06.02.14, 17:02
nie cofajcie się wstecz.
Obserwuj wątek
    • wscieklyuklad Re: Nigdy 06.02.14, 17:03
      raczej już cofajcie się do przodu.
        a nalepiej stójcie, jak stoicie.
          bo cofając się stecz, po prostu przeczycie gramatyce.
          • wscieklyuklad Re: Nigdy 06.02.14, 17:04
            gubiąc przy okazji literę WU.
    • fenikss.2972 Re: Nigdy 06.02.14, 17:29
      nakaz był - cofać w tył
      nie ma powodu cofać do przodu big_grin
      • 1zorro-bis Re: Nigdy 06.02.14, 17:38
        to lepiej stac.
        Na bacznosc!big_grin
        • fenikss.2972 Re: Nigdy 06.02.14, 17:42
          wtedy mogą nóżki rozboleć
          • 1zorro-bis Re: Nigdy 06.02.14, 17:43
            lepiej nozki jak dupsko.....big_grin
            fenikss.2972 napisał:

> wtedy mogą nóżki rozboleć
            • fenikss.2972 Re: Nigdy 06.02.14, 17:46
              no a co za różnica gdzie boli - grunt, że boli suspicious
              • debi_bebi Re: Nigdy 06.02.14, 21:29
                Ciekawe, czy pawia boli, jak się tak cofnie do przodu wprost na glebę?
                • fenikss.2972 Re: Nigdy 06.02.14, 21:31
                  jak sobie ogon przydepnie - to na pewno big_grin

debi_bebi napisała:

> Ciekawe, czy pawia boli, jak się tak cofnie do przodu wprost na glebę?
                  • debi_bebi Re: Nigdy 06.02.14, 21:42
                    Ale ja nie o tym pawiu, noooo ... O takim innym,o! smile
                    • fenikss.2972 Re: Nigdy 06.02.14, 21:45
                      a fuuuuuuuuuuuuuuuuj suspicious

big_grin big_grin big_grin

debi_bebi napisała:

> Ale ja nie o tym pawiu, noooo ... O takim innym,o! smile
                      >
                      • 1zorro-bis Re: Nigdy 07.02.14, 14:27
                        ........nie mow nigdy.big_grinbig_grinbig_grin
      • tropem_misia1 Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 17:44
        Czy unik zalicza się do cofania?
        • fenikss.2972 Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 17:46
          aaaaaaaaaaaa to zależy
          czy unik jest w przód, czy też unikasz w tył
          no chyba, że unikasz na boki, ale wtedy to będzie - zboczenie big_grin

tropem_misia1 napisała:

> Czy unik zalicza się do cofania?
        • 1zorro-bis Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 18:13
          a skok w bok?big_grinbig_grinbig_grin
          • tan.nawe Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 18:29
            Oooo, to pojęcie trzeba koniecznie DOOKREŚLIĆ! big_grin
            • 1zorro-bis Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 18:52
              wezykiem, wezykiem!big_grinbig_grinbig_grin
              tan.nawe napisała:

> Oooo, to pojęcie trzeba koniecznie DOOKREŚLIĆ! big_grin
              • tan.nawe Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 19:05
                Aaa, bo widzisz, ja się wtrącam konstruktywnie, chociaż certyfikatu na wtrącanie nie mam. big_grin
                • wirujacypunkt Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 19:29
                  Co będzie jak móżkami będziemy w miejscu przebierać, no co ?
                  • wscieklyuklad Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 19:37
                    No to spróbujmy DOOKREŚLIĆ NIEDOOKREŚLONE.

Zacznijmy od początku (przodu znaczy się, bo można przecież zaczynać też od tylca, co nie jest równoznaczne jednakże z cofaniem się wstecz).

cdn.
                    • fenikss.2972 Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 19:44
                      od tylca nie można, bo poseł profesor zabroniła, oraz wyklęła big_grin

wscieklyuklad napisał:

> No to spróbujmy DOOKREŚLIĆ NIEDOOKREŚLONE.
                      >
                      > Zacznijmy od początku (przodu znaczy się, bo można przecież zaczynać też od tyl
                      > ca, co nie jest równoznaczne jednakże z cofaniem się wstecz).
                      >
                      > cdn.
                    • wscieklyuklad Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 19:45
                      O pleonazmach uczą już w przedszkolu. Wcześniej zatem, niż w podstawówce, gimnazjum, średniaku, że o jakiejś tam astrologii nie wspomnę.
                      Mimo, iż podsumowanie w formie "masło maślane" jest cennym wkładem w ocen treści zawartej n. w wypowiedzi dyskutanta, to większość pleonazmów jest błędem karygodnym.
                      Jest nim nie tylko określenie cofać się (oznaczające ruch wsteczny) wstecz (klasyczna Delma), ale też fakt autentyczny używany przez jakże dalekich od doskonałości językowych pseudopurystów - zwłąszcza, gdy egzaltacja obioru i komentarza wiedzie na gramatyczne i leksyjne manowce.

Można oczywiście dopuścić istnienie świata równoległego i takiej też rzeczywistości (autentycznej), w której to niejako zwierciadlane odbicie faktu/wydarzenia, idei wreszcie uczyni pleonazm uprawnionym.
                      Czy dla takiego np. jakże realnego (rzeczywiście) raka, cofanie się wstecz jest ruchem "pro" czy "kontra"?
                      WYjątki to jednak mają do siebie, że potwierdzają regułę.
                      A ta ostatnia jest iście nieubłaganą.

cdn.
                      • fenikss.2972 Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 19:56
                        aczkolwiek pleonazmy weszły nam w krew, do tego stopnia, że czasem nawet nie zwracamy na nie już uwagi. I to jest fakt autentyczny.... big_grin

wscieklyuklad napisał:

> O pleonazmach uczą już w przedszkolu. Wcześniej zatem, niż w podstawówce, gimna
                        > zjum, średniaku, że o jakiejś tam astrologii nie wspomnę.
                        > Mimo, iż podsumowanie w formie "masło maślane" jest cennym wkładem w ocen treśc
                        > i zawartej n. w wypowiedzi dyskutanta, to większość pleonazmów jest błędem kary
                        > godnym.
                      • wscieklyuklad Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 19:59
                        Istnieją wprawdzie pleonazmy pozorne (rzekome), gdy użycie określonej zbitki wynika z konieczności (obowiązku) uczynienia wypowiedzi (a zatem i przekazu jaki niesie) bardziej zrozumiałą i przejrzystą.
                        Niestety, "cofanie się wstecz" (np. gdy chodzi o wertowanie czytanej książnicy) nie podpada pod tak obiecującą dla "pleonazmisty" pozorność błędu.
                        Bowiem (za ulubioną Wikipedią) musimy stwierdzić stanowczo i jednoznacznie, iż to "wyrazy obce, których twórca wypowiedzi nie rozumie (np. akwen wodny)".

Wikipedia jest dla internautów wielu nieomal Biblią wiedzy, zatem w tym akurat przypadku warto się zgodzić, iż autor takiej interpretacji trafił w sam środek strzelniczej tarczy!

Czyli, iż określenie "cofanie się wstecz" stosuje ten, kto nie pojmuje tak prostego tak formą, jak i treścią zwrotu!

Zbliżamy się już do końca rozważań.

"Niedookreślenie" możemy per analogiam zaliczyć do tzw. "figury retorycznej".
                        To czy zaliczyć ów słowny dziwoląg do figurae ad delectandum, figurae ad docentem valentes, czy wreszcie figurae sententiarum pozostawiam interpretacji Czytelników.
                        Ja osobiście stawiam na tę ostatnią.
                        Egzaltacja bowiem najczęściej wiedzie na gramatyczne manowce.
                        Mam nadzieję, że ostatecznie dookreśliłem problem pleonazmistyki.
                        • fenikss.2972 Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 20:19
                          wiesz WU ?
                          nie lubię wytykać innym błędów, bo i mi się zdarza je popełniać
                          zresztą - z tego co wiem - akurat pleonazmy - chociaż brzmią śmiesznie - nie są od dawna uznawane jako błędne sformułowania i są stosowane powszechnie.
                          brzydki nałóg
                          całkowita zgoda
                          chwila czasu
                          ciągnąć dalej
                          cięta riposta
                          czerniak złośliwy - nie ma czerniaka łagodnego
                          dążyć do osiągnięcia celu
                          dlatego ponieważ
                          dobra reputacja
                          dokonać czynu
                          dwaj bliźniacy
                          masowa epidemia
                          hemoliza krwi
                          iść na piechotę
                          kartka papieru
                          mimika twarzy
                          mimo widocznych oznak
                          nowa aktualizacja
                          osocze krwi

itd.......................

www.lpj.pl/pleonazm.htm
                          • tan.nawe Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 20:30
                            fenikss.2972 napisał:

> wiesz WU ?
                            > nie lubię wytykać innym błędów, bo i mi się zdarza je popełniać

A ja lubię! smile Tym, którzy stale je innym wytykają.
                            • fenikss.2972 Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 20:37
                              owszem - przecież to czasem robię, choć naprawdę nie lubię
                              zwykle wtedy, kiedy ktoś się mnie, czy kogoś tu uczepi
                              bo to takie nakręcanie w sumie
                              a przy okazji poczytałem i wiele pleonazmów np bardzo mnie zdziwiło, że nimi są. A przecież używamy ich wszyscy smile
                              • tan.nawe Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 20:45
                                fenikss.2972 napisał:

> a przy okazji poczytałem i wiele pleonazmów np bardzo mnie zdziwiło, że nimi są
                                > . A przecież używamy ich wszyscy smile

Toteż niewytykającym nie wytykam. smile
                              • k.karen Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 20:47
                                Nie znam osoby, która pisałaby bezbłędnie. A znam takich filologów języka polskiego, że ho, ho, ho i sami przyznają się do popełniania błędów big_grin
                        • k.karen Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 20:33
                          Chyba raczej na pewno dookreśliłeś. W każdym bądź razie, jeśli był to fakt autentyczny, to takowy cofnął się w tył.

wscieklyuklad napisał:

> Egzaltacja bowiem najczęściej wiedzie na gramatyczne manowce.
                          > Mam nadzieję, że ostatecznie dookreśliłem problem pleonazmistyki.

big_grin
                          • tan.nawe Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 20:39
                            Bardzo mądrze piszecie, ale czy macie odpowiednie certyfikaty?
                            • k.karen Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 20:49
                              A mam certyfikaty! Wszystkie programy na kompie mam z certyfikatami big_grin big_grin big_grin
                              • fenikss.2972 Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 20:52
                                ja nie big_grin bo nie wszystkie programy je mają i ich wymagają big_grin

k.karen napisała:

> A mam certyfikaty! Wszystkie programy na kompie mam z certyfikatami big_grin big_grin big_grin
                            • fenikss.2972 Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 20:50
                              ja tu mam jeden certyfikat na wszystko - Ave Cezar !! big_grin big_grin big_grin

tan.nawe napisała:

> Bardzo mądrze piszecie, ale czy macie odpowiednie certyfikaty?
                          • fenikss.2972 Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 20:46
                            wzajemne relacje powinny eliminować całkowicie przykre sytuacje, dlatego ponieważ sami osobiście psujemy sobie dobrą zabawę big_grin

k.karen napisała:

> Chyba raczej na pewno dookreśliłeś. W każdym bądź razie, jeśli
                            > był to fakt autentyczny, to takowy cofnął się w tył.
                            >
                            > wscieklyuklad napisał:
                            >
                            > > Egzaltacja bowiem najczęściej wiedzie na gramatyczne manowce.
                            > > Mam nadzieję, że ostatecznie dookreśliłem problem pleonazmistyki.
                            >
                            >
                            > big_grin
                  • fenikss.2972 Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 19:42
                    to będzie - konik garbusek na popasie big_grin

wirujacypunkt napisał:

> Co będzie jak móżkami będziemy w miejscu przebierać, no co ?
                    • wirujacypunkt Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 19:47
                      No nie, konik garbusek na popasie?
                      A dlaczego nie kaczka dziwaczka, co kupuje pocztowe znaczki u praczki ?

fenikss.2972 napisał:

> to będzie - konik garbusek na popasie big_grin

• fenikss.2972 Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 19:50
                        bo kaczka plaska platfusami, oraz się kołysze a nie przebiera nóżkami w miejscu big_grin

wirujacypunkt napisał:

> No nie, konik garbusek na popasie?
                        > A dlaczego nie kaczka dziwaczka, co kupuje pocztowe znaczki u praczki ?
                        >
                        >
                        >
                        > fenikss.2972 napisał:
                        >
                        > > to będzie - konik garbusek na popasie big_grin
                        >
                        >
                        • wirujacypunkt Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 21:00
                          fenikss.2972 napisał:

> bo kaczka plaska platfusami, oraz się kołysze a nie przebiera nóżkami w miejscu
                          > big_grin

Kaczka plaskając platfusami, potrafi dreptać w miejscu.
                          Widzaiłam to, WIDZIAŁAM !!! big_grin

• fenikss.2972 Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 21:02
                            to nie - konik garbusek ...? crying

wirujacypunkt napisał:

> Kaczka plaskając platfusami, potrafi dreptać w miejscu.
                            > Widzaiłam to, WIDZIAŁAM !!! big_grin
                            • wirujacypunkt Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 21:07
                              Nie, nie konik sad
                              fenikss.2972 napisał:

> to nie - konik garbusek ...? crying
                              >
                              > big_grin big_grin big_grin
                              >
                              > wirujacypunkt napisał:
                              >
                              > > Kaczka plaskając platfusami, potrafi dreptać w miejscu.
                              > > Widzaiłam to, WIDZIAŁAM !!! big_grin
                              • fenikss.2972 Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 21:10
                                a może jednak konik sad
                                taki malutki..............sad
                                koniczek
                                koniczynek crying

wirujacypunkt napisał:

> Nie, nie konik sad
                                • wirujacypunkt Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 21:18
                                  No dobrze ustąpie, niech już będzie ten konik, koniczynek.
                                  Ciesz się konikiem, w końcu zgodna za mnie kobieta, jest big_grin

fenikss.2972 napisał:

> a może jednak konik sad
                                  > taki malutki..............sad
                                  > koniczek
                                  > koniczynek crying
                                  >
                                  >
                                  > wirujacypunkt napisał:
                                  >
                                  > > Nie, nie konik sad
                                  • fenikss.2972 Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 21:21
                                    i to się nazywają skuteczne negocjacje !!! big_grin big_grin big_grin

wirujacypunkt napisał:

> No dobrze ustąpie, niech już będzie ten konik, koniczynek.
                                    > Ciesz się konikiem, w końcu zgodna za mnie kobieta, jest big_grin
                                    • wirujacypunkt Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 22:07
                                      Konsensus osiągnięty, można podpisać protokół wink

fenikss.2972 napisał:

> i to się nazywają skuteczne negocjacje !!! big_grin big_grin big_grin
                                      >
                                      >
                                      > wirujacypunkt napisał:
                                      >
                                      > > No dobrze ustąpie, niech już będzie ten konik, koniczynek.
                                      > > Ciesz się konikiem, w końcu zgodna za mnie kobieta, jest big_grin
                                      • fenikss.2972 Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 22:10
                                        protokół spisany, zatwierdzony - mam certyfikat na konika big_grin
                                        w drodze utrzymania dobrych stosunków, oraz z myślą o perspektywie dalszej współpracy - mogę przystać na to, że konik ma platfusa i stoi w kolejce na poczcie big_grin big_grin big_grin

wirujacypunkt napisał:

> Konsensus osiągnięty, można podpisać protokół wink
                                        • fenikss.2972 Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 22:11
                                          teraz idę psa odlać, bo za chwilę zdobędzie licencję na zabijanie.... big_grin big_grin big_grin
                                          • hardy1 Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 07.02.14, 13:18
                                            Aleście się wczoraj rozgadali, kiedy byłem zajęty walką ze współczesnością, znaczy genderem i nieprzyjemną Kogutowi historią, znaczy Macierewiczem... ale to też współczesność wink Dużo mnie ominęło... ale nic to! Przede mną przyszłość suspicious

Ale do rzeczy:
                                            fenikss.2972 napisał:
                                            > teraz idę psa odlać, bo za chwilę zdobędzie licencję na zabijanie.... big_grin big_grin big_grin

I to mnie baaardzo interesuje:
                                            - czy chodziło o Twego... hmm... ja to większym zwierzęciem nazywam, takim kopytnym...
                                            - czy też chodziło o ręczne wyciskanie psa, aby pomóc mu w upuszczeniu nadmiaru płynów ustrojowych? suspicious
                                        • wirujacypunkt Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 22:23
                                          W takim razie wszystko gra i buczy, jak mawia mój szwagier big_grin

fenikss.2972 napisał:

> protokół spisany, zatwierdzony - mam certyfikat na konika big_grin
                                          > w drodze utrzymania dobrych stosunków, oraz z myślą o perspektywie dalszej wspó
                                          > łpracy - mogę przystać na to, że konik ma platfusa i stoi w kolejce na poczcie
                                          >
                                          > wirujacypunkt napisał:
                                          >
                                          > > Konsensus osiągnięty, można podpisać protokół wink
                                          • fenikss.2972 Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 22:44
                                            bo tak się załatwia interesy big_grin

wirujacypunkt napisał:

> W takim razie wszystko gra i buczy, jak mawia mój szwagier big_grin
                • fenikss.2972 Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 19:43
                  się nada certyfikat, żeby zadośćuczynić unijnym wymogom big_grin

tan.nawe napisała:

> Aaa, bo widzisz, ja się wtrącam konstruktywnie, chociaż certyfikatu na wtrącani
                  > e nie mam. big_grin
          • fenikss.2972 Re: Zaraaaaaaaaaaaaaaaz : 06.02.14, 19:40
            to będzie - odskocznia big_grin

1zorro-bis napisał:

> a skok w bok?big_grinbig_grinbig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka