k.fanka 31.12.15, 21:36 No to zacznijmy od pustyni: www.enagames.com/escape-game/desert-treasure-escape Super grafika. I na tym przyjemności się kończą. Bardzo niewiele w tej grze zrobiłam, coś tam w świątyni podziałałam, a poza tym zero, null. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 31.12.15, 21:39 A teraz dżungla: www.enagames.com/escape-game/strange-jungle-escape Tę grę co prawda skończyłam, ale namachałam się zdrowo. Podobała mi się, więc może i Tobie też. Niestety, niezapisywalna jest. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 01.01.16, 20:54 Też mi się podoba, ale na razie stoję. Muszę coś wymyślić. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 01.01.16, 21:57 Skoro ja zrobiłam, to i Ty sobie poradzisz. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 03.01.16, 18:11 Zmęczyłam. Chyba ze cztery razy tam wchodziłam, ale jest. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 31.12.15, 21:41 A ta dzieje się na terenach rozmaitych: www.enagames.com/escape-game/crown-fetch-escape Zapisywalna, z bardzo ładną grafiką. Zacięłam się na jednym kodzie w wiatraku i dalej ani rusz. A już blisko końca było. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 01.01.16, 20:57 Ja jeszcze chałupy nie zrobiłam. Mam jakieś zaćmienie albo co. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 01.01.16, 21:56 No przecież nie mówiłam, że jest łatwa. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 02.01.16, 18:19 Zrobiłam niezupełnie. Jak już przeszłam do wiatraka i bramy, to z górki było. We wiatraku są wszystkie podpowiedzi do szyfrów więc pewnie coś przegapiłaś. Podpowiem Ci, tylko nie wiem które. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 02.01.16, 18:46 A znalazłaś różdżkę przed wejściem do wiatraka? Trzeba użyć to narzędzie z tablicy. A może nie oświetliłaś pudełka we wiatraku? Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 02.01.16, 19:39 Został mi kod cyfrowy, taki biały, cztery liczby na dole z prawej. W wiatraku. Ano właśnie, narzędzie z tablicy, taka długa wajcha. Nie mam pojęcia, gdzie jej użyć. I jeszcze mam kamień. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 02.01.16, 20:20 Wykoś trawę przed wiatrakiem. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 02.01.16, 21:28 Ty to jesteś geniuszem. Wykosiłam. Jestem w zamku. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 02.01.16, 22:15 Ouć. Tego korytarza z kamieniem nie jestem w stanie przejść. Dwa przeskoki tylko mi się udają. Ech... taka fajna gra, a taka beznadziejna końcówka. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 03.01.16, 12:41 dlatego napisałam, że zrobiłam niezupełnie. Zrezygnowałam z walki z głazem, bo to przecież już koniec. Może to się da przejść, ale za dużo czasu straciłam, żeby jeszcze raz próbować. Już ostatnia komnata pozostawiała wiele do życzenia - grafika jakaś taka na sermater. Domek, wiatrak, brama były fajne. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 03.01.16, 21:24 Aha, gra prawie cała dobrze zrobiona, ale przed końcem twórca jakby stracił wenę. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 31.12.15, 21:46 I jeszcze jedna, która mi się spodobała: www.enagames.com/escape-game/adventure-island-escape Trudnawa. W każdym razie dla mnie, robiłam ją w trzech podejściach (i w końcu przeszłam). Fajna no i ma w sobie tylko trzy (bodajże) kodziki. Niezapisywalna, ale łatwo dojść do sytuacji, na której się przerwało. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 03.01.16, 18:14 Szkoda, że niezapisywalna. Dwa razy już tam byłam i za każdym razem zrobiłam coś innego. Za pierwszym razem dobrałam się do armaty, za drugim już nie. Idę trzeci raz spróbować. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 03.01.16, 19:19 Do trzech razy sztuka tym razem była. Fajna, tylko trzeba łazić w tę i z powrotem. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 31.12.15, 23:33 Oki, jutro zaglądnę, co tam ciekawego jest. Wielkie dzięki. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 01.01.16, 11:08 Jestem szczególnie ciekawa, co Ci wyjdzie z tej z namiotami. Podpowiedzi mile widziane. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 01.01.16, 20:52 Na razie nic mi nie wyszło. Nie mam pojęcia (na razie) jak się zabrać do tych szyfrów, a diament mam tylko jeden. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 01.01.16, 22:06 Też mam jeden, pewnie ten sam. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 02.01.16, 18:15 Skończyłam. Musisz rozwiązać szyfr na wykopanej, kamiennej tablicy. Podpowiem Ci, bo ja musiałam robić burzę mózgów, wpisujesz ilości połączeń. A tak w ogóle rozwiązanie szyfru na tablicy załatwia już całą grę. Jeszcze musisz zraszaczem popryskać. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 02.01.16, 19:34 Ech, chyba musiałam zgłupieć, co najmniej trzy razy rozwiązywałam ostatnio kodziki z ilością połączeń i nie miałam z nimi problemu. Dzięki wielkie, prawie zrobiłam, jest tylko jeden szkopuł. Nie potrafię znaleźć strzałki do tej tarczy z krzyżykiem i widelcem. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 02.01.16, 20:21 Bo nie użyłaś klucza ŻÓŁTEGO Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 02.01.16, 21:26 To była idealna podpowiedź. Skończyłam. Uff. Dzięki. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 03.01.16, 12:44 Moje gratulacje, bo gra jednak dosyć trudna. Nie wiem, czy bez pomocy bym zrobiła - jakoś tak lepiej mi się myślało pod presją. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 03.01.16, 21:26 A dziękuję, dziękuję. Hehe, kto by pomyslał, że pod presją może być łatwiej. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 01.01.16, 11:29 Już w nocy poleciałam oglądać, co to takiego zapodałaś. Cyba jakiś cięższy kaliber, albo znowu wyszłam z wprawy. Nic to. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 01.01.16, 16:27 Aha, te są chyba najtrudniejsze (albo prawie) ze wszystkich, w które ostatnio grałam. Ale wierzę, że dasz radę. Przecież nie będę Ci dawać 20-minutówek. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 03.01.16, 21:29 To dziś coś łatwego dla nabrania oddechu przed kolejnymi wyzwaniami: www.enagames.com/escape-game/ena-alien-ship-escape Ratujemy zielonego ludzika, takiego sympatycznego bardzo. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 03.01.16, 22:50 No, tego mi trzeba było. Good job. Thanks for saving. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 04.01.16, 19:21 W takim razie jeszcze jedna niezbyt trudna (sądząc z tego, że zrobiłam ją bez podpowiedzi i w miarę szybko ): www.enagames.com/escape-game/ancient-temple-escape Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 05.01.16, 19:32 Fajna jest i taka niezbyt skomplikowana, ale myśleć trochę trzeba. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 05.01.16, 21:01 To może teraz dla odmiany coś trudniejszego. Skutecznie się tam zacięłam i nie udało mi się skończyć: www.enagames.com/escape-game/race-of-champion-2 Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 06.01.16, 21:26 Też stoję, a wydaje mi się, że to blisko końca. Mam liścia i zielonego pojęcia, co z nim zrobić. Może to jest podpowiedź, ale też nie wiem do czego. Spróbuję jutro, bo robię ją etapami, do wyczerpania cierpliwości. Dzisiaj udało mi się opróżnić butelkę i przewieźć bractwo na drugą stronę. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 07.01.16, 12:27 Jest. To podpowiedź do wejścia. Kod uaktywnia się dopiero jak masz liść. Niby prosta gra, a trzeba się trochę pomęczyć. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 07.01.16, 19:46 Jeszcze przed świętami ją robiłam, już nic nie pamiętam. Spróbuję znowu w weekend, a jakby co, zgłoszę się do Ciebie po pomoc. I zaraz coś nowego podrzucę, żebyś się nie nudziła. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 09.01.16, 13:58 Zaczęłam jeszcze raz i zatrzymałam się tam gdzie przedtem. To znaczy tylko co za początkiem. Mam dwa kodziki (z trójkami i krzyżykami), klucz i flaszkę z kwasem. Zero pomysłu co dalej. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 13.01.16, 21:50 Krzyżyki to podpowiedź do auta. Ten kod z trójkami rozwiążesz, gdy posłużysz się zajzajerem (tylko nie mów, że taki duży i nie widziałaś) - będziesz miała podpowiedź do podpowiedzi i, gdy już rozkodujesz, otrzymasz podpowiedź do przewożenia przez rzekę - tu się nie stresuj, bo jak źle wsadzisz, to łódka nie popłynie. Dalej już mi się nie chce (bo musiałam wleźć tam, żeby sobie przypomnieć). Daj znać jak ci dalej nie stanie konceptu. Nie pamiętam, co z kluczem. Gra jest zapisywalna i na wszelki wypadek nie idę dalej, bo znowu zapomnę co i jak. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 14.01.16, 18:47 Ooo, dzięki przeogromne za superowe podpowiedzi. Skończyłam. Żebyś Ty widziała, jak ja tym kwasem polewałam wszystko, co się dało... Oprócz tej jednej wielkiej skały, rzecz jasna. Echh, cała ja. I teraz to już sama nie wiem, czy grę powinnam ocenić jako trudną, czy nie. W zasadzie to była łatwa. Choć trochę się namęczyłam z tym łódkowym towarzystwem. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 16.01.16, 15:48 Nie była łatwa, bo nawet ja się nad nią pomęczyłam trochę. Hehe, pamiętam była taka zagadka, żeby przewieźć kozę, wilka i kapustę. To coś takiego było. Tu o tyle ułatwili, że jak źle wsadziłaś, to nie popłynęło. Tyle, że nadprogramowe kursy były. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 16.01.16, 17:51 Aha, zagadkę pamiętam. Ale tu było tego więcej, a warunki okropnie zaplątane i bez "niepopłynięcia" pewnie bym nie dała rady, zresztą do tej pory się dziwię, jak to wszystko było możliwe. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 07.01.16, 19:48 Najpierw coś łatwego: www.enagames.com/escape-game/escape-from-the-dreamland Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 07.01.16, 19:50 A teraz coś trudniejszego (dla mnie): www.enagames.com/escape-game/treasure-recovery-from-island Nie skończyłam jej. Mam wrażenie, że na flaszkach powinien być pomocny kodzik, ale nie wiem, jak go odczytać. I w ogóle nic nie wiem. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 08.01.16, 13:37 Uderz w stół. Tę szybciej przeszłam niż łatwą. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 08.01.16, 17:34 W ten stół na statku? Sto razy usiłowałam - bez efektu. Może czegoś mi brakuje? Mam dwa kodziki nierozwiązane. Liczbowy z beczki i obrazkowy z zielonego gluta na ścianie. I wciąż zero pomysłu. Po prostu ta dla Ciebie była łatwa, a dla mnie odwrotnie. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 08.01.16, 21:51 Wykąpałaś żelazko? Nie rozbiłaś butelek. Musisz wrócić po coś twardego. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 09.01.16, 12:59 Żelazko wykąpałam tak dawno temu, że już zdążyłam o nim zapomnieć. Po cos twardego, łatwo powiedzieć. Przeklikałam już wszystko tysiąc razy i nic. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 09.01.16, 17:22 Przy dzikusach pod palmą. Bo mówiłaś, że nie masz dwóch kodów. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 09.01.16, 17:48 Boszsz.... takiego wielkiego kamulca przegapić... nic tylko się pochlastać. Zrobione. Dzięki. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 08.01.16, 19:16 Świeżynka, dzisiejsza. Łatwa, ale fajna: www.enagames.com/escape-game/escape-from-rural-side Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 08.01.16, 22:27 No, myślałam, że stracę cierpliwość zanim znalazłam ten kluczyk. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 09.01.16, 13:00 Od samochodu? No patrz, a mnie to poszło raz dwa. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 09.01.16, 13:04 Skoro wszystko zrobiłaś, to masz jeszcze jedną: www.enagames.com/escape-game/spectacular-mountain-area-escape Stara jest, niestety niezapisywalna. Migające oczka domagają się ślimaka i ptaka pieczonego, a ja zupełnie nie wiem, co w tej sprawie zrobić. W Tobie jedyna nadzieja. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 09.01.16, 17:50 Masz nóż? - na drugim brzegu jest ślimak. Ptaka ustrzelisz z łuku i usmażysz na ognisku. Nie wiem, co Ci podpowiedzieć. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 09.01.16, 18:54 O, bardzo dziękuję. To była podpowiedź idealna. Nie przyszło mi do głowy klikać na drugim brzegu, przesadny realizm myślowy mi się włączył. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 12.01.16, 18:59 Wojny jeszcze chyba nie było: www.enagames.com/escape-game/escape-from-battle-field Trochę inna niż wszystkie. Szkoda tylko, że bardzo łatwa. Zanim na dobre zdążyłam się wciągnąć, to już wskoczyłam do pociągu i odjechałam z pola bitwy. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 12.01.16, 21:50 Zaiste, prosta jak drut. Taki samograj, ale niczego sobie. A może z nas już takie orły? Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 14.01.16, 18:52 Jeśli stęskniłaś się za nowymi grami, to podrzucam jedną: www.enagames.com/escape-game/rescue-jack-from-castle Już jakiś czas temu ją robiłam i nie skończyłam. Trochę dlatego, że stanęłam na amen, a trochę dlatego, że wciągnęły mnie następne. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 17.01.16, 11:45 Stoję. Mam jakieś ostrze czy też brzeszczot i żadnego pomysłu póki co. Prawie wszystko pootwierałam oprócz zębatek i jakiś znak jest pod nimi. Będę jeszcze próbować później, bo mózg mi się zlasował. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 17.01.16, 16:30 Dawaj znać o postępach. Jak Ci się uda, to może i ja znowu spróbuję. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 21.01.16, 19:09 Jestem w trzeciej komnacie i to by było na tyle, bo znowu jest kod do którego, jak mi się wydaje, trzeba mieć farta. W pierwszej jeszcze nie wszystko zrobiłam - zostało mi to po lewej stronie. Bestii trzeba znaleźć chyba 2 pazury. Nad drzwiami jest kod, który trudno odczytać, bo ciemny mimo zaświeconej lampy. Nie wiem, co Ci podpowiadać. Aha, drzwi rozwalisz armatą. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 22.01.16, 17:45 Drzwi rozwaliłam za pierwszym razem, sprawę pazurów zauważyłam. W drugiej komnacie z prawej strony było coś dziwnego, co się kręciło (chyba), nie miałam pojęcia co z tym, a nic dalszego nie mogłam wyklikać. Skoro mówisz, że dalej znów jest jakiś durny kodzik, to chyba nie będę próbować. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 22.01.16, 21:07 A zauważyłaś, że tam jest dziura, którą trzeba zablokować? (bo kawałek drewna chyba masz?) Nie pamiętam, czy na jednym było tylko świecące, czy na dwóch - jeżeli nie ma to trzeba dołożyć. Kod jest w sam raz dla Ciebie - klikniesz ze dwa razy i masz. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 23.01.16, 11:12 Zauważyłam, i owszem, ale sądząc z tego, że nie zablokowałam, to żadnego drewna nie miałam. Może jeszce kiedyś spróbuję, jak mi się będzie nudzić. Taa, nic dwa razy się nie zdarza, raz miałam szczęście i wystarczy. Ostatnio jedną całkiem fajną wykreśliłam ze spisu, bo natknęłam się na takie właśnie cholerstwo. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 14.01.16, 19:03 I jeszcze jedna: www.enagames.com/escape-game/rescue-girl-from-tribal-place Świeża, wczorajsza. Właśnie zaczęłam, zapowiada się dobrze. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 16.01.16, 17:53 Tę już zrobiłam. Zamarudziłam nad czymś, co było układanką. I nie wiem kiedy mi wcięło zielony naszyjnik. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 16.01.16, 17:55 Nie dodałam, że faktycznie jest niezła. Ps. Trochę mnie nie było, bo komputer mi fiksował. Ps.2. Od poniedziałku do pracy. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 16.01.16, 18:05 Dość szybko ją zrobiłam, czyli trudna nie była. PS. Jak zwykle. On ma jakieś swoje przypływy i odpływy. PS2. Uuu... Ale to znaczy, mam nadzieję, że już zdrowa jesteś. Odpowiedz Link
stela2004 Re: W dżunglach i na pustyniach 17.01.16, 11:46 Zdrowa, ale jak mi się nie chce! Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 17.01.16, 16:29 No pewnie, mnie też się nie chce. Ech, świat byłby znacznie piękniejszy, gdyby 4 dni pracować, a 3 mieć wolne. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 22.01.16, 17:46 Dla odpoczynku od tych trudniejszych: www.enagames.com/escape-game/escape-from-zombies Nie dość, że łatwa, to jeszcze zabawna. Odpowiedz Link
k.fanka Re: W dżunglach i na pustyniach 23.01.16, 14:03 Tak czułam, że Ci się spodoba. Odpowiedz Link