30.07.17, 23:32
Się chciałam tylko zapytać jak leci!! ?
Obserwuj wątek
    • kogucik.2872 Re: Wakancje 31.07.17, 00:49
      jak lufthansa zakosami big_grin
      • kalllka Re: Wakancje 31.07.17, 21:03
        Coś takiego.. a cozes to zakosił?
        • kogucik.2872 Re: Wakancje 31.07.17, 21:07
          ja ja ko ko big_grin
          • kalllka Re: Wakancje 31.07.17, 23:26
            Nie piej tyle bo cię trudno zrozumieć
            • kogucik.2872 Re: Wakancje 01.08.17, 11:00
              i dokładnie o to chodzi big_grin
              • wirujacypunkt Re: Wakancje 02.08.17, 21:00
                Ko ko ko, to raczej jakby Kogut sygnalizował światu, że jajko zniósł.
                Widział ktoś żeby kogut jajka znosił ?
                • kogucik.2872 Re: Wakancje 02.08.17, 21:02
                  wsadź koguta na strych, podstaw drabinę i popatrz jak schodzi... big_grin
                • a74-7 Re: Wakancje 03.08.17, 18:02
                  dla chcacego, nic trudnego wink
                  www.wprost.pl/swiat/10068450/Mezczyzna-urodzil-dziecko-To-niezwykle-szczescie-moc-trzymac-jego-malenka-dlon.html
                  • kogucik.2872 Re: Wakancje 03.08.17, 18:06
                    natura bywa przewrotna.
                    W sprawie pytania, czy to zboczenie, odpowiadam - nie.
                    • a74-7 Re: Wakancje 03.08.17, 21:13
                      "natura bywa przewrotna."
                      aj tam, w tym przypadku bez pomocy, sama raczej sie nie przewroci wink
                      • kogucik.2872 Re: Wakancje 03.08.17, 21:16
                        akurat w tym przypadku to było dziwne, bo baba przeszła kurację hormonalną żeby zmienić płeć. Przy takich poziomach hormonów to tylko sama natura i cud pozwoliły jej na dziecko.
                        • a74-7 Re: Wakancje 03.08.17, 22:02
                          Pewnie nie przeszla jeszcze calkowitej kuracji "cudownej przemiany"wink
                          Podobna sytuacja byla w UK, kuracja zostala wstrzymana na czas ciazy.
                          Zadne cuda smile
                          • kogucik.2872 Re: Wakancje 03.08.17, 22:16
                            urodziła się kobietą, czuła się facetem - kiedyś pisałem o rozbieżności płci fizycznej i psychicznej. Ale jakaś część kobiecej natury chciała dziecka. Ja takim ludziom współczuję, bo życie z takimi rozbieżnościami jest mega trudne. A to zasługa natury, a nie medycyny. Fajnie że ona/on chciała/chciał urodzić dziecko. Dali nowe życie. Czy to zbrodnia ? Nie. Zboczenie ? Nie. Anomalia natury. Ale ta anomalia szkodzi tylko życiu matki. Nikomu więcej. Trudne zadanie, ale wyobraź sobie kiedyś, że urodziłaś się mężczyzną, ale czujesz, że to pomyłka. Myślisz, reagujesz i czujesz jak kobieta. Nikt Cię nie rozumie. W szkołach jesteś dziwadłem i popychadłem, rodzina patrzy krzywo. Tak to śmiga. Tylko czy to na pewno Twoja wina, że natura coś namieszała ?
                            • a74-7 Re: Wakancje 04.08.17, 15:56
                              Nie nasmiewam sie, nie mowie o zbrodni,czy zboczeniu. Nie interesuje mnie kto z kim w jaki sposob miedzy przescieradlami....
                              W poznych osiemdziesiatych ogladalam dokumentary faceta ktory poddal sie leczeniu hormonalnemu,przeszedl terapie psycho i wreszcie poddal sie operacji zeby zostac kobieta.Kilka lat dazenia do jego doskonalosci do ciala i osoby ktora wewnatrz zawsze byl.
                              Wszystko wlacznie z op utrwalone na filmie.
                              Euforia , milosc , wspolzycie seksualne z meskim partnerem ....i dramat.
                              Operacja nie zadzialala jak trzeba,
                              wielki zawod, partner sie wypial, zaczely sie klopoty zdrowotne ,wiele wizyt w szpitalach.
                              No i pozostala samotnosc , odizolowanie ze wzgledu na stan fizyczny ,tudziez mentalny.

Mnie tylko zastanawia czy wiekszosc tych mlodych ludzi nie ulega pewnemu trendowi .....
                              • kalllka Re: Wakancje 04.08.17, 19:47
                                Podobna historie znam. Lata uporczywego dążenia do celu, zmagania się z przeszkodami głównie zewnętrznymi- cel osiągnięty i potworna tragedia- brak autoakceptacji dla starzenia, szybkich zmian ciała /szybszych po przebytej kuracji hormonalnej/ No i środowisko- obojętne już na problemy transeksualistow.
                                Przykro mi gdy sie spotykamy;
                                nie ma o czym gadać.. kiedyś gadaliśmy przy książkach o książkach i właściwie o wszystkim- jako facet była interesującym człowiekiem.
                                Teraz jako kobieta- nie umie pogodzić się z rzeczywistością, jest niezadowolonym ze swiata /siebie?/ kłębkiem nerwów.
                                • a74-7 Re: Wakancje 04.08.17, 20:25
                                  I to sa czeste "kulisy" tych przemian.
                                  Dlatego zastanawiam sie czy to nie jest dzis trend wsrod mlodych ludzi ?

• kalllka Re: Wakancje 04.08.17, 21:13
                                    Cóż.mam wrażenie, ze po latach teczowych rządów, świat odreagowuje konserwatyzmem.
                                    Z przytoczonego przypadku /choć filmu o którym pisałaś nie oglądałam/ wynika tylko ze seksualność nie wiele ma wspólnego z tzw płcią.., i widać doskonale, ze właśnie ta cześć naszego życia zdominowana przez hormony- i przekazanie genów i seks bez zobowiązań /przemyślenia/ jest przereklamowana.
                                    I nie tylko opisany przeze mnie "przypadek"
                                    ale także w związkach znanych mi gejów- rozpacz z powodu utraty złudzeń/miłości i zaufania do siebie/ samotność jest dużo bardziej dojmująca, niż tzw tradycyjnych relacjach.
                                    • kalllka Re: Wakancje 24.09.17, 13:13
                                      Autumn.
                                      Zaduma, kolorowe liście, pod słońce deszcz pada- bułat Okudżawa:
                                      youtu.be/yCnlaBJRKcE
                                      • kogucik.2872 Re: Wakancje 24.09.17, 13:22
                                        i mnóstwo grzybków w lasach big_grin
                                        • kalllka Re: Wakancje 24.09.17, 20:55
                                          Ahh, jakie ja kanie widziałam...
                                          O takaaaaaaasne, o!
                                          /Nie wiem, czy nawet po grzybkach mogłoby się komu przyśnic jakie wielgie one były!!!!! /
                                          • kogucik.2872 Re: Wakancje 24.09.17, 21:15
                                            to nie trzeba było patrzeć, tylko brać i w nogi !! big_grin
                                            • a74-7 Re: Wakancje 25.09.17, 10:50
                                              U mnie zbieranie grzybkow zabronione.
                                              • kogucik.2872 Re: Wakancje 25.09.17, 23:13
                                                a czemu ?
                                                • kalllka Re: Wakancje 26.09.17, 00:33
                                                  Myśle, ze zabronione w związku z poszyciem.
                                            • kalllka Re: Wakancje 26.09.17, 00:37
                                              A dlaczemu mialabych brać i w nogi?
    • a74-7 Re: Wakancje 27.09.17, 11:59
      zeby sie tylko o poszycie martwili ,to pikusbig_grin

Legal aspects of picking wild mushrooms
      The following information is the understanding of a lay person interested in mushroom collection, rather than a legal professional. As such it should not be relied upon as the definitive legal position.

The law impacts on mushroom picking in at least 5 areas:

1.Trespass
      2. Theft
      3. Local Bylaws
      4. Misuse of Drugs
      5. Poisonous Substances

Trespass
      Under English law all land is owned by someone. Unless this land is common land, open access land, or a public right of way then entering it without the owners permission is Trespass. Under these circumstances the land owner has the right to ask you to leave their land by the shortest reasonable route. However, unless you cause damage or are abusive/threatening there is nothing further the land owner can do.

Trespass is a civil offence but is rarely ever taken to court and has little chance of being successful unless damage is caused. However, if persistent Trespass can be proved, the land owner can apply for a injunction ordering you to keep off his land. A breach of such an order is 'contempt of court' - a criminal offense.

Trespass is a more serious offence under Scottish Law.

Theft
      Theft Act 1968 Section 4(3) states that:

A person who picks mushrooms growing wild on any land, or who picks flowers, fruit or foliage from a plant growing wild on any land, does not (although not in possession of the land) steal what he picks, unless he does it for reward or for sale or other commercial purpose. For purposes of this subsection "mushroom" includes any fungus, and "plant" includes any shrub or tree.

This means that you can collect wild fungi on any land for your own use without it being classed as theft. This is true even if collecting whilst trespassing! A land owner who confronts you whilst trespassing on his land has no right to ask you give-up any mushrooms you have collected - they are yours.

The situation changes if you are collecting for any commercial purpose. Collecting without the land owners consent is now theft and can be prosecuted.

Local Bylaws
      Although, as stated above, it is generally legal to collect wild mushrooms on any land, exceptions may be made via local bylaws. Some nature reserves and SSSIs have bylaws banning the collection of forest produce, which includes mushrooms.

Misuse of Drugs
      There are a number of fungi which contain controlled drugs. These include the Liberty Cap and some other Psilocybes (psilocin, psilocybin ) and The Panther (bufotenine). Possession of any such mushrooms without permission, whether fresh, dried or in any form of preparation, is illegal. All of the controlled drugs found in mushrooms fall into class A (the most severe offences).

Poisonous Substances
      The deliberate collection of poisonous mushrooms for the purpose administration to any person (even yourself) is illegal. A number of offences may be involve here, including:

Offenses Against the Person Act
      Criminal Attempts Act
      Criminal Law Act
      Suicide Act (if you attempt to knowingly consume poisonous mushrooms yourself)
      • kogucik.2872 Re: Wakancje 27.09.17, 16:52
        no ale to raczej unormowanie czerpania zysku z cudzej własności. Można zbierać na własny użytek i na terenach prywatnych i państwowych, pod warunkiem że nie na handel, lub do innej działalności zarobkowej. Tak z tego zrozumiałem. Chiba że się mylę. No i nie można zbierać grzybków studenckich (halucynki big_grin) i grzybków dla teściowej (muchomorki ...big_grin)
        • a74-7 Re: Wakancje 27.09.17, 17:51
          W pieknym New Forest nie wolno i juz, w bliskim kolo Londynu Epping forest tez straszyli,potem lesnictwo lokalne wymyslilo licencje na zbieranie grzybow,albo tylko poltora kilo na osobe( niewielka siate),szkoda zachodu,lepiej skoczyc na Borough Market i kupic koszyk za stowe big_grin. Bez schylania sie big_grin
          • kogucik.2872 Re: Wakancje 27.09.17, 17:55
            o nieeeeeeeeeeeeeee moja droga big_grin cała przyjemność w tych chodzeniu po krzaczorach i trumfalnym okrzyku - jeeeeeeeeeeeeeeeeeest !! big_grin

u nas też nie wszędzie można. W rezerwatach nie i to nie tylko w ścisłych, ale i w parkach krajobrazowych - i tu ze względu na to, że ludzie po prostu niszczą wszystko po drodze, schodząc ze szlaków. W ścisłych rezerwatach natomiast nie wolno ruszyć niczego. Na tym polega rezerwat ścisły.
            • a74-7 Re: Wakancje 27.09.17, 19:18
              U nas nie bylo problemow ale od kiedy tabuny ze wschodniej Europki rzucily sie tlumnie w lasy z worami na grzyby- szlus!
              Z aparacikiem mozesz sobie krzyczec Jeeeest! a jakze.
              Podobnie bylo z lowieniem karpia czy (to juz legenda)- wyjadaniem labedzibig_grin
              • kogucik.2872 Re: Wakancje 27.09.17, 19:24
                Polacy zeżarli Wam łabędzie ?? big_grin

nie ma większego kłusownictwa jak u nas. Drze się z wody wszystko. Niszczy się lasy, byle więcej zarobić. A łabędziom, które mieszkały w Saskim - ktoś poderżnął szyjki. Teraz więc mamy idiotyczne pawie, których pilnuje cieć 24 h na dobę. Nie narzekaj... big_grin
              • kalllka Re: Wakancje 28.09.17, 10:19
                Lasy wokół mnie mizerne, trzeba dawać dyla głębiej, w stronę Kentu. Tam zbierali, a jakże, i właśnie przybysze wschodnio europejscy- a nasi im nie ustępowali w zaludnianiu, głównie jednak wiodąc prym w grillowaniu polskich żeberek.
                • kogucik.2872 Re: Wakancje 28.09.17, 11:48
                  a ja mam lasów mnóstwo wkoło, jutro właśnie zaszczycę jeden z nich swoją boską obecnością big_grin Liczę na grzybki, spotkanie z miejscowym łosiem i dużo fotek big_grin
                  • a74-7 Re: Wakancje 28.09.17, 18:23
                    No to bedzisz po angielsku zbieral big_grin
                    re : dużo fotek
                    • kogucik.2872 Re: Wakancje 28.09.17, 21:59
                      w sumie to bardziej nastawiam się na fotki big_grin
                • a74-7 Re: Wakancje 30.09.17, 14:07
                  A z ktorej strony bedziesz Kent atakowac wink?
    • a74-7 Re: Wakancje 29.09.17, 19:42
      Rozumiem ,ze teraz nastapi miesiac wytezonej pracy nad zdjeciami .
      big_grin
      • kogucik.2872 Re: Wakancje 29.09.17, 19:43
        no przesz żabkę już dostałaś !! big_grin poszukaj !! big_grin
        • a74-7 Re: Wakancje 30.09.17, 14:04
          Tu zabka, tam muchomorek,
          to ile koszykow zebrales ;-D Byly grzyby czy nie?
          U mnie takie zabki z deszczem spadaja ,serio ,znalazlam jedna w londynskim ogrodku.
          • kalllka Re: Wakancje 30.09.17, 16:01
            Co tam żabki.. w Mexico z nieba ryby spadaja /amerykańscy naukowcy wytłumaczyli to zjawisko jako naganiania.
            trąby powietrzne /hurricane czy inne takie marie, zasysaja żywine z płycizn by ja , 100 czy 200 km we wgłąb- na pustynie biednym mexicano- pac!
            Tem samem, jak widać mamy wytłumaczenie na siedem plag egipskich czy cud w Kaanie galilejskiej.
            • a74-7 Re: Wakancje 30.09.17, 16:27
              Slyszalam, ze mieli ten haarp wreszcie rozebrac ;-D
              • kalllka Re: Wakancje 30.09.17, 19:47
                Tak, Harper’s Bazaar tez o tym pisałindifferent
            • kogucik.2872 Re: Wakancje 01.10.17, 13:12
              większość jak widać jest wytłumaczalna. A deszczyki ze zwierzątek są potwierdzone naukowo. Czasem spadają żywe, czasem zamarznięte na kość. Tornadko przenosi nie tylko samochody i inne sprzęty na spore odległości. Zasysa również wodę i wszystko to, co w tej wodzie pływa. A potem gdzieś to spaść musi big_grin
              • a74-7 Re: Wakancje 01.10.17, 16:11
                A manna?
                • kogucik.2872 Re: Wakancje 01.10.17, 17:14
                  a spadła ?
                  • a74-7 Re: Wakancje 01.10.17, 18:27
                    Pytalam tylko big_grin
                    "Biblia nie przedstawia pojawienia się manny jako czegoś normalnego.
                    Nie było to zjawisko naturalne, ale pokarm z nieba i dar nadprzyrodzony. "
                    • kogucik.2872 Re: Wakancje 01.10.17, 18:41
                      no no
                      hojny bóg przez 40 lat karmił dzień w dzień Izraelitów przepiórkami i manną. A potem patrzył tępo przez setki lat na rzezie w imię krzewienia jego religii. Jasssne......
                  • kalllka Re: Wakancje 01.10.17, 18:36
                    A wiecie, ze w szkole głównej gospodarstwa.. itd, otworzyli wydział rolnictwa precyzyjnego.. czy jakoś tak to się nazywa; a zajmuje /znaczy przedmiot zajmuje się/ chirurgia roślin..
                    niesamowite jak nam się grdyka jak swierzop biała rozwija... może wiec i biblijna mannę zmodyfikuja i zamiast spadać z nieba będzie uprawiana pod folia i doświetlania jak motylkowate zima...
                    Tak na marginesie rolniczych tomatow,
                    Adio pomidory-Michnikowski wziął był się zawinął w płaszcz i ze swoim alkoholomierzem odszedł w sina dał...
                    cześć i do zobaczenia..pan Wiesław!
                    • kogucik.2872 Re: Wakancje 01.10.17, 18:45
                      czyżbyś pisała o GMO ? Strach przed tym jest tak samo absurdalny, jak strach przed zjedzeniem zająca w obawie, że nam uszy za duże urosną. (obce, czyli nie ludzkie DNA zawarte jest w każdej komórce zwierzęcej i roślinnej)
                      • kalllka Re: Wakancje 05.10.17, 20:43
                        Nie, żadne gmo.pisalam o nowych wydziałach w szkoleglownejgospodarstwawiejskiego.
                        To pewnie tam wyhodowali grzybnie pod te wielgieee kanie co to je widziałam na targu.

A kto widział kanie na niebie?
                        • kogucik.2872 Re: Wakancje 05.10.17, 21:42
                          kanie same z siebie bywają wielkie.
                          kanie - gdzie ?? big_grin
                          • kalllka Re: Wakancje 07.10.17, 12:53
                            No gdzie?.. na niebie, rzecz jasna.
                            • kogucik.2872 Re: Wakancje 08.10.17, 19:53
                              to o takich grzybach to ja nic nie wiem.
                              • kalllka Re: Wakancje 08.10.17, 23:20
                                Azebcie... pszesz to ptaki są kanie.

Się wybierz gdzieś na zachód od siebie to spotkasz./ bylzes na wakacjach?/
                                • kogucik.2872 Re: Wakancje 08.10.17, 23:23
                                  ups........... normalnie nie zajarzyłem big_grin nosz pewnie że znam kanie !! big_grin
    • a74-7 Re: Wakancje 30.09.17, 20:03
      bo teraz revelacje sa in fashion smile
      Np :Meghan & Harry smile
      • kalllka Re: Wakancje 01.10.17, 00:20
        jest takie słowo w brytyjskim: revelacje?
        • a74-7 Re: Wakancje 01.10.17, 11:50
          oj tam,sobota wieczor ,litroweczka sie wkradla;
          zaczynasz po angielsku ,konczysz po polsku
          no,niby moglam napisac revelation....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka