andzia84 08.09.09, 18:03 witam jestem w ciąży i mam mieć córeczkę, podoba sią nam imię Róża, u mnie w rodzinie jest tradycja że drugie imię dziewczynka ma po matce czyli Róża Anna, ale może zamiast tego Różanna? co sądzicie o tym imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarna-dalia Re: Różanna 08.09.09, 19:08 A jest takie? Pozostałabym przy Róży Annie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Różanna IP: 212.180.168.* 08.09.09, 19:09 Zostałabym przy Róża Anna.Róża śliczne i pasuje do imienia brata Ja mam Liliannę i Idalię,a jeśli będzie kiedyś kiedyś 3-cia to właśnie Róża-ulubione imię mojego męża. Różanna nie wiem czy nawet jest w Polsce,słyszałam o Rozannie. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Różanna 08.09.09, 19:26 a ja bym postawiła na Rozalię a z kwiatowych jeszcze Malwina Różanna dla mnie wynalazek więc jeśli już to zowstaw Róża Anna Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Różanna 08.09.09, 19:59 moja chrześnica była Anną Różą, potem ją przerejestrowali na Różę Annę. Osobiście wolałam ten pierwszy zestaw, ale Różanny w ogóle bym nie zniosła Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Różanna 08.09.09, 20:45 Różanna wogóle mi się nie podoba, przekombinowane. ładnie byłoby Rozalia Anna. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Różanna 08.09.09, 21:07 Pozostałabym przy Róży Annie. Różanna to IMO wynalazek - w Polsce nie ma tradycji uzyskiwania nowych imion przez połączenie dwóch innych. Nie pasowałaby do fajnego imienia starszego brata pozdrawiam g. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Różanna 08.09.09, 21:09 Róża Anna to świetny pomysł. I pasuje do Rocha Odpowiedz Link Zgłoś
iryska84 Re: Różanna 08.09.09, 22:44 A może po prostu Rozanna Ma jako składowe Różę i Annę, a nie jest takie "wybrykowe" jak Różanna. Jest to porawne połączenie Róży i Anny - imiennik wskazuje, że imieniny obchodzi14.09. www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/0,79748,4032682.html A na naszej-klasie (wiem, że to żadne wiarygodne źródłó, ale miarodajne w naszych czasach )jest 28 kobiet o tym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Różanna 09.09.09, 00:01 iryska84 napisała: > Jest to porawne połączenie Róży i Anny - imiennik wskazuje, że imieniny > obchodzi14.09. W języku polskim nie ma poprawnych połączeń imion, a fakt ujęcia go w imienniku edzieckowym nie stanowi o kanoniczności Rozanny. Jest identycznie (IMO) wybrykowe jak Rozanna. Pozdrawiam g. Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Różanna 09.09.09, 00:32 Róża ładniej i bardziej pasuje do imienia brata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: Różanna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.09, 00:51 ciekawy pomysl, jestem na TAK Odpowiedz Link Zgłoś
andzia84 Re: Różanna 09.09.09, 09:51 dzieki za odpowiedzi, chyba jednak zostanę przy Róży ale ostateczna decyzja jak się mała urodzi i ją zobaczę, z Rochem też tak było że najpierw miał być Tomaszem a Roch na drugie ale Tomasz nijak nie pasował Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Różanna 09.09.09, 12:37 Jeśli szukasz czegoś oryginalniejszego niż Róża, rozważ może Rozwitę? Imię całkiem wdzięczne, a - podobnie jak Roch - porządne, germańskie, z fajną imienniczką: pl.wikipedia.org/wiki/Rozwita Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluemoon Re: Różanna IP: *.gemini.net.pl 09.09.09, 13:52 Czy w ogóle mamy takie imię Różanna? W necie znalazłam tylko miejscowości o takiej nazwie. Biedne dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Różanna 09.09.09, 14:10 Nie ma takiego imienia jako takiego, ale 5 osób w Polsce jest tak zarejestrowanych: tyle samo, ile pod imionami Rożyna, Rustam, Ruwin; o 7 mniej, niż Rynaldo, o 5 mniej, niz Rywana, o 4 mniej, niż Rużena, o 3 mniej, niż Rywana, o 1 mniej, niż Rysia. Odpowiedz Link Zgłoś
piastka Re: Różanna - moje subiektywne spostrzeżenia 10.09.09, 11:01 Różanna bez polskich znaków to Rozanna Dla mnie ważne jest brzmienie imienia, nie jego historia/geneza. Różanna brzmi trochę za bardzo "różkowo" . Znacznie mniej kojarzy się z różem... Z kolei Róża - bardzo ładnie brzmi, ale mi kojarzy się z kolcami, albo co gorsza - ze słynną działaczką komunistyczną. W sumie oba imiona: i Różanna, i Róża są niezłe. Ja jednak wolę Rozannę. Moja własna Rozanna ma już 12 lat i mozna powiedzieć, że jej imię zawsze do niej pasowało, nie znudziło się, nie powieliło, nie budziło wielkich zdziwień. Słowem - okazało się bardzo normalne. Jednocześnie niepowtarzalne w naszym otoczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Różanna - moje subiektywne spostrzeżenia IP: 212.180.168.* 10.09.09, 14:02 Rozanna-ladnie Dziwi mnie tylko,ze nie budziło wielkich zdziwień,gdyż dla mnie jest jeszcze bardziej nietypowe od Idalii(moja młodsza córka),która owszem często budzi zdziwienie.A zagranicą lubię Roseanne i Rosemary. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Różanna 10.09.09, 16:43 Róża Anna - ślicznie! Różanna... Nie słyszałam nigdy o takim imieniu, a nawet gdybym słyszała, to by mi się nie spodobało. Co innego na użytek domowy, jako pieszczotliwe przezwisko, ale w dokumentach wyglądałoby dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś