bo na trzeźwo to się kuźwa nie da suspicious
                                                    >
                                                    > 1zorro-bis napisał:
                                                    > > co?! Gowno prowda!big_grin Slunski chop kazdy gorzola wali.....big_grinbig_grinbig_grin
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 13:15
                                                    pasażer ma klawe życie - może jeździć narąbany jak messersmith smile

1zorro-bis napisał:
                                                    > byles potem do auta nie wsiadal......big_grinbig_grinsmirkD
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 11:52
                                                    no więc właśnie to jest ta różnica smile

tan.nawe napisała:

> fenikss.2972 napisał:
                                                    >
                                                    > smile
                                                    >
                                                    > Nie ma żadnej różnicy.
                                                    > Polacy piją, ale nie wszyscy. Niemcy piją, ale nie wszyscy. I... Ślązacy piją.
                                                    > Też nie wszyscy. wink
                                                    >
                                                  • janecjec Re: pijemy 07.02.14, 11:22
                                                    Ważne, żeby dobrej jakości. Zwierzyniec pils ponad wszystko
                                                  • 1zorro-bis Re: pijemy 07.02.14, 11:54
                                                    aktualnie pijem herbatkem owocowom.big_grinbig_grinbig_grin
                                                  • hardy1 Re: pijemy 07.02.14, 12:26
                                                    po góralsku? wink
                                                  • 1zorro-bis Re: pijemy 07.02.14, 12:27
                                                    NIE! Zdrowotnie!big_grin
                                                    hardy1 napisał:

> po góralsku? wink
                                                  • 1zorro-bis Re: pijemy 16.01.14, 11:32
                                                    podziwiam, podziwiam.....big_grin
                                                    To teraz "przelec" dane o Rosjanach, Litwinach i innych co to w Polsce.....jada.big_grin
                                                    fenikss.2972 napisał:

> Nie.smile
                                                    > Teraz wystarcz zauwazyc roznice miedzy - Polacy chlaja a kierowcy chlaja.smile
                                                    > Chcialo mi sie.
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 11:58
                                                    kur ........................!! Zorro - ile razy mam tu jeszcze napisać !!! gówno mnie obchodzi narodowość pijaka za kierownicą !!!!
                                                    a przykłady są wstawione dlatego, że wg Ciebie pijaństwo jest cechą narodową Polaków, nigdzie indziej, a w szczególności w rajskich i świętych Niemczech nie ma pijaków, złodziei i innego paskudztwa !!
                                                    co mnie obchodzi, czy wytaczający się z samochodu narąbany w trzy dupy kierowca kurwia po polsku, szwargocze po niemiecku czy bełkocze cyrylicą ??

1zorro-bis napisał:

> podziwiam, podziwiam.....big_grin
                                                    > To teraz "przelec" dane o Rosjanach, Litwinach i innych co to w Polsce.....jada
                                                    > .big_grin
                                                    > fenikss.2972 napisał:
                                                    >
                                                    > > Nie.smile
                                                    > smile
                                                    > > Chcialo mi sie.
                                                    >
                                                    >
                                                  • 1zorro-bis Re: pijemy 16.01.14, 13:06
                                                    ....."a przykłady są wstawione dlatego, że wg Ciebie pijaństwo jest cechą narodową Polaków,......"big_grin
                                                    Hmmmmm....to ta cala rozpetana afera w Polsce przez dziennikarzy i politykow to tak tylko dla.....jaj?big_grin
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 13:13
                                                    wiesz
                                                    wytykając Ci teraz wiek........
                                                    wydawałoby się, że facet swoje przeżył, jakieś doświadczenie życiowe zdobył
                                                    a wymaga uświadomienia
                                                    więc może inaczej

czy jeśli u Was zginą ludzie pod kołami pijanego kierowcy - bo też giną - prawda ? - czy jeżeli dojdzie do takiego wypadku - to Wasze media tygodniami upajają się odmianą pijanego Niemca za kierownicą, a politycy natychmiast podłapują temat, żeby nabić sobie punktów "za wkład i zaangażowanie" ?

1zorro-bis napisał:

> ....."a przykłady są wstawione dlatego, że wg Ciebie pijaństwo jest cechą narod
                                                    > ową Polaków,......"big_grin
                                                    > Hmmmmm....to ta cala rozpetana afera w Polsce przez dziennikarzy i politykow to
                                                    > tak tylko dla.....jaj?big_grin
                                                    >
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 13:19
                                                    Wasze media tygodniami upajają się odmianą pijanego Niemca za kierownicą przez wszystkie przypadki

miało być

fenikss.2972 napisał:

> wiesz
                                                    > wytykając Ci teraz wiek........
                                                    > wydawałoby się, że facet swoje przeżył, jakieś doświadczenie życiowe zdobył
                                                    > a wymaga uświadomienia
                                                    > więc może inaczej
                                                    >
                                                    > czy jeśli u Was zginą ludzie pod kołami pijanego kierowcy - bo też giną - prawd
                                                    > a ? - czy jeżeli dojdzie do takiego wypadku - to Wasze media tygodniami upajają
                                                    > się odmianą pijanego Niemca za kierownicą, a politycy natychmiast podłapują te
                                                    > mat, żeby nabić sobie punktów "za wkład i zaangażowanie" ?

• 1zorro-bis Re: pijemy 16.01.14, 16:04
                                                    .........."czy jeśli u Was zginą ludzie pod kołami pijanego kierowcy - bo też giną - prawda ? - czy jeżeli dojdzie do takiego wypadku - to Wasze media tygodniami upajają się odmianą pijanego Niemca za kierownicą, a politycy natychmiast podłapują temat, żeby nabić sobie punktów "za wkład i zaangażowanie" ? ......."
                                                    A cos sie Ty tak tych Niemiec uczepil??! Czemu nie porozmawiamy o pijanych kierowcach we Francji? W koncu Francja jako pierwszy kraj alkomaty obowiazkowe wprowadzilsmirk
                                                    Ale....niech Ci bedzie. Odpowiem ci. Oczywiscie znajdziesz w lokalnej prasie jakies male wzmianki o wypadkach, czy pijanych kierowcach. Ale w Polsce to musialo urosnac juz do WIELKIGO problemu ogolnoposkiego, skora tak wszyscy o tym rozmawiaja. I polska Policja tez! Przed chwila w TV znowu program - tym razem z policjantami lecial.
                                                    Nie zastanawiales sie dlaczego?smirk
                                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 16:28
                                                    no przecież dopiero co napisałem - dlaczego
                                                    wcale nie dlatego, że u nas jest najwięcej wypadków i pijaków
                                                    tylko dlatego, że u nas od jakiegoś czasu panuje moda na skandale
                                                    każdy kto może łapie temat - bo nie musi jakiś czas opowiadać o tematach innych smile
                                                    policja ? - dołącza do kółka różańcowego - dopiero co pijany gliniarz rozbił samochód - więc się staje w szeregu krzykaczy, nagłaśniając jeden wypadek, po to, żeby nie tłumaczyć się z tamtego smile

1zorro-bis napisał:
                                                    > Nie zastanawiales sie dlaczego?smirk

• 1zorro-bis Re: pijemy 16.01.14, 10:13
                                                    ............"zastanawia mnie tylko jedno - czemu Ty tak ich fanatycznie bronisz ? Przecież nie jesteś Niemcem ..."
                                                    Bonisz???!big_grin
                                                    Wiesz, czytajac ten tekst, zastanawiam sie kto wczoraj tego wina wiecej wypil. Ty czy ja?big_grin
                                      • 1zorro-bis Re: pijemy 15.01.14, 15:32
                                        ja nie pije. A jak pije to wino. I tez nie jade.big_grin
                                        fenikss.2972 napisał:

> nie o to mi chodziło
                                        > tylko o to, że są na zgrupowaniu - warsztatach - czyli tzw okazja do wieczornyc
                                        > h imprez
                                        >
                                        > a że środowiska artystów są znane z nadużywania - nie tylko alkoholu zresztą i
                                        > nie tylko u nas zresztą - tego chyba mówić nie trzeba
                                        • fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 15:36
                                          ale tak to działa analogicznie
                                          "Polacy piją" - ja też nie piję, a jestem Polakiem smile - więc mnie wkurza taki schematyzm

artyści chleją na potęgę.................... smile no

1zorro-bis napisał:
                                          > ja nie pije. A jak pije to wino. I tez nie jade.big_grin
                                          • 1zorro-bis Re: pijemy 15.01.14, 15:39
                                            Kogut....ja pije. Wino. A jak pije to nie jade. I to obojetnie czy w Polsce czy....na Hawajach.big_grin
                                            fenikss.2972 napisał:

> ale tak to działa analogicznie
                                            > "Polacy piją" - ja też nie piję, a jestem Polakiem smile - więc mnie wkurza taki s
                                            > chematyzm
                                            >
                                            > artyści chleją na potęgę.................... smile no
                                            >
                                            > 1zorro-bis napisał:
                                            > > ja nie pije. A jak pije to wino. I tez nie jade.big_grin
                                            • fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 15:48
                                              ale po co się tłumaczysz ?

cały czas chodzi o jedno - pisząc - Polacy chleją, Polacy kradną itp - sam się utożsamiasz z jakąś grupą - mówiąc o problemie innej grupy. Więc analogicznie - artyści chlają, artyści ćpają ....smile

ja lubię piwo, czasem sobie wypiję wieczorem. Czy to znaczy, że Polacy chlają ?

1zorro-bis napisał:

> Kogut....ja pije. Wino. A jak pije to nie jade. I to obojetnie czy w Polsce czy
                                              > ....na Hawajach.big_grin
                                              • 1zorro-bis Re: pijemy 16.01.14, 00:26
                                                NIE.To znaczy ze.......koguty chleja!big_grinbig_grinbig_grin
                                                fenikss.2972 napisał:

> ale po co się tłumaczysz ?
                                                >
                                                > cały czas chodzi o jedno - pisząc - Polacy chleją, Polacy kradną itp - sam się
                                                > utożsamiasz z jakąś grupą - mówiąc o problemie innej grupy. Więc analogicznie -
                                                > artyści chlają, artyści ćpają ....smile
                                                >
                                                > ja lubię piwo, czasem sobie wypiję wieczorem. Czy to znaczy, że Polacy chlają ?
                                                >
                                                >
                                                > 1zorro-bis napisał:
                                                >
                                                > > Kogut....ja pije. Wino. A jak pije to nie jade. I to obojetnie czy w Pols
                                                > ce czy
                                                > > ....na Hawajach.big_grin
                                                • fenikss.2972 Re: pijemy 16.01.14, 00:29
                                                  to Zorra też big_grin

1zorro-bis napisał:

> NIE.To znaczy ze.......koguty chleja!big_grinbig_grinbig_grin
                                  • 1zorro-bis Re: pijemy 15.01.14, 15:29
                                    nie patrze. Siedze sobie w pokoju i innych nie kontroluje. Stwierdzam tylko pozniej fakt, ze autka byly w ruchu.....smirk
                                    fenikss.2972 napisał:

> 1zorro-bis napisał:
                                    >
                                    > . I auta sa CODZIENNIE
                                    > > ruszane.big_grin
                                    >
                                    > i co ? Patrzysz sobie spokojnie, jak narąbany kolega siada za kierownicę ?
                                    >
                                    > poza tym - nie generalizuj środowiska artystów na spędzie "artystycznym" z prze
                                    > ciętnym kierowcą ....smile
                                    • fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 15:37
                                      to - patrzysz - to taka metafora była
                                      w sensie - wiesz i nic z tym nie robisz

1zorro-bis napisał:

> nie patrze. Siedze sobie w pokoju i innych nie kontroluje. Stwierdzam tylko poz
                                      > niej fakt, ze autka byly w ruchu.....smirk
                                      • 1zorro-bis Re: pijemy 15.01.14, 15:41
                                        a co mam zrobic? Zakablowac wiekszosc i zamknac impreze? Patrze i mowie. A to sa dorosli ludzie....big_grin
                                        fenikss.2972 napisał:

> to - patrzysz - to taka metafora była
                                        > w sensie - wiesz i nic z tym nie robisz
                                        >
                                        > 1zorro-bis napisał:
                                        >
                                        > > nie patrze. Siedze sobie w pokoju i innych nie kontroluje. Stwierdzam tyl
                                        > ko poz
                                        > > niej fakt, ze autka byly w ruchu.....smirk
                                        • fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 15:51
                                          może wiekiem dorośli, ale mentalnie raczej nie, skoro wykazują zero odpowiedzialności

pytam, bo u nas trwa od paru lat akcja uświadamiająca pasażerów u świadków takich zachowań - podobno odnosi dobry skutek i podobno coraz częściej postronni potrafią zapobiec prowadzeniu pojazdu pod wpływem smile

1zorro-bis napisał:
                                          > a co mam zrobic? Zakablowac wiekszosc i zamknac impreze? Patrze i mowie. A to s
                                          > a dorosli ludzie....big_grin
      • 1zorro-bis Re: pijemy 14.01.14, 22:20
        big_grinbig_grinbig_grin
        wyborcza.pl/1,75248,15273500,Niemieccy_turysci_przegonili_pijanego_Polaka_ze_schroniska.html
        • fenikss.2972 Re: pijemy 14.01.14, 22:31
          no właśnie
          więc po diabła operować - pijany Polak, pijany Niemiec - po prostu pijany idiota
          • 1zorro-bis Re: pijemy 15.01.14, 10:07
            ale poniewaz to akurat ostatnio w Polsce sie wydazylo to po co mieszamy do tego inne kraje?smirk
            fenikss.2972 napisał:

> no właśnie
            > więc po diabła operować - pijany Polak, pijany Niemiec - po prostu pijany idiot
            > a
            • fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 10:48
              Zorro a to ja mieszam ?
    • 1zorro-bis Re: pijemy 14.01.14, 22:18
      motorniczy w Lodzi mial 1,5 promila. Przyznal sie do wypicia pol litra wodki.....smirk Wiesz,po takiej ilosci to ja bym juz lezal.big_grin A poniewaz jestem w Lodzi to znam ten temat ne biezaco. Ten facet byl kierowca autobusu w MPK. Wylecial dyscyplinarnie za.....alkohol.smirk

fenikss.2972 napisał:

> najwięcej ?
      > Bo cały czas nie daje mi spokoju - niedokończona w sumie rozmowa z Zorro - i ta
      > k jakoś bardziej teraz zwracam uwagę na takie wiadomości. Motorniczy, który zab
      > ił w Łodzi - miał nieco ponad 1 promil alkoholu. Czyli wg naszego prawa - popeł
      > nił przestępstwo, siadając za kierownicę w takim stanie - w świetle prawa niemi
      > eckiego - zaledwie wykroczenie.
      > Rowerzysta, złapany z 0,7 promila - stracił prawko i stanął przed sądem za jazd
      > ę w stanie nietrzeźwości - w Niemczech mógłby jeszcze dopić i spokojnie rowerki
      > em jechać dalej.
      >
      > czy na pewno fakt, że u nas się te sprawy nagłaśnia - świadczy o tym, że najwię
      > cej pijemy ?
      > sorry - art bez żadnych podtekstów - akurat na taki wczoraj trafiłem
      >
      > Raport: zatrważająco dużo alkoholików w Niemczech
      >
      > Nad­uży­wa­nie al­ko­ho­lu i ty­to­niu w Niem­czech jest tak roz­po­wszech­nio­
      > ne, że eks­per­ci za­czę­li bić na alarm. We­dług au­to­rów naj­now­szych badań
      > trze­ba ko­niecz­nie po­sze­rzyć ofer­ty pro­gra­mów pre­wen­cyj­nych.
      > W ostatnich latach poważnie wzrosła w Niemczech liczba osób nałogowo pijących a
      > lkohol. Eksperci mówią o blisko dwóch milionach (1,8....................
      • fenikss.2972 Re: pijemy 14.01.14, 22:30
        czyli limit 1,6 dla rowerzystów - jest ok ?
        Zorro, ja nie do tego i wyjątkowo nie do Ciebie z tymi tekstami - choć też mnie czasem wkurzasz. Jest u nas tak, a nie inaczej - tak jak wszędzie - mnie wkurza robienie z tego przedstawienia, pośmiewiska itp - tak ogólnie. Polityk, który zabił się w Austrii niedawno miał 1,9 chyba we krwi - piją wszyscy. Tylko nie wszystkich łapią.
        Przecież - gdybyś teraz w tej Łodzi, tradycją z Niemiec - wybrał się na popijawę z malarzami, w "trosce o bezpieczeństwo" zamienił samochód na rower i gdyby Cię dupnęli z promilem - leżysz i kwiczysz

1zorro-bis napisał:

> motorniczy w Lodzi mial 1,5 promila. Przyznal sie do wypicia pol litra wodki...
        > ..smirk Wiesz,po takiej ilosci to ja bym juz lezal.big_grin A poniewaz jestem w Lodzi to
        > znam ten temat ne biezaco. Ten facet byl kierowca autobusu w MPK. Wylecial dys
        > cyplinarnie za.....alkohol.smirk
        • 1zorro-bis Re: pijemy 15.01.14, 08:31
          Kogut....ja nawet w Niemchech gdzie jest 0,5 pronila piwa nie wypija gdy jade....big_grin
          A porownywac statystyki niemieckie z polskimi to troche bez sensu. Wez pod uwage, ze w Niemczech jest najwieksza siec autostrad na swiecie, nie ma ograniczenie predkosci tak jak w innych krajach i jest najwiekszy ruch tranzytowy w Europie. No i Niemcy maja 80 milionow ludzi.....
          Wiec takie porownania sa bez sensu...big_grin
          • fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 10:52
            A co maja autostrady do liczby zlapanych pijakow za kolkiem, czy do liczby wypadkow spowodowanych przez pijakow ?
            • 1zorro-bis Re: pijemy 15.01.14, 12:51
              a to, ze gdyby w Niemchech tak chlali jak w Polsce i przy tym ruchu i przy tych predkosciach to liczby zabitych szla by w dziesiatki tysiecy.....smirk
              fenikss.2972 napisał:

> A co maja autostrady do liczby zlapanych pijakow za kolkiem, czy do liczby wypa
              > dkow spowodowanych przez pijakow ?
              • fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 12:57
                no to chlają bardziej, jak wynika z policyjnych statystyk smile

1zorro-bis napisał:

> a to, ze gdyby w Niemchech tak chlali jak w Polsce i przy tym ruchu i przy tych
                > predkosciach to liczby zabitych szla by w dziesiatki tysiecy.....smirk
                > fenikss.2972 napisał:
                • 1zorro-bis Re: pijemy 15.01.14, 13:02
                  wiesz co? Niech Ci bedzie. Niemieccy kierowcy to pijani bandyci, ktorzy chleja od rana do nocy, jezdza nigdy nie respektujac przepisow a na pasach poluja na niedolezne babcie. Pasuje?big_grin
                  fenikss.2972 napisał:

> no to chlają bardziej, jak wynika z policyjnych statystyk smile
                  >
                  > 1zorro-bis napisał:
                  >
                  > > a to, ze gdyby w Niemchech tak chlali jak w Polsce i przy tym ruchu i prz
                  > y tych
                  > > predkosciach to liczby zabitych szla by w dziesiatki tysiecy.....smirk
                  > > fenikss.2972 napisał:
                  • fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 13:03
                    nie
                    babć szkoda

1zorro-bis napisał:

> wiesz co? Niech Ci bedzie. Niemieccy kierowcy to pijani bandyci, ktorzy chleja
                    > od rana do nocy, jezdza nigdy nie respektujac przepisow a na pasach poluja na n
                    > iedolezne babcie. Pasuje?big_grin
                    • 1zorro-bis Re: pijemy 15.01.14, 13:06
                      no to niech Ci bedzie ze poluja jeszcze na Turkow. Na pasach....big_grin
                      Teraz jest O.K?smirk
                      fenikss.2972 napisał:

> nie
                      > babć szkoda
                      >
                      > 1zorro-bis napisał:
                      >
                      > > wiesz co? Niech Ci bedzie. Niemieccy kierowcy to pijani bandyci, ktorzy c
                      > hleja
                      > > od rana do nocy, jezdza nigdy nie respektujac przepisow a na pasach poluj
                      > a na n
                      > > iedolezne babcie. Pasuje?big_grin
                      • fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 13:06
                        Turek też człowiek

1zorro-bis napisał:

> no to niech Ci bedzie ze poluja jeszcze na Turkow. Na pasach....big_grin
                        > Teraz jest O.K?smirk
                        • 1zorro-bis Re: pijemy 15.01.14, 15:30
                          to Niemcy maja po pijaku na malpy na pasach polowac?big_grin
                          fenikss.2972 napisał:

> Turek też człowiek
                          >
                          > 1zorro-bis napisał:
                          >
                          > > no to niech Ci bedzie ze poluja jeszcze na Turkow. Na pasach....big_grin
                          > > Teraz jest O.K?smirk
                          • fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 15:33
                            no big_grin czerwone big_grin

ale pacz Zorro - na samym początku prawie napisałem, że nie piję do Ciebie (tym razem...big_grin) tylko nawiązuję do tamtej rozmowy, ale powód wznowienia tematu był inny - a Ty się kurna pienisz i próbujesz przekonywać, że pieprzę głupoty

nie pieprzę smile

1zorro-bis napisał:

> to Niemcy maja po pijaku na malpy na pasach polowac?big_grin
                            • wirujacypunkt Re: pijemy 15.01.14, 17:31
                              Hej Panowie !
                              Dość już tego.
                              Dowiedziałam się czegoś ciekawego
                              I już wiem.
                              Jest dzinnikarz oświecony
                              Który prawi wciąż androny
                              Teraz rzekł
                              Brak lustracji oraz dekomunizaji
                              Jest powodem wsiego złego
                              I kierowcy pijanego
                              I motorniczego - jednego
                              To nie żart
                              Tak wystękał oświecony
                              Ale nie był zawstydzony
                              Tym co rzekł big_grin

To nie żart, oświecony razwiązał tajemnicę pijanch kierowców.
                              Nie napiszę kto i skąd, bo pisać hadko.

• fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 18:16
                                prorokiem będę
                                wszystkiemu winien gender big_grin
                                • wirujacypunkt Re: pijemy 15.01.14, 18:44
                                  Pismak o gender nie myśli
                                  Jak się sen o dekomunizacji przyśni big_grin
                                  Walnie z lewa, walnie z prawa
                                  Oto pismaka zabawa big_grin
                                  • fenikss.2972 Re: pijemy 15.01.14, 18:47
                                    nie noooooo !!! proszę Pani !!
                                    to myśmy jeszcze nie zdekomunizowani ?? suspicious

big_grin big_grin big_grin

wirujacypunkt napisał:

> Pismak o gender nie myśli
                                    > Jak się sen o dekomunizacji przyśni big_grin
                                    > Walnie z lewa, walnie z prawa
                                    > Oto pismaka zabawa big_grin
                                    • wirujacypunkt Re: pijemy 15.01.14, 19:32

To pytanie już nie do mnie.
                                      Mnie wsio ryba.
                                      Pismak co o dekomunizacji gwarzy
                                      Nich odpowie, niech pokaze
                                      Jaki ma wpływ na kielicha -
                                      Bo inaczej będzie kicha big_grin

fenikss.2972 napisał:

> nie noooooo !!! proszę Pani !!
                                      > to myśmy jeszcze nie zdekomunizowani ?? suspicious
                                      >
                                      > big_grin big_grin big_grin
                                      >
                                      > wirujacypunkt napisał:
                                      >
                                      > > Pismak o gender nie myśli
                                      > > Jak się sen o dekomunizacji przyśni big_grin
                                      > > Walnie z lewa, walnie z prawa
                                      > > Oto pismaka zabawa big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka