fenikss.2972
14.01.14, 20:05
najwięcej ?
Bo cały czas nie daje mi spokoju - niedokończona w sumie rozmowa z Zorro - i tak jakoś bardziej teraz zwracam uwagę na takie wiadomości. Motorniczy, który zabił w Łodzi - miał nieco ponad 1 promil alkoholu. Czyli wg naszego prawa - popełnił przestępstwo, siadając za kierownicę w takim stanie - w świetle prawa niemieckiego - zaledwie wykroczenie.
Rowerzysta, złapany z 0,7 promila - stracił prawko i stanął przed sądem za jazdę w stanie nietrzeźwości - w Niemczech mógłby jeszcze dopić i spokojnie rowerkiem jechać dalej.
czy na pewno fakt, że u nas się te sprawy nagłaśnia - świadczy o tym, że najwięcej pijemy ?
sorry - art bez żadnych podtekstów - akurat na taki wczoraj trafiłem
Raport: zatrważająco dużo alkoholików w Niemczech
Nadużywanie alkoholu i tytoniu w Niemczech jest tak rozpowszechnione, że eksperci zaczęli bić na alarm. Według autorów najnowszych badań trzeba koniecznie poszerzyć oferty programów prewencyjnych.
W ostatnich latach poważnie wzrosła w Niemczech liczba osób nałogowo pijących alkohol. Eksperci mówią o blisko dwóch milionach (1,8). Coraz więcej alkoholików obserwuje się w grupie wiekowej poniżej 25 lat, jak wynika z raportu monachijskiego instytutu badawczego. Autorzy raportu wskazują, że poza nałogowymi alkoholikami 1,6 mln dorosłych bardzo dużo pije, ale zgodnie z oficjalnymi kryteriami nie uważa się ich za uzależnionych. Ogółem 7,4 mln mieszkańców Niemiec pije ponad normę.
wiadomosci.onet.pl/swiat/raport-zatrwazajaco-duzo-alkoholikow-w-niemczech/v6dk4