Gość: rybka Nemo IP: *.214.77-86.rev.gaoland.net 23.09.09, 18:18 Watek zainspirowany postami o imionach hiszpanskich/francuskich/angielskich. Jakie imie wedlug Was jest najbardziej polskie? Dla mnie takim imieniem jest Stanislaw. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Polskie imie 23.09.09, 19:02 forum.gazeta.pl/forum/w,12924,25972475,25972475,imie_a_Polska.html Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Polskie imie 23.09.09, 20:35 Olianko, tamten wątek jest zarchiwizowany - może warto byłoby powtórzyć temat, bo ciekawy? Na temat: Stanisław, Wojciech, Tadeusz (mimo, że pochodzenia niepolskiego), z kobiecych Wanda i Bronisława. Podobnie chyba kojarzą się imiona polskie zagranicą. Mamy np. Tadzia ze "Śmierci w Wenecji", w angielskiej powieści dla dzieci "The Silver Sword" występują Edek, Bronia i Jan, Kowalski z "Tramwaju zwanego pożądaniem" to Stanley, prawdopodobnie zangielszczenie Stanisława (kolejny Stanley Kowalski jest w "Due South")... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Polskie imie 23.09.09, 20:38 Przecież nic nie napisałam, tylko na czarno zalinkowałam. Jako inspirację. Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Polskie imie 23.09.09, 22:47 Stanisław, Mieszko, Kazimierz, Tadeusz, Dąbrówka, Grażyna, Władysław, Lech, Bogdan, Bolesław, Czesław... Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Polskie imie 24.09.09, 09:19 Ciekawa sprawa, bo o ile jest sporo funkcjonujących współcześnie imion męskich, które uważam za typowo polskie (Kazimierz, Bolesław, Stanisław, Wojciech) o tyle z imionami żeńskimi bieda. Te które przychodzą mi do głowy, są i tak odmęskie (Bronisława, Czesława, Zdzisława...). A reszta? Nie wiem, czy Słowianie tworzyli imiona żeńskie wyłącznie od męskich, czy te oryginalnie żeńskie się wykruszyły i zeszły do lamusa? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Polskie imie 17.10.09, 00:33 Bolesław, Mieszko, wszelkie - sławy zresztą. Wśród żeńskich -miły. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Polskie imie 17.10.09, 18:20 Czcibor Sławomir Siemowit Świętopełk Bolesław Z żeńskich Bogumiła i inne Miłki, Świętosława, Marzanna. Odpowiedz Link Zgłoś
emamaa Re: Polskie imie 03.07.10, 11:50 Bolesław jak mój Synek Mówimy na niego Boluś, Bolcio Odpowiedz Link Zgłoś
mart_made Re: Polskie imie 08.09.10, 09:45 Mój syn też Bolesław - rówieśnik Bolka emamaa'owego - niech żyją Bolki Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Polskie imie 08.09.10, 14:23 chyba jeszcze Stoigniew, Mścisław, Ziemowit, Jagna, Nawojka, Dobrosława Odpowiedz Link Zgłoś